Skocz do zawartości

Zdjęcie

Grupa wsparcia dla przegranych mężczyzn

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#1 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 742 postów

Napisano 17 maja 2024 - 15:11

Witam ponownie, dawno mnie tu nie było ponieważ nie miałem nic ciekawego już do napisania ale przez ten czas stwierdziłem że u mnie nadal tylko praca, rutyna, nuda, poczucie bez sensu egzystencji, samo przetrwanie dla samego przetrwania też już przestaje mnie interesować, znowu pojawiają się w głowie myśli samobójcze, wiem że nic już mojej sytuacji nie zmieni i dlatego chcę zapytać czy jest jakaś grupa wsparcia dla samotnych, przegranych, inceli i tym podobnych wyrzutków gdzieś w internecie. Po pracy siedzę sam w domu i nie wiem co ze sobą zrobić, nie wiem czy tak wytrzymam do emerytury o ile szczęście w nie szczęściu nie zabije mnie nowotwór od palenia tytoniu który choć na chwilę daje ucieczkę od szarości egzystencji.

Użytkownik abnegat edytował ten post 17 maja 2024 - 15:13

#2 VvvV

VvvV

Bywalec

• Bywalec
  • 755 postów
  • Imię:P.

Napisano 17 maja 2024 - 15:53

O jaką grupę wsparcia Ci chodzi ? O coś na zasadzie spotkań i siedzenia w kółeczku i opowiadaniu o swoim życiu czy może coś bardziej online ? Z tego wiem, to nie ma. Jest numer zaufania dla mężczyzn w kryzysie psychicznym itd itp ale to nie jest stricte pod przegrywów, inceli tylko dla facetów ogólnie. Na tym forum są nasze koleżanki, które może i po ludzku współczują a po kobiecemu gardzą nami - to tylko moje przypuszczenie drogie panie...

"Nie wierzę w miłość ani w to że można być szczęśliwym. Gdybym kiedyś uwierzył to musiałbym się powiesić"

#3 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 742 postów

Napisano 17 maja 2024 - 16:45

@VvvV Co lepsze wg ciebie 1. siedzenie w kółeczku 2.online - tylko jest problem bo tak na prawdę o czym tu rozmawiać, narzekać nie ma sensu bo to tylko gorzej dołuje 3. telefon zaufania - osobiście nie korzystałem, nie wiem czy warto bo co oni mogą tam nowego powiedzieć, skierować do psychiatry skoro i tak już chodzę albo o zgrozo do psycholożki-p0lki które jak sam zauważyłeś gardzą takimi jak my, po prostu nie ma gdzie szukać pomocy, nie ma żadnego wyjścia, nie wiadomo co robić, z tego błędnego koła nie da się wyjść

Użytkownik abnegat edytował ten post 17 maja 2024 - 16:47

• Tawak lubi to

#4 fox

fox

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 71 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 17 maja 2024 - 20:13

@tapatik dla przegranych? w sensie kopiowanych? musisz byc niezla szycha ze ktos chcial cie skopiowac.

#5 anche

anche

anche

• Moderator
  • 7 360 postów

Napisano 17 maja 2024 - 23:04

https://www.fundacjaipw.org/mezczyzni

Jeśli chodzi o grupy wsparcia dla osób/kobiet/mężczyzn w kryzysie to generalnie dość to leży.

Pojawiają się różne tematyczne grupy wsparcia psychicznego dla wybranych grup które można szukać w zależności od swojego miasta/województwa, ale wymaga to regularnego sprawdzania różnych placówek zajmujących się zdrowiem psychicznym w swoich okolicach.

Można też szukać grup dla osób DDA- najogólniej dorosłych dzieci alkoholików, ale spodziewam się, że zmieni to nazwę z biegiem lat, bo są to bardziej grupy dla dorosłych z rodzin nieobecnych/ nie obejmujących swojej roli rodziców.

Można dzwonić/ pisać do centrów interwencji kryzysowej w swojej okolicy może także coś podpowiedzą.

To z moich pomysłów, fajnie Cię widzieć @abnegat i że szukasz dla siebie wsparcia, piąteczka

Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#6 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 181 postów
  • Imię:Anon

Napisano 17 maja 2024 - 23:44

A jak można pomóc przegrywom?

Nauczyć nas żebrania?

Nauczyć nas pasożytowania na innych?
Pomóc nas pogodzić się z poniesioną klęską?

Incele rozmawiają ze sobą głównie na na kałach discordowych. Są też otwarte dyskusje na x-ie.

#7 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 742 postów

Napisano 18 maja 2024 - 05:58

Incele rozmawiają ze sobą głównie na na kałach discordowych. Są też otwarte dyskusje na x-ie.

podaj linki jeśli możesz

#8 VvvV

VvvV

Bywalec

• Bywalec
  • 755 postów
  • Imię:P.

Napisano 18 maja 2024 - 06:04

https://www.fundacjaipw.org/mezczyzni

Jeśli chodzi o grupy wsparcia dla osób/kobiet/mężczyzn w kryzysie to generalnie dość to leży.

Pojawiają się różne tematyczne grupy wsparcia psychicznego dla wybranych grup które można szukać w zależności od swojego miasta/województwa, ale wymaga to regularnego sprawdzania różnych placówek zajmujących się zdrowiem psychicznym w swoich okolicach.

Można też szukać grup dla osób DDA- najogólniej dorosłych dzieci alkoholików, ale spodziewam się, że zmieni to nazwę z biegiem lat, bo są to bardziej grupy dla dorosłych z rodzin nieobecnych/ nie obejmujących swojej roli rodziców.

Można dzwonić/ pisać do centrów interwencji kryzysowej w swojej okolicy może także coś podpowiedzą.

To z moich pomysłów, fajnie Cię widzieć @abnegat i że szukasz dla siebie wsparcia, piąteczka

O tym nr zaufania wspominałem. Chociaż w tym linku przy tym nr te tęczowe flagi....

"Nie wierzę w miłość ani w to że można być szczęśliwym. Gdybym kiedyś uwierzył to musiałbym się powiesić"

#9 Adram

Adram

Weteran forum

• Bywalec
  • 1 131 postów
  • Imię:Adam

Napisano 18 maja 2024 - 08:53

Wydaje mi się, że samo założenie jest dobre, ale taka grupa powinna mieć u podstaw jakiś pozytywny fundament, a nie obligatoryjny "dla przegrywów". To tylko pogłębi frustrację, a przecież nie o to powinno chodzić.  Może jakiś sport, albo inne zainteresowanie czyli coś co odsunie mroczne myśli i pozwoli nawiązać walkę z depresją. 

Sam jestem przegrywem, ale czy chciałbym spotykać się w celu dobijania się jeszcze bardziej ? Wiadomo, że każdy ma potrzebę się wygadać i chciałby, żeby kogoś to obchodziło. Realnie, a nie jak terapeutów za kasę. I owszem nawiązanie znajomości, a może nawet przyjaźni mogłoby pomóc cierpiącym na depresję i samotność, ale w pozytywnym aspekcie. 

#10 fox

fox

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 71 postów

Napisano 18 maja 2024 - 10:58

@tapatik zebys mial o czym myslec do konca zycia.

a po co ty piszesz?

ze niby chcesz sie wyleczyc?

jakbys chcial sie wyleczyc to bys tu nie siedzial
tylko cos z tym robil

ja tu jestem dla rozrywki
nie moge wyjsc z podziwu ile jadu jest w tzw. chorych

#11 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 181 postów

Napisano 18 maja 2024 - 11:28

Wydaje mi się, że samo założenie jest dobre, ale taka grupa powinna mieć u podstaw jakiś pozytywny fundament, a nie obligatoryjny "dla przegrywów".

W niektórych mężczyznach nie ma żadnego potencjału. Nic pozytywnego ktokolwiek spoza rodziny o nas nie napisze, ani nie powie.

podaj linki jeśli możesz

Kanały discordowe, na których pisaliśmy o naszej wegetacji nie mają już aktywności. Ja też już nie mam czasu na rozmawianie bieżące z innymi przegrywami.

#12 Adram

Adram

Weteran forum

• Bywalec
  • 1 131 postów

Napisano 18 maja 2024 - 11:34

W niektórych mężczyznach nie ma żadnego potencjału. Nic pozytywnego ktokolwiek spoza rodziny o nas nie napisze, ani nie powie.

Śmiała teza, ale nie zgodzę się z tym. Możesz mieć potencjał do np. pomagania, albo do uprawiania sportu. Co do opinii innych im szybciej przestaniesz się z tym liczyć tym lepiej. Znasz takie powiedzenie - "umiesz liczyć , licz na siebie" ? 

#13 fox

fox

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 71 postów

Napisano 18 maja 2024 - 12:14

kazdy czlowiek. czy to mezczyzna czy kobieta. ma w sobie jakis
talent. czasami trzeba to po prostu znalezc jak spiewa T.Love
  • Nelyssa lubi to

#14 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 742 postów

Napisano 18 maja 2024 - 17:49

Mam na myśli, żeby gdzieś poszukać osób podobnych do siebie którzy są zmęczeni życiem i jego bezsensownym istnieniem, w kilka osób zawsze można coś konstruktywnego wymyślić np. jakiś suwiwal, kajaki, sport, wyjazd na koncert, razem zmienić pracę i gdzieś wyjechać. Niestety problem cały czas pozostaje ten sam w internecie można kogoś znaleźć ale ten ktoś jest daleko i nie ma sensu gdzieś daleko jechać. Wniosek jest taki, depresja u przegranego mężczyzny jest spowodowana tym że jest samotny, człowiek-mężczyzna to zwierzę społeczne, jeśli jest wyrzutkiem społecznym zaczyna degenerować się stąd depresja >schizofrenia > samobójstwo. Niestety jak ktoś został wypchnięty na margines społeczny to już ciężko zacząć żyć normalnie, powrót do normalności wydaje się nie możliwy jak w moim przypadku, samobójstwo wydaję się jedynym racjonalnym wyjściem albo dożywotnia marna egzystencja na świecie jako potępiony przez społeczeństwo przegryw, tylko taki jest wybór.

Użytkownik abnegat edytował ten post 18 maja 2024 - 17:50

• Tawak i Orezefil lubią to

#15 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 181 postów

Napisano 19 maja 2024 - 01:00

kazdy czlowiek. czy to mezczyzna czy kobieta. ma w sobie jakis
talent. czasami trzeba to po prostu znalezc jak spiewa T.Love

Piosenkarz z Częstochowy miał talent, ale to nie znaczy, że większość mężczyzn go ma.

#16 Adram

Adram

Weteran forum

• Bywalec
  • 1 131 postów

Napisano 20 maja 2024 - 08:30

Piosenkarz z Częstochowy miał talent, ale to nie znaczy, że większość mężczyzn go ma.

Zamiast bredzić o eutanazji to może spróbuj zainteresować się takimi treściami :

https://consciousman.pl

Nie twierdzę, że to remedium na wszystkie bolączki, ale przynajmniej ktoś coś próbuje zrobić. 

• anche lubi to

#17 anche

anche

anche

• Moderator
  • 7 360 postów

Napisano 20 maja 2024 - 18:28

Zamiast bredzić o eutanazji to może spróbuj zainteresować się takimi treściami :

https://consciousman.pl

Nie twierdzę, że to remedium na wszystkie bolączki, ale przynajmniej ktoś coś próbuje zrobić.

Weszłam wrzucić ten link tu na forum :))

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#18 anche

anche

anche

• Moderator
  • 7 360 postów

Napisano 21 maja 2024 - 00:41

https://www.facebook...MarcinWasikblog

#19 Nelyssa

Nelyssa

Czerwony Diament

• Bywalec
  • 4 394 postów
  • Imię:Karolcia

Napisano 21 maja 2024 - 03:18

Ja jestem myśli, że jeśli mamy w sobie zbyt dużo cierpienia - trzeba je po pierwsze uwolnić, po drugie pogadać o nim z kimś wyrozumiałym i zaufanym, a po trzecie unikać na miarę możliwości wszystkiego, co to potęguje. Z ciężarem ciężko iść przez życie, dlatego trzeba go z siebie zrzucić. Bo nikt by nie był zdrowy i w pełni szczęśliwy, gdyby wciąż otrzymywał cierpienie. Od czegoś zawsze warto zacząć, małymi krokami - a warto to zrobić albo u dobrych specjalistów, albo z dobrymi, mądrymi i wartościowymi ludźmi, książkami i kanałami na yt. Ja mogę polecić wszelkie kanały o stoicyzmie - są super, mi bardzo pomógł jeden filmik o tym, jak przestać się załamywać tym, gdy ktoś Cię wyraźnie ignoruje, gdy Tobie zależy.

Wrzucę, może komuś się przyda :)

1648728050-U13301.jpg

#20 Lumina

Lumina

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 68 postów

Napisano 30 maja 2024 - 12:52

@abnegat  Dla przegranych mężczyzn piszesz. Już na wstępie się dyskryminujesz i innych podobnych tobie. Nietrafne postrzeganie jak dla mnie. Osoby w kryzysie są w kryzysie a nie przegrane a radzenie sobie mimo przeciwności to zwycięstwo. Postrzeganie siebie i swojej rzeczywistości jest kluczowe dla zdrowienia...