Mi pomogła i pomaga, pisałam już w wielu wątkach na ten temat i nie czuję teraz przestrzeni na analizę.
Wybierając terapeutę trzeba szukać kogoś kto ma dobre opinie i nawet gdy trzeba poczekać długo lub zapłacić za to dużo. Takie jest moje zdanie.
Jak obserwuję znajomych to na ogół decydują się na terapię w momencie totalnego kryzysu, nie mają cierpliwości, a czasem możliwości czekać i idą do kogokolwiek.
Sama zrobiłam tak kiedyś i z tego terapeuty też nie byłam zadowolona.
Dobry terapeuta potrafi wesprzeć jak nikt inny w życiu, potrafi pomóc nam stać się osobą którą zawsze byliśmy, ale baliśmy się być, potrafi pomóc nam nauczyć się być prawdziwym, okazywać emocje w zdrowy sposób.
Każdy kto próbuje generalizować czy wychwalając terapię czy ją negując musi być w błędzie. Nie ma bowiem metody dla każdego.
Widzę tu sporo żalu i agresji, nie czuję w potrzebie stawać się obrończynią czegokolwiek, ja słysząc o terapii myślę o wdzięczności. Myślę ile cierpienia zostawiłam za sobą, z iloma rzeczami udało mi się pogodzić, jak wyszłam z borderline, depresji, skłonności uzależnieniowych, jak nauczyłam się w ogóle czuć złość, jak nauczyłam się mieć odwagę mówić, gdy ktoś mnie rani, myślę ile dały mi momenty wypłakania, ćwiczenia które pokazywały mi jak reaguje w różnych sytuacjach, zobaczenie jak dobieram partnerów i możliwośc uwolnienia się od tego schematu. Dla mnie to piękny, budujący proces.
Z moich przyjaciółek większość na terapię chodziła widząc jak mnie to zmieniło, znam kilka par którym uratowało to związek. Znajomi też różnie, niejednokrotnie widziałam, że terapeuta nie jest dobrym terapeutą , że są rzeczy które jednak nie są w pełni profesjonalne i mimo zwrócenia im na to uwagi chodzili do nich dalej, kończyło się to różnie, zadowoleniem lub rozczarowaniem.
W leczeniu fobii społecznej najważniejszy jest trening poznawczy, więc wniosek naukowców jest jeden: równie dobrze będzie działać autoterapia, czytanie książek, wiedza o zachowaniach ludzkich, komunikacji, ..
Efekty nie utrzymują się długo - co nie jest dziwne, pamięć ludzka jest krucha, jedynie ta z dzieciństwa jest wrośnięta w mózg jak kość (nie trzeba pamiętać sytuacji ważne że mózg zachowuje się adekwatnie do tego jak został ukształtowany w dzieciństwie to bardziej działa na poziomie nieświadomym), więc osoba z kiepskim dzieciństwem ma ULTRA ciężko. Jeżeli dzieciństwo było słabe, to żadna terapia nie pomoże na tyle by człowiek funkcjonował normalnie, bez leków w takim przypadku się nie obejdzie... Leki do końca życia.
https://pl.wikipedia...obia_spoĹeczna
Efektywność psychoterapii
Najlepiej udokumentowana jest efektywność terapii poznawczo-behawioralnej w leczeniu fobii społecznej[35][36][37][38][39][40]. Efekty terapii poznawczo-behawioralnej utrzymują się w czasie (pomiary po 3, 6 i 12 miesiącach)[41]. Niektórzy badacze przekonują, że efekty widać nawet po pięciu latach[42]. Meta-analizy badań wykorzystujących randomizację i grupy z placebo wskazują, że jedynie ten typ terapii daje większy efekt w porównaniu do stosowania placebo. Efekt leczniczy udowodniono, przede wszystkim, w wypadku indywidualnej formy terapii – w przypadku formy grupowej dane były mniej jednoznaczne[39][43][44][45]. Prawdopodobnie, w terapii lęku społecznego, szczególnie ważna jest praca poznawcza[46]. Obiecująco przedstawia się możliwość przeprowadzania leczenia poza gabinetem (pacjent korzysta z materiałów bazujących na podejściu poznawczo-behawioralnym). Taka forma jest tańsza i bardziej dostępna dla wielu osób. Podczas leczenia pacjent może być całkowicie samodzielny (brak kontaktu z psychoterapeutą), kontakt może być ograniczony (np. tylko na potrzebę zdawania sprawozdania z postępów poprzez mail) lub psychoterapia może niemal odwzorcowywać przeprowadzaną w gabinecie (wideo-rozmowa). Mimo że samodzielnie przeprowadzana terapia samopomocowa ma szanse być efektywna, to dane wskazują, że kontakt z profesjonalistą zwiększa to prawdopodobieństwo. Potrzebnych jest jednak więcej badań z placebo[41][44][47][48][49]. Sprawdzano efektywność technik relaksacyjnych i treningu umiejętności społecznych – prawdopodobnie będą okazywać się pomocne[43][44]. Przeprowadzane są również badania wykazujące przydatność rzeczywistości wirtualnej, którą można wykorzystywać podczas ekspozycji, ale nierozstrzygnięta jest kwestia efektu placebo[50][51].
Niejednoznaczne wyniki dają analizy badań nad efektywnością terapii opartych na uważności (ang. mindfulness-based therapies, np. MBSR), które wykorzystują medytację uważności. Wstępne ustalenia wyglądają zadowalająco (badania bez placebo, czasem brak randomizacji!)[52][53], ale wyniki nie zostały potwierdzone dla fobii społecznej[44]. Gdy oceniać ogólną efektywność MBT w leczeniu zaburzeń depresyjnych i lękowych, to efekt nie wygląda na większy od placebo[54]. Jeśli chodzi o inne terapie z tzw. „trzeciej fali” terapii poznawczo-behawioralnych (np. terapia akceptacji i zaangażowania, terapia metapoznawcza, terapia poznawcza oparta na uważności, terapia schematów), to istnieją dowody (o różnej jakości metodologicznej) na ich skuteczność, ale głównie w wypadku innych zaburzeń lękowych[55][56][57][58][59].
Nierozstrzygnięta jest kwestia efektywności terapii psychodynamicznej w leczeniu fobii społecznej. W badaniach wykorzystuje się bardziej dyrektywne, często ustrukturyzowane, formy w porównaniu do tradycyjnej terapii: krótkoterminową psychoterapię dynamiczną (ang. brief dynamic therapy), psychodynamiczną terapię wspierającą (ang. dynamic supportive therapy) czy terapię wspierająco-ekspresywną (ang. supportive–expressive therapy). Mimo że wykazuje się efekt leczniczy terapii[60], to nie wygląda na to, by był większy od placebo[43][44].
Meta-analiza badań nad efektywnością nowych metod treningu tendencyjności poznawczej (ang. cognitive bias modification) wykazała małe, ale nieistotne obniżenie poziomu lęku społecznego w próbie klinicznej. Badania cechowały się mieszaną jakością metodologiczną (np. nie wszystkie kontrolowały efekt placebo). W badaniach nad lękiem społecznym wykorzystywano trening tendencyjności uwagi (ang. attention bias modification) lub trening tendencyjności interpretacyjnej (ang. interpretative bias modification)[61]. W starszej meta-analizie, autorom udało się wykazać niedużą (aczkolwiek potwierdzoną statystycznie) efektywność treningów tendencyjności[62]. Podobne efekty uzyskano w meta-analizie skupiającej się tylko na treningu tendencyjności uwagi – choć pozytywne skutki interwencji zanikły po kilku miesiącach. Autorzy konkludują, że metoda jest jeszcze zbyt młoda, by rekomendować ją w wypadku fobii społecznej[63]. Podejmowane są próby łączenia treningu uwagi z innymi terapiami np. poznawczo-behawioralną[64].
___
I teraz proszę bardzo, skuteczność terapii lekami, na podstawie metaanaliz, bardzo dobrze przeprowadzone badania, jakościowe w przeciwieństwie do większości "badań" nad psychoterapiami.
Do tego terapia lekami jest trwała i bez wysiłku, bierzesz lek i wiesz że to działa, możesz funkcjonować. Najlepsza z psychoterapii jest psychoterapia poznawcza, (dlatego nie na miejscu jest tu wypisywać bzdury typu: inny rodzaj psychoterapii wieloletni pomoże, a G... pomoże bo to kompletnie nie ma potwierdzenia w badaniach) można równie dobrze czytać książki -> i efektywność jest maksymalnie 6 miesięcy, w zależności od pamięci zaburzonego może się wydłużyć (można mieć słabą pamięć i efekt utrzyma się bardzo krótko).
Lek:
* bez wysiłku, do tego ma dodatkowe korzyści opisane w książkach o neurogenezie: leki psychotropowe zwiększają inteligencję, pamięć, ogólnie mózg rośnie, polepsza się funkcjonowanie poznawcze
* efekt potwierdzony rzetelnymi badaniami naukowymi,
* efekt trwały dopóki bierzesz lek regularnie, ale nie tylko -> rośnie mózg, rozwija się, więc efekt może być długo po braniu leków, to informacje z najnowszych książek o neurogenezie
Psychoterapia:
* bardzo duży wysiłek, bardzo dużo czytania, bardzo długa praca nad sobą, lub jeżeli ktoś nie potrafi wyciągać wniosków -> bardzo duży wysiłek + bardzo dużo pieniędzy wyrzuconych w błoto,
* efekt słabo potwierdzony, badania niezbyt dobrej jakości,
* efekt krótkotrwały do 6 miesięcy.
Użytkownik kapitol1 edytował ten post 20 sierpnia 2021 - 21:38