Skocz do zawartości

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Reinkarnacja - prawda czy fantazje?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kevin

Kevin

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 31 postów

Napisano 28 listopad 2022 - 16:36

tu są artykuły o dzieciach które w młodym wieku pamiętały swoje poprzednie wcielenia i z czasem to zapominały i żyły swoim nowych życiem 

https://nautilus.org...0&i=1&cat_id=44

istnieje też  na ten temat cała książka pt. "Dwadzieścia przypadków wskazujących na reinkarnację"

Użytkownik Kevin edytował ten post 28 listopad 2022 - 16:39

#2 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 28 listopad 2022 - 18:49

Ale, że co w związku z tym?
Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#3 abnegat

abnegat

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 307 postów

Napisano 28 listopad 2022 - 18:52

Ale, że co w związku z tym?

od kilku dni to popularny temat na forum że to co dzieje się i spotyka nas w życiu ma jakiś związek z naszym poprzednim życiem ale ja mam nadzieję że to moje ostatnie wcielenie

Użytkownik abnegat edytował ten post 28 listopad 2022 - 18:54

#4 Kevin

Kevin

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 31 postów

Napisano 28 listopad 2022 - 19:20

jeżeli się zabiję to w następnym życiu moja żona lub dziecko się zabije żebym poczuł to samo

podobno tak to działa

#5 abnegat

abnegat

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 307 postów

Napisano 28 listopad 2022 - 20:07

Nie koniecznie bo nie ma tu wzoru matematycznego, na to składa się wiele zmiennych czynników których nikt nie jest w stanie odgadnąć być może że nic szczególnego też nie wydarzy się. Moim zdaniem najważniejsze jest własne nastawienie.

Użytkownik abnegat edytował ten post 28 listopad 2022 - 20:08

#6 Werciak

Werciak

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 14 postów
  • Imię:Weronika

Napisano 28 listopad 2022 - 22:13

Troszkę w tym temacie siedze i też oglądałam różne filmy , artykuły na ten temat. Jest to po prostu interesujący temat , przyciągający uwage, poniekąd dający sens i nadzieje naszemu życiu. 

Do Jackowskiego mam co prawda stosunek ambiwalentny , wiele jego' przepowiedni' można logicznie przewidzieć , jeśli tylko poświęci się dość czasu na analizę danego tematu... 

No ale dobra, co do reinkarnacji , czytałam , że jeśli w obecnym wcieleniu cierpimy , to znaczy , że nasza dusza potrzebuje takiego doświadczenia , bo tak ( najlepsze wyjaśnienie ever) , po prostu lubi sobie doświadczać i się uczyć na różnych płaszczyznach , troche to dla niej pożywka.. Nie wiem do teraz jak to ugryźć, bo chyba troche to nie fair prawda? 

Być może nasza dusza jest spragniona doświadczania cierpienia i chce byśmy za tego życia dostawali regularnie kopasa w dupasa , pewnie chce byśmy tego "dupasa"sobie utwardzili ( i przy okazji by ona coś sobie doświadczyła). Być może w poprzednim wcieleniu mieliśmy zbyt dobrze , może coś przeskrobaliśmy i teraz karma też się wkrada i mamy za swoje. Jeśli zaś w poprzednim wcieleniu lekcja nie była w 100% przerobiona ,to teraz nasza dusza domaga się dokończenia tej lekcji. Tak to chyba ni mniej ni więcej wygląda. Może to niektórym dodać sensu to tej "wyblakłej zupki"  :ph34r:  :rolleyes:

Instagram: @Skorpionyka

Steam : @Skorpionyka

Discord : Skorpionyka#7476

#7 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 2640 postów
  • Imię:Anon

Napisano 29 listopad 2022 - 04:03

Ja nie mam duszy i zamierzam po nieprzespanej nocy iść do pracy.

Może kolejne inkarnacje istnieją, jest to całkiem prawdopodobne i nawet udowodnione na licznych przykładach. Ja jednak swojej duszy nie znalazłem, najprawdopodobniej jestem na zbyt niskim poziomie.

#8 Kevin

Kevin

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 31 postów

Napisano 29 listopad 2022 - 12:58

@ Tawak masz duszę . podobno nawet rośliny i zwierzęta ją mają

#9 Adram

Adram

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 392 postów
  • Imię:Adam

Napisano 29 listopad 2022 - 13:23

@ Tawak masz duszę . podobno nawet rośliny i zwierzęta ją mają

Podobno ? Acha...

#10 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 29 listopad 2022 - 13:46

Podobno ? Acha...

A czego się spodziewasz, zdjęć i dowodów w tym temacie?
Może podzielisz się swoimi przemyśleniami w tym temacie?
  • hawwa lubi to

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#11 Adram

Adram

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 392 postów

Napisano 29 listopad 2022 - 14:44

A czego się spodziewasz, zdjęć i dowodów w tym temacie?
Może podzielisz się swoimi przemyśleniami w tym temacie?

Byłoby miło dyskutować o czymś co wiadomo, że istnieje, ale póki co tego nie wiadomo, więc bawimy się w gdybanie. Zresztą podobnie jak w wątku o symulacji, ale akurat temat symulacji wydaje się być ciekawszy bo intensywniej rozbudza wyobraźnię i wprawia w pewien rodzaj niepokoju. Istnieją także pewne przesłanki mówiące, że to co nas otacza może być symulacją lub mieć holograficzny charakter o czym mówili znani fizycy kwantowi czy Elon Musk znany z Tesli czy programu kosmicznego Space-X.

O reinkarnacji czytałem sporo w latach 90, kiedy byłem młody i interesowały mnie takie rzeczy. W tamtym czasie wydawane było pismo "Nie z tej Ziemi". Naprawdę potrafiło nakręcić człowieka na różne niestworzone rzeczy.  Duchy, UFO, życie po życiu....

Reinkarnacja czyli wędrówka dusz...  zakładając, że jeśli faktycznie istnieje to jaki ma ona sens skoro nikt z nas nie pamięta poprzednich wcieleń ?

Co sprawia, że każdy z nas jest inny i wyjątkowy na swój sposób ? Poza biologicznym uwarunkowaniem oczywiście ? Wszystko co składa się na człowieka, jego charakter, cechy, zachowanie, a także czyny, wspomnienia itd

Jeśli to wszystko zostaje wymazane podczas reinkarnacji to jaki sens ma taka reinkarnacja ? W nowym wcieleniu stajesz się zupełnie inną osobą prawda ? 

W takim razie wszystko co się robi nie ma żadnego znaczenia bo i tak się odrodzisz, albo niewielkie - ktoś tu twierdził, że jak się było takim czy owakim w jednym życiu to w następnym będą konsekwencje poprzedniego życia. Tylko jaki to ma sens skoro się tego nie pamięta i nie ma możliwości poprawy ? ( O ile jest jakaś forma kary za złe prowadzenie w poprzednim życiu).

Ktoś przytaczał też przykłady dzieci które rzekomo pamiętają poprzednie wcielenie. Tylko na ile jest to prawda ? Czy ktoś to naukowo zweryfikował ? Nie spotkałem się z przypadkiem, żeby ktoś to dokładnie zbadał. Dopóki nie zajmie się tym zjawiskiem jakiś naukowy autorytet w sposób naukowy to wszystkie te powielane historie z internetu powinno się traktować jako tzw. "miejskie legendy". Wcześniej takie historie były często i gęsto opisywane w wspomnianych pisemkach typu "Nie z tej Ziemi" czy nawet "Skandale", które w 99% były zmyślone na potrzeby publikacji. 

Użytkownik Adram edytował ten post 29 listopad 2022 - 14:46

#12 Kevin

Kevin

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 31 postów

Napisano 29 listopad 2022 - 14:54

dr Ian Stevenson zbadał 3000 przypadków z  całego świata

Cały czas publikował książki, a kulminacją Jego badań była wydana w 1997 roku monumentalna książka licząca ponad 2000 tys stron nosząca tytuł

"Reinkarnacja i biologia. Etiologia znamion i wad wrodzonych"

on już nie żyje  i teraz inny naukowiec się tym zajmuje

• anche lubi to

#13 Adram

Adram

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 392 postów

Napisano 29 listopad 2022 - 15:56

dr Ian Stevenson zbadał 3000 przypadków z  całego świata

Cały czas publikował książki, a kulminacją Jego badań była wydana w 1997 roku monumentalna książka licząca ponad 2000 tys stron nosząca tytuł

"Reinkarnacja i biologia. Etiologia znamion i wad wrodzonych"

on już nie żyje  i teraz inny naukowiec się tym zajmuje

Ian Stevenson (ur. 31 października 1918, w Montrealu, w Kanadzie, zm. 8 lutego 2007 w Charlottesville) – kanadyjski profesor psychiatriiparapsycholog... 

"PARAPSYCHOLOG"...

Nie wiem czy można na poważnie brać niezweryfikowane przez nikogo innego badania "parapsychologa" który jak wynika z życiorysu poświęcił kawał życia "badając" zjawisko zwane "pamięcią poprzedniego życia" oraz przeżyci związane z pogranicza życia i śmierci.

Jeden facet - niech będzie profesor (z czegoś żyć musiał) "badał" przypadki osób rzekomo pamiętających poprzednie wcielenie. Nic nie ma o metodologii, nic o innych osobach ze środowiska naukowego, które potwierdziłby wyniki badań "parapsychologa" Iana Stevensona. Wygląda, że pan profesor znalazł dla siebie odpowiednią niszę i ją wykorzystał. Ciekawe w ilu egzemplarzach sprzedały się jego książki o reinkarnacji... bo tanie na pewno nie są.  Przykładowo :

• 2001: Children Who Remember Previous Lives. A Quest of Reincarnation - kosztuje około 150zł
  • 2003: European Cases of the Reincarnation Type - około 130zł.

#14 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 29 listopad 2022 - 16:03

Hipnoza regresyjna pozwala wrócić do tych wspomnień z poprzednich wcieleń, takze jest to możliwe w trakcie innych odmiennych stanów świadomości. Daje to na pewno pewien wgląd natomiast osobiście uważam, że celem jest wyjście poza karmiczne uwarunkowania i wiedza o nich (wspomnieniach) nie jest tak naprawdę kluczowa.

Koło karmiczne to pewien rodzaj ziemskiego kołowrotka iluzji i celem istnienia jest opuszczenie schematu życia i śmierci.
Temat jest szeroki i osobiście jestem w miejscu gdzie nie czuję ani chęci ani potrzeby rozmów na ten temat, dlatego za bardzo nie chcę się tu udzielać. Dla mnie teoretyzowanie ma sens tylko samemu dla siebie i jest bazą przed doświadczeniem zrozumienia.

Jak kogoś to interesuje to z literatury od siebie mogę dorzucić "Tybetańską księgę umarłych" oraz "Diagnostykę karmy" Łazariewa.

#15 Adram

Adram

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 392 postów

Napisano 29 listopad 2022 - 16:25

Hipnoza regresyjna nie jest od przypominania sobie poprzednich wcieleń tylko stosuje się ją w sytuacjach problemów związanych z ciężkimi przeżyciami np. w dzieciństwie. Nikt poważny nie stosuje jej do wydobycia wspomnień z poprzedniego wcielenia, bo nie ma możliwości zweryfikowania takich "wspomnień". Najczęściej są to obrazy z pokładów podświadomości. 

#16 abnegat

abnegat

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 307 postów

Napisano 29 listopad 2022 - 17:41

w sumie ja duszy też nie mam bo należy stwierdzić że dusza to pojęcie religijne a świadomość to pojęcie psychologiczne to nie są tożsame pojęcia, dlatego ja podejrzewam że reinkarnacja jako pojęcie religijne nie jest do końca prawdziwa a zaawansowana symulacja jako pojęcie nie do końca naukowe ale moim zdaniem jest bardziej prawdopodobne ponieważ nie wiadomo co może znajdować się na końcu wszechświata i w czym ten wszechświat znajduję się, czy nie ma tam innych wymiarów? ale podejrzewam że ma to związek ze świadomością a nie duszą.

Może świadomość to iluzja, sen a tak naprawdę nic nie istnieje tylko istnieje odczuwanie świadomości jednorazowe na jedno wcielenie albo wielorazowe na wiele wcieleń w całkowicie wyimaginowanym wszechświecie

Użytkownik abnegat edytował ten post 29 listopad 2022 - 17:56

#17 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 29 listopad 2022 - 19:00

Hipnoza regresyjna nie jest od przypominania sobie poprzednich wcieleń tylko stosuje się ją w sytuacjach problemów związanych z ciężkimi przeżyciami np. w dzieciństwie. Nikt poważny nie stosuje jej do wydobycia wspomnień z poprzedniego wcielenia, bo nie ma możliwości zweryfikowania takich "wspomnień". Najczęściej są to obrazy z pokładów podświadomości.

Jesteś znawca w tym temacie czy kierujesz się głównym nurtem odpowiedzi w googlu?

#18 Adram

Adram

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 392 postów

Napisano 29 listopad 2022 - 19:11

Jesteś znawca w tym temacie czy kierujesz się głównym nurtem odpowiedzi w googlu?

Spróbuj umówić się na taką hipnozę regresywną i powiedz specjaliście, że chcesz się dowiedzieć o swoim poprzednim wcieleniu. Czekam na Twoją opowieść. 

#19 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 29 listopad 2022 - 23:12

Skoro już pytasz to ja nie dojechałam na swoją sesję, ale moja koleżanka pojechała :)

Hipnoterapeuci to nie jest jakaś jednorodna masa mówiąca jednym głosem i robiąca te same rzeczy w ten sam sposób.

Swoją drogą ja osobiście to nie zachęcam do takich praktyk, pojawiło się pytanie o możliwości.

#20 Kevin

Kevin

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 31 postów

Napisano 30 listopad 2022 - 12:10

@ Adram podkreśliłeś że jest parapsychologiem ale jest też profesorem psychiatrii

co myślcie o tym przypadku?

https://nautilus.org....html?cat_id=44

Użytkownik Kevin edytował ten post 30 listopad 2022 - 12:11