Zęby
Napisano 17 lipiec 2022 - 20:11
Napisano 18 lipiec 2022 - 11:05
Najbezpieczniej będzie zmienić dietę do czasu wizyty u dentysty, tzn. unikanie cukru i kwasów, szczególnie owocowych. A, no i odradzam napoje typu ZERO cukru, bo piłam jakiś czas ten szajs i bardziej mi to załatwiło szkliwo, niż cukier.
- anche i Nann lubią to
Napisano 18 lipiec 2022 - 12:25
Napisano 18 lipiec 2022 - 12:36
Napisano 18 lipiec 2022 - 13:19
Szczotkowanie zębów, języka i podniebienia minimum 2 razy dziennie a najlepiej po każdym posiłku. Płukanie ust płynami, można też rozcieńczoną wodą utlenioną albo naparem z szałwii. Zero cukrów i słodyczy, unikac kawy i czarnej herbaty.
Mam to szczęście, że zęby mam zdrowe.
- anche lubi to
.gif)
Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak
Gość_Oreganok_*
Napisano 18 lipiec 2022 - 13:34
Proszę o przeniesienie postu o tym jak dbać o zęby z działu relacje międzyludzkie do działu
„Co mnie boli czyli pozostałe choroby”
i dodam za google SI:
Ksylitol nie tylko chroni przed szkodliwym działaniem bakterii, ale także wzmacnia szkliwo i jego remineralizację.
Wykazuje pozytywne działanie na wydzielanie śliny, która w naturalny sposób oczyszcza zęby.
Napisano 18 lipiec 2022 - 13:59
witam.! mam takie pytanko,czy ktos może boryka,lub ma problem z kruszeniem sie zebów??mi ostatnio wykruszyła sie troszke ploba i teraz niestety czuje dyskomfort,a do dentysty dopiero za tydzień bo terminy itd..czy są na jakieś pasty lub płyny dobre które nie szkodzą dziąseł i szkliwa??też niestety pojawił sie bialy osad i do tego czasu chciałbym jakoś to wyeliminować,może ktoś podzieli sie własnym doświadczeniem w tej sprawie,miło i pozdrawiam ;-)
Przede wszystkim higiena i dobór odpowiedniej szczoteczki i pasty(nie każda jest dobra i odpowiednia, to samo tyczy się szczoteczki i szczotkowania).
Warto co jakiś czas udać się również na usuwanie kamienia nazębnego + osadów.
Napisano 18 lipiec 2022 - 15:54
Napisano 18 lipiec 2022 - 16:52
Na codzień używam lacalut, nie dlatego, że mam problemy ale dlatego, że jest delikatniejsza moim zdaniem. Mam też taki proszek kupiony w zielarskim, czasami go lubię, tak dla odmiany.
.gif)
Napisano 18 lipiec 2022 - 18:25
Po pierwsze nie wolno myć zębów do 10 minut po posiłku.
Po drugie szczoteczka powinna być miękka.
I po trzecie dla mnie najważniejsze to, że nacisk nie może być zbyt duży. Siła nacisku powinna odpowiadać dwóm palcom ręki. Dla porównania warto wziąć szczoteczkę we wskazujący i środkowy i myć tak zęby od czasu do czasu i zobaczyć co tzn

Napisano 18 lipiec 2022 - 19:02
A jaką wtedy pastę i płyn polecacie?
Używam sensodyne odbudowa i ochrona i do tego szczoteczka z polecenia curaprox -> drogie ale genialne xD z płynów standardowo listerine
Napisano 18 lipiec 2022 - 19:21
Używam sensodyne odbudowa i ochrona i do tego szczoteczka z polecenia curaprox -> drogie ale genialne xD z płynów standardowo listerine
sensodyne jaką dokładnie,bo chyba różne sa rodzaje tych past co nie??
Na codzień używam lacalut, nie dlatego, że mam problemy ale dlatego, że jest delikatniejsza moim zdaniem. Mam też taki proszek kupiony w zielarskim, czasami go lubię, tak dla odmiany.
lacalut może określić sie jaka to ? i gdzie najcześciej kupujesz paste?
Napisano 18 lipiec 2022 - 19:21
w rossmanie
.gif)
Napisano 18 lipiec 2022 - 19:44
sensodyne jaką dokładnie,bo chyba różne sa rodzaje tych past co nie??
lacalut może określić sie jaka to ? i gdzie najcześciej kupujesz paste?
sensodyne odbudowa i ochrona
Napisano 18 lipiec 2022 - 23:04
@ Jan Nowak lepiej dbać o ząbki, bo jak się popsują to będą mocno boleć, a wizyta u dentysty nie jest przyjemna i do tego kosztowna. Warto więc zadbać o zęby, żeby uniknąć dla siebie nieprzyjemności i bólu.
- anche i Willow47 lubią to
Napisano 19 lipiec 2022 - 10:11
@ Jan Nowak zatem warto dbać o zęby i zapobiegać leczeniu.
.gif)
Napisano 19 lipiec 2022 - 15:54
stanem zapalnym.
Najlepsze co mi się przytrafiło na zapalenie dziąseł to ta płukanka i pasta(daje się jej tylko dosłownie kropkę, a pieni się jak cała tubka pasty xd)
Napisano 19 lipiec 2022 - 18:37
@ Jan Nowak póki możesz będziesz unikał dentysty, ale co jak zacznie nieznośnie boleć? Póki nie jest źle, powinieneś dbać i leczyć jeśli jest taka potrzeba. Później będziesz żałować jak tego nie dopilnujesz.
Napisano 19 lipiec 2022 - 20:04
Dla mnie ważne jest także, aby pasta nie miała fluoru, bo nie chcę sobie nim dodatkowo zatruwać regularnie organizmu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych