Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Odstawianie leków antydepresyjnych

lekifaxolet sertranorm trittico odstawianie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 lenka03

lenka03

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 107 postów
  • Imię:Magda

Napisano 12 lipca 2022 - 14:09

Witam wszystkich  :)

Potrzebuję wsparcia od osób które są lub były w trakcie odstawiania leków (u mnie faxolet jako główny lek, sertranorm - pomocniczy , trittico - na sen) - oczywiście pod okiem lekarza. Jestem już na etapie przyjmowania najmniejszej dawki od kilku dni i od tej pory czuję się gorzej. Bardzo chcę je odstawić bo już dość długo je biorę. Zastanawiam się jak długo potrwa okres słabszego samopoczucia plus co robić żeby go przetrwać i nie wrócić do większych dawek  :unsure:

#2 anche

anche

anche

• Moderator
  • 7 360 postów

Napisano 12 lipca 2022 - 14:54

Nie brałam konkretnie tych leków natomiast odstawianie samo w sobie zawsze jest na próbę. Jeśli objawy wracają przy zmniejszeniu dawki no to trudno i trzeba jeszcze połykać. To nic strasznego, mózg potrzebuje czasu żeby nauczyć się przyjmować stan po lekach za swoje naturalny i zregenerować na tyle by samemu ten stan podtrzymywać. Najważniejsze jest pozostanie w stanie zdrowia :)

Nie wiem co tzn słabsze samopoczucie, jeśli to powrót objawów to jak wyżej, jeśli to inne objawy jak np. problemy ze snem czy trawieniem to różnie, ale przeważnie 2-4 tygodnii
  • lenka03 lubi to
Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#3 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 12 lipca 2022 - 16:05

@lenka03  Triticco zażywałem i odstawiłem bardzo dawno temu i nie pamiętam szczegółów, ale wystarczy napisać w google frazę:

„how long is the trittico withdrawal period”i otrzymamy link do strony link do anglojęzycznej strony

https://www.therecov...thdrawal-detox/   (nigdy nie klikaj w linki na forach, zawsze  wpisz sobie wszystko ręcznie)

lub Informację bezpośrednio od sztucznej inteligencji google’a dotyczącą  bezsenności po odstawieniu Triticco:

However, in most cases, symptoms will gradually lessen and subside one to two weeks after a person has successfully stopped using Trazodone.

Jakkolwiek w większości przypadków będzie to stopniowo umniejszać i ustępować, to potrzeba tygodnia lub dwóch tygodni

by całkowicie przestać odczuwać skutki odstawienia tego „lekarstwa”

Z własnego doświadczenia odstawiania wiem, że bardzo w takich przypadkach pomaga zioło passifora / męczennica. B)

• Willow47 lubi to