niekontrolowane napady agresji na dziecko
Napisano 19 września 2012 - 09:12
Napisano 19 września 2012 - 09:31
widzę to tak...czujesz się sama ze wszystkim, przytłoczona nadmiarem obowiązków, dzieci, dom, jazdy do szkoły... mąż ciągle w pracy, nie masz kiedy z nim pogadać, dzieci podobnie...
ale pomyśl sobie, że Twoja córeczka ma DOPIERO 5 lat i nie jest w stanie ogarnąć emocjonalnie tego, co się z Tobą dzieje
ona widzi mamę zmęczoną, skupioną na młodszym bracie, a taty pewnie też jej brak
córka próbuje zwrócić Twoją uwagę, a Ty reagujesz zniecierpliwieniem i złością, a co gorsza agresją...
porozmawiaj z nią, zapytaj o to, co ona czuje, poproś o pomoc w obowiązkach domowych, oczywiście adekwatnych do jej wieku, POCHWAL, nawet jeśli nie uda jej się czegoś zrobić dobrze... po prostu zwróć na nią uwagę w pozytywny sposób
i wiesz, kiedy nerwy Ci jednak puszczą to pomyśl o tym, że to Twoje maleństwo, którego nie chcesz krzywdzić
nie zamierzam Cię oceniać, ale proszę o jedno: poszukaj psychologa, najlepiej rodzinnego
jak najszybciej

Napisano 19 września 2012 - 20:16
Napisano 20 września 2012 - 08:13
Coś wymyśl,żeby pospać trochę.Ja bym opowiedział mężowi co się dzieje i poprosił,żeby to on czasem w nocy zajął się synkiem.
Jak się wyśpisz, to Ci minie złość na córkę na pewno.
Napisano 03 października 2012 - 21:20
Gość_toy__*
Napisano 03 października 2012 - 21:25

Napisano 03 października 2012 - 21:26
Gość_Rozana_*
Napisano 03 października 2012 - 21:32
oczywiscie,ze masz prawo do wypowiedzenia swojego zdania,ale moze nie tak agresywnie,co?
nie osadzaj na swojej podstawie bardzo prosze...
i troszke spokojniej wyrazaj swoje slowa...
Napisano 03 października 2012 - 21:34
Napisano 03 października 2012 - 21:45
Staraj się po prostu wyluzować na wszystko, ustaw budzik 5 minut szybciej aby miec te dodatkowe 5 minut na marudzeństwo córki z rana i staraj się przytulać szybko córkę gdy czujesz że nerwy rosna a cisnienie już buzuje. Nie musisz miec codziennie obiadu a jak w domu bedzie troche bałaganu to tez nikt nie zachoruje od tego, nie musisz być idealna. Ważne abyś czuła się dobrze- a teraz tak nie jest.
Olej troche obowiązki a zacznij dbać o swoje tez przyjemności

Napisano 03 października 2012 - 22:15
Witam mam 27 lat dwoje dzieci i męża. Problem mój polega na niekontrolowanej agresji w stosunku do mojego dziecka. Córka ma 5 lat natomiast syn 4 miesiace, problem pojawiła się całkiem od niedawna. Mąż ciągle pracuję i całymi dniami go nie ma w domu, ja zostaje z dziećmi sama. Moja 5 letnia córka chodzi do zerówki, codziennnie muszę ją dowozić i odbierać dodam że zawsze jadę z dwójką dzieci bo nie mam w tym czasie co zrobić z małym . Nie wiem czy to dobrze, ale oczekuję od mojego dziecka samodzielności, chciałabym aby sama o siebie zadbała umyła się pojadła sobie, czy ubrała się, oczywiście wszystko wczesniej jej naszykuę, niestety jest odwrotnie i wtedy pojawia się mój problem, zaczyna sie jej płacz że sama nie umie, że jej się nie chce itd. a czas nas goni, wtedy ja wpadam w szał i niekontroluje swojego zachowania szarpę ją krzyczę a czasami uderze. Bardzo mnie to boli kiedy nerwy przejdą, że tak z nią postąpiłam wtedy mam ogromne wyrzuty sumienia, przecierz to jest moje dziecko. Zauwarzyłam u siebie, że w tym momęcię tracę kontrolę nad sobą,a nigdy wcześniej tak nie było. Bardzo się boję że kiedys mogę jej zrobić krzywdę, a przecież jest jeszcze jedno dziecko zupełnie bezbronne. Czasami myślę sobie że chciałabym wyjechać na kilka dni, wreszcie spokojnie przespać choc jedną noc i pobyć sama ze sobą w ciszy. Bardzo chciłm mieć dzieci i obydwoje dużo wczesniej planowaliśmy z mężem, ale niekiedy czuję że jestem zmęczona macierzyństwem, a przecież są jeszcze inne obowiązki domowe. Proszę Was o pomoc bo naprawdę nie wiem co jest przyczyną moich nerwów i jak rozwiązać mój problem, czy iść do jakiegoś psychologa a może do psychiatry sama nie wiem co z sobą robić.
1. Najważniejsze...jak i kiedy planujesz czas dla siebie, tylko dla siebie...bez meża, bez dzieci itp.
2. Wymagasz od pięcioletniego dziecka nagle by było...starsze. To jest absolutnie nie do zrealizowania. Czy Ty ją przygotowałaś na taką samodzielność? Mój bratanek ma 6 lat i wierz mi...sam zjada ale uczony tego jest od kilku lat, często mu pomagają przy ubieraniu...na dwór lub gdy są rajstopy do ubrania. Samodzielności w ubraniu jest uczony...kilka lat. Kąpany jest nadal przy rodzicach, potrafi sam. Leją mu wodę, kontrolują jak się myje itp. Czyli wszystkiego jest uczony kilka lat ale cały czas ma atencję rodziców. Ona ma DOPIERO 5 LAT!!!
3. Zachowując się tak do córki raczej spowodujesz nienawiść córki do brata, co więcej...ona może z czasem być w stosunku do niego agresywna. Gdyż teraz uważa,że to co robisz to oznacza,że jej nie kochasz a kochasz tylko małego braciszka, że ona musi mu ustępować we wszystkim, również zabiera jej rodziców.
4. A czy nie możesz wziąć jej obok braciszka i siebie, usiąść razem i z nią zjeść? W sensie,że ona obok Ty zjadasz swoje a ona swoje?
5. No cóż...tak jest jak się ma małe dzieci. Moja kuzynka ma 4 dzieci i uwierz mi, jeździ z maluchami po starsze dzieci...to jest konsekwencja posiadania dzieci, posiadania więcej niż jedno dziecko.
6. Najważniejsze...poszukaj pomocy psychologa, bo z tego co widzę, szwankuje ciut organizacja i pogodzenie się z tym,że mała jest mała i nie jest samodzielna, bo nie może w tym wieku aż tak spełniać oczekiwań dorosłych...by być niemal jak dorosła.No i ważne...jesteś przemęczona i nie da się idealnie prowadzić domu przy dwójce dzieci.
"Wszystko sprowadza się do tego, żeby stanąć prosto, spojrzeć ludziom prosto w oczy, błysnąć zabójczym uśmiechem i powiedzieć: "**********cie. Jestem boska."
"Smutek to stan umysłu gotowy przyjąć nieograniczoną porcję radości."