Skocz do zawartości

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

wątek dla byłych i potencjalnych schizofreników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bevier

Bevier

Bywalec

• Bywalec
  • 545 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 03 sierpnia 2021 - 16:45

jakbym miał osobie niezaznajomionej z tematem 

wytłumaczyć czym jest schizofrenia ( nazywana dawniej "rozdwojeniem jaźni" )

to wytłumaczyłbym to tak 

tytoń i maszynkę masz na parterze

a przygotowaną kawę na piętrze

nie możesz tych przedmiotów przenosić

Myśli można oszukać, emocji nie.

#2 Moniko02

Moniko02

Bywalec

• Bywalec
  • 631 postów
  • Imię:Monika

Napisano 20 sierpnia 2021 - 14:12

@ Bevier bardzo ładnie to opisałeś słowami. długo się nad tym zastanawiałam co masz na myśli, bo z początku kompletnie tego nie rozumiałam. czytałam kilka razy.

Moim zdaniem jednak schizofrenia to nie jest zabawka i to najgorsza choroba psychiczna w mojej opinii. sama ją mam i wiem jak ciężko jest mi żyć, funkcjonować, a mimo to dzięki mojej miłości daję radę.

#3 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 724 postów

Napisano 05 listopada 2022 - 20:46

lekarze powiedzieli mnie że ja też mam schizofrenię i osobowość schizoidalną ale ja sam stwierdzam że dodatkowo jeszcze depresję, prawdopodobnie nigdy z tego nie wyjdę, ta choroba będzie ze mną na zawsze

#4 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 724 postów

Napisano 06 listopada 2022 - 12:09

zgadzam się bo wizje i myśli które projektuje mój mózg są nie zrozumiałe dla mnie np. jak można przez 15 lat codziennie myśleć o samobójstwie

ale mimo to sprawiam wrażenie człowieka spokojnego

Użytkownik abnegat edytował ten post 06 listopada 2022 - 12:12

#5 anche

anche

anche

• Moderator
  • 7 334 postów

Napisano 06 listopada 2022 - 19:07

forumowiczu @abnegat Nie zrozumieliśmy się.Jasne, że masz postawy by zgodnie ze słowami psychiatry etykietkować
swe dolegliwości słowami depresja i schizofrenia itp., bo taka jest konwencja, że jak czegoś kompletnie nie rozumiemy
to gorączkowo sięgamy po gotowe wyjaśnienia, nie wgłębiając się w nie, bo lepsza półprawda niż przyznanie się do porażki
w kwestii niezdolności wyjaśnienia, co się dzieje wokół.Chodziło mi bardziej o to
Czy zgadzasz się z ich diagnozą/ werdyktem/ wyrokiem, że nie wyjdziesz z tego i zostaniesz z tym na zawsze?

To już mało aktualne spojrzenie na choroby psychiczne choć na pewno są osoby które stanęły we własnym rozwoju i specjaliści którzy nie są "na czasie".
Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#6 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 724 postów

Napisano 07 listopada 2022 - 19:43

Czy zgadzasz się z ich diagnozą/ werdyktem/ wyrokiem, że nie wyjdziesz z tego i zostaniesz z tym na zawsze?

Akurat ten werdykt sam sobie wmówiłem bo obserwuję siebie i znam swoje myśli, zachowanie. Oni tak nie powiedzieli że nigdy z tego nie wyjdę, oni mówią że muszę chcieć leczyć się ale nie zawsze mam ochotę leczyć się bo leczę się z przerwami.

Użytkownik abnegat edytował ten post 07 listopada 2022 - 19:44

#7 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 174 postów
  • Imię:Anon

Napisano 05 czerwca 2024 - 17:23

ale mimo to sprawiam wrażenie człowieka spokojnego

Obłęd nie jest równoznaczny z potrzebą krzywdzenia innych. Dlaczego mam krzywdzić ludzi, którzy nie są winni mojej klęski?

zgadzam się bo wizje i myśli które projektuje mój mózg są nie zrozumiałe dla mnie np. jak można przez 15 lat codziennie myśleć o samobójstwie

Ja mam bardzo miłe wizje, wymyśliłem już sobie sporą część życia na nowo.

#8 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 724 postów

Napisano 05 czerwca 2024 - 18:33

@Tawak widzę że odkopałeś stary temat, więc napiszę że moje życie to mrok i nieustanna walka a większość ludzi jak obserwuję żyje po to aby imprezować i uprawiać seks

#9 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 174 postów

Napisano 05 czerwca 2024 - 18:50

@Tawak widzę że odkopałeś stary temat, więc napiszę że moje życie to mrok i nieustanna walka a większość ludzi jak obserwuję żyje po to aby imprezować i uprawiać seks

Pogodziłem się nie tylko z poniesioną klęską, lecz również z nieuchronnym pogarszaniem się mojego stanu psychicznego.

Tak jak była "Ścieżka wybrańca", tak jest też ścieżka przegrywa. Tak jak pisałeś, dla osoby uznanej przez społeczeństwo za bezwartościową ścieżka jest prosta - wykluczenie społeczne, depresja, schizofrenia, samobójstwo. Depresja chroni nas przez jakiś czas przed samobójstwem, niemniej to nie może trwać cały czas, muszą rozwijać się kolejne zaburzenia i schorzenia np. derealizacja, schizofrenia, depersonalizacja.

To nieuniknione, że znów nawiąże do trylogii Matrixa.

https://getyarn.io/y...f8-a61b20dd3fd0

Użytkownik Tawak edytował ten post 05 czerwca 2024 - 18:54

#10 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 724 postów

Napisano 05 czerwca 2024 - 18:55

@Tawak moim zdaniem po wielu latach walki sam ze sobą jedynym sposobem wyjścia z piekła dla każdego przegrywa, incela, itp jest tylko asceza, celibat, pustelnictwo a nawet post, idź tą drogą @Tawaku

#11 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 174 postów

Napisano 05 czerwca 2024 - 19:01

@Tawak moim zdaniem po wielu latach walki sam ze sobą jedynym sposobem wyjścia z piekła dla każdego przegrywa, incela, itp jest tylko asceza, celibat, pustelnictwo a nawet post, idź tą drogą @Tawaku

Incelem jestem od wielu lat, z kilkuletnią przerwą. Teraz mam etap no fapu, a prowadzi mnie do obłędu taka wegetacja na obrzeżach społeczeństwa.

• abnegat lubi to

#12 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 724 postów

Napisano 05 czerwca 2024 - 19:14

Incelem jestem od wielu lat, z kilkuletnią przerwą. Teraz mam etap no fapu, a prowadzi mnie do obłędu taka wegetacja na obrzeżach społeczeństwa.

taka nasza pokuta, trzeba to przetrwać :mellow:

• Tawak lubi to

#13 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 174 postów

Napisano 05 czerwca 2024 - 19:22

@Tawakwiększość ludzi jak obserwuję żyje po to aby imprezować i uprawiać seks

Ja życie normików znam tylko z przekazów ustnych i elektronicznych.

#14 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 174 postów

Napisano 12 czerwca 2024 - 19:46

Dzisiaj jest dla mnie ten moment, kiedy przegrany mężczyzna nie ma nic do stracenia i pozbywa się wszystkich oporów.

Zdecydowałem się zapisać do psychiatry, aby wykluczyć lub potwierdzić schizofrenię. Lato to czas tortur dla przegrywa, mój stan poza zakładem pracy się pogarsza.

• anche, abnegat i Lumina lubią to

#15 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 724 postów

Napisano 12 czerwca 2024 - 20:23

Dzisiaj jest dla mnie ten moment, kiedy przegrany mężczyzna nie ma nic do stracenia i pozbywa się wszystkich oporów.

Zdecydowałem się zapisać do psychiatry, aby wykluczyć lub potwierdzić schizofrenię. Lato to czas tortur dla przegrywa, mój stan poza zakładem pracy się pogarsza.

lato, ciepełko, słoneczko prawdziwe tortury, zorganizuj sobie jakąś ciemną piwnicę gdzie będziesz mógł czekać w spokoju na śmierć po całym dniu pracy jak ja :mellow: 

głowa do góry :) 

• Tawak lubi to

#16 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 174 postów

Napisano 12 czerwca 2024 - 20:31

@abnegat

Dzięki za słowa otuchy, bracie!

• abnegat lubi to

#17 Lumina

Lumina

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 68 postów

Napisano 14 czerwca 2024 - 21:08

Wizyta u lekarza to dobra decyzja.

Od ponad 10 lat choruję ale stale jestem w kontakcie z lekarzem a a ostatnio potrzebuje więcej mojej terapeutki. Nie rezygnuje z leków bo one mnie trzymają w ryzach a rozmowy z terapeutką pozwalają na bieżąco spojrzeć inaczej na pewne sprawy. Dzięki nim trwam. Bez nich bym dawno poległa...

#18 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 174 postów

Napisano 15 czerwca 2024 - 07:53

@Lumina
Trudno jest się przyznać przed samym sobą do poważnych zaburzeń psychicznych. Do tego dochodzi przełamanie lęku przed konsekwencjami ujawnienia choroby w pracy.

#19 abnegat

abnegat

Bywalec

• Bywalec
  • 724 postów

Napisano 15 czerwca 2024 - 07:56

@Lumina
Trudno jest się przyznać przed samym sobą do poważnych zaburzeń psychicznych. Do tego dochodzi przełamanie lęku przed konsekwencjami ujawnienia choroby w pracy.

nikomu w pracy nie mów że jesteś chory, u mnie w pracy nikt nie wie, zachowuj się normalnie, skup się na pracy

Użytkownik abnegat edytował ten post 15 czerwca 2024 - 07:56

#20 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 3 174 postów

Napisano 15 czerwca 2024 - 08:24

nikomu w pracy nie mów że jesteś chory, u mnie w pracy nikt nie wie, zachowuj się normalnie, skup się na pracy

Nie mogę zataić faktu leczenia podczas badań okresowych. Poprzednie badania mam ważne tylko do 22 lipca.
Aczkolwiek podczas poprzednich badań ujawniłem, że leczyłem się psychiatrycznie, niemniej były to inne zaburzenia, depresyjne.