Jak pisałem w moim pierwszym poście na tym forum. W moim przypadku depresja jest objawem innej choroby. A mianowicie mam Spektrum Autyzmu. Choroba ta jest chorobą nieuleczalną. Spektrum Autyzmu bardzo mi utrudnia życie. W prawdzie życiu codziennym funkcjonuje dobrze. Czyli na przykład: zrobię porządki, zrobię zakupy, jak potrzeba pójdę do lekarza. W sprawach bardziej istotnych jest problem. Mam lekki stopień niepełnosprawności. Dlatego mam prawo do pracy w zakładzie pracy chronionej. Ale z reguły na stanowisku pracy chronionej mało płacą. Ze względu że mam chorobę nie mogę podjąć bardziej wymagającej pracy czyli bardziej płatnej pracy. Mam problem utrzymaniem relacji dlatego mam mało przyjaciół. Ze względu że mam problemy w życiu zawodowym i relacjach społecznych mam stany depresyjne. Jak pisałem wcześniej stany depresyjne są objawem choroby Spektrum Autyzmu a nie przyczyną.

Spektrum Autyzmu
Napisano 17 wrzesień 2020 - 17:32
Napisano 17 wrzesień 2020 - 18:32
Niewiele wiem o spektrum autyzmu. Moja jedyna wiedza opiera się o serial komediowy, co, jak zakładam, .nijak ma się do szarej rzeczywistości osoby z tą chorobą
Napisano 17 wrzesień 2020 - 19:19
Hej, wita Cie dorosly Aspeger z dwiema malymi kopiami w domu Chociaz mi akurat po diagnozie nieco lzej.
btw, pogrzeb na forum, jest juz pare tematow o Spectrum.
Napisano 17 wrzesień 2020 - 21:19
@Maciek.gop,,, pozdrawiam serdecznie, czy mógłbyś być tak uprzejmy rozwinąć temat , uczucia do najbliższych jak , również świadomość zapisu najprostszych rzeczy w pamięci , Bardzo mnie ciekawi , pozdrawiam
Napisano 18 wrzesień 2020 - 14:23
@Teraźniejszy Cześć.
Napisano 18 wrzesień 2020 - 16:30
,,Witaj Maciej,
Dziękuję za odpowiedź , jestem Ci wdzięczny za to, że tak otwarcie, bezpośrednio wyrażasz własne uczućia, jest to moim zdaniem zaletą . Jednak wiem , wiele osób ma prawo nie zgadzać się z moim zdaniem, każdy ma własną opinię . Twój post , opis pozwolił mi zrozumieć to, że twoja diagnoza ASD nie jest tak intensywna zaawansowana . Wyobraź sobie nie byc w stanie wyrazić tego co czujesz werbalnie.
sposób komunikacji werbalnej i niewerbalnej pozostaje aktywny , co pozwala wyrażać emocje potrzeb co jest ważne zwłaszcza w pracy . Czy pracodawca jest wyrozumiały jeśli tak , powinien zapewnić Ci poczucie stabilności bez konieczności ciągłych zmian ,poproś o pokój sensoryczny dla doroslych , gdzie będziesz mógł się wyciszyć i uspokoić w krytycznych sytuacjach to ważne . Zmianay i wyzwania mogą być motywujące ale nie dla każdego, zwłaszcza, kiedy jak sam piszesz masz problem z nauką pamięci utrwalania nowej wiedzy .
Myślę, że warto poruszyć ten problem , rozmową z pracodawcą być może ułatwi ci życie, dobrze wiedzieć że nie jesteś sam.
Serdecznie pozdrawiam,,
Napisano 19 wrzesień 2020 - 07:23
,,Witaj Maciej,
Dziękuję za odpowiedź , jestem Ci wdzięczny za to, że tak otwarcie, bezpośrednio wyrażasz własne uczućia, jest to moim zdaniem zaletą . Jednak wiem , wiele osób ma prawo nie zgadzać się z moim zdaniem, każdy ma własną opinię . Twój post , opis pozwolił mi zrozumieć to, że twoja diagnoza ASD nie jest tak intensywna zaawansowana . Wyobraź sobie nie byc w stanie wyrazić tego co czujesz werbalnie.
sposób komunikacji werbalnej i niewerbalnej pozostaje aktywny , co pozwala wyrażać emocje potrzeb co jest ważne zwłaszcza w pracy . Czy pracodawca jest wyrozumiały jeśli tak , powinien zapewnić Ci poczucie stabilności bez konieczności ciągłych zmian ,poproś o pokój sensoryczny dla doroslych , gdzie będziesz mógł się wyciszyć i uspokoić w krytycznych sytuacjach to ważne . Zmianay i wyzwania mogą być motywujące ale nie dla każdego, zwłaszcza, kiedy jak sam piszesz masz problem z nauką pamięci utrwalania nowej wiedzy .
Myślę, że warto poruszyć ten problem , rozmową z pracodawcą być może ułatwi ci życie, dobrze wiedzieć że nie jesteś sam.
Serdecznie pozdrawiam,,
To dosc szybka ocena.
Napisano 19 wrzesień 2020 - 14:35
Tak prawda moja diagnoza ASD nie jest intensywnie zaawansowana. Tak prawda sposób komunikacji werbalnej i niewerbalnej pozostaje aktywny , co pozwala wyrażać emocje potrzeb co jest ważne zwłaszcza w pracy. Do tej pory nie miałem potrzeb korzystania z pokoju sensorycznego dla dorosłych. Wystarczy mi żeby nie było zdyb dużych zmian na raz. Skończyłem powszechne szkoły a nie specjalne. Problem się zaczął kiedy skończyłem szkole technikum i zacząłem pracować. Pracowałem tylko na okresach próbnych. Pracodawcy po skończonym okresie próbnym nie przedłużali zemną umowę o prace. Kiedy miałem w swojej historii zatrudnienia dużo zakładów pracy gdzie pracowałem tylko na okresach próbnych poszedłem do lekarza psychiatry który to lekarz zdiagnozował Spektrum Autyzmu i polecił żebym starał się o grupę inwalidką i dostałem grupę inwalidką z MOPSU w stopniu lekkim. Najbardziej mnie denerwuje to że nie mogę podjąć pracy bardziej wymagającej to znaczy bardziej płatnej. I dlatego mam stany depresyjne.
Napisano 19 wrzesień 2020 - 15:15
,,Witaj Maciej,
Czy pracodawca jest wyrozumiały jeśli tak , powinien zapewnić Ci poczucie stabilności bez konieczności ciągłych zmian ,poproś o pokój sensoryczny dla doroslych , gdzie będziesz mógł się wyciszyć i uspokoić w krytycznych sytuacjach to ważne . Zmianay i wyzwania mogą być motywujące ale nie dla każdego, zwłaszcza, kiedy jak sam piszesz masz problem z nauką pamięci utrwalania nowej wiedzy .
Serdecznie pozdrawiam,,
Nie wiem w jakiej budżetówce pracujesz ale nawet w korpo nie wszędzie są pokoje sensoryczne, no chyba, że pracujesz w Cupertino w Apple albo Google. Reszta śmiertelników pracuje jak im pracodawca każe.
@ Maciek.gop Rozumiem trudną sytuację finansową. Może spróbuj dowiedzieć się w MOPSie czy np. nie należą Ci się dodatki pielęgnacyjne, jakieś dofinansowania do pensji...przy grupie inwalidzkiej możesz mieć wydłużony urlop i chyba wyjazd do sanatorium raz w roku. Dopytaj w kadrach o przywileje dotyczące grupy inwalidzkiej.
.gif)
Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak
Napisano 19 wrzesień 2020 - 16:42
@ Maciek.gop ,,,, ,,Witaj Maciej,
Nie chciałbym polemizować , ale myślę że Polska w dalszym ciągu jest i w najmniejszym stopniu utożsamia się , jest częścią Europejskiej wspólnoty a to zobowiązuję do zapewnienia godnych warunków pracy a w szczególności osobom słabszym , dotyknietych różnym rodzajem niepełnosprawności , pragnącym pracować być może nawet płacić podatki . Maciej, oprócz pracy na pełny etat , lepiej płatnej , warto odszukać hobby to co lubisz robić , to co sprawiało radość , satysfakcję . Nie jest tajemnicą to , że osoby dotknięte ASD to geniusze jak myślisz, kto pracuje w dolinie krzemowej .
Serdecznie pozdrawiam,,,
- d z i k a lubi to
Napisano 20 luty 2021 - 23:01
@MAciek.gop Spotkałem się z przypadkiem młodzieńca z ciężkim aspergerem, wg. psychologów i psychiatrów nieuleczalnym,
którego ojciec wykazał się posiadaniem świadomości i nie uwierzył w kłamstwa, że to nieuleczalne.
Uleczył syna całkowicie. Opowiadał o tym prowadzącym go wcześniej psychologiom i psychiatrom.
Mimo żywego dowodu na to, że się mylili i że autyzm bywa wyleczalny owi psychologowie i psychiatrzy
szli w zaparte nie dopuszczając do siebie oczywistego wnosku, że swoją głupotą krzywdzą pacjentów.
Nie zdradzę Ci jak krok po kroku go wyleczyli, ale uwierz, że ciężki autyzm czasem można wyleczyć,
więc i w Twoim przypadku jest jakaś nadzieja. Może.
Użytkownik Oreganok edytował ten post 20 luty 2021 - 23:02
----------------------------
wszystko jest możliwe.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych