Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Czy możliwym jest, że jesteście narcyzami?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 po_prostu_jestem

po_prostu_jestem

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 241 postów

Napisano 18 marca 2026 - 20:12

Może bez diagnozy lub z diagnozą?
Jestem ciekawa, bo ja chyba jestem narcyzem płci żeńskiej, ale nie mam diagnozy.

#2 Magd@

Magd@

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 349 postów
  • Imię:Magdalena

Napisano 19 marca 2026 - 19:02

Ciekawy temat, ale nie wiem jak definiujemy tu narcyzm bo już z tyloma różnymi definicjami się spotkałam, że to może oznaczać bardzo wiele różnych rzeczy.

#3 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 11 096 postów
  • Imię:Willow

Napisano 19 marca 2026 - 22:43

Mało który narcyz przyzna, że nim jest. Dlatego tak ciężko się ich diagnozuje. Nawet jeśli jesteś narcyzem i masz tego świadomość, to gratulacje, bo jesteś na drodze do zmiany. 

Porozmawiaj ze swoim terapeutą. Możliwe, że narcyzm to element terapii, coś przerabiasz, sprawdzasz, uczysz się.

• K24 lubi to
Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#4 Magd@

Magd@

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 349 postów

Napisano 20 marca 2026 - 20:39

Wydaje mi się, że każdy ma jakieś cechy, które można by nazwać narcystycznymi jak tak czytam kryteria diagnostyczne :D

Użytkownik Magd@ edytował ten post 20 marca 2026 - 20:40

• Willow47 i po_prostu_jestem lubią to

#5 po_prostu_jestem

po_prostu_jestem

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 241 postów

Napisano 24 marca 2026 - 13:30

Odnoszenie wszystkiego co robią inni ludzie do siebie. Jakby świat kręcił się wokół mnie.
Skupienie na sobie w każdej sytuacji. Na tym czy bedzie mi wygodnie czy nie.
Zwracanie uwagi na "przydatność" ludzi.
Ciągłe ocenianie ludzi. Ich wyglądu, zachowań itp.
Lubię się nie zgadzać z innymi jakby był to element mojej wyjątkowości. Chcę się wyróżniać. Nie wazne czym. Byle się wyróżniać. Nawet tym, że moje problemy są inne od czyichs.
Lubię się wywyższać.
Rywalizuję z każdym. W kwestii byle gówna. Czyli prowadzę ciągłą walkę jakby "ze światem".

Jednocześnie mam bardzo niskie poczucie własnej wartości. I na zewnątrz zgrywam dobrą osobę. Ale długo takiej gry nie da się prowadzić. I wtedy relacje się kończą.

Nie mam terapeuty.

Jestem na etapie, że chciałabym uznać w pełni, że naprawdę chcę już to zostawić. Bycie taką osobą strasznie ciąży. Żadnej trwałej relacji nie jestem w stanie zbudować.

Moje dotychczasowe wizyty u psychologów to było jakieś pitu pitu. Właściwie to ja nic nie chciałam zmieniać tylko się użalać. Uznawałam raczej psychologa za osobę, z którą rywalizuje na zdanie niż kogoś kto może pomóc.

No także ten.. nie mam ulgi czy coś po tym wyznaniu a miło by było.

To co ma ktoś takie problemy czy mam rację i jestem wyjątkowa? 🙉

Użytkownik po_prostu_jestem edytował ten post 24 marca 2026 - 13:40

#6 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 11 096 postów

Napisano 24 marca 2026 - 20:10

@po_prostu_jestem jesteś wyjątkowa....tak po prostu. W najlepszym tego słowa znaczeniu.

A co do terapii to nie wiem czy próbowałaś psychoanalizę? tam nie ma pitu pitu. Jak kolejny raz wrócisz do tematu to terapeuta szybko cię przywróci do porządku.

Może po prostu nie trafiłaś z terapią we właściwy nurt?

• po_prostu_jestem i Magd@ lubią to
Dołączona grafika

#7 po_prostu_jestem

po_prostu_jestem

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 241 postów

Napisano 24 marca 2026 - 20:33

@Willow47 dzięki.
Nie wiem czy sie zabiorę za terapię. O psychoanalizie nic nie wiem, myślałam o psychodynamicznej. Podobno ona moze na to pomóc.

#8 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 11 096 postów

Napisano 25 marca 2026 - 13:54

@po_prostu_jestem nie poddawaj się, poczytaj o rodzajach i formach terapii i wybierz dla siebie najlepszą.

• po_prostu_jestem lubi to
Dołączona grafika

#9 G-Home_Centrum

G-Home_Centrum

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 2 postów
  • Imię:G-Home

Napisano 08 kwietnia 2026 - 12:45

Dzień dobry, warto zadbać o edukację w tym temacie - prowadzimy bezpłatny newsletter o zdrowiu psychicznym z materiałami od psychologów. Jeśli ktoś chce, można zapisać się tutaj: https://centrumpsych...e.pl/newsletter. Cotygodniowa dawka wiedzy! Pozdrawiamy G Home Centrum Psychologiczne :)

#10 adresik

adresik

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 244 postów

Napisano 08 kwietnia 2026 - 18:27

Słyszałem, że jak ktoś zastanawia się czy nie jest narcyzem, to nie jest narcyzem :D

• po_prostu_jestem lubi to

#11 Magd@

Magd@

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 349 postów

Napisano 09 kwietnia 2026 - 09:38

Słyszałem, że jak ktoś zastanawia się czy nie jest narcyzem, to nie jest narcyzem :D

Myślę, że nie do końca tak jest. Niektórzy psychologowie twierdzą, że narcyzm też występuje w dość szerokim spektrum i nie da się tego tak uogólnić.

Również kojarzymy narcyzów z zakochanymi w sobie egocentrykami którzy mają siebie za pępek świata, ale to powierzchowny obraz. Często narcyzm jest kompensacją bardzo niskiej samooceny.
  • Mary Jane lubi to

#12 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 272 postów
  • Imię:Anon

Napisano 28 kwietnia 2026 - 22:57

Ja jestem absolutnym przegrywem i nie bronie już swojego ego.

#13 Mary Jane

Mary Jane

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 254 postów
  • Imię:Maria.

Napisano 29 kwietnia 2026 - 14:19

Ja jestem absolutnym przegrywem i nie bronie już swojego ego.

Tawaczku, wszyscy o tym wiemy od dawna :).

#14 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 272 postów

Napisano 30 kwietnia 2026 - 00:31

Tawaczku, wszyscy o tym wiemy od dawna.

W ubiegłym roku przekonałem się ostatecznie, że nie mogłem odnieść sukcesu. Już w chwili narodzin byłem skazany na porażkę. Nie miałem żadnego potencjału.

#15 Sebastian89

Sebastian89

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 242 postów
  • Imię:Nikt

Napisano 30 kwietnia 2026 - 10:22

W ubiegłym roku przekonałem się ostatecznie, że nie mogłem odnieść sukcesu. Już w chwili narodzin byłem skazany na porażkę. Nie miałem żadnego potencjału.

Masz dobrą pracę, żonę i córkę. Mógłbyś być zadowolony z życia ale nie chcesz... Nie jesteś jakimś nieudacznikiem, ale uparłeś się żeby się tak postrzegać. W sumie możesz myśleć co chcesz ale po co sobie dokuczać... mógłbyś po prostu żyć i się nie dołować.

• Willow47 lubi to

#16 Mary Jane

Mary Jane

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 254 postów
  • Imię:Maria.

Napisano 30 kwietnia 2026 - 12:02

A ja mam męża, wyższe wykształcenie i się czuję jak gówno. Mindsetu nic nie zmieni.

#17 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 272 postów

Napisano 01 maja 2026 - 00:19

Masz dobrą pracę, żonę i córkę. Mógłbyś być zadowolony z życia ale nie chcesz... Nie jesteś jakimś nieudacznikiem, ale uparłeś się żeby się tak postrzegać. W sumie możesz myśleć co chcesz ale po co sobie dokuczać... mógłbyś po prostu żyć i się nie dołować.

Jestem przeciętnym mężczyzną. A przeciętny mężczyzna nienawidzi swojego życia. I nie chodzi o życie rodzinne.
Bycie ojcem oznacza odpowiedzialność. Całe dnie spędzam w pracy, przegapiłem przez to w zasadzie całe dzieciństwo mojej córki.

Niektórzy samotnicy uważają, że przeciętny mężczyzna ma znośne życie, a małżeństwo część samotników poczytuje nawet za sukces. Różnica pomiędzy mężczyzną sub 5, piwniczakiem a przeciętniakiem jest taka, że ten pierwszy uchodzi za bardziej przegranego, ale to on może wegetować, neetować, grać po nocach na komputerze, a nawet żyć w iluzji że swoją waifu.
Będę. I drugi jest dla społeczeństwa zastępowalny, nie mają przyjaciół, ani prawa do błędu. Przeciętnego mężczyzny też za bardzo się nie szanuje, co najwyżej szanuje się jego pieniądze.

Użytkownik Tawak edytował ten post 01 maja 2026 - 00:27

#18 InBloom

InBloom

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 117 postów

Napisano 02 maja 2026 - 15:47

Ja zaś uważam że jestem absolutnym zwycięzcą że przetrwałem to całe piekło. 

Black hole sun won't you come and wash away the rain