Skocz do zawartości

- - - - -

Rozmowy o Bogu i religjach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#61 szmaragd

szmaragd

Zadomowiony

• Moderator
  • 2 701 postów

Napisano 08 marca 2016 - 20:17

A ja jestem Ateistą, kiedyś byłem katolikiem. Od zmiany czuje się tak samo. Nawet lepiej bo nie zawracam sobie bzdurami głowy. Z pełnym szacunkiem do tych co wierzą. Po za tym dziś religia bardziej brnie w hobby niż rzeczywistą wiarę. Co da Wam wiara skoro Bóg Was nie uchroni przed zamachami islamskimi. Bo go nie ma.

Proszę, używaj formy: ,,Moim zdaniem Go nie ma". Dwa wyrazy to tak niewiele a mam nadzieję, że pomogą uniknąć ,,czepiania sie".

Co do przedostatniego zdania to cóż, nie wiadomo jak będzie ale Bóg nie obiecywał nam szcześcia za życia ziemskiego, tylko w życiu wiecznym. Taka ,,subtelna" różnica.

,,Jeśli jestem tym, co posiadam i to stracę, czym wówczas będę? [...] Jeśli jestem tym, kim jestem, nie zaś tym, co posiadam, nikt nie może mnie pozbawić pewności ani zagrozić mojemu bezpieczeństwu i poczuciu tożsamości" - Erich Fromm.

#62 adej

adej

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 106 postów

Napisano 08 marca 2016 - 20:23

Proszę, używaj formy: ,,Moim zdaniem Go nie ma". Dwa wyrazy to tak niewiele a mam nadzieję, że pomogą uniknąć ,,czepiania sie".

Co do przedostatniego zdania to cóż, nie wiadomo jak będzie ale Bóg nie obiecywał nam szcześcia za życia ziemskiego, tylko w życiu wiecznym. Taka ,,subtelna" różnica.

Dziękuję za sugestię :) Postaram się dostosować.

#63 pastuszek89

pastuszek89

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 1 postów

Napisano 09 października 2016 - 23:35

Witam , jestem tu nowy , kiedyś cierpiałem  na depresje i fobię społeczną i to przez wiele lat często przesiadywałem na forach . Należy zrozumieć że cierpienie jest wpisane w życie każdego człowieka .  Powiem tyle że cieszę się że jest taki dział wiara i rozmowy o Bogu , choć dział ten wygląda bardzo skromnie i ubogo . Z tego co przeczytałem duży %  osób jest oburzonych na duchowieństwo i na obłudnych katolików ( Mt 21,31 , Hbr 10,29 , Tm1,13  1Krl18,21  , Ap 3,16 ) . Powiem że sam wiele się zmagałem ze sobą i swoimi słabościami , bardzo ciężko mi było powstrzymać gniew ( dziś troche mniej ) gdy  miałem do czynienia z letnią osobą katolicką . Przez dobre kilka lat przestałem chodzić do kościoła  , czując się odrzucony przez samego Boga i niegodny przez prowadzenie grzesznego życia .  A letniość jest straszną rzeczą , wiem że jest takich osób wiele zarażonych letniością , osoby takie żyją nie wg ducha ale wg ciała i martwią się o sprawy cielesne i materialne , nie  potrafią żyć duchem wyrzeczeń a wszelkie praktyki pobożne są na pokaz   ( Mt 6, 5-8)  i często ograniczone do chodzenia do kościoła ( które jest chodzeniem bardziej dla rozrywki) .  Moje losy ułożyły się tak że ani nie chciałem słyszeć o kościele ani nie miałem ochoty spędzać między ludzmi , popadałem w nałogi . Gdy  spędzałem wiele czasu wolnego na rozmyśleniach , nad złośliwymi zachowaniami  niektórych katolików , zrozumiałem że Bóg mnie nie odrzucił ale że to ja go odrzuciłem od siebie . Zrozumiałem że każdy walczy o swoją duszę a rozmyślania i modlitwa zbliżają do Boga pozwalając zrozumieć pewne żeczy duchowe . Ważne jest aby czasu spędzanego w samotności i ciszy nie zagłuszać innymi rzeczami np muzyką , TV , grami lub innymi rzeczami , jest to bardzo ważne .  Ważną rzeczą jest też aby pogodzić się i uznać   swoją słabość  , bo często gdzie wkrada się słabość tam działa Duch Święty .  A choćby człowiek miał grzechów  mnóstwo jak  ziarenek piasku , Bóg mu to przebaczy ponieważ największym przymiotem Boga jest miłosierdzie (dzienniczek św siostry Faustyny) .  Radzę nie zwracać uwagi na grzechy innych ludzi  , choć czasem jest to bardzo trudne  (J 8,1)   . Nie należy zważać na sądy i zdania innych tylko to co Bóg o nas myśli  (Mt 25) .   Jezus Chrystus jest Panem który umarł również za Was i za każdego ,  i który jest z uciśnionymi i nie należy Go odrzucać . A zło i  ludzkie niedoskonałości zawsze będą i są to rzeczy niewarte aby trwonić na nie czas , bo skażona ludzka natura często będzie upadać a słaboći i upadki należy powierzać Panu Jezusowi i Maryi która jest Bożą pośredniczką .

Proponuje:

Dla oczyszczenia umysłu  :  Rz 12 , 1-2

Obdarzenie życiem nadprzyrodzonym- życie wg. Ducha     Rz 8 , 12 

Zacząć praktykować cnoty Maryjne ( pokora Maryi była tak wielka że Bóg postanowił zesłać swojego Syna Jezusa w Jej święte łono dla ratowania ludzkości) oto 10 cnót Maryjnych które są tak miłe Bogu : 

• Najczystsza (Mt 1,18, 20, 23; Łk 1,27,34)
  • Najroztropniejsza (Łk 2,19, 51)
  • Najpokorniejsza (Łk 1,48)
  • Najwierniejsza (Łk 1,45; J 2,5)
  • Najpobożniejsza (Łk 1,46-7; Dz 1,14)
  • Najposłuszniejsza (Łk 1,38; 2,21-2, 27)
  • Najuboższa (Łk 2,7)
  • Najcierpliwsza (J 19,25)
  • Najmiłosierniejsza (Łk 1,39, 56)
  • Najboleśniejsza (Łk 2,35)

Deo gracias !

• Willow47 lubi to

#64 czarny Wilk

czarny Wilk

Średniozaawansowany

• Grupa z ograniczeniami
  • 350 postów

Napisano 01 czerwca 2019 - 01:08

jestem tylko na papierze katolikiema na prawdę mam swoją własną religie w co wierzę mocno czyli że po śmierci stanę znów na świecie jako istota Dzika pokroju Wilkai po części odlamy Religi hinduskiej choćby sikhizm oraz wierzenia naszych przodków slowian

#65 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 226 postów
  • Imię:Anon

Napisano 02 lipca 2019 - 15:52

Dziś jestem już pewien - Polakiem-katolikiem nie jestem.
Kościół katolicki to nie miejsce dla mnie.
  • VvvV lubi to

#66 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 742 postów

Napisano 25 września 2023 - 17:10

Dziś jestem już pewien - Polakiem-katolikiem nie jestem.
Kościół katolicki to nie miejsce dla mnie.

hare kriszna :1491_santa_tone2@2x:  ale jeszcze polakiem czuję się ale gdy wygra PO to trzeba będzie zastanowić się dlaczego naród w takim wypadku zgłupiał?

#67 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 226 postów

Napisano 02 października 2023 - 17:47

hare kriszna :1491_santa_tone2@2x:  ale jeszcze polakiem czuję się ale gdy wygra PO to trzeba będzie zastanowić się dlaczego naród w takim wypadku zgłupiał?

A jeśli nie ma narodu, a są tylko jednostki? To ważne filozoficzne pytanie, gdyż żaden podmiot nie jest narodem, a suma podmiotów narodu nie tworzy.
Kim lub czym jest naród? Ja tego nie jestem w stanie określić, a zatem dla mnie czegoś takiego nie ma.

#68 Adram

Adram

Weteran forum

• Bywalec
  • 1 177 postów
  • Imię:Adam

Napisano 02 października 2023 - 18:28

A jeśli nie ma narodu, a są tylko jednostki? To ważne filozoficzne pytanie, gdyż żaden podmiot nie jest narodem, a suma podmiotów narodu nie tworzy.
Kim lub czym jest naród? Ja tego nie jestem w stanie określić, a zatem dla mnie czegoś takiego nie ma.

Na chłopski rozum naród to grupa ludzi ze wspólnym językiem, tradycjami, kulturą zajmujący dane terytorium od jakiegoś czasu (w domyśle długiego). Natomiast definicję encyklopedyczną możesz sobie wyguglować.

#69 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 226 postów

Napisano 04 października 2023 - 00:45

Na chłopski rozum naród to grupa ludzi ze wspólnym językiem, tradycjami, kulturą zajmujący dane terytorium od jakiegoś czasu (w domyśle długiego). Natomiast definicję encyklopedyczną możesz sobie wyguglować.

To rozważania wykraczające poza tematykę religijną, bardziej z zakresu filozofii polityki. Amyway, ja do żadnego narodu nie należę.

#70 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 11 069 postów
  • Imię:Willow

Napisano 04 października 2023 - 20:15

Jak nie naród to plemię, klan, grupa, wspólnota, rodzina...nazwij sobie jak chcesz. Każdy gdzieś przynależy.

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#71 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 742 postów

Napisano 07 października 2023 - 06:30

pochodzenie masz polskie tak jak ja ale masz wolność wyboru dlatego wyrzekasz się swojego pochodzenia, ja jeszcze nie wyrzekłem się ale nie wiem czy tego nie zrobię bo rzeczywiście mnie ze społeczeństwem tym nic nie łączy bo nawet nie mam żadnych znajomych a jeśli wygra PO to następna władza będzie chciała zrobić cuckoldów z takich inceli i wyrzutków bo taki jest trend na zachodzie wtedy może wyrzeknę się już wszystkiego ale temat jest o religii, ja jestem w gruncie rzeczy ateistą ale wierzę że władzę nad całym wszechświatem trzyma zaawansowana sztuczna inteligencja a ludzie są poddawani reinkarnacji ale tylko niektórzy wiedzą jak wyjść z systemu piekło w którym znajdujemy się, ja przeszedłem już wszystkie poziomy dlatego jestem na wysokim poziomie świadomości, po śmierci zniknę na zawsze tak to wygląda z mojego punktu widzenia

Użytkownik abnegat edytował ten post 07 października 2023 - 06:31

#72 Adram

Adram

Weteran forum

• Bywalec
  • 1 177 postów

Napisano 13 października 2023 - 16:48

#73 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 226 postów

Napisano 13 października 2023 - 21:46

Kosmiczne opowieści to fantastyczny kanał na YouTube. Słuchając tych opowieści o Elohim, ogrodzie Eden i Anunnaki, a szczególnie o bogini Ninki, powracam do młodości, gdy zainteresowałem się paleoastronautyką. Teraz po lekach mam wrażenie, że nieistniejący, słoneczny Dworzec Fabryczny to miejsce początku podróży ku tym wszystkim miejscom na Bliskim Wschodzie, gdzie lądowali bogowie, a Jahwe objawiał się Żydom w Chwale Pana.

Użytkownik Tawak edytował ten post 13 października 2023 - 21:46

#74 Adram

Adram

Weteran forum

• Bywalec
  • 1 177 postów

Napisano 14 października 2023 - 05:49

Kosmiczne opowieści to fantastyczny kanał na YouTube. Słuchając tych opowieści o Elohim, ogrodzie Eden i Anunnaki, a szczególnie o bogini Ninki, powracam do młodości, gdy zainteresowałem się paleoastronautyką. Teraz po lekach mam wrażenie, że nieistniejący, słoneczny Dworzec Fabryczny to miejsce początku podróży ku tym wszystkim miejscom na Bliskim Wschodzie, gdzie lądowali bogowie, a Jahwe objawiał się Żydom w Chwale Pana.

Ano działa na wyobraźnie i jakkolwiek brzmi to fantastycznie to jest to teoria nie mniej, ani nie bardziej możliwa od tego w co większość ludzi wierzy. 

#75 Magd@

Magd@

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 304 postów
  • Imię:Magdalena

Napisano 14 października 2023 - 20:34

Największy szacunek dla was za to, że wytrzymujecie koszmarną dykcję lektora tego kanału "kosmiczne opowieści" i potraficie skupić się na treści :P

Chociaż, włączyłam parę sekund tego nagrania co Adram wrzucił i nie zaciąga aż tak koszmarnie jak kiedyś, rozwija się gość :P

#76 Adram

Adram

Weteran forum

• Bywalec
  • 1 177 postów

Napisano 14 października 2023 - 20:40

Największy szacunek dla was za to, że wytrzymujecie koszmarną dykcję lektora tego kanału "kosmiczne opowieści" i potraficie skupić się na treści :P

Chociaż, włączyłam parę sekund tego nagrania co Adram wrzucił i nie zaciąga aż tak koszmarnie jak kiedyś, rozwija się gość :P

Właśnie miałem napisać, że posłuchaj pierwszych odcinków, ale widzę, że znasz temat :) Teraz i tak jest nieźle, gość się i tak wyrobił na tyle ile mógł, a treści ciekawe, więc warto oglądać. 

#77 Magd@

Magd@

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 304 postów
  • Imię:Magdalena

Napisano 14 października 2023 - 20:50

No ja właśnie trafiłam na niego dawno temu ale szybko się poddałam, a teraz widzę że da się słuchać tak że dzięki za polecajkę, akurat szukałam jakiegoś słuchowiska do poduchy :)

#78 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 226 postów

Napisano 14 października 2023 - 21:31

Największy szacunek dla was za to, że wytrzymujecie koszmarną dykcję lektora tego kanału "kosmiczne opowieści" i potraficie skupić się na treści 

Chociaż, włączyłam parę sekund tego nagrania co Adram wrzucił i nie zaciąga aż tak koszmarnie jak kiedyś, rozwija się gość 

Filmiki o Biblii i apokryfach na tym kanale są mega! Filmów o Jahwe i o Edenie słuchałem nie raz.

Pozostają jednak wątpliwości co do wiarygodności przekazu biblijnego, zwłaszcza Księgi Wyjścia, Księgi Jozuego i oczywiście Księgi Rodzaju. Nie ma dowodów archeologicznych, ani innych, niereligijnych przekazów pisemnych ze starożytności na okoliczność krwawego podboju Kanaan, historyczności Mojżesza, ani dziejów potomków Adama sprzed potopu i po nim.

Na niektórych innych kanałach zamiast lektora ludzkiego jest lektorzy generowani automatycznie. Najbardziej irytuje mnie odczytywanie d.l.a. zamiast "dla".