Skocz do zawartości

Zdjęcie

Psycholog a psychoterapeuta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
62 odpowiedzi w tym temacie

#1 szara_sówka

szara_sówka

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 22 postów
  • Imię:ann

Napisano 01 styczeń 2022 - 17:35

Ciekawi mnie czym się różni wizyta u psychologa a u psychoterapeuty, bo o ile z psychoterapeutą mam doświadczenie, to nie wiem co robi, co mówi psycholog, macie jakieś doświadczenie?

#2 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2022 - 21:34

Też mnie to ciekawi, więć podbijam temat. Piszcie.

#3 Gość_Nann_*

Gość_Nann_*
  • Gość

Napisano 03 styczeń 2022 - 23:10

Z tego co wiem,to w psychoterapii chodzi o konkretne nurty; przynajmniej dawniej bylo tak ze studia psychologiczne/szkoly byly jakby podstawa, natomiast psychoterapeuci musieli sie ksztalcic dalej, w duchu konkretnego nurtu.

#4 szara_sówka

szara_sówka

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 22 postów

Napisano 03 styczeń 2022 - 23:17

No tak, ale można być psychoterapeutą, nie będac psychologiem.

#5 Gość_Nann_*

Gość_Nann_*
  • Gość

Napisano 03 styczeń 2022 - 23:24

A jestes pewna? Moze teraz sie to zmienilo. Na dobra sprawe jak studiowalam to weszla taka ustawa, ze mozna studia magisterskie zrobic bez podstawy licencjackiej, czyli na dobra sprawe moglas np.zrobic licencjat z filozofii, a magisterke z czegos innego. Studia magisterskie sa studiami uzupelniajacymi, wiec to by mialo sens. 

To bylo jakies.. niech pomysle.. ze trzynascie lat temu to musialo wejsc co najmniej.

Pamietaj tez, ze czlowiek tytuluje sie tym najwyzszym tytulem, wiec nizszy moze byc zwyczajnie pominiety.

#6 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10605 postów
  • Imię:Willow

Napisano 03 styczeń 2022 - 23:29

Psycholog kojarzy mi się się z panią w szkole i tu niestety nie mam dobrego zdania. Jeszcze w Poradniach Pedagogicznych można ich spotkać. Diagnozują tam potrzeby dzieci w wadami, zaburzeniami itd. 

Natomiast psychoterapeuci prowadzą terapię w jakimś konkretnym nurcie, w którym się wyspecjalizowali. 

Nie dałabym sobie ręki za to uciąć ale chyba nie każdy psychoterapeuta jest psychologiem za to każdy psycholog jest psychoterapeutą.

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#7 Gość_Nann_*

Gość_Nann_*
  • Gość

Napisano 03 styczeń 2022 - 23:33

@Willow47 przepraszam Cie najmocniej, ale musze Cie poprawic - psycholog nie diagnozuje, moze wpisac podejrzenia ale diagnozuje psychiatra. Diagnozuja ogolnie lekarze.

#8 szara_sówka

szara_sówka

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 22 postów

Napisano 03 styczeń 2022 - 23:39

Tak napisali na stronie Labolatorium Psychoedukacji:

"Od kandydatów na Studium Psychoterapii oczekujemy spełnienia następujących wymogów formalnych:

• Wymagane jest wykształcenie wyższe w stopniu magistra (egzamin magisterski można zdawać najpóźniej w ciągu I semestru Studium). Zgodnie z regulacjami ogólnopolskimi nie jest obecnie niezbędne wykształcenie kierunkowe."

Wydaje mi się też, że nie każdy psycholog jest psychoterapeutą, bo żeby zostać psychoterapeutą trzeba przejść z reguły 4-letnie studium? studia? i zapłacić za to kupę kasy :D

Mnie tylko ciekawi, co rzeczywiście robi psycholog, czy jest takim kimś, kto wysyła dalej na psychoterapię albo do psychiatry, czy sam coś może pomóc? Czy nie kopie tak głęboko jak psychoterapeuta i skupia się tylko na bieżących problemach?

#9 Gość_Nann_*

Gość_Nann_*
  • Gość

Napisano 03 styczeń 2022 - 23:59

@szara_sówka no to by sie zgadzalo.. Studium jest zawsze uzupelniajace. 

#10 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6859 postów

Napisano 04 styczeń 2022 - 01:04

https://www.depresja...psychoterapeuta

https://www.depresja...psychoterapeuta

https://www.psycholo...rapeuta-lublin/

Tak napisali na stronie Labolatorium Psychoedukacji:

"Od kandydatów na Studium Psychoterapii oczekujemy spełnienia następujących wymogów formalnych:

• Wymagane jest wykształcenie wyższe w stopniu magistra (egzamin magisterski można zdawać najpóźniej w ciągu I semestru Studium). Zgodnie z regulacjami ogólnopolskimi nie jest obecnie niezbędne wykształcenie kierunkowe."

