Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak poradzić sobie z łuszczycą skóry głowy i wypadającymi włosami – skutecznie i bezpiecznie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kingeta

Kingeta

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 6 postów
  • Imię:Kinga

Napisano 28 lipca 2025 - 10:54

Zmagam się z łuszczycą skóry głowy i jednocześnie coraz bardziej wypadają mi włosy. Z jednej strony swędzenie, łuski, napięta skóra, z drugiej — włosy wszędzie: na szczotce, w odpływie, na poduszce. Boję się, że nie odbudują się po tym wszystkim. Szukam czegoś, co pomoże, ale bez sterydów i chemii. Może ktoś był w podobnej sytuacji?

#2 Magd@

Magd@

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 358 postów
  • Imię:Magdalena

Napisano 29 lipca 2025 - 12:04

Następny temat o łuszczycy jest dosłownie trzecim z kolei w tym dziale.

Użytkownik Magd@ edytował ten post 29 lipca 2025 - 12:04

#3 adresik

adresik

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 245 postów

Napisano 30 lipca 2025 - 18:34

Z takimi rzeczami to się idzie do lekarza, a nie na forum

• Mary Jane i shadowsun lubią to

#4 Wikaka

Wikaka

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 37 postów

Napisano 06 sierpnia 2025 - 10:53

Zarówno na łuszczycę, jak i na wypadające włosy trzeba zadziałać od środka. Organizm daje sygnał, że jest coś nie tak – może stres, może toksyny, może niedobory. Ja oczyściłam dietę, wprowadziłam adaptogeny i delikatną pielęgnację. Na skórę głowy stosuję obecnie Psorisel – szampon i emulsję, bo to jedyne, co nie nasilało objawów. Gdybyś chciała spróbować, ten szampon jest np. tutaj:

https://www.superpha...ry-glowy-176197

Użytkownik Wikaka edytował ten post 11 sierpnia 2025 - 13:09

#5 Balvva

Balvva

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 5 postów
  • Imię:Anna

Napisano 06 sierpnia 2025 - 12:41

Ja stawiam na pielęgnację maksymalnie naturalną. Żadne szampony z pyrolami, silikonami i innym badziewiem. Gotuję rozmaryn i wcieram we włosy na 30 minut przed myciem – działa super na ukrwienie. Włosy przestały wypadać. Do tego ziołowe farby roślinne zamiast chemicznych. Ale jeśli są stany zapalne na skórze, to rozważ Psorisel – moja znajoma miała podobny problem i tylko to jej pomogło.

• Willow47 lubi to

#6 Kingeta

Kingeta

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 6 postów
  • Imię:Kinga

Napisano 07 sierpnia 2025 - 12:36

U mnie wszystko zaczęło się w dzieciństwie. Łuszczyca, swędzenie, wstyd. Przerobiłam sterydy, antybiotyki, maści… wszystko pomagało na chwilę. Dopiero kiedy oczyściłam organizm z pasożytów i toksyn, skóra zaczęła się goić. Zmiany zniknęły po niecałym miesiącu kuracji ziołami, a po trzech miesiącach było po sprawie. Teraz od kilku lat mam spokój — zero nawrotów, zero łuszczenia. Warto spojrzeć szerzej, nie tylko z zewnątrz.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych