Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Nauka Pythona - streszczenie podręcznika

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Nelyssa

Nelyssa

Diamante VIP

• Bywalec
  • 4167 postów
  • Imię:Karolcia ;)

Napisano 28 luty 2023 - 13:44

1. Znaki ' znaczą początek i koniec tekstu, który ma być wyświetlony.
1648728050-U13301.jpg

#2 tapatik

tapatik

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 53 postów

Napisano 11 maj 2023 - 10:15

Nie wiem, czy można tu coś pisać? Uczysz się tego?

Proponuję zacząć od c lub c++. Jeżeli go ogarniesz, to zrozumiesz w zasadzie większość języków. Przynajmniej ja tak miałem, chociaż aktualnie rzadko kiedy coś piszę.

Python jest fajny głównie ze względu na przenośność. Przy niewielkim nakładzie sił ten sam kod można uruchomić na wielu platformach dla których istnieją maszyny wirtualne pythona. Mam tu na myśli głównie skrypty wykonywane w powłoce, nie te z gui. Mnie też urzekła ta przenośność.

Jeżeli chcesz trenować pythona "mobilnie", np. na smartfonie z androidem i masz spory ekran, to polecam właśnie termux-a + prosty edytor z podświetlaniem składni np. quickedit. Wersję aktualną termux-a znajdziesz na fdroidzie (z google play jest przestarzały). Zarządzanie pakietami podobne do debiana lub ubuntu, a jak chcesz to mogę ci pokazać co i jak doinstalować, żeby odpalić pythona.

Jeżeli kiedykolwiek będziesz potrzebowała biblioteki "cryptography", to w termuxie obecnie najlepiej doinstalować ją przez pkg, nie przez pip. Wspominam o tym, ponieważ to jedyny upierdliwy problem jaki napotkałem i z którym walczyłem na różne sposoby. Rozwiązanie okazało się być banalne. :)

Użytkownik tapatik edytował ten post 11 maj 2023 - 10:19

• Willow47 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych