Skocz do zawartości

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Jak czujecie się postrzegani przez ludzi?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
92 odpowiedzi w tym temacie

#41 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 271 postów
  • Imię:Anon

Napisano 29 lipca 2023 - 22:49

Pokonać w czym? W potyczce słownej? W bijatyce? A może w grze komputerowej?

W rywalizacji o zasoby, w rywalizacji o kobiety.

#42 Ezekiel

Ezekiel

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 36 postów
  • Imię:Ezekiel

Napisano 30 lipca 2023 - 09:18

W rywalizacji o zasoby, w rywalizacji o kobiety.

A Ty czasami gdzieś nie pisałeś że miałeś żonę lub masz?

Hmm... Czyli w sumie ja również nie jestem mężczyzną według tego co napisałeś. Bo zrezygnowałem z zabawy latania za dziewczynami i rywalizowanie o nie już w szkole średniej, bo uważałem że jest to upokarzające.

#43 Nowokaina

Nowokaina

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 96 postów
  • Imię:Marta

Napisano 30 lipca 2023 - 10:13

@Ezekiel, trafne w punkt. Akurat dzisiaj koleżanka mi napisała, że: "trzeba próbować i szukać, żeby się dopasować". Przepraszam - co? Nie będę rezygnować z szacunku do samej siebie tylko po to by spełnić społeczne normy, tj. posiadać męża i rodzinę. Poza tym, moja emocjonalność i wrażliwość nie pozwalają mi na takie łatwe odejście od przeszłości. Nie mówiąc o angażowaniu się w kolejne związki.
  • Adram lubi to

#44 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 271 postów

Napisano 30 lipca 2023 - 13:03

A Ty czasami gdzieś nie pisałeś że miałeś żonę lub masz?

Tak, mam. Jestem przegranym januszem.

#45 Ezekiel

Ezekiel

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 36 postów

Napisano 30 lipca 2023 - 20:48

Tak, mam. Jestem przegranym januszem.

Czyli według twojej definicji jesteś prawdziwym mężczyzną.

@Nowokaina w mojej opinii "szukania kogoś" to nic złego. Mam tu na myśli jakieś portale randkowe itd., ale udawanie kogoś kim się nie jest to już na pewno jest złe. Wiadomo że większość ludzi musi pokazać swój produkt (siebie) z jak najlepszej strony, ale czasami jest to mocno przekoloryzowane... Z mojego punktu widzenia (jako mężczyzny) konkurowanie o kogoś to nie moja bajka. Wiem że tak się przyjęło, ale ja już wolę po prostu zrezygnować i odejść (nawet jeśli ma szanse). Jest to bardziej zgodne ze mną.

Użytkownik Ezekiel edytował ten post 30 lipca 2023 - 20:59

#46 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 271 postów

Napisano 30 lipca 2023 - 20:50

Czyli według twojej definicji jesteś prawdziwym mężczyzną.

Jestem polaczyną, a nie mężczyzną.

#47 Ezekiel

Ezekiel

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 36 postów

Napisano 30 lipca 2023 - 21:01

Jestem polaczyną, a nie mężczyzną.

W moich oczach jesteś wygrywem. Nawet jeśli teraz Ci nie wychodzi w małżeństwie to miałeś przynajmniej taki czas w życiu kiedy ktoś naprawdę Cię pokochał. Ja jeszcze takiego doświadczenia nie zaznałem.

#48 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 271 postów

Napisano 30 lipca 2023 - 23:28

W moich oczach jesteś wygrywem. Nawet jeśli teraz Ci nie wychodzi w małżeństwie to miałeś przynajmniej taki czas w życiu kiedy ktoś naprawdę Cię pokochał. Ja jeszcze takiego doświadczenia nie zaznałem.

Przynajmniej wobec kobiet zachowujesz się uczciwie. Lepiej być "czarodziejem" niż przegranym januszem.

#49 Nowokaina

Nowokaina

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 96 postów

Napisano 31 lipca 2023 - 09:54

@Tawak, czy ja dobrze rozumiem, że ogólnie jesteś z żoną przez wzgląd na dziecko? 

#50 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 271 postów

Napisano 31 lipca 2023 - 10:41

@Tawak, czy ja dobrze rozumiem, że ogólnie jesteś z żoną przez wzgląd na dziecko? 

Dziecko to najważniejsza przyczyna trwania małżeństwa.

Kolejne to:

- litość wobec żony, wszak nikogo innego nie znajdzie, a na pewno nikogo lepszego dla córki,

- elementarna uczciwość, złożyłem oświadczenie woli o zawarciu małżeństwa,

- brak korzyści z rozwodu dla mnie, a przede wszystkim dla córki,

- brak alternatywy, jestem absolutnym przegrywem, a samotność mi nie służy.

Użytkownik Tawak edytował ten post 31 lipca 2023 - 10:41

#51 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 11 095 postów
  • Imię:Willow

Napisano 31 lipca 2023 - 14:29

Mam pytanie do autora i osób piszących w tym wątku. 

Czy wy rzeczywiście martwicie się opinią randomowych ludzi, spotkanych w sklepie, na spacerze, czy gdziekolwiek indziej?

Bo czytam i nie rozumiem......skąd takie wielkie ego, że wystarczy, ze się gdzieś pojawicie i natychmiast znajdujecie się w centrum uwagi wszystkich wokół?

Pomyślcie sobie ile wam zajmuje czasu myślenie o kolesiu mijanym w sklepie czy na klatce schodowej czy w parku czy gdziekolwiek....mniej więcej tyle samo trwa to u innych....a możliwe, że krócej.

Rozumiem, że osobom z niskim poczuciem własnej wartości bywa trudno się odezwać w większym czy nieznanym towarzystwie, to rozumiem. Ale potwierdzanie własnej wartości w oczach innych jest niedojrzałością emocjonalną i to na poziomie maleńkiego dziecka.

Większość z nas jest lub była na terapii. W różnych nurtach i u różnych terapeutów. Jestem przekonana, że każdy jak mantrę powtarza, że wartość wypływa z czl1owieka a nie z tego co myślą o nim inni.

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#52 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 742 postów

Napisano 31 lipca 2023 - 17:23

@Willow47 jednak ten temat ma sens bo od tego zależy jak ludzie nas traktują, dlaczego innych ludzi traktuje się w taki sposób a poszczególnych inaczej?

Użytkownik abnegat edytował ten post 31 lipca 2023 - 17:24

#53 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 11 095 postów
  • Imię:Willow

Napisano 31 lipca 2023 - 20:56

@abnegat Dlatego musimy się uczyć szanować siebie, traktować siebie samego z godnością i takiego samego szacunku wymagać od innych ale z takim samym szacunkiem tych innych traktować.

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#54 Gość_anche_*

Gość_anche_*
  • Gość

Napisano 31 lipca 2023 - 22:02

Tak w temacie pozwolę sobie podzielić się swoimi myślami.

Ludzie traktują nas tak jak pozwalamy im nas traktować.
Nikt się nie domyśla co jest ok, a co nie jest dla nas ok. Milczenie jest społecznie traktowane jako przyzwolenie, jak coś jest nie ok to trzeba to wyrazić głosem.
Jak ktoś nie rozumie, że przegina to jego problem nie twój. Jak próbuje swoją nieadekwatność zasłonić poprzez to, że ośmiesza, umniejsza, obraża, to dalej jego problem to Twoja decyzja czy wchodzisz w tę grę czy nie.
Nie ma obowiązku się tłumaczyć ze swoich wartości, poglądów i tego jakim się jest, choć można. Druga osoba może tego nie rozumieć i też ma do tego prawo.
Nie trzeba się z wszystkimi zgadzać i nie każdy musi się zgadzać z Tobą.
Są wampiry które szukają na kim by żerować czy szukają z kim by poobrabiać tyłek innym żeby tylko samemu poczuć się lepiej- nie ma obowiązku w tym uczestniczyć.
Jak obgadujesz innych to dajesz innym prawo do obgadywania siebie.
Nie wszystkich się lubi i nie ma obowiązku, nie wszyscy lubią ciebie.
Większość ludzi żyje we własnej głowie i wyobrażeniach, a centrum ich myślenia to oni sami.
  • Willow47 lubi to

#55 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 271 postów

Napisano 31 lipca 2023 - 23:40

Czy wy rzeczywiście martwicie się opinią randomowych ludzi, spotkanych w sklepie, na spacerze, czy gdziekolwiek indziej?

Wszyscy widzą, że jestem przegrywem. Nie mam nic do stracenia, jeśli chodzi o tzw. obronę ego. Przegrałem swoje życie. Jestem przy tym otwarty na innych. Uśmiecham się do ludzi podczas wakacji, do gości hotelowych, do kelnerek, do sprzątaczek z Ukrainy też.
Na terapii nie ukrywam, że poniosłem klęskę. Opowiadań otwarcie o wszystkim, bo mam 41 lat i nic dobrego w perspektywie.
Btw, na forum niektóre osoby uważają mnie za trolla, ale absolutnie się tym nie przejmuję.

Użytkownik Tawak edytował ten post 31 lipca 2023 - 23:44

#56 VvvV

VvvV

Bywalec

• Bywalec
  • 948 postów
  • Imię:P.

Napisano 01 sierpnia 2023 - 06:33

Tak w temacie pozwolę sobie podzielić się swoimi myślami.

Ludzie traktują nas tak jak pozwalamy im nas traktować.
Nikt się nie domyśla co jest ok, a co nie jest dla nas ok. Milczenie jest społecznie traktowane jako przyzwolenie, jak coś jest nie ok to trzeba to wyrazić głosem.
Jak ktoś nie rozumie, że przegina to jego problem nie twój. Jak próbuje swoją nieadekwatność zasłonić poprzez to, że ośmiesza, umniejsza, obraża, to dalej jego problem to Twoja decyzja czy wchodzisz w tę grę czy nie.
Nie ma obowiązku się tłumaczyć ze swoich wartości, poglądów i tego jakim się jest, choć można. Druga osoba może tego nie rozumieć i też ma do tego prawo.
Nie trzeba się z wszystkimi zgadzać i nie każdy musi się zgadzać z Tobą.
Są wampiry które szukają na kim by żerować czy szukają z kim by poobrabiać tyłek innym żeby tylko samemu poczuć się lepiej- nie ma obowiązku w tym uczestniczyć.
Jak obgadujesz innych to dajesz innym prawo do obgadywania siebie.
Nie wszystkich się lubi i nie ma obowiązku, nie wszyscy lubią ciebie.
Większość ludzi żyje we własnej głowie i wyobrażeniach, a centrum ich myślenia to oni sami.

Mnie większość ludzi nie lubi, a przynajmniej dla większości jestem obojętny. Jak ktoś na mnie naciska to się odgryzam. Rodzi to konflikty. Najgorsze są te z babami. Wygarne im zakłamanie to już jestem na czarnej liście. Baby takie są. Jedna w pracy nie odzywa się do mnie od września `22. Ja na tą sytuację mam stare porzekadło "baba z wozu - koniom lżej" ;)
Obgadywane. Trzeba rozróżnić pewne kwestie. Można obgadywać. Można wyrażać swoje zdanie. Można wyrazić o kimś zdanie i się mylić, więc jak ?

"VvvV przybyło ostatnio kg" - to jest obgadywanie czy stwierdzenie faktu ?

(ciekawie by było, gdybym jakąś babkę skomentował - syk i kwik bez końca

"VvvV jest złodziejem" - a to ? Jakby kto przedstawił dowody na moje lepkie rączki to spoko ;)

itd itp

@233 masz sporo racji w tym co piszesz 

Wydaje mi się, że obgadywanie jest naturalne. Aczkolwiek przechodzi czasami w obgadywanie patologiczne.

Użytkownik VvvV edytował ten post 01 sierpnia 2023 - 06:34

"Nie wierzę w miłość ani w to że można być szczęśliwym. Gdybym kiedyś uwierzył to musiałbym się powiesić"

#57 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 742 postów

Napisano 01 sierpnia 2023 - 15:49

wszystko sprowadza się do jednego, do konkurowania pomiędzy samcami, samce często są wobec siebie nie przyjemni a nawet wulgarni, w ten sposób samce walczą o pozycję w stadzie, kto jest lepszy, silniejszy, sprawniejszy, mądrzejszy, samice wtedy obserwują który jest lepszy i dokonują wyboru, ten samiec który jest najsłabszy odpada i nie bierze udziału w spotkaniu z samicami i teraz jest pytanie co ma robić najsłabszy samiec który jest bez samicy?

Użytkownik abnegat edytował ten post 01 sierpnia 2023 - 15:50

#58 smu1

smu1

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 248 postów

Napisano 01 sierpnia 2023 - 16:05

Do mnie ludzie odnoszą się z dystansem,bo i ja trzymam dystans do ludzi.I mam święty spokój.
A jak mnie czasem nerwy poniosą to omijają z daleka,bardzo rozsądne to.
  • Adram lubi to

#59 Nowokaina

Nowokaina

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 96 postów

Napisano 01 sierpnia 2023 - 17:15

@abnegat, ja wiem, że wszyscy jesteśmy zwierzętami, ale taka rywalizacja o której piszesz nie ma przełożenia na społeczeństwo. 

#60 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 742 postów

Napisano 01 sierpnia 2023 - 17:43

@abnegat, ja wiem, że wszyscy jesteśmy zwierzętami, ale taka rywalizacja o której piszesz nie ma przełożenia na społeczeństwo. 

i tu mylisz się , niestety jest taka rywalizacja świadoma i podświadoma między samcami tylko wy samice tego nie rozumiecie i nie dostrzegacie jak napisałaś

Użytkownik abnegat edytował ten post 01 sierpnia 2023 - 17:43

• Tawak lubi to