Skocz do zawartości

Chelatacja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 22 kwietnia 2021 - 13:46

chelatacja.
Jak wiemy metale ciężkie są wszędzie. W barwnikach do robienia tatuaży, w plombach do zębów starszego typu,
bywają w żywności (ale to dłuższy temat) I potem taki ołów, rtęć, kadm itp kumuluje się w naszym krwioobiegu

i przenika do mózgu.  Są suplementy, które odrtuwają organizm z metali ciężkich (ale to dłuższy temat),
ale można to zrobić poprzez zabieg chelatacji.  Podłączani jesteśmy do kroplówki  z EDTA  na parę godzin kilka dni pod rząd

(lepiej wziąźć urlop z pracy)  i to oczyszcza krew z metali ciężkich skutecznie, a nasze neurony odżywają.
Byłem świadkiem jak pani po chelatacji nie tylko odzyskała wigor ale i odblokowała w Sobie wspomnienia z dzieciństwa.

#2 amino

amino

Bywalec

• Bywalec
  • 536 postów

Napisano 22 kwietnia 2021 - 13:58

Jakieś badania sa wczesniej robione takiemu pacjentowi czy on rzeczywiście jest tymi metalami cieżkimi zatruty przed taką chelatacją ? Jakiś link do info na temat jak ta chelatacja wygląda i na czym polega dokładnie i co ten skrót EDTA znaczy ? Kto wykonuje takia chelatację ? Lekarz, znachor, kosmetyczka ?

• ohnowow lubi to

#3 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 22 kwietnia 2021 - 14:10

Ja sobie zażyczyłem chelatację profilaktycznie i badań nie miałem. NIe wiem jak inni.

Tam gdzie robiłem chelatację na południu Polski  był dr nauk medycznych i  doświadczona pielęgniarka.

To, że dr nauk medycznych był doktorem z Ukrainy dla mnie było spoko.

EDTA https://pl.wikipedia.org/wiki/EDTA

Ponieważ opis cheltacji jest na strone, który jest gabinetem komercyjnym, to nie umieściłem go, by nic  nie reklamować

i nie łamać regulaminu forum, którego przestrzegam.

Użytkownik Oreganok edytował ten post 22 kwietnia 2021 - 14:26

#4 amino

amino

Bywalec

• Bywalec
  • 536 postów

Napisano 22 kwietnia 2021 - 15:05

OK ciekawe... ale ja tobym wolała jednak najpierw sprawdzić czy mam co usuwać zanim bym sobie zafundowała taką kurację. I choćby z czystej ciekawości sprawdziła wyniki badań PRZED i PO. Tylko nie wiem nawet jak się bada obecność metali ciężkich. Zresztą to chyba działa tylko na ciezkie zatrucie, w sensie jak się w krwiobiegu nagle w krótkim czasie nagromadzi ich duża ilosc tak jak w tym przytacxanym wszędzie przypadku tych robotników z fabryki akumulatorów, których tak leczyli z zatrucia ołowiem. Bo przy długofalowym podtruwaniu organizmu np. z pożywieniem czy z innych źródeł to te metale raczej juz dawno się ulokowały w różnych miejscach, nabroiły co miały nabroić i nie krążą już sobie w krwiobiegu zeby je wystarczyło wypłukać taka kroplówką... Tak mi się wydaje i tak to zrozumiałam po przeczytaniu w necie o tym chelatowaniu. Bo na temat leczenia zatruć metalami ciezkimi to tam wiele nie piszą, więcej jest o leczeniu miażdżycy i chorób wieńcowych ta metodą.

#5 Depresjonista

Depresjonista

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 60 postów

Napisano 22 kwietnia 2021 - 19:39

Sceptycznie podchodzę do tego typu metod, tym bardziej, że ta konkretna nie jest podparta żadnymi badaniami.

Komisja Etyki Lekarskiej zleciła przygotowanie opinii na temat tej metody. Jej autor prof. Andrzej Szuba po zbadaniu wszystkich doniesień na ten temat orzekł, że stwierdzenia zawarte w ogłoszeniach reklamowych, takie jak „chelatacja – sposób na zatkane naczynia krwionośne” , czy „skuteczna metoda leczenia miażdżycy” nie są poparte żadnymi dowodami naukowymi, czyli inaczej mówiąc, są wyssane z palca.

To, że komuś pomogło nie jest żadnym dowodem, ale sporo ludzi się na to nabiera, że jak jednej osobie pomaga to znaczy, że jest to skuteczne. Tak naprawdę zawsze znajdzie się co najmniej jedna osoba, która powie, że coś jej pomogło, ale też znajdzie się co najmniej jedna osoba, która powie, że jej to samo nie pomogło.

Myślę, że lepszym pomysłem jest jakieś rozwiązanie nieinwazyjne, np. podobno liście kolendry mają właściwości detoksykacyjne, a są dużo tańsze i jeśli nie pomogą to przynajmniej nie zaszkodzą.

• ohnowow lubi to

#6 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 11 089 postów
  • Imię:Willow

Napisano 22 kwietnia 2021 - 21:14

Profilaktycznie czy leczniczo badania powinny być wykonane. Wspomniany wyżej prof. Szuba jest światowej klasy ekspertem. Uwierzyłabym mu na słowo.

Poza tym mam w rodzinie przypadek zatoru po chelatacji, skrzep zamiast się rozpuścić oderwał się i powędrował do mózgu. Dlatego tak ważne są badania przed. 

A na oczyszczenie organizmu z metali ciężkich są inne metody. Można pić/jeść chlorellę, zeolit również pomaga. Nie działają natychmiastowo ale powoli można się odtruć.

Warto również zadbać o jelita. Zdrowe kosmki jelitowe są właśnie po to, żeby przechwytywać wszelkie trucizny i je skutecznie z organizmu usuwać.

• ohnowow lubi to
Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#7 amino

amino

Bywalec

• Bywalec
  • 536 postów

Napisano 22 kwietnia 2021 - 22:46

Sceptycznie podchodzę do tego typu metod, tym bardziej, że ta konkretna nie jest podparta żadnymi badaniami.

Kurcze nie chciało mi sie wczytywać aż tak bardzo w te podlinkowane odnośniki ale z tego co wyczytałam bardzo pobieżnie to wynika, że jednak jakieś badania jak najbardziej były robione ad. skuteczności w leczeniu miażdżycy i chorób wieńcowych. Mi sie szczerze mówiąc nie chce tego co tam napisali weryfikować bo na razie nie potrzebuję żadnego chelatowania, ale jak komus sie będzie chciało to sobie sprawdzi czy to prawda czy bzdury: Historia chelatacji w pigułce podana za Wikipedią: http://www.chelatacj...ria-chelatacji/

#8 Depresjonista

Depresjonista

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 60 postów

Napisano 28 kwietnia 2021 - 18:02

No tak, nie mówię, że badania nie były robione, tylko że nie wynika z nich, że ta metoda jest skuteczna. Na Wikipedii można poczytać więcej o ocenach negatywnych. Link powyżej nie ma żadnej wartości merytorycznej, gdyż prowadzi do strony, której celem jest reklama tej metody. Są tam podane placówki gdzie można skorzystać z tego typu usługi, więc wspomniany podmiot czerpie korzyści materialne z chelatacji, więc nie jest to źródło obiektywne. Dodatkowo też należy zaznaczyć, że autor wątku sugeruje, że metoda jest skuteczna na odtruwanie organizmu i warto sobie taki zabieg wykonać profilaktycznie, a co do tego nie ma podstaw naukowych. Wszelkie "cudowne" metody na tym bazują, że podaje się kilka przypadków, gdzie osoby po stosowaniu tych metod odczuwały poprawę, ale nie dowodzi to prawdziwości danej metody, gdyż jest coś takiego jak efekt placebo, oraz różne inne czynniki, które mogą wpłynąć na zaburzenie oceny. Dlatego właśnie prowadzi się badania, żeby porównać dwie grupy badanych i na tej podstawie wyciągnąć wnioski czy metoda jest skuteczna w danym obszarze, a jeśli tak to w jakim stopniu.

#9 amino

amino

Bywalec

• Bywalec
  • 536 postów

Napisano 29 kwietnia 2021 - 11:46

@Depresjonista tak wiem, ze ten link prowadzi do strony, która zachwala te metodę w celach komercyjnych dlatego napisałam, ze można sobie przeczytać ta historię w pigułce, którą tam podali (za Wikipedią zresztą) a potem zweryfikować czy jest to historia prawdziwa. Bo jakieś "fakty" tam zostały przedstawione, samemu trzeba już sobie wygooglać czy to są rzeczywiście fakty i jakies dowody i badania potwierdzajace skuteczność rzeczywiscie istnieją czy fakenewsy i takich dowodów nie ma albo badania są naciągane. Zawsze chyba warto zapoznać sie ze stanowiskiem obu stron a nie polegac na jakiejśc jednej opinii jednego profesora choćby i był specjalistą i autorytetem bo autorytety tez się moga mylić lub mieć jakiś swój własny cel w przedstawianiu takiej a nie innej opinii. Zasadę ograniczonego zaufania dobrze jest stosować konsekwentnie wobec wszystkich a nie tylko wybiórczo wobec tych, którym "z zasady" uważamy, że nie warto ufać a innym wierzyć na słowo bo im wierzyć chcemy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych