@Veus tak, były partner, który nie zasługuje nawet na miano człowieka. 
A może to odwrócisz i spróbujesz mimo wszystko malować, rysować i dzięki temu poczujesz się lepiej? 
Ja na co dzień pracuję - ostatnio często w domu, więc pracuję jeszcze więcej
Czuję się zdecydowanie lepiej, niż kiedyś. W wolnych chwilach spędzam czas z ludźmi, którzy dobrze na mnie działają, czytam, oglądam seriale, od jakiegoś czasu myślę, żeby zacząć ćwiczyć - ale to tylko myślenie póki co... 
Czujesz się lepiej pracując z dala od ludzi ?
Właśnie, a powiedz mi, bo piszesz, że spędzasz czas z ludźmi, którzy pozytywnie na Ciebie wpływają. Co w sytuacji kiedy ktoś jest ci bliski, ale czujesz, że jego problemy i jego negatywne nastawienie do życia źle na ciebie wpływają. Z jednej strony chcesz mu pomóc, ale z drugiej ta osoba ciągnie cię na dno..
Raz miałam taką sytuację. Oczywiście nie mówiłam, że chodzi o to, poinformowałam, że bardzo źle się czuję i potrzebuje odizolować się na jakiś czas. Oczywiście miała do mnie żal i chyba nigdy mi tego nie wybaczy. Mimo, że kiedy poczułam się na tyle silna by oprócz mojego ciężaru znieść również jej, napisałam do niej. Jednak jej żal do mnie jest za silny i ta relacja zupełnie inaczej wygląda.
Ale co ja miałam zrobić. Wtedy przechodziłam najgorszy okres w moim życiu, myślałam, że przyjaciel zrozumie. To jeszcze mnie zaatakowała, za to co postanowiłam, by sobie pomóc.
@Molly, zazwyczaj mało kto ma złe zamiary. Po prostu nie pomyślą o innych, zaślepieni swoimi sprawami.
Oczywiście znajdą się też i tacy, którzy chcą sprawić ci przykrość. I to często jest bardzo łatwe to rozszyfrowania.
Jeszcze kiedyś wdawałam się w dyskusje, kłótnie itd- dziś już nie mam na to siły, nie chce więcej tego robić. Nie chcę psuć sobie nastroju prowadząc kłótnie z kimś, nawet nie jest tego wart.
Myślę, że terapia jest dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza, że jestem ciężkim charakterem. Nigdy nie byłam na terapii, jakoś dawałam radę sama. Boje się też, że jeśli pójdę, zostanie to gdzieś odnotowane. Wiem, że nie musi, ale jednak...
@jestem jaka jestem
)
Ciesze się, że terapia pomogła Ci 
Ja boje się, że będę szukała odpowiedniego terapeuty za długo, być może zniechęcę się.
Użytkownik Veus edytował ten post 15 maj 2020 - 21:07