Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Bezsenność

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 jamien

jamien

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 08 stycznia 2025 - 14:40

Ludki, ja się poddaję. Wypróbowałem już wszystkiego, co możliwe (Melatonina, Trittico, Trazodon, , Pramolan, Mirzatin, Doxepin, Dorminox). Wczoraj wzialemm ostatni rodzaj środka, w którym pokładałem nadzieję - Luminastil. Zasnalem po około 3 godzinach. Jedynym medykamentem, absolutnie jedynym dla mnie skutecznym jest uzależniacz zolpidem (czyli Nasen, Onirex, ApoZolpin, Zolpic). Po zażyciu połówki zolpidemu zasypiam w 3 minuty, nie wybudzam się i wstaję rześki o 6 rano do pracy. Chyba więc wybieram uzależnienie, ale lepszy komfort życia niż kilkugodzinne tortury po zgaszeniu światła

#2 Wikaka

Wikaka

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 31 postów

Napisano 09 stycznia 2025 - 10:11

To co podajesz w nawiasie jest słabe, na mnie też nie działają. Ja biorę Kwetaplex 25 mg. To nieuzależniający neuroleptyk z grupy Ketrel. Jak na razie od ok. roku wywołuje sen maksymalnie po godzinie. Działa do 6H. Ma jednak dwie wady: na drugi dzień czuję się po nim źle przez większość dnia, zwłaszcza jak wezmę go zbyt późno w nocy, jak i powoduje bezsenność z odbicia (czyli jak na drugi dzień nie wezmę leku, to przeleżę trzeźwiutka jak maratończyk na starcie, przy zerowej senności, do rana). Aczkolwiek ostatnio zastanawiałam się nad ziołami na bezsenność https://loremvit.pl/produkt/dobry-sen/MOże ktoś brał?

Użytkownik Wikaka edytował ten post 04 lutego 2025 - 06:54

#3 NoHope

NoHope

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 66 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 24 listopada 2025 - 02:28

Niestety u mnie znowu szykuje się nieprzespana noc. Chyba jeszcze nie wynaleźli leku, który by albo nie działał, albo usypiał mnie tak, że nie jestem w stanie się dobudzić.

#4 Magd@

Magd@

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 271 postów
  • Imię:Magdalena

Napisano 24 listopada 2025 - 10:19

Ja też nie mam niestety jednejnstałej rutyny, która pomogłaby mi zawsze zasypiać. Wiem jednak, że muszę unikać przebodźcowania w ciągu dnia, być dość aktywną fizycznie (ale nie robić treningu) odkładać telefon i wszystkie inne ekrany najpóźniej po godzinie 17, zrobić sobie relaksującą kąpiel, wypić szklankę ciepłego kakao, to wtedy zasnę dość szybko. Jednak spełnienie tych wszystkich warunków rzadko jest możliwe.

#5 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 11 028 postów
  • Imię:Willow

Napisano 25 listopada 2025 - 20:02

Tak. Znam problem. Przećwiczyłam już wiele różnych scenariuszy. Z lekami uzależniającymi włącznie. Stosuję te wszystkie zasady dot. higieny snu, odstawiam ekrany, wietrzę sypialnię, dużo się ruszam, nie jem przed snem, mam 16 godzin postu itd i wszystko działa dopóki nie nazbieram sobie stresujących sytuacji. Wtedy nie pomaga nic, skrajne przemęczenie wykańcza mi ciało i umysł ale i tak ciężko zasnąć, wybudzam się w nocy i leżę po kilka godzin bez sensu. Czasami sobie samej tłumaczę, że to stres, że znam techniki, wiem jak to działa, a i tak nie śpię.

Może kiedyś nauczę się spać jak amerykańscy komandosi. Wtedy kiedy chcę. Wtedy kiedy trzeba, nawet jak mi się nie chce.....

I jeszcze coś co w zasadzie mnie już bawi....wszystko mi przeszkadza, światło, dżwięki, szuranie, gadanie, chrapanie.....kupiłam sobie zatyczki do uszu....takie full wypas, nie pożałowałam kasy.....i co? nie jestem w stanie w nich wytrzymać....co prawda skutecznie tłumią hałasy zewnętrzne....ale za to doskonale słyszę swój oddech, bicie serca itd......no i weź tu babie dogodź .....

• Magd@ lubi to
Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#6 NoHope

NoHope

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 66 postów

Napisano 26 listopada 2025 - 06:10

Znowu bezsenna noc 

#7 NoHope

NoHope

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 66 postów

Napisano 30 listopada 2025 - 06:58

Kolejna... Na mnie już nic nie działa...

#8 NoHope

NoHope

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 66 postów

Napisano dziś, 00:20

Znowu bezsenność. Szkoda że nie wynaleźli nic co by na mnie działało.