Napisano 18 sierpnia 2024 - 15:16
Cześć, dobrze, że szukasz pomocy i u specjalistów i u ot ludzi, społeczności jak my.
Dla mnie to zbyt ogólnie żeby cokolwiek powiedzieć konkretniej. Nie wiadomo co robisz, a czego nie robisz, nie wiadomo co ona robi, a czego nie robi.
Myślę, że najwięcej dowiesz się właśnie poprzez regularna pracę na terapii par, na początku 3 sesje to zbieranie informacji, punktów widzenia, jedna sesja mówisz była bardziej o Tobie, na pewno przyjdzie czas docelowo i na sesje bardziej o niej, jak i na sesję o relacji trochę jakby o was z boku.
Jeśli ma jakieś zaburzenia i chwiejność emocjonalną to bez psychoterapii będzie trudno jej samej w życiu i w relacji także.
Dla mnie tekst psychoterapeuty jest bardzo na miejscu. Jak ktoś przychodzi i mówi, że wszystko przez coś i gdyby nie to coś to byłoby wszystko pięknie to chyba naturalnym jest zadanie pytania- to czemu to trzymasz, cokolwiek by to nie było. Bo jeśli to rzeczywiście wina tego czegoś no to "głupim" jest to ciągnąć, a jeśli to nie jest takie jednoznaczne to chyba jednak trzeba się nad tym pochylić i zastanowić, a nie tylko strzelać zarzutami.
Mam znajomych z borderline, nie uważam, że relacje z takimi osobami nie są możliwe, ale na pewno taka osoba potrzebuje terapii, bo odbiera świat bardzo intensywnie i skrajnie interpretuje przez to i reaguje. Żeby mogła pomóc innym zrozumieć siebie i wyrazić potrzeby musi najpierw zrozumieć siebie, za tym idzie także umiejętność przyjmowania i rozumienia potrzeb innych.
Co bym jeszcze chciała dodać to, że za nikogo nie możesz walczyć poza sobą i poza możliwością towarzyszenia komuś w walce o siebie. Walka to też coś co raczej kojarzy się z zewnętrznym wrogiem, kimś, czymś, chorobą, a w relacji jest to bardziej walka ze sobą. Odwaga do szczerości, a nikt z nas nie lubi przyznać, że ma też wady, a mamy je, każdy z nas. To odwaga do czasem postawienia na swoim, czasem odpuszczenia, a czasem przyznania, że obie strony mogą coś widzieć inaczej i nic z tym nie zrobią.
Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222
Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123
ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01
ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01
Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)