Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Fobia społeczna a praca

lęk społeczny fobia społeczna praca nieśmiałość problem depresja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#21 Fenix01

Fenix01

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 201 postów
  • Imię:Fenix01

Napisano 03 kwietnia 2023 - 09:33

Wiecie, mam kolegę. Dziś wspaniały człowiek. Kiedyś najgorszy bandzior na osiedlu. Nie taki bandzior co kradnie i włamuje się do domów. Taki, który bił inne dzieci, poniżał je i wyśmiewał. Jak wspominamy dawne czasy to wstydzi się swojego zachowania. Twierdzi, że w domu był w ten sposób traktowany przez ojca i "odbijał" sobie wśród rówieśników.

Natomiast jeśli chodzi o panie sprzątające w podstawówce to miałam szczęście i panią Józię. W kantorku pani Józi można się było napić herbaty, schować przed wrednymi kolegami, upierdliwymi nauczycielami. Za to w liceum same wredne babska.

Gdyby mój pobratymca z gimnazjum powiedział mi coś takiego,to wiesz co bym mu powiedział? Życzyłbym mu wszystkiego najgorszego. Miałbym gdzieś czy stał się wspaniały czy nie. Doprowadził mnie do takiego stanu że musiałem kogoś innego czasami zwyzywać by mieć spokój. Teraz on ma firmę,a ja pracuje w jakimś podrzędnym miejscu. Nie było dnia bym mu nie chciał zrobić krzywdy wtedy i nie będę pisał tego bo dostałbym bana. Rzygać mi sie chce gdy przypominam sobie jego ryj. Ciekawe co myślą teraz o tym Twoim "wspaniałym człowieku"ludzie których gnębił i jak sie ułożyło im życie.
  • Zołza, szklanka_w_polowie_pusta, Adram i 1 inna osoba lubią to

#22 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10 949 postów
  • Imię:Willow

Napisano 03 kwietnia 2023 - 10:37

@Fenix01 Musiałeś coś źle zrozumieć. Ja nie usprawiedliwiam kolegi. Po prostu pokazałam mechanizm naszych zachowań. Jak widać koło wciąż się toczy siłą rozpędu.

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#23 Fenix01

Fenix01

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 201 postów

Napisano 03 kwietnia 2023 - 10:52

@Willow47 Rozumiem Ciebie. Chciałem zwrócić jednak uwagę na to, że w tym chorym świecie wszystko teraz można racjonalizować, a nie ma żadnej kary dla występku danej osoby. Tak było w moim przypadku, mój sprawca pozostał bezkarny a ja musiałem się mierzyć z tym co mi robił. Dlatego powiedziałem, że osoby które Twój kolega gnębił mogłyby mieć gdzieś jego tłumaczenia jak był traktowany w dzieciństwie. Idąc jeszcze dalej uważam, że przez to rodzą się źli ludzie i psychopaci. Śmiem wątpić, że Twój kolega zdaje sobie z tego sprawę.

Użytkownik Fenix01 edytował ten post 03 kwietnia 2023 - 10:53

• Zołza i Adram lubią to

#24 Adram

Adram

Weteran forum

• Bywalec
  • 1 142 postów
  • Imię:Adam

Napisano 03 kwietnia 2023 - 11:53

@Willow47 Rozumiem Ciebie. Chciałem zwrócić jednak uwagę na to, że w tym chorym świecie wszystko teraz można racjonalizować, a nie ma żadnej kary dla występku danej osoby. Tak było w moim przypadku, mój sprawca pozostał bezkarny a ja musiałem się mierzyć z tym co mi robił. Dlatego powiedziałem, że osoby które Twój kolega gnębił mogłyby mieć gdzieś jego tłumaczenia jak był traktowany w dzieciństwie. Idąc jeszcze dalej uważam, że przez to rodzą się źli ludzie i psychopaci. Śmiem wątpić, że Twój kolega zdaje sobie z tego sprawę.

Minęło 30 lat od podstawówki, a do dziś pamiętam imię, nazwisko i ryj szkolnego gnębiciela. Kiedyś obiecałem sam sobie, że mu się odwdzięczę i do tej pory tego zrobiłem. Zakładając, że jeszcze żyje ta gnida. 

• Fenix01 lubi to

#25 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10 949 postów

Napisano 03 kwietnia 2023 - 12:23

Myślę, że akurat ten człowiek żałuje. Ale to nie zmienia faktu, że co zrobił to zrobił. Sama mam przykre wspomnienia związane z kilkoma osobami z czasów szkolnych. Dlatego wiem i rozumiem co czujesz. 

Natomiast w moim przypadku zemstą jest brak zemsty. Odpuściłam. Zaakceptowałam zdarzenia z przeszłości i ich wpływ na mnie. Wyciągnęłam wnioski, od pewnych ludzi się odcięłam a pewnym ludziom powiedziałam wprost co zrobili. Nie zamierzam dźwigać ich bagaży.

Dołączona grafika

#26 PiotrWill2

PiotrWill2

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 330 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 03 kwietnia 2023 - 13:15

@Willow47 Widzisz, pozbierałaś się, nie każdy potrafi tak zrobić. Niektórych spotkało zbyt dużo żeby to było możliwe. W pewnym momencie granica jest przekroczona i już nie da się zostawić tego za sobą. Z zewnątrz udaję bardzo dobrze i nic nie widać, ale w środku jest jedna wielka ruina. Tego się już nie da naprawić. Więc przynajmniej się odpłacę za to. Doskonale wiem, że osoba która mi zniszczyła życie też kiedyś była ofiarą. I nie obchodzi mnie to. Sam wkładam bardzo dużo wysiłku żeby nie krzywdzić niczemu nie winnych ludzi. I udaje mi się to, również moim własnym kosztem. Nie mam zamiaru tego powielać. Cały swój gniew i nienawiść właduję w jeden cel. Odpuściłem wiele pomniejszch spraw, jak też gnębienie w szkole. Mam przez to choćby taki problem że jak ktoś się obok śmieje to mam uczucie że to ze mnie, że jestem głupszy i gorszy niż wszyscy. Wiem że to nieprawda i ta drobna niedogodność to jest nic w porównaniu z tym, za co zamierzam się zemścić. Oczywiście teraz i tak by to było niemożliwe, bo nie da się efektywnie prowadzić wojny na dwa fronty, ale w przyszłości także nie mam zamiaru karać tych ludzi którzy mnie gnębili. Szkoda mojego czasu. To jest śmieszny pierd którym ktoś mnie potraktował w porównaniu z bombą którą moja psychika została zrównana z ziemią. Pierda się wietrzy a nie tropi sprawcę. 

Użytkownik PiotrWill2 edytował ten post 03 kwietnia 2023 - 13:17

• Adram i Fenix01 lubią to

Es gibt nur eines, was schlimmer ist als Ungerechtigkeit, und das ist Ungerechtigkeit ohne Schwert in der Hand.

#27 Fenix01

Fenix01

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 201 postów

Napisano 03 kwietnia 2023 - 17:44

@Willow47 Widzisz, pozbierałaś się, nie każdy potrafi tak zrobić. Niektórych spotkało zbyt dużo żeby to było możliwe. W pewnym momencie granica jest przekroczona i już nie da się zostawić tego za sobą. Z zewnątrz udaję bardzo dobrze i nic nie widać, ale w środku jest jedna wielka ruina. Tego się już nie da naprawić. Więc przynajmniej się odpłacę za to. Doskonale wiem, że osoba która mi zniszczyła życie też kiedyś była ofiarą. I nie obchodzi mnie to. Sam wkładam bardzo dużo wysiłku żeby nie krzywdzić niczemu nie winnych ludzi. I udaje mi się to, również moim własnym kosztem. Nie mam zamiaru tego powielać. Cały swój gniew i nienawiść właduję w jeden cel. Odpuściłem wiele pomniejszch spraw, jak też gnębienie w szkole. Mam przez to choćby taki problem że jak ktoś się obok śmieje to mam uczucie że to ze mnie, że jestem głupszy i gorszy niż wszyscy. Wiem że to nieprawda i ta drobna niedogodność to jest nic w porównaniu z tym, za co zamierzam się zemścić. Oczywiście teraz i tak by to było niemożliwe, bo nie da się efektywnie prowadzić wojny na dwa fronty, ale w przyszłości także nie mam zamiaru karać tych ludzi którzy mnie gnębili. Szkoda mojego czasu. To jest śmieszny pierd którym ktoś mnie potraktował w porównaniu z bombą którą moja psychika została zrównana z ziemią. Pierda się wietrzy a nie tropi sprawcę.

Ile razy ja wszystko robiłem żeby innych tak nie krzywdzić. Ten stres i nawet ta psychoza,że jak coś się zrobiło komus coś złego to trzeba przeprosić lub powiedzieć dobre słowo. Taki powie tylko że mu przykro, a Ty się męczysz całe życie,boisz się ludzi.

#28 PiotrWill2

PiotrWill2

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 330 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 03 kwietnia 2023 - 20:57

Ile razy ja wszystko robiłem żeby innych tak nie krzywdzić. Ten stres i nawet ta psychoza,że jak coś się zrobiło komus coś złego to trzeba przeprosić lub powiedzieć dobre słowo. Taki powie tylko że mu przykro, a Ty się męczysz całe życie,boisz się ludzi.

Bo widzisz, różnica jest taka że masz sumienie. Ja nie mam. Pozbyłem się go bo mi przeszkadzało. Ale mam zamiast tego zasady którym jestem wierny. Rzekłbym że moim honorem jest wierność, ale że pewne ludzkie śmiecie w czarnych mundurach zhańbiły tą wspaniałą ideę to jedynie zachowuję ją w myślach. Jeśli komuś uczynię szkodę bez powodu to ją wynagrodzę. Ale że szanuję swoje zasoby materialne, bo jak to mawiał Napoleon, do prowadzania wojny (każdej) są potrzebne 3 rzeczy, pieniędze, pieniądze oraz pieniądze, to uważam żeby do tego nie doszło. 

Użytkownik PiotrWill2 edytował ten post 03 kwietnia 2023 - 21:01

Es gibt nur eines, was schlimmer ist als Ungerechtigkeit, und das ist Ungerechtigkeit ohne Schwert in der Hand.

#29 szklanka_w_polowie_pusta

szklanka_w_polowie_pusta

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 216 postów

Napisano 04 kwietnia 2023 - 07:41

@Magd@ oj zgadza się. Ja to nawet byłam gnębiona i przez uczniów i nauczycieli, bo moja mam była sprzątaczką w szkole do, której chodziłam. Szacunek miały dzieci rodziców wysoko postawionych zawodowo.

Dziś dzieci rodziców naprawdę dobrze sytuowanych nie trafiają do publicznych szkół, tylko do prywatnych i to tych lepszych. Dzieciaki, które gnębią kogoś, bo jest dzieckiem sprzątaczki, kasjerki albo pracownika produkcji same by mogły być gnębione z podobnych powodów, bo są najwyżej średniakami w drabinie społecznej.

Najgorsze w pracy sprzątaczki, kasjerki, pracownika produkcji jest to, że wykonując taki zawód z góry jesteś klasyfikowany jako ktoś głupszy, mniej zdolny, kto nie da rady zajść dalej, skoro nie dał rady do tej pory. Jeśli ktoś wam mówi, że nie patrzy na drugiego przez pryzmat wykonywanego zawodu - kłamie. Inaczej ma się sprawa z hydraulikami, niektórymi budowlańcami, instalatorami itd., bo zarabiają na tyle dobrze, że mogą mieć w dupce to, co o nich myśli jakiś random.

#30 Fenix01

Fenix01

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 201 postów

Napisano 04 kwietnia 2023 - 11:43

Jak już rozmawiamy o szkolnych pobratymcach polecam obejrzeć film Nasza Klasa. Niech każdy wtedy zada sobie pytanie po obejrzeniu filmu czy główny bohater Joseph i Kaspar nie postąpili słusznie. Można go obejrzeć na cda. Dla mnie film był bardzo poruszający,idealnie obrazujący jak dzieci potrafią być sprytne,jak ślepi są nauczyciele i jak bardzo rozbestwiona potrafi być młodzież. W pełni popieram to co zrobili na koniec główni bohaterowie.

#31 szklanka_w_polowie_pusta

szklanka_w_polowie_pusta

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 216 postów

Napisano 04 kwietnia 2023 - 18:44

Jak już rozmawiamy o szkolnych pobratymcach polecam obejrzeć film Nasza Klasa. Niech każdy wtedy zada sobie pytanie po obejrzeniu filmu czy główny bohater Joseph i Kaspar nie postąpili słusznie. Można go obejrzeć na cda. Dla mnie film był bardzo poruszający,idealnie obrazujący jak dzieci potrafią być sprytne,jak ślepi są nauczyciele i jak bardzo rozbestwiona potrafi być młodzież. W pełni popieram to co zrobili na koniec główni bohaterowie.

Był jeszcze serial, ale fatalnie przetłumaczony i nie dało się go oglądać. Ale to było parę lat temu, może ktoś dodał porządne napisy. Rozumiem, że mało ludzi w Polsce zna estoński, ale na pewno istnieje przekład angielski i można z niego tłumaczyć...

#32 Panoramix

Panoramix

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 445 postów
  • Imię:Adrian

Napisano 04 kwietnia 2023 - 18:54

polecam obejrzeć film Nasza Klasa.

Taka ciekawostka. Miałem ten film na vhs, nagrany z telewizji. I był to ostatni film ze śp. lektorem Zdzisławem Szczotkowskim, który pracował w Polsacie czy TVN. Niestety nie wiem jak przetłumaczony, ale wydaję się, że ten język nie jest zbyt popularny.

#33 szklanka_w_polowie_pusta

szklanka_w_polowie_pusta

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 216 postów

Napisano 04 kwietnia 2023 - 19:29

Taka ciekawostka. Miałem ten film na vhs, nagrany z telewizji. I był to ostatni film ze śp. lektorem Zdzisławem Szczotkowskim, który pracował w Polsacie czy TVN. Niestety nie wiem jak przetłumaczony, ale wydaję się, że ten język nie jest zbyt popularny.

Film był przetłumaczony dobrze, on był normalnie dystrybuowany w Polsce, natomiast serial był/jest dostępny tylko pokątnie w internecie, napisy jak prosto z google translatora.

• Panoramix lubi to

#34 Fenix01

Fenix01

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 201 postów

Napisano 06 kwietnia 2023 - 11:00

Był jeszcze serial, ale fatalnie przetłumaczony i nie dało się go oglądać. Ale to było parę lat temu, może ktoś dodał porządne napisy. Rozumiem, że mało ludzi w Polsce zna estoński, ale na pewno istnieje przekład angielski i można z niego tłumaczyć...

Chodzi Ci o ten miniserial na yt? Ja ogólnie ten film obejrzałem na yt tak samo jak miniserial z napisami.

#35 karpe

karpe

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 20 postów

Napisano 04 maja 2023 - 06:42

Mam wrażenie, że Twoja fobia społeczna wywodzi się z niskiej samooceny, która, de facto, spowodowana jest niezrozumieniem szopki, którą ludzie dookoła generują, tego trendu, bycia "jakimś", "kimś".

Od siebie daję namiar na gabinet psychoterapii w Warszawie https://psychiatra.edu.pl/

Jest tutaj możliwość kontaktu w formie online - z psychiatrą oraz psychoterapeutą.

Użytkownik karpe edytował ten post 15 maja 2023 - 13:09

#36 Magd@

Magd@

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 200 postów
  • Imię:Magdalena

Napisano 04 maja 2023 - 11:19

Dziś dzieci rodziców naprawdę dobrze sytuowanych nie trafiają do publicznych szkół, tylko do prywatnych i to tych lepszych. Dzieciaki, które gnębią kogoś, bo jest dzieckiem sprzątaczki, kasjerki albo pracownika produkcji same by mogły być gnębione z podobnych powodów, bo są najwyżej średniakami w drabinie społecznej.

Nie zgodzę się z tym. Osoby dobrze sytuowane czy uważające się za wyżej w hierarchii to nie tylko prezydent i członkowie rządu czy inne "wysoko postawione osoby" - ale np. dzieci nauczycieli, lekarzy, prawników, urzędników. Więc w hierarchii szkolnej nie czują się tak źle czy odstająco od reszty jak dzieci mniej zamożne.

(dalsza część wypowiedzi jest ogólnie uzupełnieniem do tematu):

Takie są niestety przykre fakty, że dzieci są bardzo hierarchiczne i zwracają bardzo dużą uwagę na status materialny rówieśników i nie muszą przy tym być nie wiadomo kim. A dorośli niby lepsi? Chyba każdy, kto nie ma nawyku zastanawiania się nad wszystkim używa na co dzień różnych skrótów myślowych. A jednym z takich skrótów myślowych jest ocenianie człowieka po wykształceniu. "Nie chciało się nosić teczki, trzeba nosić woreczki". I oczywiście często to jest prawda, że ktoś się nie przykładał do nauki więc dziś ma kiepską pracę, ale przecież typów sytuacji ludzkiej jest znacznie więcej. Może ktoś nie miał warunków w domu i musiał się szybko usamodzielnić, więc jedyne co mógł w swojej sytuacji osobistej to zdobyć wykształcenie zawodowe. Może ktoś miał problemy ze zdrowiem. Może to, a może tamto. Więc normalny rozsądny człowiek nie szufladkuje ludzi, myśli elastycznie. Ale ilu jest takich ludzi. Każdemu z nas się zdarza myślenie uproszczone na jakiś temat, bo inaczej nie dałoby się funkcjonować. I wielu ludzi właśnie tak szablonowo myśli o innych.

Użytkownik Magd@ edytował ten post 04 maja 2023 - 11:20

• SadFrog lubi to

#37 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10 949 postów

Napisano 04 maja 2023 - 11:36

Polecam wam starą ale jakże na czasie lekturę Wiliama Goldinga, pt. Władcy Much.

• anche i SadFrog lubią to
Dołączona grafika