W takim razie Twoja pomoc dotarła

To mój koniec - chce się pożegnać
Napisano 12 styczeń 2023 - 15:26
Napisano 12 styczeń 2023 - 15:28
W takim razie Twoja pomoc dotarła
Na szczęście tak.
Napisano 14 styczeń 2023 - 00:26
Powiem tak na chwilę obecną czuje się lepiej, ale po prostu czasami miewam takie doły że nie mam pojęcia co robić.
Napisano 14 styczeń 2023 - 10:53
Napisałem na PW, udało mi się dogadać że właściciel jakby weźmie za miesiąc z kaucji a potem mu oddam.
Powiem tak na chwilę obecną czuje się lepiej, ale po prostu czasami miewam takie doły że nie mam pojęcia co robić.
"Takie" doły to objawy choroby, trudno coś na nie zaradzić bez leków skoro już się rozwinęło do takiego stanu.
To co można zrobić to zaakceptować, że są na chwilę obecną. Jak atak padaczki, jak atak kaszlu, po prostu taki moment systemu nerwowego, można próbować odciągnąć uwagę poprzez spacer, piosenkę, zajęcie, skupienie na oddechu (np. liczenie wdechów i wydechów, oddychanie w ustalony przez siebie spokojny sposób ).
Napisano 14 styczeń 2023 - 12:53
"Takie" doły to objawy choroby, trudno coś na nie zaradzić bez leków skoro już się rozwinęło do takiego stanu.
To co można zrobić to zaakceptować, że są na chwilę obecną. Jak atak padaczki, jak atak kaszlu, po prostu taki moment systemu nerwowego, można próbować odciągnąć uwagę poprzez spacer, piosenkę, zajęcie, skupienie na oddechu (np. liczenie wdechów i wydechów, oddychanie w ustalony przez siebie spokojny sposób ).
Leki nie działają /:
Napisano 14 styczeń 2023 - 13:11
@Tomojkoniec musisz porozmawiać z lekarzem. Mnie pierwszy lek nie pomógł...
Napisano 14 styczeń 2023 - 13:12
Leki nie działają /:
Może tak być, jeśli minęło już 1,5 miesiąca i brak żadnej poprawy (stany ciężko depresyjne rzadziej, krócej lub mniej intensywniej) to czas na zmianę
Napisano 14 styczeń 2023 - 16:54
Leki nie działają /:
od kiedy bierzesz leki? jak nazywają się leki?
leki potrzebują nawet mieisąc czasu żeby poczuć ich działanie
Napisano 14 styczeń 2023 - 19:39
Zresztą te leki co oni dawali wypluwalem bo na sile mi wciskali hanooenidol czy jakoś tak po który bardzo źle się czułem.
Aczkolwiek były momenty że brałem leki po kilka miechów a i tak ładowałem w szpitalu.
Napisano 14 styczeń 2023 - 20:56
@Tomojkoniec w szpitalu nie koniecznie muszą od razu przepisać odpowiednie leki, u mnie dopiero po kilku latach psychiatra przepisał dopiero odpowiednie zestawienie leków których poczułem działanie czego jest moja obecność na tym forum, gdyby nie to, nie odważyłbym się tutaj pisać, także próbuj
Napisano 14 styczeń 2023 - 22:07
Leki nie działają /:
Niektóre leki potrzebują nawet 12 tygodni na rozkręcenie się. Często ich działania nie da się ocenić po miesiącu, bo dopiero wtedy zaczynają ustępować skutki uboczne. Moja lekarka ma taką zasadę, że jeśli po miesiącu nie widzę zmian w samopoczuciu, ale nie ma też dyskwalifikujących lek skutków ubocznych, to każe go brać dalej mimo to, ewentualnie modyfikuje dawkowanie. Zdarzyło się już, że ja po miesiącu stwierdzałam, że w sumie nic mi lek nie dał, a wręcz wystąpiło delikatne pogorszenie i to w kwestii na którą lek nie miał żadnego wpływu, ale działań ubocznych też nie odczuwałam, to kazała brać dalej mimo to i rzeczywiście po czasie się poprawiło.
opowieść o tym, że siła to również delikatność,
że można kiedy już nie można,
oraz o tym, że nigdy nie jest za późno
Napisano 14 styczeń 2023 - 22:19
Niektóre leki potrzebują nawet 12 tygodni na rozkręcenie się. Często ich działania nie da się ocenić po miesiącu, bo dopiero wtedy zaczynają ustępować skutki uboczne. Moja lekarka ma taką zasadę, że jeśli po miesiącu nie widzę zmian w samopoczuciu, ale nie ma też dyskwalifikujących lek skutków ubocznych, to każe go brać dalej mimo to, ewentualnie modyfikuje dawkowanie. Zdarzyło się już, że ja po miesiącu stwierdzałam, że w sumie nic mi lek nie dał, a wręcz wystąpiło delikatne pogorszenie i to w kwestii na którą lek nie miał żadnego wpływu, ale działań ubocznych też nie odczuwałam, to kazała brać dalej mimo to i rzeczywiście po czasie się poprawiło.
A tak z ciekawości wiesz jakie np potrzebują 12 tygodni?
Napisano 14 styczeń 2023 - 22:40
A tak z ciekawości wiesz jakie np potrzebują 12 tygodni?
Wiele SSRI potrzebuje więcej niż miesiąc. Neuroleptyki.
Moja koleżanka pracuje w firmie prowadzącej badania kliniczne i teraz rozpoczyna się badanie nowe nad lekiem stosowanym w ciężkiej depresji. Co prawda to dopiero 2 faza, która trwa tylko 6 tygodni, ale jak mieli spotkanie z monitorem to lekarz, który jest głównym badaczem odezwał się, że te 6 tygodni to jest zdecydowanie za krótko, żeby ocenić działanie leku. Gdzie to jest badanie nad lekiem, który od lat jest już stosowany.
I tak na prawdę 6 tygodni ma sens jeśli w tej fazie chodzi o skutki uboczne. Jeśli o działanie, to sensu niewiele.
Użytkownik shadowsun edytował ten post 15 styczeń 2023 - 12:22
Napisano 18 styczeń 2023 - 15:06
Napisano 18 styczeń 2023 - 18:03
Czyli wychodzi na to że nie ma szans żeby leki mi pomogły
szansa jest, tylko musisz przeczekać ciężki czas, niestety takie jest życie że nie jest ani łatwe ani przyjemne
- Tawak lubi to
Napisano 18 styczeń 2023 - 18:17
Napisano 18 styczeń 2023 - 19:00
Na NFZ nie ma szans, pół roku czekania na jakikolwiek termin do lekarza który potem ci powie żebyś se do szpitala poszedł bo co 9n ma zrobić
A no to wg Ciebie lepiej w ogóle się nawet nie zapisać do lekarza? Czas i tak upłynie. A co powie lekarz to nie jesteś w stanie przewidzieć.
- szklanka_w_polowie_pusta lubi to