Skocz do zawarto¶ci

Zdjêcie
- - - - -

Escitalopramum

lexapro betesda mozarin Oroes

• Zaloguj siê, aby dodaæ odpowied¼
172 odpowiedzi w tym temacie

#41 failure

failure

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 20 postów
  • P³eæ:Kobieta

Napisano 13 styczeñ 2013 - 23:00

@wykrzyknik, ja mam zaburzenia snu, co prawda nie takie jak Ty, ale mam. Do tego bardzo intensywne i dziwaczne sny odk±d biorê esci
  • Marek65 lubi to
death is only a chapter, so lets rip out the pages of yesterday.
death is only a horizon. and I'm ready for sun to set.

#42 Pawe³ 1983

Pawe³ 1983

Zadomowiony

• Bywalec
  • 6383 postów
  • P³eæ:Mê¿czyzna

Napisano 17 styczeñ 2013 - 22:59

@wykrzyknik, ja mam zaburzenia snu, co prawda nie takie jak Ty, ale mam. Do tego bardzo intensywne i dziwaczne sny odk±d biorê esci

Te¿ biorê escitalopran, regularnie prawie 2 lata pomaga czuæ siê lepiej ale na sen nie dzia³a, s± inne, skuteczniejsze leki które skutecznie usypiaj± :)
Wszystko co doskonałe, dojrzewa powoli.

..widzę że się Pan ładnie przedstawił, przed nam, tutaj, w tej chwili słuchaczom, przed milionami słuchaczy....

#43 Motyl

Motyl

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 55 postów
  • P³eæ:Nie ustawione

Napisano 25 styczeñ 2013 - 15:12

po jakim czasie poczuje¶ siê lepiej, poniewaz biorê ju¿ od pocz±tku listopada w tym zwiêkszano mi dawkê, biorê teraz 20 mg, jestem ju¿ zmêczona
  • Marek65 lubi to

#44 passion flower

passion flower

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 19 postów

Napisano 06 czerwiec 2013 - 12:59

Witajcie :) bierze kto¶ z obecnych tutaj Aciprex 10 mg?

#45 Go¶æ_Teona_*

Go¶æ_Teona_*
  • Go¶æ

Napisano 06 czerwiec 2013 - 16:19

Ja biorê leki o innej nazwie, ale to jest to samo, jest du¿o zamienników. W czym¶ pomóc? ;)

#46 passion flower

passion flower

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 19 postów

Napisano 16 czerwiec 2013 - 14:25

je¶li mozna... :) chcia³am spytaæ, po jakim czasie zazwyczaj pojawia siê poprawa?

#47 Go¶æ_miasiczew_*

Go¶æ_miasiczew_*
  • Go¶æ

Napisano 16 czerwiec 2013 - 15:48

Jestem niezmiernie ciekawy pierwszego okresu przyjmowania leku. W¶ród Waszych opinii przewa¿a uwaga, ¿e Escitalopram powoduje senno¶æ. Po do¶wiadczeniach ze sertralin± (SSRI; Asertin, Setaloft) za³o¿y³em, ¿e bêdê przyjmowa³ ten lek rano. Sertralina, która podobnie jak Escitalopramum jest inhibitorem, dlatego wrzucam je do jednego worka. Ale po sertralinie mia³em powa¿ne problemy z za¶niêciem. Za³o¿y³em, ¿e tak bêdzie równie¿ przy ASRI, ale znajdujê sprzeczne informacje.

Jestem ju¿ wystarczaj±co przymulony w ci±gu dnia :) , dlatego tak istotna jest dla mnie pora, o której powinienem przyjmowaæ tabletki.

Nadmieniê, ¿e lekarz na pytanie o porze przyjmowania leku odniós³ siê tak, jakby to by³o nieistotne.
  • Marek65 lubi to

#48 Go¶æ_Teona_*

Go¶æ_Teona_*
  • Go¶æ

Napisano 16 czerwiec 2013 - 20:51

je¶li mozna... :)/> chcia³am spytaæ, po jakim czasie zazwyczaj pojawia siê poprawa?

Nie da siê tego dok³adnie okre¶liæ. Poprawa mo¿e byæ widoczna po 4 tygodniach, czasami trzeba poczekaæ d³u¿ej, czasami trzeba zmieniæ lek.
Ja biorê ju¿ ponad rok. Nie wiem, kiedy siê zaczê³o poprawiaæ. Nie widzia³am tego.
Teraz, patrz±c wstecz, widzê poprawê.
Ale te zmiany dokonywa³y siê powoli, nie wiem nawet jak du¿y wk³ad w to mia³y leki, a jaki terapia.
Kluczowa jest terapia, leki maj± wspomagaæ.
Mówiê z w³asnego do¶wiadczenia i tego, co s³ysza³am od innych ludzi.
Na ka¿dego lek dzia³a inaczej.
Nie oczekuj na zmianê z dnia na dzieñ, pracuj nad sob± i staraj siê byæ dobrej my¶li :)
  • molenka i Marek65 lubi± to

#49 Go¶æ_Teona_*

Go¶æ_Teona_*
  • Go¶æ

Napisano 16 czerwiec 2013 - 20:57

Jestem niezmiernie ciekawy pierwszego okresu przyjmowania leku. W¶ród Waszych opinii przewa¿a uwaga, ¿e Escitalopram powoduje senno¶æ. Po do¶wiadczeniach ze sertralin± (SSRI; Asertin, Setaloft) za³o¿y³em, ¿e bêdê przyjmowa³ ten lek rano. Sertralina, która podobnie jak Escitalopramum jest inhibitorem, dlatego wrzucam je do jednego worka. Ale po sertralinie mia³em powa¿ne problemy z za¶niêciem. Za³o¿y³em, ¿e tak bêdzie równie¿ przy ASRI, ale znajdujê sprzeczne informacje.

Jestem ju¿ wystarczaj±co przymulony w ci±gu dnia :)/> , dlatego tak istotna jest dla mnie pora, o której powinienem przyjmowaæ tabletki.

Nadmieniê, ¿e lekarz na pytanie o porze przyjmowania leku odniós³ siê tak, jakby to by³o nieistotne.

U mnie przez pierwszych kilka dni bola³a mnie g³owa, krêci³o mi siê w g³owie, mia³am nudno¶ci. Ca³y czas jak na kacu, niemi³e wspomnienia...
Escitalopram ma podbijaæ w górê, a nie przymulaæ raczej ;) Nie by³am po tym senna, problemy z zasypianiem mia³am wcze¶niej, teraz ich nie mam. Nie wiem, czemu zawdziêczam tê zmianê, ale mo¿e esci ;)
Nie s³ysza³am nigdy o innych porach przyjmowania esci jak zaraz po wstaniu. Moim zdaniem(i moich lekarzy itd itp) - koniecznie rano!

#50 molenka

molenka

Molly

• Administrator
  • 14406 postów

Napisano 18 czerwiec 2013 - 12:30

ja też jestem na escitalopramie
działa na mnie najlepiej z dotychczasowych, nie czuję żadnych skutków ubocznych, przeszłam na ten lek po fluoksetynie i odbyło się to bez jakichkolwiek nieprzyjemności
biorę rano, swego czasu dobierałam jeszcze połóweczkę w południe, nie mam problemów z sennością ani też bezsennością
ogólnie dla mnie to lek na 5+
Do³±czona grafika

#51 Pawe³ 1983

Pawe³ 1983

Zadomowiony

• Bywalec
  • 6383 postów

Napisano 19 czerwiec 2013 - 21:34

Ja biore escitalopran ponad 2 lata, ogulnie chyba dzia³a dobrze, nie zauwa¿am ju¿ tego. Na pocz±tku czyli powiedzmy pierwszy miesi±c czu³em znaczn± poprawê nastroju. Niestety zauwa¿y³em u siebie skutki uboczne i przy okazji kolejnej wizyty spróbujê z moim lekarzem albo odstawiæ ten lek pozostaj±c tylko przy miansecu albo zast±piæ innym je¿eli bêdzie taka potrzeba.

..widzę że się Pan ładnie przedstawił, przed nam, tutaj, w tej chwili słuchaczom, przed milionami słuchaczy....

#52 iza1111

iza1111

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 25 postów

Napisano 10 listopad 2013 - 16:30

co bierzecie na noc do citalu?

#53 jakub

jakub

¦redniozaawansowany

• Bywalec
  • 285 postów

Napisano 10 listopad 2013 - 21:50

Depakine, anafranil, Dipohergan :lol:

#54 Raye

Raye

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 14 postów

Napisano 11 listopad 2013 - 17:28

biore od ok 2 tygodni symescital (escitalopram) NA NOC! w polaczeniu doraznie z lexotanem przeciwlekowym. Masakra, nic nie dziala nie wiem czy mam czekac dalej czy blagac lekarza o fluoksetyne, ktora jak do tej pory jako jedyny lek dzialala i czulam wyrazna poprawe... Ile musimy tego zjesc zeby zyc normalnie ja juz nie wiem ;(

U¿ytkownik Raye edytowa³ ten post 11 listopad 2013 - 17:31

#55 Pawe³ 1983

Pawe³ 1983

Zadomowiony

• Bywalec
  • 6383 postów

Napisano 17 listopad 2013 - 21:14

Zastanawiam siê dlaczego lekarz zmieni³ Ci lek je¿eli poprzedni dzia³a³ dobrze?

W moim przypadku jest tak ¿e mam lek który biorê 4-5 lat a inny od 2,5 roku, temat zmiany leku wyszed³ z mojej inicjatywy bo pojawi³ sie skutek uboczny. Do tej pory byli¶my zgodni z lekarzem co do tego ¿e je¿eli dzia³a nie ma sensu kombinowaæ.

#56 Heimdall

Heimdall

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 63 postów

Napisano 19 listopad 2013 - 02:38

Przez 5 lat czasami wychodza nowsze wersje leku. Nie wiem o jakich mowa, ale tak tylko pisze.. sam się przejechałem trochę.
Żyję sobie żyję, z niefajnym skutkiem ubocznym, milion rzeczy na głowie, wszystko próbuję ogarnąć. Pewnego dnia rozmawiam ze znajomym o nowym typie leków na migrenę. Wymieniamy informację, ja taki zadowolony z siebie, mówię że wreszcie sporo się zmieniło i coś ruszyło w tym beznadziejnym biznesie. Ja nie biorę leków na migrenę wcale.
Nagle taka błyskawica...... sam biore jedno stare ustrojstwo od 5ciu lat i nawet się nie zainteresowałem czy jest coś innego. Smuteczek.

U¿ytkownik Heimdall edytowa³ ten post 19 listopad 2013 - 02:39

#57 iza1111

iza1111

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 25 postów

Napisano 19 listopad 2013 - 13:06

Pawe³1983 co bierzesz na na sen?

#58 Pawel92

Pawel92

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 43 postów
  • Imiê:£ukasz

Napisano 21 listopad 2013 - 21:21

Ja bra³em aciprex najpierw 10mg potem 20mg i na noc. Gdy bra³em rano ca³y dzieñ by³em senny. Jednak teraz biore prefaxine.

#59 Pawe³ 1983

Pawe³ 1983

Zadomowiony

• Bywalec
  • 6383 postów

Napisano 24 listopad 2013 - 20:52

Pawe³1983 co bierzesz na na sen?

Miansec ale teraz mniej bo raz na 3 dni :)

#60 Raye

Raye

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 14 postów

Napisano 01 grudzieñ 2013 - 15:00

Zastanawiam się dlaczego lekarz zmienił Ci lek jeżeli poprzedni działał dobrze?

W moim przypadku jest tak że mam lek który biorę 4-5 lat a inny od 2,5 roku, temat zmiany leku wyszedł z mojej inicjatywy bo pojawił sie skutek uboczny. Do tej pory byliśmy zgodni z lekarzem co do tego że jeżeli działa nie ma sensu kombinować.

no nie chca dawac fluoksetyny. ja uslyszalam ze mimo ze super dziala na mnie fluoksetyna ( andepin ) to nie bede jej dostawac i koniec. podobno uzaleznia i moze moj entuzjazm co do tego leku byl juz spowodowany wlasnie uzaleznieniem nie wiem jak to lekarz odebral, powiedzial ze sa lepsze nowsze leki a przy fluoksetynie jak bede chciala zajsc w ciaze kiedys ( nie zanosi sie nawet nie mam z kim ;)/> narzeczony nie wytrzymal ze mna i z moja choroba heh... )to dlugo schodzi z organizmu... w efekcie nie biore NICZEGO... Odstawilam symescital ( escitalopram) to byla tragiczna zamiana dla mnie, spadlo mi masakrycznie cisnienie ekg mialam straszne i bardzo zle sie czulam plus dostalam uczulenia ktore lecze juz 3 tygodnie. Takze trudno nie ma fluoksetyny nie ma niczego. Moze dam rade... Musze... Teraz jest ok bez lekow...

U¿ytkownik Raye edytowa³ ten post 01 grudzieñ 2013 - 15:04

U¿ytkownicy przegl±daj±cy ten temat: 3

0 u¿ytkowników, 3 go¶ci, 0 anonimowych