Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Potrzebuję rozmowy, wsparcia, zrozumienia

depresja depresja nawracająca samotność psychoterapia wsparcie podobne doświadczenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 ewe123

ewe123

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 8 postów
  • Imię:Ewelina

Napisano 22 kwietnia 2021 - 20:13

Witam, 

Cierpię na depresję od kilku lat... Kilka miesięcy smutku, potem kilka miesięcy radosnego życia i tak ciągle. Biorę leki i od dziś rozpoczęłam po raz drugi psychoterapię. Jestem osobą wysoce wrażliwą, empatyczną, chłonę emocje swoje i innych jak gąbka. Tylko problem w tym, że je w sobie zatrzymuję, a gdy narastają to przychodzi dół. W moim domu rodzinnym nigdy się nie rozmawiało o emocjach, uczuciach, samopoczuciu, zdrowiu psychicznym czy w ogóle otwarcie o problemach. Nie nauczyłam się tego i przenoszę to nadal na relacje z ludźmi. Mam znajomych, ale rozmawiam z nimi o codziennych sytuacjach, zainteresowaniach, jednak to nie wystarcza. Nie potrafię otworzyć się nawet przed przyjaciółmi, wiem o nich więcej niż oni o mnie. Moje życie wewnętrzne jest tłamszone przeze mnie i nie dzielę się nim. To trudne nosić na swoich barkach taki ciężar. 

Jestem tutaj, ponieważ potrzebuję rozmowy z kimś, kto czuję się podobnie jak ja. Może to właśnie Ty? Jeśli potrzebujesz rozmowy o swoim zdrowiu psychicznym, depresji, samopoczuciu i jednocześnie chcesz wysłuchać o moim to napisz proszę.

• Sebastian89 lubi to

#2 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 23 kwietnia 2021 - 21:50

Witaj. Zazwyczaj forumowicze zaczynają mniej więcej tak... Jest mi źle, kto ze mną pogada/ popisze, by mnie wesprzeć... ,

a Ty wydajesz się mieć inne podejście. Jak rozumiem masz swoje problemy, a mimo to,

przybywasz na forum  bardziej po to by  empatycznie wysłuchać innych a nie tylko wyżalać się.

Fanów Ci tu nie zabraknie :)

#3 ewe123

ewe123

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 24 kwietnia 2021 - 09:13

Nie szukam fanów :) Owszem, potrzebuję się wyżalić, ale od samego 'wyżalenia' mam psychoterapeutke. Tutaj chcę rozmowy, bo ciekawi mnie też jak druga strona przeżywa podobne trudności.

#4 Gość_SmacznyKeksik_*

Gość_SmacznyKeksik_*
  • Gość

Napisano 24 kwietnia 2021 - 10:33

Cześć, spodobała mi się nazwa Twojego tematu - w prosty, rzeczowy i bezpośredni sposób wyraża Twoje potrzeby. Mam nadzieję, że spodoba Ci się forum i poznasz tu ciekawych rozmówców :)

#5 ewe123

ewe123

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 24 kwietnia 2021 - 13:34

Cześć, spodobała mi się nazwa Twojego tematu - w prosty, rzeczowy i bezpośredni sposób wyraża Twoje potrzeby. Mam nadzieję, że spodoba Ci się forum i poznasz tu ciekawych rozmówców :)

Dziękuję, właśnie się tego uczę - rozpoznawania swoich potrzeb i mówienia o nich w prosty, rzeczowy i bezpośredni sposób. Tak, poznałam ciekawych rozmówców i cały czas poznaję, cieszę się, że tutaj trafiłam  :)

Witaj. Zazwyczaj forumowicze zaczynają mniej więcej tak... Jest mi źle, kto ze mną pogada/ popisze, by mnie wesprzeć... ,

a Ty wydajesz się mieć inne podejście. Jak rozumiem masz swoje problemy, a mimo to,

przybywasz na forum  bardziej po to by  empatycznie wysłuchać innych a nie tylko wyżalać się.

Fanów Ci tu nie zabraknie :)

Nie szukam fanów  :) Owszem, potrzebuję się wyżalić, ale od samego 'wyżalenia' mam psychoterapeutke. Tutaj chcę rozmowy, bo ciekawi mnie też jak druga strona przeżywa podobne trudności.

Użytkownik ewe123 edytował ten post 24 kwietnia 2021 - 13:34

#6 Gość_Teraźniejszy_*

Gość_Teraźniejszy_*
  • Gość

Napisano 24 kwietnia 2021 - 20:31

@ewe123 ,,  miło  cię poznać , aby rozpocząć rozmowę wystarczy wyrazić , wyjaśnić siebie  przelotie lotnie szczerze bez  konieczności obnażana własnego Ja  :rolleyes: 

#7 Gość_AdAm._*

Gość_AdAm._*
  • Gość

Napisano 25 kwietnia 2021 - 11:11

@ewe123 cześć Ewelina  :) jak będziesz potrzebowała rozmowy, śmiało pisz. Jeśli będę dostępny, nie zostawię wiadomości bez odpowiedzi  :) dobrze, że tutaj jesteś. Wszystkiego dobrego!

#8 ewe123

ewe123

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 17 października 2021 - 18:19

Witam Wszystkich, czy ktoś ma teraz czas na rozmowę?

#9 Varg

Varg

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 173 postów

Napisano 17 października 2021 - 20:38

ja mam czas tyle że ograniczony kapryśnym zdrowiem. to znaczy pojawiam się i znikam bez ostrzeżenia.

" Nie czas żałować róż gdy płoną lasy "