Skocz do zawartości

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Po śmierci nie będzie nic - o co w tym chodzi? Co to jest nic?

śmierc życie po śmierci życie duch dusza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gość_SmacznyKeksik_*

Gość_SmacznyKeksik_*
  • Gość

Napisano 30 grudnia 2021 - 14:46

A ja myślę, że paradoksalnie obie strony mają rację tylko argumentujecie na zupełnie różnych poziomach rozumowania i dlatego nie możecie się spotkać w dyskusji :P Ateiści mają rację na jednym poziomie twierdząc, że ateizm nie jest wiarą tylko brakiem wiary - bo jak brak czegoś może być czymś? Brak herbaty w czajniczku nie jest ujemną herbatą w czajniczku :D

Jednak teiści argumentują na innym poziomie - nie empirycznym, tylko no nie wiem jak to nazwać... filozoficznym? Chodzi o to, że zarówno zakładając teizm (istnienie Boga) lub ateizm (brak istnienia Boga), trzeba się odwołać do pewnych aksjomatów, czyli kiedy budujemy JAKIKOLWIEK pogląd, to zawsze dochodzimy do pewnych założeń wstępnych, których nie możemy uzasadnić niczym jeszcze wcześniejszym. Te wstępne założenia światopoglądowe z konieczności musimy przyjąć na wiarę. Z tej przyczyny również światopogląd ateistyczny z konieczności u swoich korzeni zawiera poziom oparty na wierze w coś, co przyjmujemy za aksjomat, ten pierwotny punkt wyjścia.

• Willow47 lubi to

#22 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 30 grudnia 2021 - 18:25

@13460  – Z krwawiącym sercem muszę zauważyć, że Twoja konsyliacyjna i nastawiona na dobre relacje z otoczeniem raczyła nie studiować dyskusji na portalu racjonalista.

http://www.racjonalista.pl/forum.php

Na tym uważającym się chyba za wyznacznik ateizmu i racjonalizmu portalu dominuje nie tyle niewiara w dogmat Boga i niewiara w rzeczy paranormalne i nie potwierdzone naukowo co wiara w dogmat, że nie istnieje nic, czego nie zbadałaby i nie potwierdziła mainstream’owa nauka. W tym tonie toczą się dyskusje na portalu racjonalista i w tym tonie wypowiada się guru portalu racjonalistów autor książki „Bóg urojony” R. Dawkins.

Jeśli się weźmie pod uwagę codzienność portalu racjonalista to zmienia podejście do ateizmu. B)

Użytkownik Oreganok edytował ten post 30 grudnia 2021 - 18:33

#23 amino

amino

Bywalec

• Bywalec
  • 536 postów

Napisano 30 grudnia 2021 - 19:16

Jednak teiści argumentują na innym poziomie - nie empirycznym, tylko no nie wiem jak to nazwać... filozoficznym? Chodzi o to, że zarówno zakładając teizm (istnienie Boga) lub ateizm (brak istnienia Boga), trzeba się odwołać do pewnych aksjomatów, czyli kiedy budujemy JAKIKOLWIEK pogląd, to zawsze dochodzimy do pewnych założeń wstępnych, których nie możemy uzasadnić niczym jeszcze wcześniejszym. Te wstępne założenia światopoglądowe z konieczności musimy przyjąć na wiarę. Z tej przyczyny również światopogląd ateistyczny z konieczności u swoich korzeni zawiera poziom oparty na wierze w coś, co przyjmujemy za aksjomat, ten pierwotny punkt wyjścia.

Ateizm to nie religia, sekta, wspólnota ect., więc nie ma żadnej wspólnej filozofii czy aksjomatów. Każdy ateista ma swoje własne przekonania, powody dla których nie wierzy i wytłumaczenie, więc zapewne w części przypadków możesz mieć rację. Ale ja akurat swojej niewiary nie opieram na żadnych aksjomatach, które musze przyjmować na wiarę. Moja filozofia jest prosta jak drut: nie znajduję żadnego racjonalnego powodu aby wierzyć w jakiegokolwiek Boga jakiejkolwiek istniejacej na swiecie znanej mi religii bo każda z nich ma w sobie tyle sprzeczności, że nazwyczajnie w świecie nie ma sensu. I już i tyle. Dopuszczam natomiast istnienie jakiegoś tzw. wyższego bytu ale ponieważ nie mam pojęcia czym ów byt może być ani co chcieć ode mnie, ludzkości czy reszty wszechświata to nie widze powodu aby w niego wierzyć (czyt. czcić i próbowac się domyślać czego by sobie życzył i te wymyślone przeze mnie życzenia starać sie spełniać) bo to bez sensu skoro nie wiem nawet czy jakikolwiek wyższy byt wogóle istnieje. @13460 widzisz tu jakieś aksjomaty przyjmowane na wiarę ? bo ja nie.

#24 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 30 grudnia 2021 - 22:08

Czyli @amino nie jest stereotypowym zwolennikiem idei portalu racjonalista tylko osobą samodzielnie myślącą. Jestem zaskoczony na plus. :unsure:

#25 amino

amino

Bywalec

• Bywalec
  • 536 postów

Napisano 31 grudnia 2021 - 12:10

Chyba Cie rozczaruję @11150 ale z tym zdaniem sie akurat zgadzam: "nie istnieje nic, czego nie zbadałaby i nie potwierdziła mainstream’owa nauka". O portalu, o którym piszesz w życiu nie słyszałam, wiec nie wiem jakie tam panują poglądy. Ale ja osobiście nie doświadczyłam ani nie spotkałam sie z żadnym zjawiskiem w życiu, którego jak do tej pory nauka by nie wyjaśniała. Wiem za to z całą pewnością, że nasze mózgi potrzebują "magicznego" myślenia. Powodów jakby się głebiej zastanowić takiego stanu rzeczy jest wiele, więc się tu nie będę w filozoficzne rozmyslania wdawac an ten temat bo bym na Sylwestra nie zdążyła :P W każdym razie jedni ludzie potrzebują tego magicznego myślenia wiecej inni mniej, ale każdy go w jakimś stopniu potrzebuje, nawet ja. Nie każdy tylko zadaje sobie z tego sprawę i nie każdy odróżnia owo magiczne myslenie od faktów, rzeczywistości czy jak to zwał. Ja zapewne też nie wszystkie swoje magiczne myśli wyłapuję, że to moja fantazja i "pobożne życzenia" a nie rzeczywistość. Człowiek choćby nie wiem jak chciał być logiczny i racjonalny to nigdy całkiem logiczny i racjonalny nie bedzie bo nasze mózgi nie są racjonalne i logiczne tak do końca choćby dlatego, że mamy uczucia i emocje i ich potrzebujemy a to wszystko całkowicie zmienia i z istot rozumnych (racjonalnych) robi z nas istoty czujace (irracjonalne).

Użytkownik amino edytował ten post 31 grudnia 2021 - 12:17

• Tawak lubi to

#26 Ten_Obcy

Ten_Obcy

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 143 postów

Napisano 01 stycznia 2022 - 14:21

Gdyby nie istniało nic, czego nie potwierdziła nauka, to nie byłoby sensu dalej nauką się zajmować. Jest wiele rzeczy, których nauka do tej pory nie potwierdziła i pewnie z tego względu ludzkość wkłada tak duży wysiłek w budowanie zderzaczy hadronów, teleskopów Hubble'a i innych tego typu rzeczy. Żeby dolać oliwy do ognia, to można powiedzieć, że diabeł tkwi w szczegółach. Jeśli nauka zejdzie na poziom kwantowy, to okazuje się, że dochodzi do ściany, bo pomiar zmienia wynik i póki co nauka nie potrafi tego obejść - nic nie jest pewne, wszystko jest z określonym prawdopodobieństwem. Jak dla mnie różnica polega na tym, czy ktoś ma potrzebę się nad tym zastanawiać, czy po prostu nie zawraca sobie tym głowy i jest mu z tym dobrze, co moim zdaniem jest jak najbardziej ok. Tak samo jest z wiarą i ateizmem. Wracając do oryginalnego pytania, nikt nie wie co jest po śmierci. Nie ma nauki, która by to wyjaśniała. 'Nic' znaczy chyba całkowity zanik świadomości - instancji świata, którą każdy z nas ma w swojej głowie niezależnie od tego czy nazwiemy to duszą, czy jakąś formą nieznanej energii. Czy zanika całkowicie, czy nie, tego nie wiem i chyba nawet amino tego nie wie, zwłaszcza po Sylwestrze :). Pytanie do czego komuś ta wiedza jest potrzebna. Dla niektórych wiara w to, że coś jest, jest potrzebna do tego, żeby zachowywać się etycznie albo żeby nadać sens cierpieniu albo w ogóle nadać sens - temat rzeka. Dużo osób ma problem z odnalezieniem sensu i przez to popadają w różne problemy. Kiedyś w jednym filmie (chyba nawet wrzucałem link) słyszałem taki cytat, że w życiu człowieka są 2 najważniejsze dni. Dzień narodzin i dzień, w którym odnajduje sens/powołanie. Jeśli ktoś je odnajdzie, chociażby w zwykłej codzienności zwanej teraz modnie mindfulness, to przestaje tak bardzo zaprzątać sobie głowę tym co jest po śmierci i co to jest 'nic'.

#27 amino

amino

Bywalec

• Bywalec
  • 536 postów

Napisano 01 stycznia 2022 - 15:53

Gdyby nie istniało nic, czego nie potwierdziła nauka, to nie byłoby sensu dalej nauką się zajmować. Jest wiele rzeczy, których nauka do tej pory nie potwierdziła i pewnie z tego względu ludzkość wkłada tak duży wysiłek w budowanie zderzaczy hadronów, teleskopów Hubble'a i innych tego typu rzeczy. Żeby dolać oliwy do ognia, to można powiedzieć, że diabeł tkwi w szczegółach. Jeśli nauka zejdzie na poziom kwantowy, to okazuje się, że dochodzi do ściany, bo pomiar zmienia wynik i póki co nauka nie potrafi tego obejść - nic nie jest pewne, wszystko jest z określonym prawdopodobieństwem.

Pisząc:""nie istnieje nic, czego nie zbadałaby i nie potwierdziła mainstream’owa nauka"" miałam na myśli ezoterykę i zjawiska paranormalne. Tutaj wszystko czego do tej pory doświadczyłam albo usłyszłaszałam da się wyjaśnić logicznie, nauka może nie wszystko wyjaśnia dokładnie i precyzyjnie np. nie wiemy dokładnie jak działa ludzki mózg i jeszcze wiele przed nami do odkrycia w tej dziedzinie, tak samo jak w dziedzinie chorób psychicznych ale to co wiemy daje już ogólne pojęcie np. o tym, że mózg ludzki łatwo oszukać, zmanipulować, jest podatny na sugestie, potrafi płatac nam rózne figle typu paraliż przysenny. I to jak dla mnie tłumaczy te wszystkie duchy, nawiedzenia itp. 

• Tawak i Nann lubią to

#28 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 01 stycznia 2022 - 18:08

@amino  Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić zdanie. Zawsze, choćby na łożu śmierci możesz zmienić zdanie i uwierzyć w rzeczy paranormalne, aniołki, Boga

i zapewniam Cię, że Bóg z aniołkami wtedy posrają się z radości. :D

• anche, molenka i Nann lubią to

#29 Squarex8874

Squarex8874

Nowy uczestnik

• Grupa z ograniczeniami
  • 141 postów
  • Imię:Damian

Napisano 26 lutego 2022 - 15:56

Ja wierzę, że po śmierci będzie reinkarnacja i w następnym wcieleniu będę przystojniakiem wysokim i bardzo inteligentnym.

#30 Jan Nowak

Jan Nowak

Nowy uczestnik

• Grupa z ograniczeniami
  • 30 postów

Napisano 03 czerwca 2022 - 00:09

Ja wierzę, że po śmierci będzie reinkarnacja i w następnym wcieleniu będę przystojniakiem wysokim i bardzo inteligentnym.

skoro jest renkirenacja to juz musiałeś ją przejść, czy teraz jesteś każełkiem i głupim?