Krótko o relacjach (ang)
Informacje o depresji, zdrowiu i rozwoju od anche
Go¶æ_anche_*
Napisano 03 grudnia 2022 - 02:47
- Unveiled lubi to
Go¶æ_anche_*
Napisano 03 grudnia 2022 - 12:05
„Pola energii poniżej poziomu 200 zasilają stawanie się ofiarą.
Poniżej 200 ludzie zrezygnowali ze swojej mocy i oddali ją czemuś poza sobą.
Na niższych poziomach ludzie nieświadomie powtarzali sobie, że źródło ich szczęścia i przetrwania bierze się z czegoś poza nimi.
Gdy ludzie wznoszą się na poziomy prawdy powyżej 200, pola energii stają się pozytywne i widzimy, jak odzyskują swoją moc.
Mówią teraz:
„Ja i tylko ja mam moc tworzenia szczęścia i możliwości w moim życiu. One powstają we mnie”.
Przyznają też, że zdrowie jest czymś, co bierze się z ich wnętrza i przestają wierzyć, że są bezradnymi ofiarami chorób”.
David R. Hawkins - "Przywracanie zdrowia”.
- Unveiled lubi to
Go¶æ_anche_*
Napisano 03 grudnia 2022 - 16:02
- Unveiled lubi to
Go¶æ_anche_*
Napisano 09 grudnia 2022 - 17:15
12.
„Początkowym efektem przyjęcia odpowiedzialności za prawdę we własnym życiu jest wzniesienie się z niższych poziomów energii do poziomu 200 (ODWAGA) - krytycznego poziomu, na którym po raz pierwszy pojawia się moc i który jest punktem wyjściowym wszystkich wyższych poziomów.
Odwaga do zmierzenia się z prawdą prowadzi ostatecznie do poziomu świadomości akceptacji na poziomie 350, na którym pojawia się większa moc.
Tutaj dopiero znajduje się wystarczająco dużo energii, aby rozwiązać większość problemów społecznych.
To z kolei prowadzi do jeszcze większej dostępnej mocy na poziomie miłości-500.
Znajomość swoich własnych słabości oraz tych, które cechują innych ludzi, pozwala na pojawienie się wybaczenia, a dzięki temu także współczucia.
Współczucie otwiera drzwi łasce i prowadzi do ostatecznego uświadomienia sobie, kim jesteśmy i dlaczego znaleźliśmy się tutaj, oraz do zrozumienia ostatecznego źródła wszelkiej egzystencji”.
David R. Hawkins –„Siła czy Moc” s. 330
13.
Ciche sidła depresji zabijają więcej ludzi niż wszystkie inne choroby razem wzięte.
Nie istnieje lek antydepresyjny, który wyleczy depresję o podłożu duchowym, ponieważ złe samopoczucie nie bierze się z dysfunkcji mózgu, ale jest adekwatną reakcją na profanację życia.
Ciało jest odbiciem ducha w formie fizycznej manifestacji, a jego problemy są przedstawieniem zmagań ożywiającego je ducha.
Przekonanie, które żywimy w stosunku do czegoś „na zewnątrz”, ma swój skutek „wewnątrz”.
Każdy sam sobie „kopie grób”.
Jest to niezbity fakt naukowy, a nie tylko pogląd moralny”
David R. Hawkins –„Siła czy Moc” s. 323
- Willow47, Unveiled i Werciak lubi± to
Go¶æ_anche_*
Napisano 16 grudnia 2022 - 12:32
Rzeczywistość wolności i szczęścia
"Tak samo jak wszystko, co jest destrukcyjne, ma wspólne źródło, tak też wolność, sukces, zdrowie i spokój mają wspólne źródło, którym jest źródło duchowej prawdy i uczciwości.
Potencjalnie każdy może być wolny. Jest to tylko kwestia decyzji, żeby podążać ścieżką prowadzącą do prawdy tak dalece, żeby móc odkryć ją jako rozpoznawalną, znaną i potwierdzalną. Zamiast zazdrościć sukcesu albo nienawidzić go, ludzie odnoszący prawdziwy sukces naśladują go, kopiują, utożsamiają się z nim i rozwijają wzorce. Wzięcie odpowiedzialności za własne działania i ich konsekwencje samo w sobie jest niezwykle potężne i niemal natychmiast podnosi skalibrowany poziom świadomości ponad 200.
Niezwykle ważnym zrozumieniem, które wszyscy duchowo dojrzali ludzie uzyskują w trakcie swojego rozwoju, jest widzenie własnej osobistej świadomości jako decydującego czynnika, który determinuje wszystko, co zdarza się w ich życiu.
Inną praktyczną zasadą, której rozpoznanie skutkuje większym szacunkiem dla aksjomatów ego, jest to, że umysł świadomie lub nieświadomie manifestuje to, co utrzymywane jest w umyśle. Rzeczą bardzo pomocną jest zrozumienie, że w rzeczywistości czekolada nie jest wrogiem ani przeciwieństwem wanilii, ale stanowi jedynie alternatywną opcję. Dobrze jest również zrozumieć, że infantylne ego, które potajemnie kryje się wewnątrz, jest niezwykle ubogie, nieustannie żywi nadzieję na pochwałę i zysk, obsesyjnie chce mieć ‘rację’ i żywi krzywdy, urazy, niesprawiedliwości i żale. Trzeba trochę zastanowienia, żeby zobaczyć, że ego otrzymuje wiele energii i korzyści z negatywnych aksjomatów ego i że duchowa ewolucja bardzo przyspiesza dzięki gotowości do zrezygnowania z tych wątpliwych rezultatów w zamian za prawdziwe zyski".
Fragment książki dr Davida R. Hawkinsa „Prawda czy fałsz”.
- Unveiled i Werciak lubi± to
Go¶æ_anche_*
Napisano 17 grudnia 2022 - 14:34
- Unveiled i Werciak lubi± to
Go¶æ_anche_*
Napisano 24 grudnia 2022 - 12:00
Za³±czone pliki
- Willow47 lubi to
Go¶æ_anche_*
Napisano 02 stycznia 2023 - 15:35
„Człowiek ma wolność wyboru, bez której nie mogło by być mowy o świadomości ani o odpowiedzialności.
Każdy wybór tak naprawdę jest decyzją, czy zjednoczyć się z polem wysokiej energii, czy z polem atraktorowym o energii niskiej.
Te same wzorce atraktorowe, które doprowadziły do upadku rządów, ruchów społecznych czy całych cywilizacji, bezustannie niszczą firmy i kariery.
Każdy dokonuje wyboru, by następnie przyjąć konsekwencje, jakie ten wybór za sobą niesie” .
David R. Hawkins – „Siła czy Moc” s. 185
Go¶æ_anche_*
Napisano 04 stycznia 2023 - 17:53
https://www.facebook...0?s=yWDuG2&fs=e
O energii męskiej i żeńskiej, płodności
Edit: jednak o byciu rodzicem z jajem
Napisano 04 stycznia 2023 - 17:57
18.
https://www.facebook...0?s=yWDuG2&fs=e
O energii męskiej i żeńskiej, płodności
Widziałam już wcześniej tę rolkę na Fb i myślałam nawet by pokazać to mężowi
Go¶æ_anche_*
Napisano 04 stycznia 2023 - 18:53
Widziałam już wcześniej tę rolkę na Fb i myślałam nawet by pokazać to mężowi
A coś z tego mogłoby go zainteresować?
Napisano 04 stycznia 2023 - 18:55
Go¶æ_anche_*
Napisano 04 stycznia 2023 - 19:29
@233 że zrobił by to samo naszym dzieciakom i pewnie już nikogo by do domu nie przyprowadzili
Ahahhaha bo wkleiłem nie ten link co chciałam hahaha, także wkradł się tu mały film humor niespodzianka
19.
https://m.youtube.co...channel=PraWeda
O energii kobiecej i męskiej w relacji oraz o płodności
Go¶æ_anche_*
Napisano 05 stycznia 2023 - 17:31
20.
"Kiedy pozwalasz mi pokochać ciebie, część ciebie musi UMRZEĆ.
Być może to część, w której jest twoja nienawiść do siebie samego.
Być może jest to twoje zaniedbywanie i ignorowanie siebie.
Może jest to twoja bezwartościowość.
Wszystko to, co buduje twoje fałszywe ja, musi pęknąć i umrzeć, aby moja miłość i akceptacja mogła DOTRZEĆ głębiej, do ciebie PRAWDZIWEGO.
Każda fasada, fałszywa maska, każda obrona, musi umrzeć abyś mógł pozwolić sobie na bycie kochanym.
Kiedy to się dzieje, czujesz, że te obrony umierają, czujesz że je tracisz, czujesz również głęboki ból związany z tym, jak długo CZEKAŁEŚ na ten moment.
W tym momencie, w którym rodzisz się na nowo, jest zarówno radość narodzin, jak i smutek umierania.
Różne strategie obronne, które gwarantują nam bezpieczeństwo w dzieciństwie, budują naszą SAMOTNOŚĆ w dorosłości.
I te strategie muszą umrzeć, jeśli mamy sobie pozwolić na to aby DOTYKAŁA nas miłość.
Kiedy ten moment następuje, kiedy czujesz się kochany, powracają wszystkie bolesne wspomnienia sytuacji, w których te obronne strategie były ci niezbędne, za tymi wspomnieniami podąża ŻAŁOBA po wszystkim, co utraciłeś.
Aby pozwolić sobie na przyjęcie mojej akceptacji (miłości), musisz zrobić krok w nieznaną przestrzeń.
Tam, gdzie NIE WIESZ, co się wydarzy.
W przestrzeń, w której będziesz rozstawał się ze swoimi obronami, ścianami ODGRADZAJĄCYMI cię od ludzi, historiami za którymi się ukrywasz - tak, abyśmy mogli razem zobaczyć kim naprawdę jesteś i JAKI jest świat poza więzieniem zbudowanym z twoich obron.
Musisz pozwolić sobie na UTRATĘ wizerunku siebie jako
niewiele wartego, niewystarczająco dobrego,
wizerunku kogoś kto nie zasługuje na szacunek innych,
kogoś kto wstydzi się sam siebie, kogoś kto zasługuje tylko na to, aby umrzeć.
Wszystkie te wizerunki nie dopuszczają do ciebie MIŁOŚCI.
Musisz pożegnać się z tymi, DOTĄD najlepszymi twoimi przyjaciółmi.
Musisz przestać być do nich przywiązany, bo tylko wtedy będziesz w stanie ZWIĄZAĆ się z drugim człowiekiem (...)"
Jon Frederickson za Pracownia Humani (2014)
Go¶æ_anche_*
Napisano 10 stycznia 2023 - 15:55
21.
Depresja
DSM-IV określa depresję jako zaburzenie „nastroju", lecz jest to mylące uproszczenie.
Są cztery grupy objawów depresji: zaburzenia nastroju, zaburzenia poznawcze, zaburzenia
motywacji i objawy fizyczne.
1. Zaburzenie nastroju
- smutek/przygnębienie i poczucie winy
- anhedonia – brak lub utrata zdolności odczuwania przyjemności
- prawie zawsze niepokój
- występują też: bezradność, beznadzieja, samotność, bezwartościowość, upokorzenie,
zawstydzenie, poczucie bezużyteczności.
Zwykle nastrój najgorszy rano, poprawia się wraz z upływem dnia.
2. Zaburzenia poznawcze
Generalnie: tzw. „negatywny filtr” - negatywny obraz własnej osoby, negatywne
nastawienie do przyszłości, nadmierne branie odpowiedzialności, poza tym spadek
koncentracji, deficyt uwagi, trudności w podejmowaniu decyzji, nawracające myśli na temat
śmierci, pesymizm.
Zniekształcenia poznawcze:
- uogólnianie, inaczej generalizacja,( nadużywanie słów wszystko, zawsze, nigdy - "nigdy mi
się nic nie udaje"), zakładanie, ze pojedyncze negatywne doświadczenia stanowią
zdecydowaną zapowiedz uporczywych doświadczeń negatywnych.
- myślenie dychotomiczne (wszystko, albo nic), czyli interpretacja doświadczeń w kategoriach
albo całkowicie pozytywnych, albo całkowicie negatywnych ("jeśli nie mam sukcesu to
przegrałem")
- personalizacja, czyli odnoszenie do siebie wszystkich negatywnych wydarzeń i branie za nie
odpowiedzialności lub winy ("to przeze mnie on zachorował")
- wyolbrzymianie, czyli przecenianie negatywnych aspektów własnych doświadczeń
("strasznie się zachowałem")
- arbitralne wnioskowanie – wyciągania wniosków na podstawie niewielkiej liczby przesłanek
lub pomimo ich braku
- selektywne abstrahowanie – pomijanie pozytywów
3. Zaburzenia motywacji
- tzw. „paraliż woli”, (ambiwalencja, każdy wybór wydaje się ważny, stanowi o „być albo nie
być” jednostki, więc lęk przed popełnieniem błędu może paraliżować),
- pasywność
- brak zainteresowania i inicjatywy
4. Objawy fizyczne
- zakłócenia apetytu (zmniejszenie lub – rzadziej – wzmożenie apetytu))
- zaburzenia rytmu dobowego - snu (problemy z zaśnięciem lub/i zbyt wczesne budzenie się,
nadmierna senność)
- obniżenie napędu psychoruchowego
- niewydolność seksualna, zaburzenia cyklu menstruacyjnego
22.
Go¶æ_anche_*
Napisano 17 stycznia 2023 - 20:41
23. Co rozumiemy pod pojęciem fantazji schizoidalnych?
Ten mechanizm charakteryzuje się skłonnością do używania fantazji i odsuwaniu się od ludzi w poszukiwaniu samotności (pogrążaniu się w autystycznym wycofaniu) w celu rozwiązania konfliktu, poradzenia sobie z frustracją i uzyskania gratyfikacji. Wiąże się z unikaniem intymności oraz ekscentrycznym sposobem zachowania, by zrazić do siebie ludzi.
Fantazje schizoidalne służą zaspokojeniu niespełnionych potrzeb związanych z interpersonalnymi kontaktami oraz ukrywaniu agresywnych lub seksualnych impulsów. Stanowią zatem formę obrony przed nieakceptowanym zachowaniem. Osoby stosujące ten mechanizm nie traktują fantazji jako rzeczywistości i nie działają w oparciu o nie. Istotnym ich składnikiem jest „prymitywna idealizacja”.
Spójrzmy na przykład. Osoba swoim zachowaniem zraża znajomych, którzy unikają odwiedzania jej. Jednocześnie osoba twierdzi, że ich towarzystwo powoduje, że czuje się smutna. Czyta poradniki o „idealnych” związkach. Wieczorami udaje się do restauracji, patrząc na ludzi, zastanawiając się i fantazjując, jak byłoby z każdym widzianym, potencjalnym partnerem.
Go¶æ_anche_*
Napisano 22 stycznia 2023 - 12:31
24.
,,Ceną za usadowienie się w komforcie i czerpanie korzyści z własnej małości jest apatia i depresja.
Właśnie to zyskujemy odgrywając rolę ofiary i pozwalając się programować.
To cena za czarpanie korzyści z nagatywnosci.
Takie są efekty, kiedy opieramy się tej części siebie, która jest kochająca, odważna i wielka.
To również efekt przyzwolenia na umniejszanie siebie przez innych lub przez samego siebie oraz postrzeganie siebie w negatywnym kontekście.
Tak naprawdę jest to tylko definicja opisująca jacy jesteśmy, którą bezwiednie na swój temat sformułowaliśmy.
Aby się od niej uwolnić, wystarczy stać się bardziej świadomym."
David R. Hawkins - "Technika uwalniania"
Go¶æ_anche_*
Napisano 25 stycznia 2023 - 02:06
O chorobie afektywnej dwubiegunowej
Napisano 29 stycznia 2023 - 13:40
Była tutaj mowa o medytacji, więc chciałem się podzielić swoim doświadczeniem. Ściągnąłem ostatnio apkę która ma różne kursy medytacyjne i mam za sobą 16 dzień. Czuję większy spokój w sobie, wyczuwam w sobie emocje które wcześniej moja świadomość je ignorowała. Czuję jednak w sobie wewnętrzną agresję, czarne myśli,bałagan w głowie,napięte mięśni głowie i pleców co w sumie jest ponoć normalne na początku. Ogólnie rzecz biorąc czuję poprawę ale mam wątpliwości co do tej formy terapii. Boję się odrealnienia i odsunięcia jeszcze bardziej w samotność. Ktoś ma może duże doświadczenie w medytacji? Wszystkie stany o których mówiłem przechodzą stopniowo wraz z regularnością medytacji?
Go¶æ_anche_*
Napisano 29 stycznia 2023 - 18:48
Była tutaj mowa o medytacji, więc chciałem się podzielić swoim doświadczeniem. Ściągnąłem ostatnio apkę która ma różne kursy medytacyjne i mam za sobą 16 dzień. Czuję większy spokój w sobie, wyczuwam w sobie emocje które wcześniej moja świadomość je ignorowała. Czuję jednak w sobie wewnętrzną agresję, czarne myśli,bałagan w głowie,napięte mięśni głowie i pleców co w sumie jest ponoć normalne na początku. Ogólnie rzecz biorąc czuję poprawę ale mam wątpliwości co do tej formy terapii. Boję się odrealnienia i odsunięcia jeszcze bardziej w samotność. Ktoś ma może duże doświadczenie w medytacji? Wszystkie stany o których mówiłem przechodzą stopniowo wraz z regularnością medytacji?
Medytacja pozwala wchodzić bardzo głęboko w siebie.
Jednym z etapów jest właśnie oczyszczanie z negatywnych myśli, doświadczeń, uwalniają się na poziomie ciała i na poziomie umysłu.
Jest to normalne, normalne jest też to, że każda medytacja może być trochę inna i nie jest to też taki jednostajny proces chociażby się chciało
Czyli w różnych momentach do takiego wychodzenia z nas tych negatywności dochodzi, a wraz z pracą wchodzi się i w głębsze struktury.
Natomiast pomiędzy medytacja może być wyciszającym, przyjemnym doświadczeniem i wraz z praktyką takich doświadczeń jest więcej jak tych "nieprzyjemnych".
Ja nie znam appek do medytacji, osobiście medytuję medytacją anapana i vipassana.
Co tzn "odrealnienie", co masz na myśli?