Ja nikomu niczego nie podcinam. A zwłaszcza skrzydeł, bo ich brak, nie jesteśmy aniołami. Nikomu niczego nie nakazuję. Każdy sam podejmuje decyzje. Przeprowadziłem analizę, podałem wnioski, każdy zrobi z nimi co uważa. Niektórzy wrzucą je do kosza, inni zrobią z moich słów antyczną tragedię a jeszcze inni pomyślą że mogę mieć choć częściowo rację. I o to właśnie chodzi. O zastanowienie się. Nie podejmowanie pochopnie decyzji których będą żałować do końca życia. A marzenia sa najpiękniejsze kiedy są marzeniami, po ich spełnieniu zamieniają się w szarą rzeczywistość. Człowiek zawsze musi mieć cel, im bardziej nieosiągalny tym lepiej.
Ze skrzydłami to raczej znane powiedzenie i nie wiem czy potrzebujesz żeby je wytłumaczyć czy to taka zgredkowa uwaga 
Ja się nie mogę zgodzić z tym, że mówiąc w ten sposób robisz to niedyrektywnie i z otwartością na wybór drugiej osoby.
W mojej perspektywie i nazewnictwie komunikatów to co robisz to wygłaszasz osąd- "w Twoim wieku na żonę jest za późno".
Ja osobiście uważam, że tego typu zdania, są krzywdzące i pójdę nawet dalej, że, myślę, że osoby z depresją takich zdań słyszały w życiu o wiele za dużo, czego mają nie robić, co im się i tak nie uda.
Gdyby to było takie proste, że każdy jest na tyle mądry, asertywny, odważny i w kontakcie ze swoimi uczuciami by komunikować szczerze o tym co dla niego dobre i czego potrzebuje to cały świat by inaczej wyglądał 
Myślę, że podłapałeś moje pokierowanie byś spróbował spojrzeć szerzej na to co napisałeś, że piszesz teraz o swojej intencji jakby Twój wpis miał skłaniać ku refleksji, a napisałeś: "Jestes kawalerem, nie zmieniaj tego. Przyjaciółka, kochanka tak, na żonę jest za późno."
Co tu miałoby skłaniać do refleksji? Ma się zastanowić nad tym, że jest za stary na możliwości relacji? Na żonę?
"marzenia sa najpiękniejsze kiedy są marzeniami, po ich spełnieniu zamieniają się w szarą rzeczywistość. Człowiek zawsze musi mieć cel, im bardziej nieosiągalny tym lepiej."
Ile swoich marzeń spełniłeś daleki, że tworzysz taki pogląd? Bo chciałam się wypowiedzieć też i o tym, ale może mało wiem o spełnianiu marzeń i realizacji celów w porównaniu z Tobą.
Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222
Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123
ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01
ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01
Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)