Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Choroba afektywna dwubiegunowa.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#41 przygodowa567

przygodowa567

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 22 postów

Napisano 28 listopad 2012 - 16:29

jak to jest zyc z ChAD-em? czy to tylko manie i depresje czy cos pomiedzy jeszcze wystepuje???

Moim zdaniem wszystko zależy od przypadku i stanu zaawansowania w chorobę. Niektórzy mają jakiś czas prawie z ustabilizowanym nastrojem , a potem nagle dół lub mania. CHAD t obardzo nieprzewidywalna choroba.

#42 hawwa

hawwa

jestem jaka jestem :O)

• Bywalec
  • 6274 postów

Napisano 13 styczeń 2020 - 17:25

czy osoba z Chad'em ma manię, że np. ugotowane ziemniaki są za twarde mimo iż są jak pure? Albo że chleb jest za twardy a nie jest bo był pieczony dzien wcześniej wieczorem...

Juz nie wyrabiam

Użytkownik hawwa edytował ten post 13 styczeń 2020 - 20:18

"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#43 Gość_Liana_*

Gość_Liana_*
  • Gość

Napisano 13 styczeń 2020 - 19:14

@hawwa nie wiem ale wydaje mi się, że powinnaś z mężem (domyślam się, że o niego chodzi) na spokojnie porozmawiać. No chyba da się mu przemówić do rozsądku?

#44 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6274 postów

Napisano 13 styczeń 2020 - 19:29

@hawwa nie wiem ale wydaje mi się, że powinnaś z mężem (domyślam się, że o niego chodzi) na spokojnie porozmawiać. No chyba da się mu przemówić do rozsądku?

@12873 Nie tym razem chodzi mi o syna, ktoremu zdiagnozował dwubiegunówkę lekarz w Polsce ale tu mają to w dupie...

"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#45 Gość_Liana_*

Gość_Liana_*
  • Gość

Napisano 13 styczeń 2020 - 19:50

@hawwa jejciu faktycznie...przepraszam.

#46 titanic

titanic

Zadomowiony

• Bywalec
  • 5242 postów

Napisano 13 styczeń 2020 - 22:50

@hawwa

czy osoba z Chad'em ma manię, że np. ugotowane ziemniaki są za twarde mimo iż są jak pure? Albo że chleb jest za twardy a nie jest bo był pieczony dzien wcześniej wieczorem...

Juz nie wyrabiam

Bezpośredni objaw manii to raczej nie jest, ale czasem łapie się takie fazy, że bez powodu wszystko wkur.za, przeszkadza i człowiek staje się pobudzony i drażliwy. Może też chodzi o realną złość która jest tłumiona i wychodzi w takiej opryskliwości. Dobrze jakby znalazł się sposób na okazanie/ wyładowanie tej złości i nadmiaru energii. Może jakaś  aktywność fizyczna(?) Worka bokserskiego nie proponuję bo jak się podszkoli to różnie może być ;)

Użytkownik titanic edytował ten post 13 styczeń 2020 - 22:52

#47 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6274 postów

Napisano 14 styczeń 2020 - 12:49

@hawwa

Bezpośredni objaw manii to raczej nie jest, ale czasem łapie się takie fazy, że bez powodu wszystko wkur.za, przeszkadza i człowiek staje się pobudzony i drażliwy. Może też chodzi o realną złość która jest tłumiona i wychodzi w takiej opryskliwości. Dobrze jakby znalazł się sposób na okazanie/ wyładowanie tej złości i nadmiaru energii. Może jakaś  aktywność fizyczna(?) Worka bokserskiego nie proponuję bo jak się podszkoli to różnie może być ;)

u niego to jest raczej jakby jadłowstręt są produkty, których nie jadł ale uważa, że są bardzo paskudne... Ale niby jakim cudem? 

Ale jest, że jest pobudzony i opryskliwy, mówi się do niego spokojnie a on odniesionym tonem odpowiada... Ostatnio czyli w niedzielę jak się popłakałam to podszedł i gadał " nie płacz mamo przepraszam, ale coś w głowie mi daje rozkazy, że mam być nerwusem", do tego ta jego fantazja, że będzie sławny, gdy wyłączę ruter wieczorem to mówi, że gdy będzie sławny to kupi swój internet by mógł po nocy siedzieć i tworzyć...  Stwarza konta z obrazem ludków, podobnych do demonów, diabła... Sam mówi o sobie, że jest Lucyfer....

Kiedy dostane list z terminem wizyty u lekarza... Już mnie irytuje ta służba zdrowia...

gdy ma urodziny chce zawsze czarne torty z czerwoną polewą, która ma wyglądać jak krew i jakichś swoich dziwnych muzyków... zresztą on sam tworzy psychodeliczną muzykę

Załączony plik  tort b.jpg   206,57 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  66194064_686367431810820_5954683873404125184_o.jpg   141,23 KB   0 Ilość pobrań

Użytkownik hawwa edytował ten post 14 styczeń 2020 - 12:58

#48 Complicated_85

Complicated_85

Zadomowiony

• Bywalec
  • 6529 postów
  • Gadu-Gadu:3246621
  • Imię:Dominika

Napisano 14 styczeń 2020 - 12:55

@hawwa To takie psychozowe z lekka objawy..

"Życie zaczyna się tam, gdzie kończy się lęk". 

"Prawdziwe zwycięstwo to zwycięstwo nad samym sobą".

#49 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6274 postów

Napisano 14 styczeń 2020 - 12:59

@hawwa To takie psychozowe z lekka objawy..

czyli to nie musi być wcale dwubiegunówka jak kiedyś wskazał lekarz?

dzisiaj nie zgasił światła w kuchni i nie zamknął drzwi głównych z domu...

Użytkownik hawwa edytował ten post 14 styczeń 2020 - 13:00

#50 amino

amino

Bywalec

• Bywalec
  • 536 postów

Napisano 30 styczeń 2020 - 09:54

u niego to jest raczej jakby jadłowstręt są produkty, których nie jadł ale uważa, że są bardzo paskudne... Ale niby jakim cudem? 

Smak to nie wszystko przecież. Często już sam zapach zachęca lub odrzuca. Konsystencja i wygląd potrawy też składa się na naszą decyzję o jadalności/niejadalności danego produktu. Ja np. kiedyś nienawidziłam szpinaku i papryki bo już sam zapach mnie odrzucał, nie musiałam tego próbować żeby stwierdzić, że jest paskudne.

czyli to nie musi być wcale dwubiegunówka jak kiedyś wskazał lekarz?

Tego chyba nikt z nas nie jest w stanie stwierdzić. Żadne z opisywanych przez Ciebie "objawów" nie wskazują na dwubiegunówkę ale tez jej nie wykluczają. Po prostu nie opisałaś jak na razie niczego charakterystycznego dla dwubiegunówki co nie znaczy, ze takich objawów twój syn nie ma. Chyba najlepiej by było samemu poczytać o tej przypadłości trochę no i zapytać lekarza na jakiej podstawie postawił taką diagnozę oraz czy ją podtrzymuje. Bo diagnozy nie zawsze są trafne, szczególnie ta pierwsza diagnoza może być strzałem w ciemno.

#51 Gość_Dasbotu96_*

Gość_Dasbotu96_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2021 - 10:02

Mąż czasami mówi na mnie "wahadło".Oto moja choroba dwubiegunowa.I tak już pewnie zostanie,bo stale powtarza się ten sam schemat,bez względu na to, jakie biorę leki.
Raz jestem człowiekiem,raz potworem.

#52 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 29 grudzień 2021 - 23:20

@14349  I jak to robisz, że ze Sobą wytrzymujesz? I jak to mąż robi, że z Tobą wytrzymuje?

#53 Gość_Dasbotu96_*

Gość_Dasbotu96_*
  • Gość

Napisano 30 grudzień 2021 - 14:39

To by trzeba męża zapytać 🙂W każdym razie na pewno dużo daje nam rozmowa.O ile jestem akurat w stanie rozmawiać.
Ostatnio psychika siadła mi całkiem, przechodziłam koronawirusa i zachowywałam się tak,jakbym w ogóle nie brała leków i jakbym była na głodzie alkoholowym.
To był paskudny czas.Ale przetrwaliśmy go i z tego się cieszę.

#54 Marek78

Marek78

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 3 postów
  • Imię:Marek

Napisano 14 luty 2022 - 14:49

U mojej siostry stwierdzono chorobę dwubiegunową. Długo szukała specjalisty z dopasowanym do niej podejściem, aż znalazła. To terapia online, która przynosi coraz więcej efektów. Polecam. 

#55 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10605 postów
  • Imię:Willow

Napisano 15 luty 2022 - 14:52

Napisz do administracji, za parę złotych może powiesi u góry baner reklamowy. Ty nie będziesz musiał spamować forum a my nie będziemy się stresować nielegalnymi reklamami i ich usuwaniem.

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#56 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 15 luty 2022 - 16:29

Firmy wynajmujące spamujących linkami reklamowymi „media marketing junior’ów” jak Julijj czy Marek78 nawet nie wiedzą, że na tym forum można wykupić baner reklamowy.

Webmaster/ admin mógłby na górze wstawić baner z napisem: „To jest miejsce na twoją reklamę” / „Cena np. 50 zł”.

BTW info z internetu:

„Na większości stron internetowych można spotkać podobne stawki CPM, oraz CPC. Zazwyczaj koszt zakupu reklamy CPM kosztuje od 50 – 60 złotych

– ta forma reklamy wygasa w momencie, gdy zostanie wyświetlona 1000 razy. Z kolei za reklamę płatną za kliknięcia CPC przyjdzie nam zapłacić od 5 – 30 groszy za każde kliknięcie.”

• Willow47 lubi to

#57 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10605 postów
  • Imię:Willow

Napisano 03 marzec 2023 - 12:57

https://weekend.gaze...Z4W-WL37Hl_x9R0

Szczerze o CHAD. Polecam!

• anche lubi to
Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#58 dogr

dogr

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 7 postów
  • Imię:Damian

Napisano 24 maj 2023 - 05:55

Spory artykuł o leczeniu zaburzeń afektywnych:

Które jak najbardziej można, a nawet trzeba leczyć.

Każda sytuacja jest inna. Najpopularniejsze rodzaje zaburzeń to:

choroba afektywna jednobiegunowa

choroba afektywna dwubiegunowa

epizod depresji f32

objawy epizodu manii

uporczywe zaburzenia afektywne

Jak również wiele innych

Użytkownik dogr edytował ten post wczoraj, 07:23