Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Jak zniszczyła mnie szkoła

#szkoła #ludzie #edukacja #re

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
93 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gość_anche_*

Gość_anche_*
  • Gość

Napisano 21 lipca 2021 - 20:12

Myślisz, że napisanie do nauczycielki może być pomocne w "uporaniu" się z traumą? 

Nie, na przerabianie traum są terapie i warsztaty, dziś przeżywałam złość związaną z nadużyciami dziecięcej mnie i tak bym suce popsuła humor i uświadomiła jaką była beznadziejną nauczycielką :P

Nie napiszę do niej, bo nie tak to uważam działa, po prostu przyszła mi taka refleksja i rozmyślania nad tym :)

#22 sebastian86

sebastian86

Bywalec

• Bywalec
  • 846 postów
  • Imię:Sebek

Napisano 21 lipca 2021 - 22:09

To dobrze, że krzyk zadziałał, u mnie prawdopodobnie przyniósłby przeciwny efekt. Teraz jest mi trudno wyobrazić sobie swoją przyszłość, wydarzenia z ostatniego roku sprawiły, że na pewno teraźniejszość nie jest taka, jaką miała być i przyszłość też będzie inna. Żyję z dnia na dzień. A jak wygląda Twoja przyszłość?

Myślisz, że napisanie do nauczycielki może być pomocne w "uporaniu" się z traumą? 

chcialbym by przyszlosc przyniosla mi stabilizacje i radzenie sobie z zyciem. podstawa to znalezienie pracy w ktorej wytrzymam dluzej niz pol roku. a co jest twoim najwiekszym marzeniem?

#23 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 11 098 postów
  • Imię:Willow

Napisano 22 lipca 2021 - 11:54

Ciekawa sprawa z pisaniem listów. Terapeutycznie są doskonałe. Warto pisać te listy do wszystkich osób, które nas skrzywdziły. Nie trzeba ich wysyłać. Terapeutycznie działa samo napisanie, przelanie swoich krzywd na papier. Taki list można potem spalić wyobrażając sobie jak ogień spala nasze krzywdy albo podrzeć i wrzucić do rzeki myśląc przy tym jak krzywdy odpływają od nas i nie mają na nas już destrukcyjnego wpływu. 

Czasami tak robię. Jeśli osoba, która nas skrzywdziła nie żyje można taki list odczytać nad jej grobem, podrzeć i wyrzucić.

• Moniko02 lubi to
Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#24 sebastian86

sebastian86

Bywalec

• Bywalec
  • 846 postów

Napisano 22 lipca 2021 - 12:22

Myślę, że byłaby bardzo zdziwiona, a nawet pewnie okazałoby się, że przechodzi właśnie zaniki pamięci, bo tak zwykle jest z tymi nauczycielami  :lol:

To trzymam kciuki, żeby Ci się udało :) Na teraz mam raczej banalne marzenie, chciałabym by koszmar przez który przechodzę, w końcu się zakończył... 

kazdy koszmar wkoncu sie konczy. a probowalas metod niekonwencjonalnych?

#25 daleki

daleki

Zadomowiony

• Bywalec
  • 3 049 postów
  • Imię:Daniel

Napisano 22 lipca 2021 - 14:11

Powiedzcie mi jedną rzecz: czy traumy mają poziomy?

Bycie starym głupcem jest proste: wystarczy się zestarzeć.

#26 Gość_anche_*

Gość_anche_*
  • Gość

Napisano 23 lipca 2021 - 00:57

Powiedzcie mi jedną rzecz: czy traumy mają poziomy?

Traumy można różnie klasyfikować, są te mniej i bardziej dla nas dostępne świadomością, pamięcią, są mniej i bardziej intensywne, są mniej i bardziej skomplikowane. Wszystkie robią jednak to samo- nie pozwalają nam żyć pełnią siebie.

#27 sebastian86

sebastian86

Bywalec

• Bywalec
  • 846 postów

Napisano 23 lipca 2021 - 15:39

Kiedyś próbowałam, ale nie przyniosły efektu.

ja nawet metod religijnych probowalem. ale te traumy trzymaja sie mocno. czasami odczuwam je jak by byly rok temu a nie 15 i wiecej. pogodzic sie nie moge z tym czego doswiadczylem. najbardziej mi dokucza okres szkoly sredniej gdzie zycie mialem lepsze troche niz w podst. i gimn. chyba dlatego ze bylem juz wtedy prawie dorosly.

#28 daleki

daleki

Zadomowiony

• Bywalec
  • 3 049 postów
  • Imię:Daniel

Napisano 23 lipca 2021 - 19:12

Traumy można różnie klasyfikować, są te mniej i bardziej dla nas dostępne świadomością, pamięcią, są mniej i bardziej intensywne, są mniej i bardziej skomplikowane. Wszystkie robią jednak to samo- nie pozwalają nam żyć pełnią siebie.

A czy często nie jest tak że taka trauma, przepraszam, przykrość, bo trauma to może być po śmierci kogoś bliskiego, wojnie, zamachu terrorystycznym, jest tylko środkiem do wypełnienia pustego życia w którym nic istotnego się nie zdarza? Czy tylko ja zauważam że bardzo wiele osób stawia swoje problemy wyżej niż siebie samego?

Bycie starym głupcem jest proste: wystarczy się zestarzeć.

#29 Moniko02

Moniko02

Bywalec

• Bywalec
  • 638 postów
  • Imię:Monika

Napisano 24 lipca 2021 - 11:24

@Willow47 Pisanie listów to moja codzienność! czy ty korenspondujesz z kimś i wysyłasz te listy, czy tylko pozostają one nie wysłane?

• Willow47 lubi to

#30 Gość_Teraźniejszy_*

Gość_Teraźniejszy_*
  • Gość

Napisano 24 lipca 2021 - 14:13

@Willow47,, no właśnie co robisz z listami ? Podziel się  proszę słowami , wszyscy wiemy że masz dar słów  :rolleyes: 

#31 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 11 098 postów

Napisano 24 lipca 2021 - 21:32

@Moniko02 staram się pisać listy do bliskich. Ale te wybaczające są tak naprawdę do mnie samej. Tych nie wysyłam. Palę albo drę na strzępy.

Czy tylko ja zauważam że bardzo wiele osób stawia swoje problemy wyżej niż siebie samego?

Chyba właśnie dlatego trauma jest traumą, że sobie z nią nie radzimy, nie panujemy nad emocjami, uczuciami, nerwami, zachowaniem...

@14142 listy wybaczające drę albo palę a listy do bliskich zwyczajnie wysyłam tradycyjną pocztą. 

Generalnie staram się w rodzinie podtrzymać tradycję pisania i wysyłania listów. Fajna sprawa dostać list :)

Dołączona grafika

#32 sebastian86

sebastian86

Bywalec

• Bywalec
  • 846 postów

Napisano 25 lipca 2021 - 20:05

czemu ja nie potrafie zapomniec o szkolnych przezyciach nawet na jeden dzien...

#33 Bevier

Bevier

Bywalec

• Bywalec
  • 545 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 26 lipca 2021 - 17:48

@sebastian86 bo nalezy sie zemscic

Myśli można oszukać, emocji nie.

#34 sebastian86

sebastian86

Bywalec

• Bywalec
  • 846 postów

Napisano 26 lipca 2021 - 17:51

@sebastian86 bo nalezy sie zemscic

jak niby?

#35 Gość_Teraźniejszy_*

Gość_Teraźniejszy_*
  • Gość

Napisano 29 lipca 2021 - 14:42

@Willow47,,,  tak rozumiem , można się wykrzyczeć wyżalić na kartce papieru  tak szczerze i tak do bólu . Można równieżpodać mleko w proszku , ja piję mleko kóz tylko dlatego bo nie mam dostępu do mleka alpaki , a w proszku po prostu nie lubię , jestem  ssakiem z natury i naturalnie zapominam o krzywdach mi wyrządzonych i właśnie z tego powodu nie palę ani nie niszczę , bo ,  i po co niszczyć kartki z notesu , ale bardzo lubie nasiona sadzić  i czekać jak wykiełkują , myślęże ty też lubisz pogrzebać w ziemi ?  :rolleyes: 

#36 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 11 098 postów

Napisano 29 lipca 2021 - 22:43

@14142 hmmmm pisanie listów to moja metoda, dla ciebie będzie to picie mleka......jesteśmy różni....i dobrze.

Lubię grzebać w ziemi, bardzo to lubię, uspokajam się i porządkuję myśli :)

Dołączona grafika

#37 Sterrennacht

Sterrennacht

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 180 postów
  • Imię:Nothing

Napisano 30 lipca 2021 - 08:48

Najgorsze było gimnazjum. U mnie przynajmniej.

Potem już jakoś poszło.

Nie ogarniam gimnazjum. Teraz wróciła podstawówka, ale szczerze mówiąc to wszystko od początku było masakrycznie zorganizowane. W moim gimnazjum nie było odzielenia od młodszych klas, za to było mieszanie klas, przez co dobrzy przyjaciele byli czasem rozdzielani. Może to nic, ale jednak bycie ze swoim kumplem w tej samej klasie jest fajniejsze niż oddzielnie, ciągłe "wojny" między klasami itp. a nauczyciele nie reagowali. Jeden z gorszych okresów

#38 Gość_Teraźniejszy_*

Gość_Teraźniejszy_*
  • Gość

Napisano 30 lipca 2021 - 13:33

@Willow47,,, To całkiem normalne że jesteśmy inni , ale to właśnie doświadczenia te dobre i nie uświadamiają nas w tym  że czujemy i przeżywamy podobnie , chciałbym z tobą troszkę popisać w przyszłym tygodniu jeśli to nie problem dla ciebie , życzę udanego weekendu . :rolleyes: 

• Bevier lubi to

#39 Nezuuu

Nezuuu

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 186 postów

Napisano 01 sierpnia 2021 - 21:22

Najgorszy okres mojego szkolnego życia to było gimnazjum. Byłam grubsza, miałam milion kompleksów.. W końcu schudłam 10 kg w 3 miesiące i nagle wszyscy mnie zaczęli dostrzegać. Teraz to ja byłam „laska” miałam najszczuplejsze nogi. Później zaczęło sie komentowanie nauczycieli i zwracanie uwagi mojej mamie na wywiadówce, że coś się chyba dzieje ze mną nie tak. Pamietam, że dużo osób śmiało się z mojego stylu. Co z jednej strony miałam w d#pie a z drugiej No ruszało mnie to. Bo chciałam być w końcu akceptowana i zauważona. Byłam tak strasznie wychudzona z czasem, że nie miałam siły wstawać ani płakać. Tak na mnie wpłynęło wyśmiewanie dotyczące mojej wagi od przedszkola. Pamietam jak bawiliśmy się w Smerfy i dzieci mówiły, że ja będę ŁASUCHEM. Teraz mnie to bawi, bo powód żałosny, ale przez 22 lata mojego życia pamietam ten tekst.
  • Bevier lubi to

#40 sebastian86

sebastian86

Bywalec

• Bywalec
  • 846 postów

Napisano 15 sierpnia 2021 - 14:14

drecza mnie wspomnienia ze szkoly sredniej, mocno to wplywa na moje funkcjonowanie