Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

NARCYZM, zaburzenia narcystyczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 05 luty 2023 - 00:54

• Willow47 lubi to
Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#2 po_prostu_jestem

po_prostu_jestem

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 138 postów

Napisano 05 luty 2023 - 13:05

Chyba jestem narcyzką. Nie widziałam na razie żadnego z tych filmów, ale mam co do tego spore podejrzenia.

#3 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 05 luty 2023 - 21:38

@po_prostu_jestem Uświadomienie sobie własnych trudności to już bardzo dużo, to powstanie możliwości zmiany :)

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#4 Zlopierworodne

Zlopierworodne

Nowy uczestnik

• Grupa z ograniczeniami
  • 19 postów
  • Imię:Eugeniusz

Napisano 09 luty 2023 - 13:37

Nie jestem narcyzem może w moim otoczeniu jacyś są nie oceniam ale nie uważam siebie za ideał.

#5 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 10 luty 2023 - 01:54

Nie jestem narcyzem może w moim otoczeniu jacyś są nie oceniam ale nie uważam siebie za ideał.

Tak sprostuję, że bycie narcyzem nie opiera się jedynie na widzeniu siebie jako kogoś super i ideał, to tylko jedna z form przejawu tego zaburzenia. Taką uniwersalną cechą dla wszystkich typów byłoby bardziej stawianie swoich potrzeb ponad potrzeby innych i wymaganie, że inni będą mieli taki sam stosunek (stawiali jego potrzeby ponad swoje). Często ich korzyści pozyskiwane są zresztą kosztem innych. Są bardzo wrażliwe na krytykę i odpychają możliwości, że ich zachowanie jest w jakikolwiek sposób krzywdzące czy po prostu nieodpowiednie.
Narcyzi rzadko uważają siebie za narcyzów, ale zdarza się to i jak najbardziej można z tym pracować, aby zwiększyć szanse na efektywne i szczęśliwe życie w relacjach.
  • szklanka_w_polowie_pusta lubi to

#6 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 18 luty 2023 - 12:14

https://www.facebook...916663912840313

#7 szklanka_w_polowie_pusta

szklanka_w_polowie_pusta

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 186 postów

Napisano 19 luty 2023 - 03:35

Tak sprostuję, że bycie narcyzem nie opiera się jedynie na widzeniu siebie jako kogoś super i ideał, to tylko jedna z form przejawu tego zaburzenia. Taką uniwersalną cechą dla wszystkich typów byłoby bardziej stawianie swoich potrzeb ponad potrzeby innych i wymaganie, że inni będą mieli taki sam stosunek (stawiali jego potrzeby ponad swoje). Często ich korzyści pozyskiwane są zresztą kosztem innych. Są bardzo wrażliwe na krytykę i odpychają możliwości, że ich zachowanie jest w jakikolwiek sposób krzywdzące czy po prostu nieodpowiednie.
Narcyzi rzadko uważają siebie za narcyzów, ale zdarza się to i jak najbardziej można z tym pracować, aby zwiększyć szanse na efektywne i szczęśliwe życie w relacjach.

Co więcej, narcyz może być osobą o niskiej samoocenie i podatności na myśli samobójcze. Jakoś się przyjęło, że narcyz to ktoś, kto ma się za ideał, co wynika trochę z greckiego mitu o Narcyzie i Echo oraz z popkultury. Oczywiście nie musi to mieć wiele wspólnego z prawdą w indywidualnych przypadkach. Polecam tę książkę: https://lubimyczytac...zm---zaklete-ja

Użytkownik szklanka_w_polowie_pusta edytował ten post 19 luty 2023 - 03:36

• anche lubi to

#8 hawwa

hawwa

jestem jaka jestem :O)

• Bywalec
  • 6224 postów

Napisano 20 luty 2023 - 11:25

To ja chyba nie jestem narcyzem. Bo stawiam potrzeby innych ponad moje, ale z cichym pragnieniem, by ktoś i mną sie tak zajął... 

Jestem wrażliwa na krytykę też, ale to wtedy gdy chcę zrobic cos dobrego i mnie atakują... Jestem podatna na myśli samobójcze. Nawet mialam próby.

"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#9 po_prostu_jestem

po_prostu_jestem

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 138 postów

Napisano 20 luty 2023 - 12:13

A ja często cieszę się cudzym nieszczęściem i na tym buduję pozory szczęścia w moim życiu.

#10 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6224 postów

Napisano 20 luty 2023 - 12:42

A ja często cieszę się cudzym nieszczęściem i na tym buduję pozory szczęścia w moim życiu.

Ja tak nie umiem, aczkolwiek tym co mnie skrzywdzili nie potrafię współczuć.

"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#11 po_prostu_jestem

po_prostu_jestem

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 138 postów

Napisano 20 luty 2023 - 12:46

Ja tak nie umiem, aczkolwiek tym co mnie skrzywdzili nie potrafię współczuć.

No w sumie to by było logiczne..

#12 Adram

Adram

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 392 postów
  • Imię:Adam

Napisano 20 luty 2023 - 12:47

E to przecież jak prawie każdy Polak ;)

Użytkownik Adram edytował ten post 20 luty 2023 - 12:48

#13 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6224 postów

Napisano 20 luty 2023 - 12:49

E to przecież jak prawie każdy Polak ;)

A to fakt. Za granicą jest takich kumulacja...

#14 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10485 postów
  • Imię:Willow

Napisano 20 luty 2023 - 12:49

@po_prostu_jestem nie szkoda ci życia na budowanie pozorów szczęścia?

Może warto spróbować przebaczyć, otrzepać kurz z sandałów i pójść dalej własną drogą?

Po co ci zbędny bagaż?

• anche lubi to
Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#15 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 20 luty 2023 - 14:09

To ja chyba nie jestem narcyzem. Bo stawiam potrzeby innych ponad moje, ale z cichym pragnieniem, by ktoś i mną sie tak zajął... 

Jestem wrażliwa na krytykę też, ale to wtedy gdy chcę zrobic cos dobrego i mnie atakują... Jestem podatna na myśli samobójcze. Nawet mialam próby.

Nom, każdy ma rózne swoje charakterystyki i odnajdzie się w jakimś stopniu w spectrum zaburzenia, nie zawsze jest to niezdrowe.

#16 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6224 postów

Napisano 20 luty 2023 - 15:04

Nom, każdy ma rózne swoje charakterystyki i odnajdzie się w jakimś stopniu w spectrum zaburzenia, nie zawsze jest to niezdrowe.

Bardzo ciekawe. Może w 95% opisuje mnie. Jestem zgarbiona, ale nie jestem bardzo chorowitą osobą. A gdy już zachoruję to też nigdy nie proszę nikogo o opiekę tylko sama się sobą zajmuję lub nie dbam...

#17 po_prostu_jestem

po_prostu_jestem

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 138 postów

Napisano 20 luty 2023 - 15:13

@po_prostu_jestem nie szkoda ci życia na budowanie pozorów szczęścia?
Może warto spróbować przebaczyć, otrzepać kurz z sandałów i pójść dalej własną drogą?

Po co ci zbędny bagaż?

Mi nie chodzi o konkratne zdarzenia np. z przeszłości, dotyczące konkretnych osób tylko o takie zwykłe zdarzenia z codzienności, w ktorych ciesze sie że komuś np. rozpadł się związek czy ktoś się w czymś pomylił.

#18 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10485 postów
  • Imię:Willow

Napisano 20 luty 2023 - 15:35

@po_prostu_jestem ale to właśnie takie drobiazgi budują zbędny ciężar, który potem dzwigasz budując sobie garba......

Przecież nawet tu na forum jest sporo osób walczących z depresją bo im się rozpadł związek. To co dajesz innym wraca do ciebie. Tego właśnie chcesz??

• anche lubi to
Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#19 szklanka_w_polowie_pusta

szklanka_w_polowie_pusta

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 186 postów

Napisano 20 luty 2023 - 18:32

Nie chcę Cię "diagnozować", bo nie mam takich uprawnień, a ani miejsce nie jest do tego odpowiednie, ale w tamtej książce właśnie całkiem ciekawie został opisany wątek płci przy osobowości narcystycznej. Wg autora narcyzm męski i żeński mogą się od siebie nieco różnić w tym, jak się przejawiają. Nie wiem, czy dziś autor posunąłby się do takiego rozróżniania, bo ta książka ma ponad 20 lat, ale coś w tym jest. W wielkim skrócie, męski narcyz chce być najlepszy (i podziwiany), natomiast kobieca narcyzka chce być niezastąpiona (i też podziwiana za to). Narcyz ucieka przed zbytnią bliskością i to stąd opinia o narcyzach skaczących z kwiatka na kwiatek, narcyzka chce go nią zbombardować i gotowa jest zrobić wszystko, żeby uległ i wpasował się w jej wyobrażenie relacji. Dlatego ja bym jednak narcyzmu ani nie podejrzewał, tym bardziej, że cię nie znam, ani bym nie wykluczał dlatego, że stawiasz potrzeby innych nad swoje. :)

• anche lubi to

#20 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6224 postów

Napisano 20 luty 2023 - 19:08

Nie chcę Cię "diagnozować", bo nie mam takich uprawnień, a ani miejsce nie jest do tego odpowiednie, ale w tamtej książce właśnie całkiem ciekawie został opisany wątek płci przy osobowości narcystycznej. Wg autora narcyzm męski i żeński mogą się od siebie nieco różnić w tym, jak się przejawiają. Nie wiem, czy dziś autor posunąłby się do takiego rozróżniania, bo ta książka ma ponad 20 lat, ale coś w tym jest. W wielkim skrócie, męski narcyz chce być najlepszy (i podziwiany), natomiast kobieca narcyzka chce być niezastąpiona (i też podziwiana za to). Narcyz ucieka przed zbytnią bliskością i to stąd opinia o narcyzach skaczących z kwiatka na kwiatek, narcyzka chce go nią zbombardować i gotowa jest zrobić wszystko, żeby uległ i wpasował się w jej wyobrażenie relacji. Dlatego ja bym jednak narcyzmu ani nie podejrzewał, tym bardziej, że cię nie znam, ani bym nie wykluczał dlatego, że stawiasz potrzeby innych nad swoje. :)

No ja właśnie nie uważam się za  niezastąpioną i nawet nie oczekuję podziwu za pomoc. 

Np. Dla weterana na urodzinowe kartki tylko przytaknęłam, ktoś inny to rozgłosił. Nie oczekiwałam aplauzu za to. Mi wystarczyła tylko jego radość i szczęście. A jak robię jakieś majsterki w domu to też ńie chcę czuć się niezastąpiona, poprostu nie mam ochoty po raz "enty" prosic się o cos i robię to sama.