Dzień dobry kakao11
Napisano 04 marca 2025 - 16:10
- adresik lubi to
Napisano 05 marca 2025 - 21:59
Hejka. Forum praktycznie martwe, ale pojedyncze osoby jeszcze żyją
. Jesteś na dobrej drodze, by sobie pomóc, masz dużo samoświadomości. Ważne, by mieć obok kogoś bliskiego, kto będzie wspierał i dawał przysłowiowego "kopa w pupę". Mi to bardzo pomaga, jak chce się sypać. Pójście do psychiatry to w obecnych czasach normalne, nikt już takich osób nie piętnuje. Jak trafisz na dobrego lekarza, to on już będzie wiedział, co Ci doradzić. Póki co walcz i dobry czas na zmiany, w końcu wiosna idzie
.
Użytkownik Mary Jane edytował ten post 05 marca 2025 - 21:59
Gość_anche_*
Napisano 09 marca 2025 - 14:02
Dzień dobry wszystkim, założyłem tu konto, bo potrzebuję wyrzucić z siebie źle emocje i może popisać z kimś o własnych doświadczeniach i motywować się nawzajem, jeśli ktoś ma ochotę to może pisać o każdej porze, nie zamierzam nikogo oceniać, potrzebuję choć odrobiny rozmowy i może ona być na dowolny temat. Mam depresję i jestem uzależniony od wielu rzeczy, lecz chce z tym skończyć, chce cieszyć się życiem bez czegokolwiek, nauczyć się czerpać radość z najmniejszych rzeczy. Niestety mam depresję i fobie społeczna, terapia z psychologiem/psychiatrą jest dla mnie nie realna, zbyt dużo stresu by mnie to kosztowało, a już mam przesyt stresu, chce się wziąć w garść, póki co ograniczam wszelkiego rodzaju uzależnienia, być bardziej aktywny fizycznie, czytać książki. Chce sobie zrobić jakąś listę zadań bo wiem że bez planu wszystko się posypie. Chętnie się dowiem jak sobie radzicie z depresją, lękami, stresem, złymi myślami, brakiem motywacji. Chciałbym sobie poradzić z tym sam, ale pewnie za jakiś czas będę musiał zacząć przyjmować leki, ale wiem że w aktualnym stanie nie mogę, jestem uzależniony i najpierw chce nad tym popracować. Miło mi Was poznać, ktoś walczy z uzależnieniami lub sobie z nimi sobie poradził
Na pewno zacząć od psychoedukacji- czyli np ksiązki czy youtube, ale uważnie z yt naprawdę poszukałabym specjalistów jak Agnieszka Kozak, szukałabym raczej psychologów i lekarzy.
Kolejna rzecz- jeden nawyk na raz, krok po kroku. Czyli np- w jednym tygodniu zaczynasz jeść śniadanie, jak Ci się uda już, że Ci wychodzi w 75% to dorzucasz kolejny nawyk do pracy.
No i skupienie na tu i teraz, nie na tym co było i jak tamte nawyki były do pupy, nie skupienia na tym jak to w przyszłości masz super nawyki i ahoh tylko skupieni ena tym jak pracujesz teraz, jak się starasz, jak Ci się udaje, jak mimo, że się nie udało to się nie poddajesz.
Czasem pomagają tabelki żeby codziennie sobie zaznaczać czy coś się udało czy zaznaczanie krzyżykami czy kolorami w kalendarzu.
Polecam zacząć od postaw- ilość snu, wypijanie odpowiedniej ilości płynu, jedzenie, niejedzenie czegoś jeśli szkodzące, wyjścia na świeże powietrze na 10min itp