Hej, czy ktoś miał zespół jelita drażliwego i z tego wyszedł?

Zespół jelita drazliwego
Napisano 07 luty 2023 - 10:44
Napisano 08 luty 2023 - 03:00
Podjęła się leczenia, terapii, pamiętam, że też mocno pracowała nad regularnością posiłków.
Nie mam już z nią kontaktu więc nie zapytam o szczegóły.
Napisano 08 luty 2023 - 08:13
Użytkownik zelinda edytował ten post 27 luty 2023 - 10:58
Napisano 08 luty 2023 - 10:26
Napisano 16 luty 2023 - 18:43
Nabawiłem się tego ostatnio, najgorsze były przygotowania do kolonoskopii tylko po to, by zobaczyć, że nie ma organicznej przyczyny moich zaburzeń jelitowych. Ból koło pępka mam dosłownie codziennie, ciągłe zaparcia.
Napisano 17 luty 2023 - 17:11
@Kenji a może to SIBO?
Tak czy inaczej poczytaj o diecie w tych przypadłościach.
Możliwe, w końcu twierdzi się, że SIBO odpowiada za większość przypadków IBS. I tak jestem na diecie low FODMAP, którą stosuje się też przy IBS. Musiałbym się zakręcić w temacie zrobienia wodorowego testu oddechowego i ewentualnie analizy mikrobiologicznej treści jelita, a w mojej okolicy specjalistów w dziedzinie brak. W tego typu chorobach objawy są niestety zbieżne, więc żeby coś wykluczyć trzeba poprzeć diagnozę konkretnymi badaniami.
- Willow47 lubi to
Napisano 17 luty 2023 - 18:36
Rzeczywiście tak jest. Tylko SIBO rozwija się w jelicie cienkim a IBS dotyczy jelita grubego. Jest w Poznaniu podobno najlepsze w Polsce laboratorium, wysyła się do nich próbki pocztą. Robią dokładną analizę i odsyłają wyniki a za dodatkową opłatą` również diagnozę i wskazówki co dalej.
https://instytut-mik...logii.pl/sklep/
ceny wysokie ale mam znajomych, którzy korzystali i sobie chwalą.
Podstawa to oczywiście test wodorowy. Poproś lekarza POZ o skierowanie, to chyba mozna bez specjalisty na NFZ zrobić.
Słodycze, napoje gazowane i mocno przetworzone to twój wróg.
Powodzenia
- Kenji lubi to
.gif)
Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak
Napisano 18 luty 2023 - 03:38
Nie wiem, czy mam zespół jelita drażliwego, ale jakoś zawsze po wizycie w mieście i przechodzeniu koło większych liczb ludzi przychodzę do mieszkania z ulgą i bardzo często muszę na dwójkę. Pamiętam też, że często miewałem sytuacje, w których kontakt z większym skupiskiem ludzkim powodował nagłe gromadzenie się gazów wiadomo gdzie, co bardzo utrudniało życie, na szczęście teraz zdarza się to rzadziej.
Napisano 20 luty 2023 - 08:03
Ja mam IBS od około 4 lat i wciąż nie widzę jakieś wielkiej poprawy. Leczyłam się na SIBO i odrobinę pomogło ale to zniwelowalo tylko mała część objawów.
Użytkownik Claeria edytował ten post 20 luty 2023 - 08:03
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych