Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Czy boicie się śmierci?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#41 Magd@

Magd@

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 338 postów
  • Imię:Magdalena

Napisano 02 lutego 2026 - 20:17

Po przeczytaniu wielu książek w tych tematach, z umysłem sceptycznym można mieć najbardziej rozwinięte poczucie... zmarnowanego czasu. Jakby człowiek zatoczył krąg, nic nie potwierdził i znalazł się dokładnie w tym samym miejscu co na początku tej "wyprawy po nieznane".

Bardzo ciekawe spostrzeżenia, myślę, że mam podobnie. Po śmierci rodziców pochłonęłam dziesiątki książek, które miałyby mnie "pokrzepić", a jedynie pozostawiły większy zamęt umysłowy i niepewność.

Kiedyś byłam sobie prostą katoliczką i spokój był, to moje życie duchowe choć nieskomplikowane, to było przynajmniej jakoś poukładane, a teraz nic już nie składa mi się w spójną i zadowalającą wizję świata.

#42 hawwa

hawwa

jestem jaka jestem :O)

• Bywalec
  • 6 510 postów

Napisano 03 lutego 2026 - 13:14

Tydzień temu przyleciałam na pogrzeb ciotki, typowy katolicki obrzęd. Różaniec w kaplicy przy otwartej trumnie i msza w kościele. W kaplicy tak stałam i patrzyłam na sztywne, poskręcane, umęczone ciało chorobą i myślałam gdzie teraz jej materia jest... W kościele sluchałam kazania, które się kupy nie trzymało... O czyściu, piekle i niebie. O zbawieniu duszy, że koniec ziemskiej przygody.  Ale też ksiądz wspominał, że ciotka spocznie na cmentarzu w grobie ze swoim mężem... Przecież podobno ciało to tylko odzienie duszy. Powinien o duszy wspomnieć nie o ciele... 

Kiedyś nie wierzyłam w duchy ale mam mętlik co sądzić. 2 dni przed jej śmiercią zaczęła się ruszać rączka z drzwiczek szafki w kuchni, okna zamknięte zero przeciągu ja pół metra od, później lampa w salonie mi migotała, telewizor sam się włączył... To samo było 2 miesiące wcześniej gdy mój wujek zmarł...

W 2023 roku też 2 dni przed śmiercią "mojego" weterana w nocy gdzie wszyscy spali samo od siebie włączyło się radio jakby ktoś szukał stacji radiowej i "śnieżyło"  na cały regulator. Po śmierci będąc w toalecie słyszałam kroki jakby ktoś chodził po korytarzu a byłam sama w domu, miałam wrażenie, że ktoś jest za moim ramienie i dmucha chłodem w szyję tak przez 2 tygodnie później przestało gdy podjęłam decyzję, która mnie nurtowała...  

Gdy mój pierwszy mąż się powiesił a jeszcze o tym nie wiedziałam ogarnał mnie jakiś niepokój wewnętrzny, który nie potrafię tego wytłumaczyć ciągnął mnie do mieszkania... Moje wtedy 3/4letnie dzieci przez 2 noce budziły się w nocy ze strasznym płaczem. Gdy go znalazłam minął mój niepokój oraz płacz moich dzieci w środku nocy...

• Magd@ lubi to
"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#43 Magd@

Magd@

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 338 postów
  • Imię:Magdalena

Napisano 03 lutego 2026 - 17:20

Wielkie dzięki @hawwa za podzielenie się tymi osobistymi ale bardzo ciekawymi wątkami.

Ja też miałam kilka "specyficznych" sytuacji, ale w ciągu całego życia mogłabym policzyć je na palcach jednej dłoni, no i od razu włącza się mój wewnętrzny sceptyk, że musi być jakieś naturalne wyjaśnienie, nawet jeśli zdaje się mało prawdopodobne.

Co do księży, to miałam podobną sytuację gdy babcia mojego męża wyżaliła się naszemu proboszczowi, że jej mąż z którym przeżyła 60 lat niedawno zmarł, a on do niej z teksem coś w stylu "no tak to już jest, takie życie, że powoli wszyscy odchodzimy", zero jakiegoś duchowego przesłania, chyba księża sami w większości nie wierzą w żadne życie wieczne xD

O właśnie, mówicie o snach. O, tu to bym miała wiele do powiedzenia xd

Użytkownik Magd@ edytował ten post 03 lutego 2026 - 17:44

#44 hawwa

hawwa

jestem jaka jestem :O)

• Bywalec
  • 6 510 postów

Napisano 03 lutego 2026 - 20:07

@Magd@ no te opisane sytuacje czy jak zwał paranormalne zjawiska to są moje pierwsze jakie mi się przytrafiły.

Co do snów po śmierci mojego ex męża miałam 3 sny. Pierwszy gdy przyjechał po mnie do rodziców i powiedział, że musimy kupić chleb. Kolejne dwa to już do mnie nic nie mówił. Bylismy w białym pomieszczeniu z oknem, on ubrany na biało, ja zadwawałam pytania tylko patrzył na mnie bez emocji i bez odpowiedzi...I tylko takie. Jeszcze jak byłam dzieckiem śniło mi się, że biegamy z kuzynostwem po pokoju, a mój zmarły wujek  spod wersalki wystwia głowę, łapie mnie za nogę i mi mówi "ciii ja nie umarłem tylko nie mów nikomu że tu jestem" 

"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#45 adresik

adresik

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 240 postów

Napisano 04 lutego 2026 - 15:52

Śmierci się nie boję, bo za bardzo nie ma czego się bać w mojej ocenie. Jak się umrze to i tak nam bez różnicy, bo znikamy.

#46 VvvV

VvvV

Bywalec

• Bywalec
  • 928 postów
  • Imię:P.

Napisano 05 lutego 2026 - 08:14

Zastanawia mnie skąd księża biorą pewność, że jest tak jak mówią. Kazania na pogrzebie o czyśccu i piekle to chyba jakaś norma. Na jednym kazaniu ksiądz powiedział "większość trafi do piekła, część do czyścca, a tylko nieliczni do nieba". Wg mnie to kompletny brak taktu, bezczelni są w straszeniu. W 1 czy 2 klasie podstawówki na katechezie ksiądz "poważnym tonem" straszył nas piekłem. Tak sobie to zapamiętałem. "Wiemy, że nic nie wiemy, ale wam powiemy jak jest".

Dla nich wiara = pewność. A piekłem straszą z przyzwyczajenia. Już teraz nie brakuje duchowieństwa, które twierdzi że piekło nie istnieje. Chyba sam papo Franca rzucił że onaniści nie są potępieni....Temat rzeka

"Nie wierzę w miłość ani w to że można być szczęśliwym. Gdybym kiedyś uwierzył to musiałbym się powiesić"

#47 Orzeł75

Orzeł75

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 28 postów

Napisano 12 lutego 2026 - 22:34

Czasem tak, czasem nie... Zależy co mam w głowie...