Czy ktoś tu maluje?
Napisano 25 kwietnia 2026 - 14:37
Tako rzecze elmatt
Napisano 13 maja 2026 - 19:59
Niestety nie mam talentu do malowania. Ale za to nie mam też talentu do niczego innego.
Napisano 15 maja 2026 - 14:04
Niestety nie mam talentu do malowania. Ale za to nie mam też talentu do niczego innego.
Myślę, że każdy ma do czegoś talent.
Tako rzecze elmatt
Napisano 16 maja 2026 - 00:39
Myślę, że każdy ma do czegoś talent.
No niestety są wyjątki...
Napisano 16 maja 2026 - 15:17
Podobno u chińczyków nie ma czegoś takiego, jak talent - jest ciężka praca.
- Tawak i elmatt lubią to
Napisano 16 maja 2026 - 15:28
Talent nie jest czymś, co można logicznie wytłumaczyć u dzieci.
Jak to nie? Przecież talent nie świadczy o pamięci do jakichś konkretnych czynności czy o doświadczeniu, lecz o "Bożej iskrze"; o pewnej ponadprzeciętnej predyspozycji. Np. artysta kojarzy i lączy bodźce w nietypowy sposób (coś mniej więcej jak synestezja). No ale sam talent jeszcze nie wystarczy, bo trzeba go rozwinąć i utrzymywać. Trzymając się dalej przykładu twórczości artystycznej, to niemal każdy taki artysta powie, że talent to tylko mały procent ostatecznej zdolności; w przeważającej mierze jest rezultatem ciężkiej pracy..
Podobno u chińczyków nie ma czegoś takiego, jak talent - jest ciężka praca.
No ale gdyby ktoś tak ciężko studiował muzykę jak Mozart, to by i tak drugim Mozartem nie został bez tej pierwotnej iskry. Co się tyczy Chińczyków, to doceniam bardzo ich etykę pracy, ale mimo że jest tam dziesiątki tysięcy niesamowitych np. pianistów, to nie ma raczej wybitnych kompozytorów. Sama praca i ubóstwianie Chopina nie wystarczą...
Użytkownik elmatt edytował ten post 16 maja 2026 - 15:30
Tako rzecze elmatt
Napisano 17 maja 2026 - 01:14
Tylko jednego nie mogę zrozumieć, po co to życie i talenty.
Nie wiem... Ale nagle przypominają mi się słowa Dostojewskiego (o ile jeszcze w Polsce jest legalne przytaczać kulturę rosyjską..): "Im ciemniejsza noc, tym jaśniejsze gwiazdy". Chaos nie byłby dla nas chaosem, gdybyśmy nie wiedzieli co to porządek, harmonia, itd. Światem rządzi Szatan, ale jest upadłym aniołem który myśli, że czyni dobrze..
Tako rzecze elmatt