Skocz do zawartości

Czy seks leczy depresję?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_newpokemon_*

Gość_newpokemon_*
  • Gość

Napisano 14 listopada 2022 - 22:08

Zakładam ten wątek ponieważ zależy mi na wyzdrowieniu forumowiczów

i na merytorycznej debacie na poziomie,

więc proszę o wasze opinie ale bez obsceniczności.

#2 VvvV

VvvV

Bywalec

• Bywalec
  • 928 postów
  • Imię:P.

Napisano 15 listopada 2022 - 07:42

Zależy od przypadku. Na pewno w jakiś sposób pomaga.

"Nie wierzę w miłość ani w to że można być szczęśliwym. Gdybym kiedyś uwierzył to musiałbym się powiesić"

#3 szklanka_w_polowie_pusta

szklanka_w_polowie_pusta

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 216 postów

Napisano 15 listopada 2022 - 09:34

Na depresję najlepszy jest makaron, a nie jakieś zegzy.

#4 Gość_anche_*

Gość_anche_*
  • Gość

Napisano 15 listopada 2022 - 10:32

U niektórych alkohol (szczególnie piwo) do pewnego stopnia zmniejsza popęd, no tylko alko to taka nieprzewidywalna substancja, że u pana A zmniejszy chcicę, u pana B wręcz przeciwnie.

Niektóre SSRI też zmniejszają chuć.

@233, ale dlaczego ma zwiększać popęd, skoro upuszcza ciśnienie? Nie zależy to przypadkiem wyłącznie od indywidualnego poziomu libido, a ono zależy od wielu różnych czynników? Pomijam przypadki uzależnienia, ale to osobny temat. O tej tantrze nawet nie wiedziałem.

A co, otwierasz własną terapię hahaha?

Jest to jedna z ludzkich potrzeb, niezaspokojone potrzeby deharmonizują i pogarszają samopoczucie, ale depresja to choroba całego ciała, psychiki i emocji, podobnie jak samo jedzenie nie uzdrowi, ale na pewno wspiera. I choć wiele osób nie zwraca na to uwagi to jakość jest bardzo ważna.
W depresji raczej osoby mają obniżone libido, więc może lepszą refleksja byłoby, skoro ciało naturalniej tak prowadzi- czy brak seksu leczy.
Tu mogłabym się bardziej zastanawiać nad ciekawa merytorycznie dyskusja.

#5 szklanka_w_polowie_pusta

szklanka_w_polowie_pusta

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 216 postów

Napisano 15 listopada 2022 - 13:25

@233, nie znasz klasyka? :D

Załączony plik  comment_LCeb9TelM4OHZHBTs0Itn3fWVSvLUls9,w1200h627f.jpg   109,72 KB   0 Ilość pobrań

Choć poniekąd coś w tym jest, jak się spojrzy na drugi klasyk.

Załączony plik  bqai0g04q4k41.png   379,2 KB   0 Ilość pobrań

#6 hawwa

hawwa

jestem jaka jestem :O)

• Bywalec
  • 6 510 postów

Napisano 15 listopada 2022 - 17:01

Ja Wam mogę makaronu narobić :)
  • Willow47 i Anonimo lubią to
"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#7 JaNieWiem

JaNieWiem

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 100 postów
  • Imię:P

Napisano 16 listopada 2022 - 13:16

Po rozstaniu z żoną miałem ciężki epizod depresyjny. Kompletnie nie mogłem sobie znaleźć miejsca, wszystko mnie wkurzało.
Założyłem tinderka i poznałem tam sympatyczna dziewczynę, jak się okazało również depresyjna.
Szybko zostaliśmy kochankami, czy fwb jak to się teraz mówi, spotykamy się dosyć często i mogę powiedzieć może nie sam seks ale bliskość drugiej osoby z którą można pogadać, przytulić się - z pewnością pomaga. Zarówno mi jak i jej

#8 Gość_anche_*

Gość_anche_*
  • Gość

Napisano 16 listopada 2022 - 13:51

Po rozstaniu z żoną miałem ciężki epizod depresyjny. Kompletnie nie mogłem sobie znaleźć miejsca, wszystko mnie wkurzało.
Założyłem tinderka i poznałem tam sympatyczna dziewczynę, jak się okazało również depresyjna.
Szybko zostaliśmy kochankami, czy fwb jak to się teraz mówi, spotykamy się dosyć często i mogę powiedzieć może nie sam seks ale bliskość drugiej osoby z którą można pogadać, przytulić się - z pewnością pomaga. Zarówno mi jak i jej

Osobiście nie uznaję czegoś takiego, bo uważam, że w praktyce kończy się to jednak czyimś bólem. Takie pomieszanie intymności i bliskości z zapewnieniem sobie iluzji komfortu, bo można udawać, że przecież ustalaliśmy, że nikt niczego nie oczekuje więc skoro tak się ustaliło to nie da się zranić.
No a w praktyce nie ma się wpływu na przyzwyczajenie, uczucia i powstające oczekiwania.
Osoby depresyjne często są wycofane i nie sygnalizują swoich potrzeb, pragnień, prawdziwych siebie. A to taka iluzja bezpieczeństwa. Dochodzą do tego różnice między płciowe.
Oczywiście nie musi tak być, zdarzają się wyjątki lub tak duże odcięcie od ciała i/lub emocji, psychiki, że i tak brak z tym kontaktu.
Czasem szybko rozpoczyna się współżycie, taki teraz schemat kulturowy, to za wcześnie na deklaracje, ale nie oznacza, że nie podchodzi ktoś do tego poważnie.

Mówię to nie żeby straszyć czy oceniać, osobiście wierzę w żyj i daj żyć. Jeśli nikogo się nie krzywdzi to niech każdy żyje jak mu dobrze.
Piszę aby zachęcić Ciebie do uważności, do szczerości i do weryfikowania raz na jakiś czas czy rzeczywiście jeśli to fwb czy na pewno oboje jesteście świadomi granic, czy nie powstają oczekiwania.

#9 szklanka_w_polowie_pusta

szklanka_w_polowie_pusta

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 216 postów

Napisano 16 listopada 2022 - 14:09

Nie jest też tajemnicą, że niektóre leki przeciwdepresyjne obniżają libido, u niektórych mniej, u niektórych bardziej. Więc sama depresja robi swoje, a leki mogą co prawda wytłumić depresję, za to spowodować wtórne problemy z zegzem. Jeśli ktoś jest skazany na branie takich leków, to chyba faktycznie musi przerzucić się na makaron.

#10 Gość_anche_*

Gość_anche_*
  • Gość

Napisano 16 listopada 2022 - 15:14

Nie jest też tajemnicą, że niektóre leki przeciwdepresyjne obniżają libido, u niektórych mniej, u niektórych bardziej. Więc sama depresja robi swoje, a leki mogą co prawda wytłumić depresję, za to spowodować wtórne problemy z zegzem. Jeśli ktoś jest skazany na branie takich leków, to chyba faktycznie musi przerzucić się na makaron.

Hahaha ten motyw makaronu mnie tak bawi :D

Prawda, bardzo różnie działają leki.

• szklanka_w_polowie_pusta lubi to

#11 Gość_newpokemon_*

Gość_newpokemon_*
  • Gość

Napisano 16 listopada 2022 - 15:35

Mi też się makaron kojarzy jednoznacznie dwuznacznie, o lie jest aldente. :)

Użytkownik newpokemon edytował ten post 16 listopada 2022 - 15:36

#12 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6 510 postów

Napisano 16 listopada 2022 - 15:40

Jak będzie zlot to zbieram zamówienie na makaron :P
"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#13 szklanka_w_polowie_pusta

szklanka_w_polowie_pusta

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 216 postów

Napisano 16 listopada 2022 - 16:19

To też jest "dobre".

Załączone pliki

Użytkownik szklanka_w_polowie_pusta edytował ten post 16 listopada 2022 - 16:20

• hawwa lubi to

#14 Gość_newpokemon_*

Gość_newpokemon_*
  • Gość

Napisano 16 listopada 2022 - 17:05

Makaron w kształcie penisów. Penis pasta do kupienia na allegro:

https://allegro.pl/o...pene-7937550563

link do fotki:

https://www.etsy.com...er-shaped-pasta

Użytkownik newpokemon edytował ten post 16 listopada 2022 - 17:08

#15 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6 510 postów

Napisano 16 listopada 2022 - 17:21

To też jest "dobre".

:lol::lol:

#16 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 742 postów

Napisano 16 listopada 2022 - 18:54

nie wiem czy seks leczy bo nigdy tego nie robiłem, ale świadomość że jakaś pani chce to zrobić ze mną dobrowolnie byłaby przyjemna

#17 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 11 089 postów
  • Imię:Willow

Napisano 16 listopada 2022 - 19:45

Seks wyzwala endorfiny, dodaje energii i poprawia humor. Czyli można powiedzieć, że w jakiś sposób "leczy". Ale.....seks za pieniądze to już nie będzie lekarstwo, bo po chwili emocji wpadniemy w większy dół. Seks dla samego zaspokojenia popędu, rozładowania napięcia też nie będzie "lekiem". Bo przyjdzie frustracja, że nie ma tu i teraz i klapa.

Natomiast seks w stałym związku, z partnerem rozumiejącym potrzeby drugiej strony, będzie doświadczeniem szczęścia i spełnienia. Tak to widzę.

• hawwa lubi to
Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#18 VvvV

VvvV

Bywalec

• Bywalec
  • 928 postów

Napisano 16 listopada 2022 - 19:46

Gorzej jak się nigdy nie miało stałego związku...Korzystanie z usług prostytutek frustruje ale samotność zabija.

"Nie wierzę w miłość ani w to że można być szczęśliwym. Gdybym kiedyś uwierzył to musiałbym się powiesić"

#19 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6 510 postów

Napisano 16 listopada 2022 - 20:12

Gorzej jak się nigdy nie miało stałego związku...Korzystanie z usług prostytutek frustruje ale samotność zabija.

No i takie przypadkowe seksy mogą doprowadzić do złapania różnych choróbsk przenoszonych drogą płciową...
  • Willow47 lubi to

#20 VvvV

VvvV

Bywalec

• Bywalec
  • 928 postów

Napisano 16 listopada 2022 - 20:15

No i takie przypadkowe seksy mogą doprowadzić do złapania różnych choróbsk przenoszonych drogą płciową...

Pani Ewie się wydaje, że zna temat. Pragnę zauwazyć , że częściej łapie się takie choroby na dyskotekach niż w agencjach. Po za tym "cierp ciało jak żeś chciało". 

Użytkownik VvvV edytował ten post 16 listopada 2022 - 21:41