Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zęby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
94 odpowiedzi w tym temacie

#41 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 09 październik 2022 - 21:35

I tu Cię pewnie zaskoczę, ale w większości miejsc w Polsce poziom fluoru w wodzie jest znikomy ;) a siedzę w miarę w aktualnych danych za ostatni kwartał, bo jako, że pracuje w szkole to muszę wiedzieć, czy muszę robić fluoryzację u dzieci czy nie. Żeby zrezygnować z fluoryzacji poziom fluoru w ujęciu wody musi być minimum 1. Na palcach jednej ręki można policzyć ujęcia wody gdzie taki jest. Średnio nie przekracza nawet 0,5, a to i tak w moim regionie tylko jedno ujęcie przekracza 0,5. Pozostałe to poziomy 0,1-0,3. Także fluoru w wodzie to ze świecą szukać ;)

"Żeby zrezygnować z fluoryzacji poziom fluoru w ujęciu wody musi być minimum 1."- co do poziomów fluoru w Polsce to się orientuję, ale zastanawia mnie kto i jak to szacuje jeśli chodzi o indywidualne spożywanie i zapotrzebowanie, zwłaszcza, że dochodzi do tego fluor jeszcze w daniach, napojach, wodzie mineralnej, zbożach, zieleninie, rybach, serach...

Wyobrażam sobie, że to może być mocno indywidualne i w moim odczuciu lepszym zabiegiem dbałości o dzieci i młodzież byłoby reglamentowanie ich spożycia cukru.

Ale wiadomo, uczą się od starszych w tym rodziców.

Nie mam żadnych sygnałów żebym miała niedobór, a nadmiar fluoru jest silnie toksyczny.

Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#42 shadowsun

shadowsun

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 309 postów
  • Imię:Agata

Napisano 10 październik 2022 - 16:13

@shadowsun Pracujesz w szkole i Ty na podstawie racjonalnych przesłanek decydujesz

czy robić fluoryzację u dzieci… A decydujesz na podstawie bezczelnego ignorowania faktu,

że nawet jeśli poziom fluoru w wodzie w Polsce było 0%, to dzieciom nie grozi niedobór fluoru,

bo fluor zawiera większość past do zębów oraz…popularne produkty spożywcze

jak czarna herbata, czy wody mineralne więc niedobór fluoru nie grozi praktycznie nikomu, prawda?

Jak to dobrze, że masz wiele innych zalet. B)

No wiesz, ja pracuje na podstawie EBM jak i większość stomatologów zalecających fluoryzacje u dzieci powyżej 7 r.ż. - a nie mają żadnego zysku w tych zaleceniach, bo to co oni mogą robić w gabinecie odwala za nich pielęgniarka w szkole, wręcz przeciwnie, oni za fluoryzacje u dziecka skasowali by min. 100zł (wtedy u stomatologa robi się ją 1x w roku bo stosuje większe stężenia i inny sposób nakładania), pielęgniarka za jedną fluoryzacje dostaje grosze za głowę (dosłownie grosze, bo cena nie przekracza nawet 1zł), także dla mnie taka robota jest nieopłacalna, bo nie mam na tym żadnego zysku i wolałabym w tym czasie zrobić coś innego. A w obecnej chwili większość rodziców, zwłaszcza w prywatnych szkołach, (a mam takie dwie) konsultuje ze stomatologiem sprawę zanim podpiszą zgodę, bo istnieją p/wskazania, a mimo to 98% zgód mam. Sprzeciwy to zaledwie 2%. A nie mamy 50 dzieci do fluoryzacji tylko ponad 4 tys.

To tak jakby założyć, że nikomu nie grozi niedobór sodu, bo przecież teraz żywność jest przetworzona i do wszystkiego dodaje się sól. No nie, jakoś nadal niedobory sodu się zdarzają.

Jeszcze dodam, że w przypadku fluoryzacji zębów, działanie fluoru jest miejscowe, także dopóki nie nałykasz się pasty do zębów w nie wiadomo jakich ilościach, to nie ma możliwości zatrucia.

Użytkownik shadowsun edytował ten post 10 październik 2022 - 16:09

opowieść o tym, że siła to również delikatność,

że można kiedy już nie można,

oraz o tym, że nigdy nie jest za późno

#43 RenyaL

RenyaL

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 80 postów

Napisano 02 listopad 2022 - 12:06

Ból zęba uważam za najgorszy jaki tylko może być. mam same złe wspomnienia z tym :/

#44 sheldon00

sheldon00

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 341 postów
  • Imię:Damian

Napisano 05 listopad 2022 - 19:46

dzis bedąc u dentysty ,zdycham z bólu prawopodobnie może około tyg boleć ,mam wypelenie mi to wyglada bardziej na fleczer no ale cóż teraz walka z bólem też tak mieliście po zabiegu,lekarz mówił ze moze bolec,ale aż tak??

#45 shadowsun

shadowsun

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 309 postów

Napisano 05 listopad 2022 - 20:05

dzis bedąc u dentysty ,zdycham z bólu prawopodobnie może około tyg boleć ,mam wypelenie mi to wyglada bardziej na fleczer no ale cóż teraz walka z bólem też tak mieliście po zabiegu,lekarz mówił ze moze bolec,ale aż tak??

Tak. 

#46 sheldon00

sheldon00

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 341 postów

Napisano 05 listopad 2022 - 20:10

Tak. 

ale aż tak?to pod leczenie kanałowe?

#47 shadowsun

shadowsun

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 309 postów

Napisano 05 listopad 2022 - 23:54

ale aż tak?to pod leczenie kanałowe?

Jeśli masz założone lekarstwo to może boleć. Mi co prawda zawsze mówił, że jeśli po ok. 3 dniach nie przestaje boleć to mam wydłubać to co założył i zostawić zęba otwartego do wizyty, ale nie wiem co tam miałeś dokładnie robione. Dentysta powinien Ci powiedzieć co możesz robić jeśli boli.

#48 sheldon00

sheldon00

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 341 postów

Napisano 06 listopad 2022 - 08:34

Mówił że może około tygodnia boleć

#49 Nelyssa

Nelyssa

Diamante VIP

• Bywalec
  • 4143 postów
  • Imię:Karolcia ;)

Napisano 07 listopad 2022 - 13:47

Na wzmocnienie zębów dobra jest mięta i zielona herbata :)
1648728050-U13301.jpg

#50 sheldon00

sheldon00

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 341 postów

Napisano 08 listopad 2022 - 11:22

Do dziś odczuwam jeszcze skutki :(

#51 sheldon00

sheldon00

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 341 postów

Napisano 10 listopad 2022 - 22:50

Dziś właśnie jestem po usunięciu górnej ósemki było zapalenie miazgi, ząb zniszczony jak u was bylo czy ktoś z was miał wyrywana ósemkę?po jakim czasie można normalnie myć już zęby?

#52 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 10 listopad 2022 - 22:55

Ja wyrwałam dwie we wtorek.

Zęby myje się od razu, ale nie szoruje się obszaru wokół rany przez pierwsze 3 dni i potem 7 dni też bardzo delikatnie.

• grobowicz lubi to

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#53 shadowsun

shadowsun

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 309 postów

Napisano 10 listopad 2022 - 23:02

Dziś właśnie jestem po usunięciu górnej ósemki było zapalenie miazgi, ząb zniszczony jak u was bylo czy ktoś z was miał wyrywana ósemkę?po jakim czasie można normalnie myć już zęby?

Ja myłam normalnie tego samego dnia. Jeśli nic złego się tam nie dzieje, nie krwawi, to nie widzę powodu, żeby pomijać ten obszar. Wręcz przeciwnie, nie dbanie o higienę jamy ustnej może prowadzić do suchego zębodołu, a to boli o wiele bardziej niż wyrywanie zębów, jakiekolwiek leczenie czy dziury w zębach i ciężko się leczy.

Wiadomo, szczotką na chama bym tam nie jeździła, żeby nie wydłubać skrzepu, ale np, już płukanie Eludrilem jamy ustnej po umyciu zębów jak najbardziej. Nawet wskazane.

Z tym, że Eludrilu nie można stosować dłużej niż 2 tyg., bo może spowodować przebarwienia przy dłuższym stosowaniu.

Użytkownik shadowsun edytował ten post 10 listopad 2022 - 23:08

#54 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 10 listopad 2022 - 23:09

Ja myłam normalnie tego samego dnia. Jeśli nic złego się tam nie dzieje, nie krwawi, to nie widzę powodu, żeby pomijać ten obszar. Wręcz przeciwnie, nie dbanie o higienę jamy ustnej może prowadzić do suchego zębodołu, a to boli o wiele bardziej niż wyrywanie zębów, jakiekolwiek leczenie czy dziury w zębach i ciężko się leczy.

Wiadomo, szczotką na chama bym tam nie jeździła, żeby nie wydłubać skrzepu, ale np, już płukanie Eludrilem jamy ustnej po umyciu zębów jak najbardziej. Nawet wskazane.

Nie powinno się płukać w klasyczny sposób zębów płynami pierwsze 3 dni. Dopuszczane jest płukanie w delikatny sposób takim "przelewaniem".

Odnoszę się do listy wskazówek jakie dostałam, a chirurga mam takiego super pro.

#55 shadowsun

shadowsun

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 309 postów

Napisano 10 listopad 2022 - 23:15

Nie powinno się płukać w klasyczny sposób zębów płynami pierwsze 3 dni. Dopuszczane jest płukanie w delikatny sposób takim "przelewaniem".

Odnoszę się do listy wskazówek jakie dostałam, a chirurga mam takiego super pro.

No ja mam chirurga, który mi pousuwał wszystkie ósemki tak, że nawet leków nie musiałam p/bólowych brać, nawet jak miałam założone szwy. Nieważne czy musiał nacinać dziąsło czy nie. Nigdy nie miałam problemów, powikłań, a Eludril zawsze stosuje od razu. Wręcz każe mi płukać po każdym posiłku po usunięciu zęba.

Zresztą ja już teraz większość stanów zapalnych dziąseł leczę tylko Eludrilem. 3 dni i po problemie, a dentysta by od razu antybiotyk wpakował, bo już tak bywało, dopóki nie trafiłam na tego chirurga. Co najlepsze, w ramach NFZ :) 

#56 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 10 listopad 2022 - 23:17

Ja też nie muszę nic łykać i nie mam problemów. Generalnie fajnie słyszeć, że komuś normalnie się goją ósemki, mam wrażenie, że to super rzadkość.
Być może tak jest, że to bardziej indywidualna sprawa, poprzednia dentystka to tak mi się siłowała, że trzymałam szczękę, bo się bałam o żuchwę.
Ten chirurg zrobił to tak delikatnie, że wydawało mi się, że dopiero się przymierzał.

Natomiast czym innym jest "płukanie" a czym innym "robienie jacuzzi" w jamie ustnej jak niektórzy potrafią i wydaje mi się, że o tę mechaniczność chodzi.
Ja nie płuczę zębów niczym po myciu.

#57 sheldon00

sheldon00

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 341 postów

Napisano 10 listopad 2022 - 23:39

A jak u was wyglądało usunięcie ósemki? nacinano wam dziąsło np,bo mi nie.

#58 shadowsun

shadowsun

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 309 postów

Napisano 10 listopad 2022 - 23:45

Nie no wiadomo, że jak jest świeży skrzep to nie można wyczyniać nie wiadomo czego płucząc przez pierwsze 2-3 dni. Chociaż ja nawet na treningi chodziłam normalnie  :lol: a to akurat niby niewskazane  :lol:  

Przy 8 nie, ale jak miałam 6 usuwaną to tak, ale ja mam ogólnie problematyczne zęby bardzo i u mnie jest problem ze znieczuleniem taki, że normalne znieczulenie na mnie nie działa. Mi od razu trzeba podwójną lub nawet potrójną dawkę dać, a często i tak kończy się znieczuleniem śródkostnym.

Mi się jeszcze chirurg czai na usuniecie jednej 5, która jest zdrowa ale rośnie na podniebieniu, czyli praktycznie poza zgryzem i za każdym razem słyszę to samo pytanie "nie zaczęła ci przeszkadzać ta 5? bo ona taka nieprzydatna tutaj :D "

#59 hawwa

hawwa

jestem jaka jestem :O)

• Bywalec
  • 6224 postów

Napisano 10 listopad 2022 - 23:58

Gdy usuwano mi górną to nie. Ale dolną miałam usuwaną chirurgicznie przez nacięcie dziąsła i potem mi zszywali, a następnie im zemdlałam :lol:
"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#60 sheldon00

sheldon00

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 341 postów

Napisano 11 listopad 2022 - 07:35

A jak długo po zabiegu was bolało?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych