Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

jakie macie sposoby by nie myslec o depresji by nie walczyc z wlasnym umyslem chocby na chwile

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 darkside

darkside

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 10 postów

Napisano 04 marca 2023 - 22:15

kiedys kiedy jeszcze nie wiedzialem co mi jest chodzilem zdolowany wiecznie podminowany  i jedynym ukojeniem byl alkochol .poki nie trafilem do knajpy dla motocyklistow ,dalej chorowalem pilem i marzylem o wlasnym sprzecie. ale poznalem przyszlych przyjaciol.byl to okres mocnego picia , zabawy i codziennej harowy w pracy ale bylem mlody i dalo sie to polaczyc , i tak czas lecial a ja sie starzalem ,doszlo do tego ze musialem sie zaszyc , tak i naprawde w moim przypadku byl to strzal w 10 ,zobaczylem ile kasy przepijam . wkoncu zdecydowalem sie wyjechac do niemiec bo mialem tam rodzine . i to byl kolejny strzal w 10 ,fakt poczatki byly trudne jezyk itd ale stala praca plus finansowe bezpieczenstwo dalo rezultaty wkoncu kupilem motocykl,ten wymazony pierwszy , od tamtego czasu juz bylo po drodze z 10 innych maszyn ale nie to jest wazne ,i tak wiem niektorzy powiedza dawca nerek , tak zgadzam sie z tym ale motocykl nie jest dla kazdego , osobiscie jezdze caly rok bez przerwy , lubie prowadzic samochod ale emocje ktore daje mi motocykl moze dostarczyc tylko auto z moca 500 koni a na takie mnie nie stac , po drugie wrazenie z jazdy motocyklem ponad 200 kmh czy 250 kiedy nic cie nie chroni ta adrenalina najlepszy narkotyk jaki istnieje , po drugie inaczej odczuwasz predkos autem a inaczej moto . DALEJ MAM DEPRESJE I SIE LECZE ale kiedy mam DOSC wsiadam na moto jade na autbahn i daje upust takie jest moje zabezpieczenie przed deprecha   

#2 anche

anche

anche

• Moderator
  • 7 390 postów

Napisano 04 marca 2023 - 22:21

Nie wiem czy to zabezpieczenie przed deprechą, dla mnie brzmi jak uzależnienie od zewnętrznej stymulacji, wcześniej alkohol teraz adrenalina i zracjonalizowanie skłonności autodestrukcyjnych.

Jeśli Ci to pomaga i nie stwarzasz zagrożenia dla innych to Twoja sprawa.

Normalność bywa trudna po depresji, bo po tak intensywnych dołach powstaje takie wyobrażenie, że zdrowie to wychylenie w drugą stronę. Normalność, trzeźwość wydaje się długo nudna, trochę też taka jest. Mózg potrzebuje tez czasu by zacząć reagować na bardziej subtelne przyjemności.

Niektórzy po latach depresji wyrobili sobie też pewien rodzaj znieczulicy na emocje, niektórzy mają problem z rozpoznawaniem emocji w sobie, niektórzy mają traumy które dalej w nich są żywe. To też powoduje, że nawet po ustabilizowaniu lekami dalej nie potrafią wejść w satysfakcjonujące życie. Powiedziałabym zresztą, że dotyczy to większości współczesnej populacji i to także tej bez doświadczeń depresji. Plus dużo ludzi czerpie swój światopogląd i wyobrażenie o świecie z telewizji, a tam głównie mózgosieczka i straszenie.

O depresji nie da się nie myśleć, to sposób funkcjonowania, jedyną możliwością jest go zmieniać, najbardziej popularną metodą zmiany jest korzystanie z terapii.

• Willow47 i Unveiled lubią to
Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#3 darkside

darkside

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 10 postów

Napisano 04 marca 2023 - 23:07

dzieki za odpowiedz , jesli chodzi o motocykle tu jest pewna granica w zrozumieniu ,ja zawsze mazylem o moto , jest kilka rodzajow motocyklistow jedni jezdza w teren inni na harleyach lub harleyopodobnych inni lubia scigacze czyli predkosc ,czy ludzie ktorzy maja szybkie auta sa uzaleznieni od predkosci pewnie tak tak samo jak motocyklisci na scigaczach ale nie oto mi chodzi bo sama jazda motocyklem jest wyzwoleniem w pewnym sensie i czasen

m jest to trudno zrozumiec bo przeciez motocyklista to dawca , niektorzy robia jazde probna na moto kolegi i wsiakaja jak w gabke inni nie ,ja naleze do tych ktorzy beda jezdzic moto poki zdrowie pozwoli ,a jesli chodzi o predkosc tu mam autostrady bez ograniczen i moge leciec ile fabryka dala ale to nie znaczy ze za wszelka cene tylko tam gdzie moge i nie ma za duzego ruchu ,tzeba myslec troche nie tylko o sobie choc wiem ze to pobozne zyczenia ale kazdy musi odpowiadac za siebie choc ludzie sa samolubni w wiekszosci , tyle odemnie pozdrawiam

#4 anche

anche

anche

• Moderator
  • 7 390 postów

Napisano 04 marca 2023 - 23:27

Brzmi fajnie :)

Super, że znalazłeś więc swoją pasję i że masz w niej rozsądek

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#5 Adram

Adram

Weteran forum

• Bywalec
  • 1 142 postów
  • Imię:Adam

Napisano 05 marca 2023 - 10:22

dzieki za odpowiedz , jesli chodzi o motocykle tu jest pewna granica w zrozumieniu ,ja zawsze mazylem o moto , jest kilka rodzajow motocyklistow jedni jezdza w teren inni na harleyach lub harleyopodobnych inni lubia scigacze czyli predkosc ,czy ludzie ktorzy maja szybkie auta sa uzaleznieni od predkosci pewnie tak tak samo jak motocyklisci na scigaczach ale nie oto mi chodzi bo sama jazda motocyklem jest wyzwoleniem w pewnym sensie i czasen

m jest to trudno zrozumiec bo przeciez motocyklista to dawca , niektorzy robia jazde probna na moto kolegi i wsiakaja jak w gabke inni nie ,ja naleze do tych ktorzy beda jezdzic moto poki zdrowie pozwoli ,a jesli chodzi o predkosc tu mam autostrady bez ograniczen i moge leciec ile fabryka dala ale to nie znaczy ze za wszelka cene tylko tam gdzie moge i nie ma za duzego ruchu ,tzeba myslec troche nie tylko o sobie choc wiem ze to pobozne zyczenia ale kazdy musi odpowiadac za siebie choc ludzie sa samolubni w wiekszosci , tyle odemnie pozdrawiam

Wychowałem się na Komarkach, motorynkach, Rometach, WSK itp i ciągle było mało. Z Rometa przesiadłem się na RG125 kupionego od jakiegoś chłopaka z sąsiedniej wiochy - oczywiście bez papierów, a 20 lat temu ze 125cm przesiadłem się na swój ostatni motocykl o pojemności 750cm w postaci używanego GSX-R 750. Sprzęt był po solidnych modyfikacjach - sportowy wałek rozrządu, sportowy wydech itd i nie przesadzę jeśli napiszę, że do setki w 3 sekundy się rozpędzał. To była niesamowita adrenalina i uwielbiałem nim jeździć. 

No, ale 20 lat temu to miałem jakieś 24 lata i taki potężny motocykl to była prosta droga na cmentarz. Wydawało mi się, że go opanowałem i podczas jednej z nocnych przejażdżek w nieznanej miejscowości o krętych drogach wypieprzyłem się na nim. W sumie to szkoda, że się wtedy nie zabiłem, a było blisko. Nawet byłoby w tym coś romantycznego, ale to zrozumie tylko inny walnięty w dekiel miłośnik motocykli. 

Szkody były znaczne i nie opłacało się go naprawiać, więc go sprzedałem w stanie w jakim był czyli powypadkowym. Od tamtej pory nie usiadłem na żadnym jednośladzie. Dziś uważam, że taki motocykl to powinny być jakieś specjalne uprawnienia, bo wariatów na drogach nie brakuje. Sam bym dziś sobie spokojnie jeździł delektując się samą jazdą, a nie tylko prędkością i nieziemskim przyspieszeniem. 

• anche i Willow47 lubią to

#6 anche

anche

anche

• Moderator
  • 7 390 postów

Napisano 05 marca 2023 - 14:23

Nom, ja to miałam zajawkę na motory, ale to był mój rockowy czas, Jack Daniels, Lucky Strike, ubiór głównie na czarno i fantazje o śmierci w wieku 27 lat :P
Taka tam subkultura cierpietnicza. W depresji idealnie pasowało. Trudne się było z tego wyrwać, bo identyfikowałam się z tym, a depresja nadawała temu sens. Jak zaczęłam wychodzić z choroby to musiałam wybrać. Muzyka czy samopoczucie, używki czy zdrowie. Warto było.
  • Willow47 lubi to

#7 arsen

arsen

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 45 postów
  • Imię:arsen

Napisano 05 marca 2023 - 16:46

niemyslenie o depresji na dluzsza nie zdaje egzaminu gdyz depresja to wolanie problemow o rozwiazanumie ich ale w poczatkowej fazie tzw. odwracanie uwagi nie jest zle . dla tak zwanych normalnych ludzi polecam filmy, wszelakiego rodzaju wyjscia, spotkania z przyjacioilmi, sport. dla tzw. dziwakow podobnych do mnie polecam zanurzenie sie w swiat wirtualny az po uszy oraz swiat literackiej fikcji az po zeby

#8 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 193 postów
  • Imię:Anon

Napisano 05 marca 2023 - 20:17

Pregabalina 100 mg wieczorem poprawia humor na kilkanaście godzin.

#9 arsen

arsen

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 45 postów

Napisano 05 marca 2023 - 20:31

@Tawak czy to antydepresant?

