Skocz do zawartości

- - - - -

Anioły

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gość_fatum_*

Gość_fatum_*
  • Gość

Napisano 04 czerwca 2022 - 23:24

@14744 ciekawi mnie na jakich dowodach opierasz swoje tezy. Bo skoro nie ma dowodów na istnienie Boga, to nie ma dowodów na istnienie np. powietrza. Nie widać go przecież, nie możesz go zważyć ani zmierzyć. 

No chyba sobie jaja robisz, istnienie powietrza akurat da się udowodnić bardzo prostymi sposobami. Chemia.

#22 Paolcia87

Paolcia87

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 404 postów
  • Imię:Paulina

Napisano 04 czerwca 2022 - 23:46

@14714 ten przykład z powietrzem jest często forsowany przez osoby wierzące.
Owszem,w dzisiejszych czasach jesteśmy w stanie pojąć czym jest powietrze i z czego się składa,ale czy jesteśmy w stanie już pojąć czy istnieje coś takiego jak Boskość? Uważam, że jeszcze na tym etapie nie, a pamiętajmy, że były czasy kiedy ludzie nie wiedzieli czym jest takie np. niewidzialne powietrze. Dlaczego stosuje się to jako porównanie w dzisiejszych czasach odnośnie wiary i moim zdaniem bardzo trafnie.

W zjawisko tz. Aniołów i czegoś Więcej wierzę, ale to z moich doświadczeń życiowych.. Nie jestem praktykującą katoliczką i mam swoje powody.

#23 Gość_PiotrWill_*

Gość_PiotrWill_*
  • Gość

Napisano 04 czerwca 2022 - 23:50

@14744 ciekawi mnie na jakich dowodach opierasz swoje tezy. Bo skoro nie ma dowodów na istnienie Boga, to nie ma dowodów na istnienie np. powietrza. Nie widać go przecież, nie możesz go zważyć ani zmierzyć. 

Mam trochę uczulenie na tego typu stwierdzenia, więc pozwól, że sprostuję. Powietrze można zważyć, wystarczy waga, dobra pompa i 2 identyczne komory próżniowe. Można w ten sposób ważyć dowolne gazy.

• amino lubi to

#24 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 05 czerwca 2022 - 09:31

Mam trochę uczulenie na tego typu stwierdzenia, więc pozwól, że sprostuję. Powietrze można zważyć, wystarczy waga, dobra pompa i 2 identyczne komory próżniowe. Można w ten sposób ważyć dowolne gazy.

@14669  Ja bym chyba najpierw skroplił i dopiero wtedy zważył. No właśnie: pytanie do forumowych bystrzaków / inżynierów:

Czy jak się dużą ilość powietrza / gazu pod wpływem temperatury/ ciśnienia skropli do małej objętości płynu, czy waga  obydwu byłaby taka sama?

No bo jeśli tak to wracając do tematu można by skroplić i potem zważyć anioły - co o o tym myślicie?

Użytkownik Oreganok edytował ten post 05 czerwca 2022 - 09:31

#25 Gość_fatum_*

Gość_fatum_*
  • Gość

Napisano 05 czerwca 2022 - 11:59

Włóżcie świeczkę do słoika, zapalcie i zamknijcie słoik i będziecie mieli dowód na istnienie powietrza, nie trzeba nic skraplać. Jeszcze dobitniej można się przekonać o istnieniu powietrza podduszając się, ale nie polecam, bo były przypadki zgonów np. przy masturbacji z podduszaniem się. Dajmy sobie spokój z takimi dywagacjami. Boskość czy siła wyższa jest czymś z założenia abstrakcyjnym, nie do pojęcia umysłem ludzkim i jeśli jakikolwiek bóg osobowy istnieje, to raczej traktuje nas jako zwierzątko domowe, chociaż ono przynajmniej wie, że ma pana, a ten to jak jakaś czapka niewidka.

Ja za "aniołów" uważam takich ludzi, jak ten z historii Oreganoka. Czasami się na takich trafia i ratują nam dupę, a później nigdy więcej ich nie spotykamy.

Użytkownik fatum edytował ten post 05 czerwca 2022 - 12:03

#26 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 11 057 postów
  • Imię:Willow

Napisano 05 czerwca 2022 - 13:07

@14669 to tylko pierwszy przykład, jaki mi wpadł do głowy. Za słabo jestem wykształcona i teologicznie i naukowo, by dyskutować na argumenty. Pozostaje mi wierzyć, mimo, że nie dotknęłam ran Chrystusa i nie włożyłam w Jego bok ręki. Ale jest to dla mnie ważne jak oddychanie. Mam też osobiste doświadczenia cudów, zbyt osobiste by dzielić się nimi na forum publicznym. 

Na nasze szczęście do wiary nie ma przymusu, jest całkowita wolność, zatem każdy z nas ma swoją ścieżkę. 

I zgadzam się z tezą @11150 o sprzedajności naukowców, bo nauka w swojej istocie jest 0-1.

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#27 Gość_PiotrWill_*

Gość_PiotrWill_*
  • Gość

Napisano 05 czerwca 2022 - 16:25

@14669  Ja bym chyba najpierw skroplił i dopiero wtedy zważył. No właśnie: pytanie do forumowych bystrzaków / inżynierów:

Czy jak się dużą ilość powietrza / gazu pod wpływem temperatury/ ciśnienia skropli do małej objętości płynu, czy waga  obydwu byłaby taka sama?

No bo jeśli tak to wracając do tematu można by skroplić i potem zważyć anioły - co o o tym myślicie?

Masa byłaby taka sama. Druga część komentarza co moim zdaniem cringe. Nawet jeśli jest tzw. świat nadnaturalny to nie mamy obecnie jak tego zweryfikować. Nie mamy narzędzi bo metoda naukowa opiera się na powtarzalności. Jak chcesz, to wierz w to, to nie moja sprawa. Ja nie mam zdania na ten temat. Religia chrześcijańska w moim życiu odegrała bardzo negatywną rolę i ja sam nie chcę mieć z tym nic wspólnego.

• Tawak lubi to

#28 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 09 czerwca 2022 - 18:40

Oj tam od razu „cringe” ( pl żenada) Żart ze skraplaniem aniołów miał na celu zakończenie off topa

i powrót do meritum wątku jakim są anioły.

Jeśli jakiś fan nauki odpowie: "nie wierzę w niewidzialne magiczne anioły , wierzę tylko w to co naukowo widzialne ( pod mikroskopem)

np. w atomy…"   Hello! Wg. oficjalnego modelu atomu gdyby jądro atomu wodoru było wielkości  leżącej na trawie mandarynki,

to elektron byłby wielkości główki od szpilki oddalony od mandarynki tak jak czubek wieży Eiffel’a od ziemi…
Czyli tzw. materia jest w zasadzie pełna pustki i niematerialności. Magia,co? B)

Skoro mowa o magii Anioły występują w wielu systemach magicznych i religiach (na pewno w Judaizmie, Chrześcijaństwie i Islamie )

i pomagają gratis także ateistom. I wraca pytanie czemu by nie skorzystać z ich pomocy?

Użytkownik Oreganok edytował ten post 09 czerwca 2022 - 18:41

#29 Gość_Dasbotu96_*

Gość_Dasbotu96_*
  • Gość

Napisano 09 czerwca 2022 - 19:28

Przypomniał mi się jeden z moich ulubionych cytatów z wierszy:
"Czucie i wiara silniej mówi do mnie,
niż mędrca szkiełko i oko".

#30 RenyaL

RenyaL

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 90 postów

Napisano 17 czerwca 2022 - 15:30

Anioły są ;) I te dobre i te upadłe

• Nelyssa lubi to

#31 hawwa

hawwa

jestem jaka jestem :O)

• Bywalec
  • 6 480 postów

Napisano 18 czerwca 2022 - 09:07

Ja jestem zbuntowanym aniołem  :rolleyes:

Tak mi zawsze w pracy mówili...

"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#32 Paolcia87

Paolcia87

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 404 postów
  • Imię:Paulina

Napisano 18 czerwca 2022 - 18:21

@hawwa myślę, że fajnie być takim zbuntowanym aniołem :) Poza tym pasuje to do Ciebie, oczywiście w pozytywnym sensie :)

#33 Gość_fatum_*

Gość_fatum_*
  • Gość

Napisano 18 czerwca 2022 - 21:19

Ja jestem zbuntowanym aniołem  :rolleyes:

Tak mi zawsze w pracy mówili...

Nosisz bejzbolówkę i grasz w piłkę? :unsure:

#34 hawwa

hawwa

jestem jaka jestem :O)

• Bywalec
  • 6 480 postów

Napisano 19 czerwca 2022 - 07:03

Nie, ale dawniej miałam blond lokate długie włosy  i moja twarz pokazuje grymas wiecznego wkurwu 

"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#35 Gość_fatum_*

Gość_fatum_*
  • Gość

Napisano 29 czerwca 2022 - 07:24

Nie, ale dawniej miałam blond lokate długie włosy  i moja twarz pokazuje grymas wiecznego wkurwu 

Nawiązałem do telenoweli :D

#36 Gość_Dasbotu96_*

Gość_Dasbotu96_*
  • Gość

Napisano 29 czerwca 2022 - 07:34

@14714, mój brat nieraz mawiał, że w telewizji leci "zbutwiały anioł".Ale on jaja sobie lubił robić.Brat.Bo anioł to nie wiem.😃

Użytkownik Dasbotu96 edytował ten post 29 czerwca 2022 - 07:34

#37 ostatniaszansa

ostatniaszansa

Nowy uczestnik

• Grupa z ograniczeniami
  • 35 postów
  • Imię:mefisto

Napisano 29 czerwca 2022 - 09:29

Wielka szkoda jest że już normalnie nie mozna pogadać bo prawie każde słowo lub wyrażenie to jest jakiś zjebany serial. Naprawdę słowo anioł kojarzy wam się z telewizją? Bo mi nie. I to nie jest śmieszne :-(.

#38 Gość_Dasbotu96_*

Gość_Dasbotu96_*
  • Gość

Napisano 29 czerwca 2022 - 10:01

Czasami lubię żartować,@ ostatniaszansa .Również z siebie.
Nie,słowo"anioł"nie kojarzy mi się z telewizją.Myślę, że mój Anioł Stróż ma poczucie humoru i się nie obraził.

#39 ostatniaszansa

ostatniaszansa

Nowy uczestnik

• Grupa z ograniczeniami
  • 35 postów
  • Imię:mefisto

Napisano 29 czerwca 2022 - 10:05

@14349 spokojnie nie jestem bigotą. Bardziej chodzi mi o szacunek do języka. Wiem że lubisz żartować.

#40 Nelyssa

Nelyssa

Czerwony Diament

• Bywalec
  • 4 632 postów
  • Imię:Karolcia

Napisano 08 października 2025 - 08:25

Super temat, uwielbiam Aniołki i mam do nich ogromny sentyment, bo często tylko one mnie najbardziej wspierały i rozumiały, pomagały mi również żyć lepiej i w sposób taki, żebym była dobrym człowiekiem, ale jednocześnie zachowała w sobie asertywność itp. Są po prostu przecudowne, i cały czas mi pomagają :)
Moje forum: www.zzyty-team.net.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych