Skocz do zawartości



Zdjęcie
* * * * * 3 głosy

antydepresyjne przepisy kulinarne :)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
230 odpowiedzi w tym temacie

#21 Nuria Monfort

Nuria Monfort

    Zadomowiony

  • Bywalec
  • 11865 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 29 listopad 2010 - 11:04


To może ja polecę naszą rodzinną sałatkę (szybka w wykonaniu i pyszna)

Składniki:
dwie wędzone piersi kurczaka lub dwa udka
puszka ananasów
puszka kukurydzy
majonez

Kurczaka i ananasy pokroić w dosyć grubą kostkę (ok. cm/cm),
dodać odsączoną kukurydzę i majonez (wg uznania), wymieszać.
Smacznego! :)

Użytkownik Nuria Monfort edytował ten post 29 listopad 2010 - 11:05

  • molenka lubi to
„Zdarzyło mi się niegdyś ujrzeć w lesie rano dwie drogi; pojechałem tą mniej uczęszczaną – reszta wzięła się z tego, że to ją wybrałem.”
Robert Frost

#22 molenka

molenka

    Molly

  • Administrator
  • 14015 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 30 listopad 2010 - 14:45

uwielbiam tę sałatkę :)

w wersji skąpiradłowej jadłam z domieszką ryżu ;)
Dołączona grafika

#23 Nuria Monfort

Nuria Monfort

    Zadomowiony

  • Bywalec
  • 11865 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 01 grudzień 2010 - 21:19

Molenko, znam trochę inną wersję tej sałatki. Zamiast kurczaka ok. 15-20 dag szynki pokrojonej w kostkę, do tego seler ze słoiczka i dwa- trzy jajka. Też bardzo dobra. A tamtą spróbuję z ryżem :)
  • molenka i odczepSię lubią to
„Zdarzyło mi się niegdyś ujrzeć w lesie rano dwie drogi; pojechałem tą mniej uczęszczaną – reszta wzięła się z tego, że to ją wybrałem.”
Robert Frost

#24 anche

anche

    anche

  • Moderator
  • 5287 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 29 grudzień 2010 - 23:52

jakieś sylwestrowe przepisy? zwłaszcza typu przystawki?
weszłam na smakimprezy.pl, ale przejrzenie wszystkiego zajełoby mi pól nocy to moze wy coś polecicie : >?
szczęście nie jest dziełem przypadku ani darem bogów.
szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla samego siebie.
~ e. fromm

#25 Gość_..._*

Gość_..._*
  • Gość

Napisano 30 grudzień 2010 - 15:00

Pita z tuńczykiem
Dołączona grafika

SKŁADNIKI:

  • 4 kawałki chleba pita
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • świeży ogórek
  • 1 młoda cebulka
  • 15 dag żółtego sera
  • opakowanie sera camembert
  • 2 pomidory
  • kiełki
  • pieprz, sól
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:

Chlebki pita przygotowujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu. W czasie, gdy będą się piekły chlebki przygotowujemy składniki do nadzienia. tuńczyka odsączmy i wkładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, doprawiamy pieprzem i solą, Pomidory kroimy w plasterki, a następnie przekrajamy je na pół. Ogórka kroimy w plasterki. W kolejnej miseczce mieszamy majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Do pity wkładamy 3 plasterki camemberta, 2 łyżki tuńczyka, 3 plasterki pomidora i 5 plasterków ogórka, polewamy 2-3 łyżeczkami sosu czosnkowego i posypujemy kiełkami.
  • molenka lubi to

#26 kulka

kulka

    الكرة

  • Bywalec
  • 2941 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Insula Albionum

Napisano 30 grudzień 2010 - 17:45

Cos co wymyslilam i nazywam 'welesniki':
Przygotowac ciasto jak na nalesniki:
maka, woda, jajko, odrobina mleka (niekoniecznie),sol.
Do tego ciasta dodac papryke slodka i ostra, ok. pol lyzeczki, mozna posiekany szczypiorek swiezy albo suszony czy tez inne ziolo. Smazyc placki mniejsze od zwyklych nalesnikow.
Na nadzienie:
brokul, pieczarki, male kukurydzki swieze (jak nie ma to kukurydza w puszce), pol puszki pomidorow w puszce :P, cebula, czosnek, trzy papryki w roznych kolorach, papryczki chilly (czerwone, albo 2 pokroic drobno albo 4-5 naciete wzdluz w polowie). Wszystko pokroic i do gara, osolic do smaku i opieprzyc profilaktycznie, wlac pol szklanki wody i 3 lyzki oliwy i niech sie dusi. Jak skonczy i bedzie miekkie a woda odparuje ostudzic nieco.
No i to nadzienie pakowac do nalesniczkow, skladac wedle uznania, mozna np. zrolowac i przkroic na pol.
Dobre na zimno, dobre na goraco ( wystarczy do piekarnika albo mikrofali wrzucic na chwile) serem mozna posypac tartym.
W wersli dla miesozercow mozna dodac do nadzienia kurczaka albo wolowine, pokrojone w mniejsza kostke i uduszone z warzywami.
Smacznego :)
instinct, patience & hope
'and I still hold your hand
in mine when I'm asleep'
'I can't decide if I'll let you save my life or if I'll drown'

#27 Zuzkclaa

Zuzkclaa

    Zadomowiony

  • Bywalec
  • 5014 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Chatka pod lasem

Napisano 30 grudzień 2010 - 22:17

Suszone śliwki w bekonie

Suszone sliwki ( ja uzywam kalifornijskich ) owinąć cieniutkim plastrem wędzonego boczku - najlepszy jest ten paczkowany , cieniuteńko pokrojony w plastry
Spiąc wykałaczka i na odrobinie oleju podsmażyc aż bekon stanie sie lekko złocisty
Każda sliweczke mozna udekorowac listkiem bazyli lub pietruszki
Pychota :)
  • molenka lubi to



#28 Gość_sakura_return_*

Gość_sakura_return_*
  • Gość

Napisano 30 grudzień 2010 - 22:23

Potrzebuje na jutro rano przepisu.
Na ciasto.
Jak najtańsze.
Jak najprostsze w wykonaniu.
Ale nie jabłecznik.
Dobrej duszyczce dziękuje serdecznie.
Kiedys się czymś odpłacę.
Tylko pisac czym,zeby potem nie było że rzucam słowa na wiatr.

#29 Gość_..._*

Gość_..._*
  • Gość

Napisano 30 grudzień 2010 - 22:30

a mogą byc ciastka?

#30 anche

anche

    anche

  • Moderator
  • 5287 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 30 grudzień 2010 - 22:53

zależy czy tak ot do domu czy dla gości czy jakie i powiedz czy masz jakiegoś owoce w domu albo marchewkę
jak nie to z tanich to murzynek albo najzwyklejsze tzw. ciasto kręcone

dziewczyny wielkie dzięki za przepisy, chyba wykorzystam naleśniki, a dla mięsożerców na pewno śliwki, ale to podrzuciłam mamie, bo sama mięsa nie dotykam. toy- przepis z pitami bardzo fajny, ale zawsze zaoszczędzę trochę na kupieniu pit : d
szczęście nie jest dziełem przypadku ani darem bogów.
szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla samego siebie.
~ e. fromm

#31 Zuzkclaa

Zuzkclaa

    Zadomowiony

  • Bywalec
  • 5014 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Chatka pod lasem

Napisano 30 grudzień 2010 - 23:01

Babka majonezowa
Jest prosta dosc tania, przepyszna i zawsze sie udaje :)


3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej
1 Cukier wanilinowy
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
4 jajka
1,25 szklanki cukru
aromat cytrynowy

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, połączyć z żółtkami. Dodawać stopniowo mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, Cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i aromat. Masę połączyć z Majonezem, dokładnie wymieszać.
Przygotowanie ciasta na babeczkę to około 10 minut
Piec około 45 min. w temp. 170C.

Po wystygnieciu można pomalowac czekoladka lub posypac cukrem pudrem
  • molenka lubi to



#32 Gość_sakura_return_*

Gość_sakura_return_*
  • Gość

Napisano 30 grudzień 2010 - 23:15

Ciasto..
Na sylwestra,spedzam czas z rodziną i żeby nie było kłutni chce im niespodzianke zrobic i upiec ciasto.
Najmlodszej kupiłam picolo.
A im upieke ciasto.
Dziekuje
Z owoców mam jabłka i wysuszone śliwki,gruszki,ananas i banan (banan sie już rozpada a ja mam zbyt dużego doła zeby go wyżucić:P)

i najlepiej nic wymyślnego,najprostrze najbardziej znane

Użytkownik sakura_return edytował ten post 30 grudzień 2010 - 23:15


#33 Gość_..._*

Gość_..._*
  • Gość

Napisano 30 grudzień 2010 - 23:19

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g drobnego cukru
  • 130 g masła lub margaryny, o temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżeczki suchej, drobnej herbaty Lady Grey (ok. 2 torebek)
Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.

Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z herbatą. Dodawać do masy maślanej na zmianę z mlekiem, mieszając. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać.

Formę na babkę wysmarować masłem. Napełnić ciastem w 3/4 wysokości.

Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 190C (przez pierwsze 15 minut w temperaturze 160C), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić chwilę w formie, potem wyjąć na metalową kratkę

Użytkownik ... edytował ten post 30 grudzień 2010 - 23:21

  • molenka lubi to

#34 molenka

molenka

    Molly

  • Administrator
  • 14015 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 31 grudzień 2010 - 13:00

not o ja wrzucę coś szybkiego i prostego

wersja słodka:
1 op. ciasta francuskiego (np. z Biedrony albo Lidla)
1 tabliczka ulubionej czekolady (NIE nadziewanej)

ciasto rozwinąć, można lekko rozwałkować, ale należy zachować prostokątny kształt
pokroić w kwadraty ok. 7 x 7 cm
na każdy kwadrat położyć kostkę czekolady i złożyć w "poduszeczkę" - złapać za rogi kwadratów, unieść je i skleić nad kostką czekolady

wersja słona:
1 op ciasta
dobre paróweczki
może być dodatkowo serek żółty,

ciasto rozwinąć, lekko rozwałkować
długie parówki przekroić na pół
pociąć ciasto w prostokąty o dłuższym boku nieco krótszym, niż parówka i szerokości pozwalającej na zawinięcie parówki

paróweczki owinąć ciastem i zlepić brzegi
jeśli chcemy dodać serka, to parówki należy naciąć z boku i w nacięcię wsunąć pasek sera,
a następnie owinąć ciastem

**********************************

blachę wyłożyć papierem do pieczenia (stosuję do wszystkich wypieków),
położyć poduszeczki, zostawiając nieco miejsca pomiędzy nimi (trochę wyrosną)

piec w piekarniku w temp. 180C ok 15-20 minut (w zależności od piekarnika)
poduszki muszą wyrosnąć i nabrać koloru bursztynowego

słodkie ciacha można posypać cukrem pudrem
słone, na 3 minuty przed wyjęciem z piekarnika posypać tartym żółtym serem i jakąś ulubioną przyprawą

EDYCJA:
zrobiłam w Sylwestra na słono z serkiem brie + na wierzchu przyprawa jakaś (chyba do kurczaka...) - wyszło pyszne
i mogłoby być jeszcze np. z podsmażoną na oliwie cukinią z czosnkiem albo jakimś miksem warzyw różnych

na słodko: do środka dajemy kawałek jabłka, oprószony cukrem i cynamonem, albo banana albo inny owoc, który nie jest zbyt mokry, albo też powidła

Użytkownik molenka edytował ten post 04 styczeń 2011 - 12:40

Dołączona grafika

#35 Gość_Kasale_*

Gość_Kasale_*
  • Gość

Napisano 31 grudzień 2010 - 13:19

może apetyt mi wróci, no no

#36 molenka

molenka

    Molly

  • Administrator
  • 14015 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 31 grudzień 2010 - 14:24

zapomniałam dodać, żeby nie pożerać gorących poduszeczek w wersji na słodko - czekolada okropnie parzy podniebienie! :rolleyes:
Dołączona grafika

#37 Gość_..._*

Gość_..._*
  • Gość

Napisano 31 grudzień 2010 - 14:45

znaczy próbowałas...Dołączona grafika

#38 Gość_..._*

Gość_..._*
  • Gość

Napisano 31 grudzień 2010 - 14:54

zebra

3szkl mąki
1,5szkl cukru
5 jaj
szklanka wody
3/4 szkl oleju
2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyzki kaKAO

jaja ubic z cukrem na puszysta mase, dodac olej, wode, make, proszek, zmiksowac
do połowy dodac kakao
na srodek duzej, natluszczonej tortownicy kłasc na przemian po troszke ciasta jasnego i ciemnego
piec 50 min w 180-200 stopniachDołączona grafika

#39 Gość_sakura_return_*

Gość_sakura_return_*
  • Gość

Napisano 31 grudzień 2010 - 16:38

Wpadłam w takją depresje że upiekłam
4 ciasta,wafle,saładke wielowarzywną,jajka w majonezie.
Do tego picolo dla siostry kupiłam dwie butelki i cześć butelek pomarańczowego napoju gazowanego.
Pieniądze oczywiście z pożyczki.
I jestem zadłużona ,a to wszystko dla czteroosobowej rodziny,w której ja nie będę jadła a matka tylko sprubuje.
Dziękuje Toy i molenko a przepisy.
Upiekłam wersje słodką i zebre i to pierwsze bez nazwy do tego upiekłam kokoska,na który przepis napsize puźniej.
i na wafle mam dobry szybki ,tani przepis.
Tak wiem ,nadawałam wam aptetytu,ale nie radziłabym tego jeść,bo mam zamiar otruć rodzine(żartuje)
Ale i tak odradzam jedzenie tego,bo jest naprawde napewno niesmaczne.
Chciałabym wam oddać to wszystko i zacząc piec od nowa ,.bo doła mam nadal

#40 Gość_..._*

Gość_..._*
  • Gość

Napisano 31 grudzień 2010 - 17:25

TO JA ZROBIE TEGO KOKOSKA...chociaz sie odchudzam





Podobne tematy Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych