Cześć wszystkim, mam 34 lata, od jakiś 3 lat się leczę najpierw na depresję teraz na chad. Chodzę regularnie i do terapeuty i do lekarza. Trochę nie wierzę w tego chada bo nie każdy lekarz mi taką diagnozę stawiał a poza tym nie miewam hipomanii, może raz w życiu. Od półtora roku było dobrze, dobra praca, świetny związek, dobry nastrój. Niestety związek się skończył i jestem w niesamowitym dole, leki nie pomagają, lorafen łykam jak tic taki. Generalnie siedze i płacze codzinnie i jestem już zmeczona.
Napisano 24 listopada 2022 - 15:29
Gość_anche_*
Napisano 24 listopada 2022 - 17:28
Cześć witaj,
czy dobrze rozumiem, że od 3 lata leczysz się regularnie?
Ile leków przetestowałaś przez ten okres czasu? Jak dlugo zażywasz Lorafen? Od jak dawna uczęszczasz na terapię i czy udało Ci się w tym okresie wprowadzić w zycie, w siebie jakieś zmiany?
Napisano 24 listopada 2022 - 20:29
Uważaj na Lorafen, bo jak popłyniesz z tym to naprawdę będzie krucho. Jak mam doradzić to już lepiej przerzuć się na długo działającą benzodiazepinę.
Ja stosowałem różne, jak nie wszystkie i lorafen z nich to najtrudniejsze do odstawienia.
Ale tak jak mówię: Na chad składa się masę czynników.
Napisano 26 listopada 2022 - 02:17
ChAD jest zwodniczy. I podstępny jest. Uważaj na lorafen. To była moja pierwsza trucizna. Nie będę polecał niczego, bo to domena psychiatrów. Dostałaś negatywny impuls i nie ma się czemu dziwić, że naturalną jest taka a nie inna droga odczuwania. Opisujesz tylko stany depresyjne. Wiesz, że masz do nich prawo? I masz prawo do walki z nimi. Kiedy to zrozumiałem, to byłem wielce zdziwiony. Wszystko wynika z jakiejś woli. Trzymaj się i pisz.
Gość_anche_*
Napisano 27 listopada 2022 - 13:02
Wtrącenie do wypowiedzi poprzedników:
benzodiazepiny też uzależniają, czasem jednak mniejszym złem jest uzależnienie niż stany maniakalno-depresyjne, gdy traci się poczytalność.
Jeśli z jakiegoś powodu kiedykolwiek zdecydujesz się na odstawienie leków to trzeba robić to stopniowo, najlepiej z lekarzem konsultować, ale zawsze stopniowo.
Jak łykasz już leki nawykowo to zagadaj na terapii, że a co byś mogła robić w momencie, gdy normalnie sięgasz po tabletkę, jak Ci pomóc znaleźć w tym swoją sprawczość.