Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Bo chciałbym czasem z kimś pogadać...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dvarfen

Dvarfen

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 6 postów
  • Imię:Jarek

Napisano 16 maja 2022 - 18:54

Cześć...

Warto by było zacząć od tego, że gdy przekroczy się magiczną barierę czasów szkolnych bardzo trudno o nowe znajomości. To w latach nauki spotykamy dziesiątki ludzi z wachlarzem charakterów, poglądów, osobowości... Jeżeli mamy szczęście z takich lat możemy wynieść przyjaźnie na całe życie, jeśli mamy pecha wyniesiemy traumy. Ja raczej wyniosłem to drugie. Lata mijają, stoję u progu wieku Chrystusowego i tak właściwie błąkam się po różnych forach i miejscach w Internecie próbując znaleźć kogoś do pogadania... Tylko, że nigdzie mi szczególnie nie wychodzi... 

To nie tak, że nie umiem rozmawiać. Nawet powiedziałbym, że przez pracę czy obowiązki nauczyłem się być wygadaną osobą.

Po prostu brakuje mi kogoś z kim rozmowa nie byłaby obowiązkiem, a stała się miłym wypełniaczem czasu. 

Może moim problemem jest to, że nie mam typowych poglądów na życie jakie wypadało by mieć w moim wieku? Chyba najtrudniejsze w poznawaniu jest to, że nie lubię dzieci. Nie mam instynktu macierzyńskiego, a obecność szkrabów na spotkaniach jest dla mnie problematyczna. Natomiast większość osób w moim wieku to już ludzie którzy mają przeważnie małe, bądź trochę bardziej wyrośnięte dzieci. Nie lubię też rozmów o dzieciach, opiece, trudach wychowania... Tego mam aż nadto w pracy... 

Nie należę też do ludzi wulgarnych, a przeklinam tylko ''teatralnie".

Z kolei rzeczy które lubię jest już dużo więcej: Historia zwłaszcza wielkie wojny, biologia, popkultura szczególnie lat 80 i 90, okultyzm, filozofia, teologia... Długo by wymieniać. Sporo czytam (raczej podręczników) i sam też piszę (przeważnie fantastykę). 

Jestem osobą trochę wypaloną, źle radzę sobie zwłaszcza z upływem czasu i przemijaniem. Uważam, że zmarnowałem nastoletnie lata i mam z tego powodu straszny kompleks. Próbuję to nadrabiać dlatego zabierałem się za masę rzeczy: Fotografuje, pojawiam się czasem na koncertach rockowych i metalowych, kupiłem motocykl...ale gdzieś z tyłu głowy ciągle mam tykające - ''Za późno, już nie nadrobisz" 

Czemu w ogóle tu piszę? Nie dlatego, że mam nadzieję... Po kolejnym i kolejnym forum, grupie, stowarzyszeniu nie mam już nawet nadziei na to, że spotkam kogoś kogo nazwę przyjacielem/ przyjaciółką... Tylko, że tą "nadzieję" tak bardzo chciałbym mieć... 

Pozdrawiam :)

#2 hawwa

hawwa

jestem jaka jestem :O)

• Bywalec
  • 6 504 postów

Napisano 16 maja 2022 - 19:25

@Marek123 masz tu fana muzyki, którą lubisz :)

Hejka. Ja niestety nie interesuje się tym czym Ty, ale pewnie znajdzie się ktoś :)
Mam 3 dzieci. Dwojkę za chwilkę dorosłych i jednego małego Lucyfera.
Mam kury i koguta Wacka oraz psa i kota, a jeszcze rybki. Wszystko przygarnęłam, dałam szansę na drugi dom...
"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#3 Dvarfen

Dvarfen

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 16 maja 2022 - 19:40

Hejka. Ja niestety nie interesuje się tym czym Ty, ale pewnie znajdzie się ktoś :)
Mam 3 dzieci. Dwojkę za chwilkę dorosłych i jednego małego Lucyfera.
Mam kury i koguta Wacka oraz psa i kota, a jeszcze rybki. Wszystko przygarnęłam, dałam szansę na drugi dom...

Też mam psa :) I to ''kota" wśród psów bo Chow- chowa...  

Psy z ciężkim charakterem, ale mój przez to, że ciągle do niego gadam jakiś spotulniały jest :) Poza tym straszny przytulach, jak mam zły humor zawsze przychodzi i mnie zaczepia.  Psy jakoś wyczuwają nastroje :) 

Rybki miałem w rodzinnym domu, ale od kiedy tata zepsuł mi marzenie o akwarium pełnym samców "bojownika" straciłem zapał :P 

#4 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6 504 postów

Napisano 16 maja 2022 - 19:55

Mój mąż mówi, że to przygarnięte akwarium kula u nogi. Ostatnio szorowaliśmy ponieważ mój Lucyfer wsypał cały pojemnik jedzenia...

Mój pies to JackChi czyli krzyżówka Jacka Russella i Chihuahua. Księciunio kochający łóżka i "bohater", który odważny jest przy nas xD. Kot też krzyżówka nazwany przez weta domowym kotem krótkowłosym. Menda, rzebrak jedzenia, przytulasem. Nic na szczęście nie niszczy.
8 kur i Wacław. Za tydzień być może i 8 piskląt. Moje kurze terapeutki. Lubię je obserwować. Wacek, Mamcia, Dzidźka i Ginger reagują na swoje imiona.
  • Willow47 lubi to
"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#5 Dvarfen

Dvarfen

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 16 maja 2022 - 20:22

Jedno wspólne zainteresowanie jednak mamy :) Lubię zwierzęta i też czuję odprężenie gdy na nie patrzę. 

Pewnie gdybym miał większy dom, zwierzaków też miałbym więcej. Z jakiegoś powodu zawsze marzyła mi się miniaturowa świnka :D A jak jestem w Zoo uwielbiam karmić dziki. 

Dobra w sumie wiem przez co, jako dzieciak oglądałem taką bajkę "Super świnka" Chyba od tamtej pory jakoś mi się strasznie podobają jako zwierzęta :P 

Dopiero teraz wyłapałem, że dzieci wymieniłaś w jednym ciągu z "dałam drugi dom". To znaczy, że prowadzisz rodzinę zastępczą? 

#6 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6 504 postów

Napisano 16 maja 2022 - 20:27

Dałam drugi dom zwierzętom ;)

Mnie fascynują świnki morskie i koty bez sierści  :wub:

Jestem jakby to nazwać artystą... Marzyłam skończyć szkołę plastyczną, mama mi skrzydła podcięła. Ale przerzuciłam mój artyzm na torty artystyczne.

#7 Mart

Mart

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 14 postów
  • Imię:Marta

Napisano 16 maja 2022 - 20:27

Cześć Dvarfen, też dołączyłam do tego forum, aby poznać ludzi z podobnymi problemami jak ja. Jestem trochę młodsza od ciebie natomiast też silnie odczuwam przemijanie i mam wrażenie, że zmarnowałam wiele lat. Na tym forum istnieje możliwość wysyłania bezpośrednich wiadomości, więc jeśli będziesz miał ochotę to zapraszam do rozmowy :)
  • hawwa lubi to

#8 Dvarfen

Dvarfen

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 16 maja 2022 - 21:03

Dałam drugi dom zwierzętom ;)

Mnie fascynują świnki morskie i koty bez sierści  :wub:

Jestem jakby to nazwać artystą... Marzyłam skończyć szkołę plastyczną, mama mi skrzydła podcięła. Ale przerzuciłam mój artyzm na torty artystyczne.

Gryzonie też lubię! Tylko, że od świnek morskich wolę szczurki. 

Mnie akurat artystycznie nic skrzydeł nie podcięło... Ba nawet udało mi się wydać książkę, tylko co z tego jeśli nie mam już z tego żadnej satysfakcji, a patrząc na własną pracę czuje jedynie większe poczucie zmarnowanego czasu? 

A przed tortami jaki rodzaj rysunku? Mnie najbardziej podobają się szkice ołówkiem albo grafiki B&W, takie nawet sam tworzę na podstawie zdjęć które robię :) 

#9 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6 504 postów

Napisano 16 maja 2022 - 22:08

Lubię szkice, nawet amatorsko probowałam swoich sił. Ale żeby coś mega z tego wyszło musiałabym cwiczyć, umieć korygować błedy. No ale może jak tu gdzie mieszkam czyli Anglii, mój język na tyle podszlifuje, że będę czuć sie pewnie to nawet na stare lata pójdę do szkoły plastycznej jak znajoma.

#10 Marek123

Marek123

Weteran forum

• Bywalec
  • 1 357 postów
  • Imię:Marek

Napisano 16 maja 2022 - 23:02

Hej, no tak, o muzyce zawsze można poogadać :)

#11 Gość_fatum_*

Gość_fatum_*
  • Gość

Napisano 17 maja 2022 - 12:50

@Dvarfen, masz kupę zainteresowań przecież, a ludzie poznają się często wokół nich. Kiedyś było o to łatwiej, ale również znajomości z internetu da się przenieść do rl. Minus jest taki, że o ile w necie zjebów jest mniej więcej tyle samo, co w rl, to mniej się hamują, ale w mniejszych środowiskach ludzie już zwykle wiedzą, na którego usera uważać i który nie jest mile widziany. Motocyklista bez znajomych motocyklistów? To brzmi aż dziwnie, oni ciągle mają jakieś zjazdy w sezonie. Lubisz muzykę rockową? Nie wierzę, że nie da się przyłączyć do jakiejś grupy i jechać np. na Woodstock albo inny festiwal. Filozofia, teologia? Tu już bardziej niszowo, ale bez przesady, że nikogo to nie interesuje. Nawet lepiej, bo odsiewasz od razu roztropków. To ludzie jak ja, zmieleni, porzucający zainteresowania mają problem poznać ludzi.

Jako bezdzietny z wyboru chyba liczyłeś się z tym, że niektórzy znajomi w pewnym wieku zaczną Ci trochę "odjeżdżać" z tematami i dyspozycyjnością? Czy nie? A dziecko zawsze można zrobić, jeśli się ma z kim i też będziesz miał wspólne tematy z dzieciatymi. Nie jesteś za stary na to.

No i tak, nie nadrobisz niektórych rzeczy, nastolatkiem z powrotem nie będziesz. Co najwyżej starym nastolatkiem, ale to chyba nie jest to.

Mimo wszystko nie wiem, czy fora takie jak to są najlepszym miejscem do poszukiwania znajomości w rl, ale Twój wybór.

#12 Dvarfen

Dvarfen

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 17 maja 2022 - 14:36

@Dvarfen, masz kupę zainteresowań przecież, a ludzie poznają się często wokół nich. 

Też tak myślałem, zanim nie zacząłem na poważnie w coś się angażować :)

Wiesz jak wygląda zjazd motocyklowy? Przyjeżdżają paczki znajomych, a ty jako ten samotnik możesz co najwyżej popodziwiać maszyny. Nie mówiąc już, że miłość do motocykli łączy cały przestrzał społeczny, od dresików na pierdzikółkach, przez nowobogackich na szosowo turystykach, po prawdziwie bogackich na tych wielkich zabudowańcach które nie jestem pewien czy mają jakaś nazwę :P W każdym razie to, że ktoś lubi motocykl nie czyni go od razu materiałem na wartościową znajomość,

Z muzyką też to jest pozór. Społeczność metalowa jest ''niby'' otwarta gdy się drze ''ryja'' pod sceną albo w trakcie koncertu odstawia jakieś grupowe zabawy, ale tak żeby pogadać jest ciężko... albo po prostu ja mam pecha :) 

Dzieci robić nie będę. To zdecydowanie nie moja bajka :) No ale fakt przez to jestem bardziej dyspozycyjny i pewnie mam też mniej zrozumienia... 

Zgodzę się, że Internet jest toksyczny bo ludzie muszą mniej się hamować, bo nawet jak przegną nie grozi im oberwanie pięścią między oczy :)  

A co do forum... Cóż to kwestia doświadczeń w życiu. Miałem sytuacje gdzie kiedyś z kimś połączyły mnie właśnie problemy i przykre spojrzenie na otaczającą rzeczywistość. Chyba gdzieś w głowie siedzi, że jak raz się udało, to uda się ponownie...

#13 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6 504 postów

Napisano 17 maja 2022 - 14:50

@Dvarfen jak jesteś z Wawki lub mieszkasz blisko to @Marek123 Maruś chętnie wybierze się z Tobą na koncerty i pogada :) Fajny z niego kumpel :)

#14 Dvarfen

Dvarfen

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 17 maja 2022 - 14:59

@Marek123 O Warszawa? A muzyczny "brat" bywa czasem w Voodoo?   :D

#15 amino

amino

Bywalec

• Bywalec
  • 536 postów

Napisano 17 maja 2022 - 15:07

Wiesz jak wygląda zjazd motocyklowy? Przyjeżdżają paczki znajomych, a ty jako ten samotnik możesz co najwyżej popodziwiać maszyny. Nie mówiąc już, że miłość do motocykli łączy cały przestrzał społeczny, od dresików na pierdzikółkach, przez nowobogackich na szosowo turystykach, po prawdziwie bogackich na tych wielkich zabudowańcach które nie jestem pewien czy mają jakaś nazwę  :P W każdym razie to, że ktoś lubi motocykl nie czyni go od razu materiałem na wartościową znajomość,

Z muzyką też to jest pozór. Społeczność metalowa jest ''niby'' otwarta gdy się drze ''ryja'' pod sceną albo w trakcie koncertu odstawia jakieś grupowe zabawy, ale tak żeby pogadać jest ciężko... albo po prostu ja mam pecha  :)

To albo oboje mamy pecha albo jednak to nie kwestia pecha tylko jest dokładnie tak jak piszesz. Niestety znajomości na tego typu imprezach ciężko sie zawiera właśnie dlatego, że ludzie najczęściej wybieraja się w takie miejsca już w zaprzyjaźnionych grupach i do takiej grupy nie tak łatwo się dołączyć mimo, że na pozór są bardzo otwarci - ale to raczej na jakieś heheszki, chwilowe sytuacyjne zagajenia czyli tzw. small talki, w które trzeba być dobrym żeby na takiej bazie ulepić jakąś sensowną znajomość (no a ja nienawidzę small talków chyba nawet bardziej niż dzieci :P )

Ja osobiście jak byłam mniej więcej w Twoim wieku i Twojej sytuacji (czyt. nie miałam sensownych znjamych to bujałam się raczej po forach temetycznych, wolontariatach, kółkach filmowych itp., ba nawet na siłowni czy basenie łatwiej zawrzeć sensowne znajomości niż na zlocie motocyklowym albo koncercie). Przynajmniej dla mnie. A zainteresowania i antypatie może i masz ciut nietypowe jak dla normalsów, ale wśród nieco zwichrowanych :P to ludzi z takimi zainteresowaniami jest nawet całkiem sporo, więc jak ci odchyły od tzw. normy nie przeszkadzają to znajdziesz fajnych znajomych w końcu. Mi się udało to i Tobie się uda  :D Trzymam kciuki.

Użytkownik amino edytował ten post 17 maja 2022 - 15:17

#16 Marek123

Marek123

Weteran forum

• Bywalec
  • 1 357 postów
  • Imię:Marek

Napisano 17 maja 2022 - 18:10

@Marek123 O Warszawa? A muzyczny "brat" bywa czasem w Voodoo?   :D

W Voodoo gdy jakiś koncert ciekawy jest. Kiedyś częściej, jak pracowałem bliżej Dworca Zachodniego, ale trochę tych knajpek w Warszawie jest. :)