#10 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 193 postów

Napisano 05 marca 2023 - 20:39

@Tawak czy to antydepresant?

Nie, to lek przeciwpadaczkowy i przeciwlękowy. Biorę go z powodu zmian somatycznych

#11 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10 949 postów
  • Imię:Willow

Napisano 05 marca 2023 - 23:17

@Adram@anche Ja to nazywam etapem James Dean, wielu młodych ludzi przez niego przechodzi. Miałam chłopaka z motorem i kompletnie nie rozumiałam przerażenia matki za każdym razem kiedy po mnie nim przyjeżdżał. Przecież byliśmy nieśmiertelni.

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#12 Adram

Adram

Weteran forum

• Bywalec
  • 1 142 postów
  • Imię:Adam

Napisano 05 marca 2023 - 23:23

@Adram@anche Ja to nazywam etapem James Dean, wielu młodych ludzi przez niego przechodzi. Miałam chłopaka z motorem i kompletnie nie rozumiałam przerażenia matki za każdym razem kiedy po mnie nim przyjeżdżał. Przecież byliśmy nieśmiertelni.

Matka to na pewno była przerażona. Jako gówniarz niewiele się o tym myślało, bo liczyła się tylko jazda i adrenalina. Nie było wtedy komórek, nie można było zadzwonić i sprawdzić czy syn/córka żyje tylko taka Matka czekała do późna, aż łaskawie wróci się do domu. Z drugiej strony nie trzymało się tak dzieci pod kloszem jak dziś. 

• Willow47 lubi to

#13 arsen

arsen

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 45 postów

Napisano 06 marca 2023 - 10:42

@Tawak przeciwpadaczkowy tez moze byc na depresje. np. Depakina.

#14 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 193 postów

Napisano 06 marca 2023 - 10:50

@arsen
Mnie pregabalina ułatwia podludzką wegetację.

#15 Fenix01

Fenix01

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 201 postów
  • Imię:Fenix01

Napisano 06 marca 2023 - 11:34

Oglądam kanały podróżnicze na yt. Gdy widzę jak życzliwi potrafią być ludzie życzliwi i wyrozumiali ludzie w krajach które według mediów są "niebezpiecznie" to jakoś lepiej mi się na sercu robi, biorąc pod uwagę jak nienawistni potrafią być ludzie w naszym kraju. Coraz bardziej się utwierdzam w przekonaniu jak bardzo ludzie potrafią być przesiąknięci swoim ego.

Użytkownik Fenix01 edytował ten post 06 marca 2023 - 11:34

#16 arsen

arsen

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 45 postów

Napisano 06 marca 2023 - 12:50

@Tawak ja cie szanuje. jestes prawnikiem. ja osobiscie cie szanuje. lamie prawo ale nigdy nie uwazalem ze prawo jest zle.

a jezeli szacunek nic dla ciebie nie znaczy to nie mamy o czym rozmawiac :-(

#17 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 193 postów

Napisano 06 marca 2023 - 12:58

@arsen
Serdecznie dziękuję, że doceniasz moją pracę. Dla osobnika delta to bardzo ważne.
Gdyby nie praca, popadłbym w jakąś poważną chorobę.

#18 arsen

arsen

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 45 postów

Napisano 06 marca 2023 - 13:00

@Tawak tez jestem delta. tez uwazam ze praca jest wazna.

#19 anche

anche

anche

• Moderator
  • 7 390 postów

Napisano 06 marca 2023 - 14:49

Oglądam kanały podróżnicze na yt. Gdy widzę jak życzliwi potrafią być ludzie życzliwi i wyrozumiali ludzie w krajach które według mediów są "niebezpiecznie" to jakoś lepiej mi się na sercu robi, biorąc pod uwagę jak nienawistni potrafią być ludzie w naszym kraju. Coraz bardziej się utwierdzam w przekonaniu jak bardzo ludzie potrafią być przesiąknięci swoim ego.

Ludzie potrafią być nienawistni w każdym kraju podobnie jak i dobrzy i pomocni.
W Polsce też ;)

#20 Unveiled

Unveiled

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 250 postów
  • Imię:Unveiled

Napisano 06 marca 2023 - 15:45

moim zdaniem istotne jest próbowanie realizowania swoich pasji, hobby, koników.

sama ta próba dała mi dużo. od dziecka byłam dobra we wszystkim, miałam 5 zajęć poza lekcjami, poza tym prywatne hobby.

teraz próbuję z tym hobby i są dni kiedy się zmuszam na maksa żeby cokolwiek zjeść, a są dni kiedy biorę wolne i pochłania mnie to na cały dzień lub weekend.

o ile nie jest to autodestrukcyjne to uważam, że pomaga wiele.

oczywiście sama rzecz leży w tym, by zrozumieć że mamy problem i żeby iść po pomoc.

ile można nosić kowadło na plecach.

• anche i Nelyssa lubią to
keep It real