Zadaję to pytanie, ponieważ sam czuję się niezbadany i chcę złapać punkt odniesienia.
Piotrek
Napisano 21 czerwiec 2022 - 14:28
Napisano 21 czerwiec 2022 - 22:24
Jest 5 języków miłości, a więc sposobów w jaki ludzie okazują uczucia.
Jak w parze są dwa różne style to w pewnym momencie może pojawić się poczucie niezaopiekowania czy niedocenienia.
Google: "języki miłości"
Napisano 22 czerwiec 2022 - 11:29
Napisano 22 czerwiec 2022 - 12:53
Moja opieka/dbanie o męża to codzienne obowiązki domowe, wyjście do kina na film, który lubi mąż, zapytanie jak się czuje, kiedy widzę, że coś mu dolega, ciepła herbatka albo szklanka wody, ot tak. Czasami zostawienie go w samotności, bo on tak lubi. Czułe gesty typu buziaki i przytulanie u nas są rzadkością, mąż nie lubi więc to raczej ja od niego dostaję.
Dla mnie z kolei to że mąż się o mnie troszczy oznacza, że mój samochód ma zawsze zrobiony przegląd na czas, jest sprawny i zadbany, że mam zakupy przyniesione do domu bez proszenia......a jak mówię przytul mnie to przytula i całuje i nie żałuje czasu
Ja proszę skop ogródek i mam to zrobione. On zaprasza na mecz piłki nożnej i idę z nim i kibicuję.
Napisano 23 czerwiec 2022 - 20:10
Napisano 23 czerwiec 2022 - 22:17
Robię mu czasami jeść. On, jak wie, że zmęczona, kiepsko z czasem czy po prostu mi się nie chce, mówi "zjedzmy coś na szybko" i wtedy jemy hamburgery z biedry. Kto pierwszy w domu wieczorem, robi kolację i herbatkę. Ja czeszę mu włosy po myciu i wcieram wcierki na porost, bo już je traci, i przycinam mu wąsa i brodę. Jak uszkodziłam sobie palca, to pomagał mi w umyciu się i nawet wcierał we mnie balsamy. i robił opatrunki. Znoszę jego bałagan na biurku i doceniam jego hobby. Drobne gesty, które mają między sobą ludzie, którzy się dobrze znają. Smsy z "kocham Cię" nawet kilka razy dziennie. Wzajemność... Nie walczymy o pieniądze, choć żyjemy raczej skromnie. Doceniamy każdy moment spędzony razem. Nie od razu tak było, ale dotarliśmy się
@Piotr03, a czemu czujesz się nie zadbany?
Użytkownik Zołza edytował ten post 23 czerwiec 2022 - 22:18
Napisano 24 czerwiec 2022 - 16:21
Napisano 24 czerwiec 2022 - 20:39
Użytkownik Dasbotu96 edytował ten post 24 czerwiec 2022 - 20:43
Napisano 24 czerwiec 2022 - 20:48
Wydaje mi się, że bardzo dużo spraw domowych i rodzinnych spoczywa na mnie. Nie traktuję tego jako jakiś balast, ale jednak nie czuję za to wdzięczności albo chęci zaangażowania się ze strony żony. Nie wiem jak takie sprawy wyglądają w normalnych małżeństwach. Nasze nie jest normalne, jest poprawne.
Możesz to wszystko po kolei sprecyzować?
Jakie sprawy spoczywają na Tobie i jakiej wdzięczności oczekujesz? Zasuwasz wszędzie, obiady gotujesz i bawisz dzieci, a ona tylko kawusia i zakupki? Zgadłam? Jajca se robię ;P
Zawsze podstawą jest rozmowa w związku. Obcy ludzie nie powiedzą Ci co jest, a co nie jest ok w Twoim małżeństwie.
Napisano 27 czerwiec 2022 - 16:32
Użytkownik Paolcia87 edytował ten post 27 czerwiec 2022 - 16:35
Napisano 27 czerwiec 2022 - 20:21
Wydaje mi się, że bardzo dużo spraw domowych i rodzinnych spoczywa na mnie. Nie traktuję tego jako jakiś balast, ale jednak nie czuję za to wdzięczności albo chęci zaangażowania się ze strony żony. Nie wiem jak takie sprawy wyglądają w normalnych małżeństwach. Nasze nie jest normalne, jest poprawne.
Odpisałam Ci na początku właśnie dlatego o językach miłości.
Niektórzy wyrażają miłość poprzez robienie rzeczy, niektórzy poprzez słowo, niektórzy poprzez wyręczanie, niektórzy poprzez wspólne spędzanie czasu, niektórzy poprzez dotyk, a inni dają prezenty. To jest różnie i jak się nie rozumie czego potrzebuje druga osoba to tak może być trudno.
Napisano 27 czerwiec 2022 - 20:33
Napisano 29 czerwiec 2022 - 13:51
U mnie fajnie się sprawdza wspólne spędzanie czasu.No....wczoraj się nie sprawdziło,bo moja "jędzowatość" się odezwała i niestety była kłótnia.
Napisano 29 czerwiec 2022 - 13:59
Napisano 29 czerwiec 2022 - 22:03
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
![]() Podpięty Jak się czujesz?![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Swobodnie, rozmownie | cactus |
|
![]()
|
|
Jak samemu upewnić się czy to depresja? |
Pokój zapoznawczy | bignine |