Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

leczenie zębów na NFZ

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#21 Nowokaina

Nowokaina

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 96 postów
  • Imię:Marta

Napisano 01 sierpnia 2023 - 19:50

@sheldon00, chodziło o ponowne przeleczenie zęba leczonego kanałowo 10 lat temu. Tym razem pod mikroskopem. Usłyszałam jednak, że nie dają gwarancji, że coś to zmieni. Bo poszłam na konsultację z dolegliwościami bólowymi, które pojawiały się od czasu do czasu. Do wytrzymania. Po wszystkich badaniach wyszło, że ząb zaleczony prawidłowo, że niczego niepokojącego nie widać. Ewentualnie w jednym miejscu mogło się zebrać trochę bakterii, ale że one nie powinny dawać o sobie znać. Tak usłyszałam. Więc mam płacić za coś na co nie dostanę gwarancji poprawy? Dziękuję i postoję. Na razie z tym zębem nie robię nic :)

#22 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10 750 postów
  • Imię:Willow

Napisano 03 sierpnia 2023 - 10:17

@Nowokaina a czy dentysta sprawdzał też przyzębie? czasami w dziąsłach robią się takie kieszenie, zbiera się tam jedzenie, tworzą bakterie i bywa, że boli. Zwykle samo szczotkowanie nie wystarcza, trzeba irygatorem płukać po każdym posiłku.

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#23 Nowokaina

Nowokaina

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 96 postów
  • Imię:Marta

Napisano 03 sierpnia 2023 - 15:14

@Willow47, nie mam zielonego pojęcia, aczkolwiek miałam wykonywany pantomogram, zdjęcia 3D, więc może i przyzębie się załapało? 

#24 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10 750 postów
  • Imię:Willow

Napisano 03 sierpnia 2023 - 18:24

Spróbuj pułkać zęby po każdym posiłku, najlepiej irygatorem. Jak nie masz to nitka dentystyczna.

• Nowokaina lubi to
Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#25 sheldon00

sheldon00

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 368 postów
  • Imię:Damian

Napisano 11 września 2023 - 14:06

około dwóch tygodni byłem u nowego dentysty miałem wypełnienie kompozytowe.Było ok przez te kilka dni ale od może 3 dni czuje chyba przez biały osad co pojawił sie w zebie taki dyskomfort taki ból czy to możliwe że przez ten osad??czy może jakaś przyczyna tego wypełnienia.Miał ktoś może podobny problem??