Wydaje mi się też, że nie każdy psycholog jest psychoterapeutą, bo żeby zostać psychoterapeutą trzeba przejść z reguły 4-letnie studium? studia? i zapłacić za to kupę kasy :D

Mnie tylko ciekawi, co rzeczywiście robi psycholog, czy jest takim kimś, kto wysyła dalej na psychoterapię albo do psychiatry, czy sam coś może pomóc? Czy nie kopie tak głęboko jak psychoterapeuta i skupia się tylko na bieżących problemach?

Szkolenie trwa od 4 lat w górę i wymaga ukończenia od 100h terapii własnej, praktyk, superwizji (oceny pracy własnej przez doświadczone osoby).

Psycholodzy są trochę jak osoby po skończonych studiach medycznych- mogą podejmować się zagadnień ogólnych np. wykonywać testy psychologiczne, pracować w placówkach kierując do odpowiednich specjalistów chcąc jednak zajmować się czymś bardziej konkretnym, specjalistycznym muszą ukończyć dalsze etapy nauki.

Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#11 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10605 postów

Napisano 04 styczeń 2022 - 18:08

@14137 no właśnie chyba nie do końca, bo pamiętam jak córka wyszła od psychologa z diagnozą i to na piśmie. Nie chodziło o depresję a o dysleksję i dysgrafię ale w tym sensie diagnozują. 

Dołączona grafika

#12 Gość_Nann_*

Gość_Nann_*
  • Gość

Napisano 04 styczeń 2022 - 18:13

@Willow47u nas zrobila to logopedka, jeszcze lepiej :D 

#13 shadowsun

shadowsun

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 367 postów
  • Imię:Agata

Napisano 14 styczeń 2022 - 16:49

@Willow47 przepraszam Cie najmocniej, ale musze Cie poprawic - psycholog nie diagnozuje, moze wpisac podejrzenia ale diagnozuje psychiatra. Diagnozuja ogolnie lekarze.

Ale psychiatra nie będzie się bawił w diagnostykę zaburzeń osobowości. Psycholog kliniczny ma uprawnienia do stawiania diagnozy w zakresie np. zaburzeń osobowości i przeprowadzania różnego rodzaju testów diagnostycznych.

• anche i Willow47 lubią to

opowieść o tym, że siła to również delikatność,

że można kiedy już nie można,

oraz o tym, że nigdy nie jest za późno

#14 Unveiled

Unveiled

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 196 postów
  • Gadu-Gadu:66614511
  • Imię:Unveiled

Napisano 15 styczeń 2022 - 18:38

to może z życia.

1. poszłam do psychiatry mówiąc, że nie chcę leków, tylko czuć się znów normalnie -> dostałam leki, zalecenie by iść do psychoterapeuty (nie do psychologa!).

2. poszłam do psychoterapeuty, zaproponowała wizyty. spotkania odbywają się na zasadzie nierzadko trudnych pytań o moje życie, by mogła mnie lepiej poznać i wiedzieć co może mi dolegać. warto wybrać osobę profesjonalną, naprawdę. ja poszłam prywatnie, ale w trójmieście koszty miesięcznych wizyt to ok 1500 zł.

3. psychiatra wystawiła mi leki na 2 miesiące, ale według psychoterapeuty leczenie lekami to minimum 6 miesięcy, więc pewnie dostanę więcej. za 2 tygodnie kończą mi się leki. co istotne, leczenia nie wolno przerwać i schodzimy z leków stopniowo - tu chodzi o poziom endorfin, więc nagłe odstawienie = drastyczny powrót do stanu, w jakim się było.

• Willow47 lubi to
keep It real

#15 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 16 styczeń 2022 - 21:05

@Unveiled   1500 zł na miesiąc za to, że bałwan po studiach psychologicznych Cię wysłucha i uda, że Cię rozumie?

A nie prościej znaleźć świadomych i empatycznych znajomych? W dużym mieście sporo takich osób mieszka.

Mi świadomi i empatyczni znajomi powiedzieli więcej niż psychologowie i jasnowidze. Za darmo. :)

No i jeszcze Bóg. Bardzo lubi pomagać za darmo, tylko obsesyjnie szanuje wolną wolę i nie ingeruje, chyba, że ktoś we właściwy sposób zwróci się o pomoc.

A wtedy cuda na pstryk. Za darmo. :)

Użytkownik Oreganok edytował ten post 16 styczeń 2022 - 21:05

• Unveiled lubi to

#16 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10605 postów

Napisano 17 styczeń 2022 - 12:24

@11150 na psychoterapii dzielimy się swoimi najintymniejszymi szczegółami z życia, nie zawsze masz chęć opowiadać o tym znajomym. Psychoterapeuta zobowiązany jest tajemnicą zawodową do milczenia i nie rozniesie po mieście twoich problemów. Osobom wierzącym można poradzić, żeby porozmawiały z Bogiem ale ilu z nas jest tu wierzących? 

Dołączona grafika

#17 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6859 postów

Napisano 17 styczeń 2022 - 13:28

Noo noo znajdź emaptycznych, świadomych znajomych, niech szybko Cię pokochają i zechcą spędzać z Tobą minimum godzinę tygodniowo, najlepiej co tydzień o tej samej porze skupiając się tylko na Tobie i Twoich problemach oraz pokazywaniu Ci Twoich schematów myślowych i szukając dla nich rozwiązań :D

W depresji człowiek jest większość czasu w smutnych nastrojach, ale oni niech będą w pozytywnych, ale tak umiarkowanie żeby Cię nie drażniło. 

A, że w przyjaźni potrzeba równowagi brania i dawania? No niech cierpliwie poczekają aż zaczniesz się czuć lepiej.

Niech będą tylko całkowicie świadomi tak żeby nie pojawiła się w nich nawet nuta niechęci, wytrącenia z uwagi, niech skrupulatnie zapamiętują historię Twojego życia i zadają istotne pytania. No i zaoszczędzone.

• amino i Willow47 lubią to
Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#18 szara_sówka

szara_sówka

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 22 postów

Napisano 21 styczeń 2022 - 23:06

@Unveiled 

A nie prościej znaleźć świadomych i empatycznych znajomych? W dużym mieście sporo takich osób mieszka.

:)

Cholernie ciężko znaleźć nawet jedną taką osobę w pobliżu. Mieszkam w dużym mieście. Każdy ma tu swoje pilne sprawy. Nikt nie ma przestrzeni dla Ciebie.

#19 Unveiled

Unveiled

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 196 postów
  • Gadu-Gadu:66614511
  • Imię:Unveiled

Napisano 26 styczeń 2022 - 15:46

@Unveiled   1500 zł na miesiąc za to, że bałwan po studiach psychologicznych Cię wysłucha i uda, że Cię rozumie?

Mi świadomi i empatyczni znajomi powiedzieli więcej niż psychologowie i jasnowidze. Za darmo. :)

No i jeszcze Bóg. Bardzo lubi pomagać za darmo, tylko obsesyjnie szanuje wolną wolę i nie ingeruje, chyba, że ktoś we właściwy sposób zwróci się o pomoc.

A wtedy cuda na pstryk. Za darmo. :)

też uważam, że to mega drogo. ale wiesz, potrzebujemy by ktoś naprawdę nas wysłuchał i słuchać będzie rzeczy, których znajomi raczej nie powinni wiedzieć (zależy też jakich masz - jeśli mówisz o twoich bliskich przyjaciołach, okej, rozumiem). doceniam twoje chęci, serio, ale czasem kiedy masz poczucie, że sam nie dasz rady, a stany powracają, należy iść do profesjonalisty.

cieszę się, że masz tak empatycznych znajomych, moja rodzina i przyjaciele w liczbie aż 2 też są wyrozumiali, ale nie potrafią wysłuchać jak specjalista, ponieważ nie rozumieją jak się czuję. nikt nie zrozumie póki sam tego nie przejdzie.

muszę też przyznać rację ikoniczno-ironicznej anche - na ile jest to realne by ktoś odczuwał za każdym razem twoje emocje? 

co do boga. moja mama jest wierząca, mi przypadła wiara w naukę. jeśli wiara sprawia, że czujesz się dobrze - to ja bym chciała, żebyś był bardzo wierzący :) róbmy to co nas uszczęśliwia.

i dzięki oreganok, dzięki za słowa otuchy w każdym razie. 

keep It real

#20 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 26 styczeń 2022 - 19:32

Rozumiem, że nie spotkaliście istot z wyższym poziomem świadomości i nie wiecie jak takie osoby funkcjonują.

Że nie doświadczyliście tego, że ot tak mogą zajrzeć w Wasze emocje i najskrytsze zakamarki Waszych umysłów.

Że jeden taki wgląd potrafi dotknąć praprzyczyny i sedna problemów, które Was trapią oszczędzając lat psychoterapii.

Że wysokiemu poziomowi świadomości towarzyszy zwykle wysoki poziom moralności,

więc do głowy im nie przyjdzie wykorzystać cudze sekrety. (w przeciwieństwie do księży i psychologów)

Że wśród nich jest sporo istot, które lubią wspierać innych*, więc na podstawie swoich wglądów

czasem gratisowo dają znajomym wskazówki warte kilku lat psychoterapii.

!Uwaga – wskazówka: Jeśli się ich o coś konkretnie nie zapytasz nie dostaniesz odpowiedzi.

A wyście się mnie o nic właściwie nie pytali, więc szanuję Waszą niechęć wiedzenia pewnych rzeczy!

Akurat moja ścieżka losu jest inna i mój poziom świadomości chybotliwy, więc się po mnie cudów dobroci i empatii nie spodziewajcie. Powiem więcej proszę nie przesadzać z nie-szanowaniem mnie, bo bycie naprawdę dobrym rezerwuje dla tych, których naprawdę lubię, a tu na forum zachowuję tylko pozory ogłady.

------------

*BTW słyszałem o osobie pożyczającej pieniądze ze słowami, by mu oddać w przyszłym życiu :)

Użytkownik Oreganok edytował ten post 26 styczeń 2022 - 19:35