https://forms.office.com/e/HcWhKCkShY
Badanie - depresja
Napisano 17 września 2024 - 12:51
https://forms.office.com/e/HcWhKCkShY
Napisano 18 września 2024 - 08:40
„Retrospektywna ocena postaw rodzicielskich i nieadaptacyjne tryby schematów a nawroty depresji”.
A co to jest? Człowiek z depresją i ze zwolnionym myśleniem nawet nie zrozumie co ty do niego rozmawiasz. I czemu fołumowi ludzie mieliby być królikami doświadczalnymi, bo jesteś studentką na jakimś uniwersytecie?
"Wklejam temat i sp13rd@l@m, może ktoś się załapie" - w sumie bardzo spychologiczne podejście pasujące do czasów obecnych i realiów różnej maści spychiatrów, spychologów itd.
Powodzenia!
W żadnym wypadku to badanie nie ma na celu robić z ludzi królików doświadczalnych. Moim celem jest zrozumienie jak style wychowania rodziców i tryby schematów, czyli pewne wykształcone wzorce zachowań, postrzegania świata i wszystkiego dookoła wpływa na nawroty depresji. Być może dzięki temu badaniu przybliżymy się o krok to wypracowania odpowiednich strategii terapeutycznych, aby zminimalizować prawdopodobieństwo nawrotu depresji w przyszłości.
Badanie jest kierowane do osób, które aktualnie bądź w przeszłości cierpiały na depresję. Zamieszczam na forum, aby Ci którzy czują się na siłach i chcą przyczynić się do rozwoju nauki wzięli udział decydując o tym dobrowolnie. Zaznaczam też, że w każdym momencie można się wycofać i nic się nie stanie.
„Retrospektywna ocena postaw rodzicielskich i nieadaptacyjne tryby schematów a nawroty depresji”.
A co to jest? Człowiek z depresją i ze zwolnionym myśleniem nawet nie zrozumie co ty do niego rozmawiasz. I czemu fołumowi ludzie mieliby być królikami doświadczalnymi, bo jesteś studentką na jakimś uniwersytecie?
"Wklejam temat i sp13rd@l@m, może ktoś się załapie" - w sumie bardzo spychologiczne podejście pasujące do czasów obecnych i realiów różnej maści spychiatrów, spychologów itd.
Powodzenia!
Poniżej wklejam opis badania. Nie robiłam tego wcześniej, aby nie męczyć potencjalnych uczestników badania, a nie ze względu „spychologii”. Wyszłam z założenia, że jeśli ktoś się zainteresuje, więcej szczegółów odnajdzie w podesłanym linku. Przepraszam, nie miałam złych intencji.
Szanowni Państwo,
Nazywam się Żaneta Pietrzak i jestem studentką 4. roku psychologii na Uniwersytecie Łódzkim.
W ramach mojej pracy magisterskiej realizuję badanie, którego celem jest określenie zależności między retrospektywną oceną postaw rodzicielskich, a trybami schematów w odniesieniu do występowania nawrotów depresji. Projekt jest realizowany pod kierunkiem dr Andrzeja Śliwerskiego i został rozpatrzony pozytywnie przez Komisję ds. etyki badań naukowych Uniwersytetu Łódzkiego.
Badanie jest kierowane do osób pełnoletnich, które obecnie bądź w przeszłości zmagały się z depresją.
Udział w badaniu jest dobrowolny i anonimowy, a dane zostaną poddane zbiorczej analizie w celach naukowych. W każdej chwili mogą Państwo zrezygnować z udziału w badaniu bez podawania przyczyny, co nie wiąże się z żadnymi konsekwencjami.
Poniższe badanie składać się będzie z ankiety demograficznej oraz trzech kwestionariuszy. Badanie nie służy celom diagnostycznym, lecz naukowym. Należy ustosunkować się do wszystkich twierdzeń i opisać szczerze w jakim stopniu oddają one Państwa spostrzeżenia. Proszę pamiętać, że nie ma dobrych i złych odpowiedzi. Czas wypełniania ankiety to około 20 minut.
Serdecznie dziękuję za poświęcony czas!
Depresja lub kryzys psychiczny może pojawić się w różnych sytuacjach i utrudniać nam codzienne funkcjonowanie - nie mamy ochoty wychodzić z domu, rezygnujemy z codziennej aktywności. To co sprawiało nam radość, staje się obojętne. Pamiętaj, że w takich chwilach warto skorzystać z pomocy nie tylko bliskich, ale i specjalistów. Warto skorzystać z regionalnego Centrum Interwencji Kryzysowej czy też całodobowego bezpłatnego numeru wsparcia 800 70 2222 dla osób dorosłych.
Napisano 18 września 2024 - 08:41
A mnie się wydaje, że o depresji napisano i powiedziano już wszystko.
Napisano 18 września 2024 - 08:45
A mnie się wydaje, że o depresji napisano i powiedziano już wszystko.
W nauce w temacie depresji z pewnością napisano i powiedziano wiele, ale nie ryzykowałabym stwierdzenia, że wszystko.