Skocz do zawarto¶ci

Zdjęcie
* * * - - 3 głosy

Dzi¶ pytanie-dzi¶ odpowiedĽ

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedĽ
6898 odpowiedzi w tym temacie

#6881 VvvV

VvvV

Bywalec

• Bywalec
  • 779 postów
  • Imię:P.

Napisano 21 marca 2024 - 17:34

Na pewno jest to prawdziwe dla jakiejś grupy osób.

Kiedy ostatnio robiłaś/eś coś po raz pierwszy i co to było?

Pierwszy raz byłem w Zakopanem w tamtym roku, w maju. Mimo iż mam stosunkowo blisko. Ogólnie nie polecam.

Śmierć na zasadzie nowotwór - max 2 lata a w tym możliwość zrobienia czegoś, pojechania gdzieś ze świadomością że czas szybko ucieka i koniec nadchodzi czy nagła śmierć we śnie ? 

"Nie wierzę w miłość ani w to że można być szczęśliwym. Gdybym kiedyś uwierzył to musiałbym się powiesić"

#6882 Fenix01

Fenix01

¦redniozaawansowany

• Bywalec
  • 201 postów
  • Imię:Fenix01

Napisano 21 marca 2024 - 18:07

Pierwszy raz byłem w Zakopanem w tamtym roku, w maju. Mimo iż mam stosunkowo blisko. Ogólnie nie polecam.

Śmierć na zasadzie nowotwór - max 2 lata a w tym możliwość zrobienia czegoś, pojechania gdzieś ze świadomością że czas szybko ucieka i koniec nadchodzi czy nagła śmierć we śnie ?

Sprzedaję samochód i jadę do Puszczy Amazońskiej i zwiedzam Amerykę Południową. Nieważne czy niebezpiecznie czy nie,wszystko mi jedno. Na sam koniec z sentymentu odwiedziłbym Amsterdam. Smutny trochę koniec ale cóż...
Co zrobiliście ostatnio dla swojego zdrowia?

Użytkownik Fenix01 edytował ten post 21 marca 2024 - 18:37

#6883 anche

anche

anche

• Moderator
  • 7 385 postów

Napisano 22 marca 2024 - 00:46

Sprzedaję samochód i jadę do Puszczy Amazońskiej i zwiedzam Amerykę Południową. Nieważne czy niebezpiecznie czy nie,wszystko mi jedno. Na sam koniec z sentymentu odwiedziłbym Amsterdam. Smutny trochę koniec ale cóż...

Każdy koniec jest i trochę smutny, ale pięknie brzmi taki koniec, wolność, odwaga, podróże, sentymenty.

Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#6884 VvvV

VvvV

Bywalec

• Bywalec
  • 779 postów
  • Imię:P.

Napisano 22 marca 2024 - 17:38

Co zrobiliście ostatnio dla swojego zdrowia?

Kiedyś bym napisał: sprzedaję chatę a potem koks, prostytutki i jazda na maksa, ale tak myślałem gdyby miałem 20 lat. Dzisiaj bym zrobił podobnie jak Ty: podróże i takie tam. Tylko bardziej od granicy fińsko-rosyjskiego, przez Szwecję, Norwegię, Wyspy Owcze, Danie , Islandię i bym skoczył na Grenlandii, ale może jakby wystarczyło czasu i sił to i ogólnie dookoła świata? 

"Nie wierzę w miłość ani w to że można być szczęśliwym. Gdybym kiedyś uwierzył to musiałbym się powiesić"

#6885 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10 945 postów
  • Imię:Willow

Napisano 22 marca 2024 - 18:24

Mam podobne przemyślenia o podróżach. Chociaż z nadzieją, że nie będą to ostatnie chwile życia....

Pierwszy raz....ojej jakie to piękne robić coś pierwszy raz...warte przemyślenia...

Jesteś samotnym długodystansowcem czy raczej graczem zespołowym?

Doł±czona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#6886 PiotrWill2

PiotrWill2

¦redniozaawansowany

• Bywalec
  • 330 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 25 marca 2024 - 03:05

Zdecydowanie to pierwsze. Budzisz się pewnego dnia i odkrywasz że możesz myślami zabić dowolną osobę w wybrany sposób (np zawał, wypadek, co tylko chcesz). Co robisz? Używasz talentu? Nie możesz wskrzeszać. 

Es gibt nur eines, was schlimmer ist als Ungerechtigkeit, und das ist Ungerechtigkeit ohne Schwert in der Hand.

#6887 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10 945 postów

Napisano 27 marca 2024 - 20:46

Wybieram, że nie zabijam.

Wschód czy Zachód?

Doł±czona grafika

#6888 PiotrWill2

PiotrWill2

¦redniozaawansowany

• Bywalec
  • 330 postów

Napisano 28 marca 2024 - 22:04

Czego? Świata? Słońca? 

Es gibt nur eines, was schlimmer ist als Ungerechtigkeit, und das ist Ungerechtigkeit ohne Schwert in der Hand.

#6889 fox

fox

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 71 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 29 marca 2024 - 06:44

@Willow47 Wschod

#6890 anche

anche

anche

• Moderator
  • 7 385 postów

Napisano 01 kwietnia 2024 - 12:21

Wybieram, że nie zabijam.

Wschód czy Zachód?

Ciekawe pytanie.

Wschód
Kojarzy mi się ze słońcem i mimo, że bardzo rzadko doświadczam wschodu słońca to zawsze jest to moment dla mnie magiczny i głęboki
Bliższa jest mi też wschodnia filozofia niż zachodnia.

Mazurek czy wielkanocna baba?
Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#6891 nadzieibrak

nadzieibrak

¦redniozaawansowany

• Bywalec
  • 179 postów
  • Imię:Agnieszka

Napisano 01 kwietnia 2024 - 12:24

Mazurek.

Żyć czy umrzeć?

#6892 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10 945 postów

Napisano 01 kwietnia 2024 - 21:29

żyć

spokój w samotności czy harmider w tłumie?

Doł±czona grafika

#6893 fox

fox

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 71 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 02 kwietnia 2024 - 15:43

@Willow47 spokoj w samotnosci ale nie w patologicznym wyizolowaniu

#6894 Fruzella

Fruzella

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 22 sierpnia 2024 - 14:01

Pompa ciepła czy gaz? Co Waszym zdaniem jest obecnie lepsze jeśli chodzi ogrzanie domu 

#6895 PiotrWill2

PiotrWill2

¦redniozaawansowany

• Bywalec
  • 330 postów

Napisano 22 sierpnia 2024 - 15:56

Pompa ciepła czy gaz? Co Waszym zdaniem jest obecnie lepsze jeśli chodzi ogrzanie domu 

Sam się nad tym zastanawiam, kretyni z Brukseli chcą piece gazowe do kiedyśtam zakazywać. Z drugiej strony ceny prądu też szybują. Myślę że najlepiej policzyć sobie zwyczajnie koszty i na tej podstawie zddecydować.

#6896 veli

veli

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 23 sierpnia 2024 - 09:24

Miałem do wyboru grzanie gazem lub pompą. Wybrałem pompę. Koszty pompy 7 kw panasonic + zasobnik nierdzewna 300l - 30 tyś zł. Z tego można odliczyć dofinansowanie 7 tyś. Zł. Sumarycznie 23 tyś. Zł. Liczyłem instalacje na gaz to wychodziło około 25 tyś zł ( komin, piec, przyłącz etc.) W razie awarii mam kominek i grzałkę.
Należy uwzględnić jeszcze jedną rzecz przy wyborze a mianowicie ets który ma się pojawiać od 2027 roku.
Poza tym zobacz sobie stronę Vaillant:
Aktualnie mają promocje na wiele modeli pomp ciepła, warto jest sobie przejrzeć.

Użytkownik veli edytował ten post 05 wrze¶nia 2024 - 13:24

#6897 Wikaka

Wikaka

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 20 postów

Napisano 27 grudnia 2024 - 10:26

Hej,
szukam materaca kieszeniowego w rozmiarze 140x200, który będzie dobry dla dwóch osób. Zależy mi, żeby dobrze tłumił ruchy, bo często wstajemy o różnych porach. Ktoś może coś doradzić?

#6898 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10 945 postów

Napisano 27 grudnia 2024 - 10:52

https://senpo.pl/janpol/

https://sensive.pl/

https://hilding.pl/kategoria/materace/

https://www.fdm.pl/

Mam materace z dwoch ostatnich firm i oba sobie chwalę.

Hilding droższy, FDM tańszy ale jakościowo nie odbiegają od siebie specjalnie. Hilding ma więcej bajerów typu strefy ciała, ustawienia twardości/miękkości itp.

• VvvV lubi to
Doł±czona grafika

#6899 crowma

crowma

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 10 postów
  • Imię:Kasia

Napisano 27 grudnia 2024 - 13:22

Generalnie
materace kieszeniowe to świetny wybór dla par, bo sprężyny działają niezależnie i nie przenoszą ruchów. W rozmiarze 140x200 możesz poszukać tutaj: https://sleepinghous...zeniowe-140x200. Warto rozważyć modele z dodatkowymi warstwami pianki, które zwiększają komfort. Dzięki temu obie osoby śpią wygodnie, nawet jeśli jedna z nich dużo się rusza. Sprawdź, może coś znajdziesz dla siebie.

Jedyne co mnie martwi to wymiar materaca, moim zdaniem lepiej jest postawić na większe łożko jeśli macie takie możliwości. 

Użytkownik crowma edytował ten post 13 stycznia 2025 - 10:43