Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Odstawianie Dulsevii

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Piotr03

Piotr03

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 24 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 14 kwietnia 2024 - 19:21

Moi drodzy. Odstawiam duloksetynę. Mam zażywać 30mg co drugi dzień. Jest to trzecia moja próba odstawienia, poprzednie dwie były nieudane. Pomimo tego, że jest to bardzo mała dawka (do tej pory zażywałem też 30mg tylko że codziennie), to zaczynam obserwować bardzo subtelne ostrzeżenia. Jestem trochę na rozdrożu, bo z jednej strony nie chcę się zbyt łatwo poddać, a z drugiej nie chcę wpaść znowu w ciężki stan depresyjny.

Odezwijcie się proszę, jeśli ktoś może coś napisać w tym temacie. Dziękuję.

Piotrek

#2 anche

anche

anche

• Moderator
  • 7 385 postów

Napisano 14 kwietnia 2024 - 21:47

Co to za subtelne ostrzeżenia?

Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#3 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10 945 postów
  • Imię:Willow

Napisano 15 kwietnia 2024 - 14:24

Z odstawianiem leków typu ssri/snri jest problem w tym, że pacjenci często mylą zespół odstawienny z nawrotem choroby.

Jeśli odstawiasz leki pod nadzorem lekarza, za jego wiedzą i zgodą to wszystko będzie dobrze. Nie przyśpieszaj odstawiania, staraj się w ciągu dnia zajmować czymś głowę, tak, by nie myśleć o tym czy wziąłeś tabletkę czy nie...

Dla mnie najtrudniejsze w odstawianiu leków było właśnie uwierzenie w siebie, że mogę i dam radę, że to nie jest nawrót choroby tylko efekt odstawiania leków, że minie i że jestem już zdrowa i leków nie potrzebuję.

Szkoda, że lekarze tego nie tłumaczą.

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak