Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus - obawy, pytania, wsparcie.

koronawirus covid-19

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
198 odpowiedzi w tym temacie

#181 Complicated_85

Complicated_85

Zadomowiony

• Bywalec
  • 6529 postów
  • Gadu-Gadu:3246621
  • Imię:Dominika

Napisano 14 kwiecień 2020 - 19:12

@Willow47 Jedna do prania, druga na zmianę :).

• molenka i Willow47 lubią to
"Życie zaczyna się tam, gdzie kończy się lęk". 

"Prawdziwe zwycięstwo to zwycięstwo nad samym sobą".

#182 Gość_Precelek_*

Gość_Precelek_*
  • Gość

Napisano 14 kwiecień 2020 - 19:14

@14001 bawełniane.

Chyba lepiej to wychodzi cenowo i jest bardziej praktyczne niż jednorazówki, nie wspominając o odpadach.

#183 molenka

molenka

Molly

• Administrator
  • 14412 postów

Napisano 15 kwiecień 2020 - 10:59

Z tego co zrozumiałam z artykułu to niezgodne z prawem. To ograniczenie wolności, czyli niezgodne z konstytucją. A konstytucją jest prawem nad prawami.

Konstytucja jest aktem ogólnym.

Poszczególne przepisy regulowane są za pomocą ustaw i rozporządzeń.

Rozporządzenia mówiące o tym, w jaki sposób mamy się zachowywać w czasie, gdy w Polsce mamy stan epidemii (a wcześniej stad zagrożenia epidemicznego), nie łamie w żadnym razie Konstytucji.

-----------------------------------------------------------------

Rozumiem, że z natury nie lubimy nakazów i zakazów i trudno się do nich stosować, ale może jednak warto w tym trudnym czasie skupić się na pozytywach, zamiast nakręcać negatywnie.

Wszyscy chcemy przetrwać w zdrowiu i z jak najmniejszym uszczerbkiem na sytuacji finansowej.

Wierzcie mi, są naprawdę poważniejsze problemy, niż niemożność spaceru w parku, czy też zapalenie znicza na grobie.

Skupmy się na trzymaniu dyscypliny i jeśli to możliwe, nie wychodźmy z domu.

Osobiście wiele bym dała, żeby móc być w domu.

Każde wejście do sklepu to dla mnie stres, w pracy też muszę być obecna. W razie zachorowania może być różnie, bo jestem w grupie ryzyka (nie ze względu na wiek ;) ).

O pracownikach służby zdrowia już pisać nie będę.

Więc proszę, nie narzekajcie, cieszcie się zdrowiem i czymkolwiek, co dobrego Was spotyka.

Dołączona grafika

#184 Gość_dopołowy_*

Gość_dopołowy_*
  • Gość

Napisano 15 kwiecień 2020 - 11:25

@molenka W punkt.

W Polsce mamy ochronę zdrowia. To nie jest służba od 1999 po reformie.. miałam wykład na ten temat ostatnio od samego lekarza.
  • molenka lubi to

#185 Tomek

Tomek

Zadomowiony

• Bywalec
  • 2187 postów

Napisano 15 kwiecień 2020 - 11:38

@molenka

"Z punktu widzenia interesu społecznego dla powstrzymania rozwoju epidemii zakazy powinny być przestrzegane. Natomiast patrząc od strony prawnej widzimy, że uchylanie się od respektowania zakazów nie może być karane- mówi mec. Janusz Masiak z Okręgowej Rady Adwokackiej w Gdańsku. -  Przepisy ograniczające wolności i prawa przysługujące obywatelom, zostały wprowadzone bezprawnie. Ograniczenia swobód obywatelskich mogą być wprowadzane rozporządzeniem jedynie w stanach nadzwyczajnych - czytamy w podjętej w piątek uchwale gdańskiej Okręgowej Rady Adwokackiej.

• Zakaz przemieszczania się po kraju, rozporządzanie o kwarantannie i ograniczenie praktyk religijnych są wydane niezgodnie z uchwaloną 3 tygodnie temu specustawą „koronawirusową”.
  • A to oznacza, że są niezgodne z Konstytucją, która pozwala na ograniczenie wolności obywateli, ale tylko wtedy, kiedy wynika to z ustawy.
  • Po to mamy ustawy o stanach nadzwyczajnych, by w sytuacji kryzysu posługiwać się nimi. One dają władzom jasne podstawy do działań.

Minister zdrowia wydaje rozporządzenia, do których nie ma prawa, bo posłowie mu go nie dali. Ogranicza więc prawa i wolności obywateli bez umocowania w ustawie i tym samym niestety łamie Konstytucję.

• Minister Zdrowia nie może zakazać w rozporządzeniu poruszania się po kraju. Specustawa dala mu tylko prawo do czasowego ograniczania sposobu przemieszczania się. Sposobu – a nie przemieszczania się w ogóle.

https://www.rpo.gov....zgodne-z-ustawa

Ja tez uwazam, ze powinno sie siedziec w domu jesli nie ma sie naprawde istotnego powodu do wyjscia, ale z drugiej strony obecne przepisy sa nie tylko watpliwe prawne (co potwierdzaja prawnicy) ale takze kiepsko sformulowane. W zasadzie wszystko zalezy od humoru policjanta. Ja kilka dni temu mialem kontrole, bo siedzialem sobie na lawce obok przystanku autobusowego (bylem po pracy i czekalem na autobus do domu). Zatrzymala mnie policja i pytali dlaczego tu siedze a nie jestem w domu. Nie uwierzyli mi kiedy powiedzialem, ze wlasnie skonczylem prace i czekam na autobus, a uratowalo mnie tylko to, ze mialem zaswiadczenie od pracodawcy z wpisanym adresem miejsca pracy. Z racji tego, ze bylem na przystanku 200m od tego miejsca to najwyrazniej uznali, ze nie sciemniam. Gdyby nie to pewnie bylby mandat.

WTF?

• koronawirus lubi to

#186 Gość_WhiteBlankPage_*

Gość_WhiteBlankPage_*
  • Gość

Napisano 15 kwiecień 2020 - 12:09

Konstytucja jest aktem ogólnym.

Poszczególne przepisy regulowane są za pomocą ustaw i rozporządzeń.

Rozporządzenia mówiące o tym, w jaki sposób mamy się zachowywać w czasie, gdy w Polsce mamy stan epidemii (a wcześniej stad zagrożenia epidemicznego), nie łamie w żadnym razie Konstytucji.

-----------------------------------------------------------------

Rozumiem, że z natury nie lubimy nakazów i zakazów i trudno się do nich stosować, ale może jednak warto w tym trudnym czasie skupić się na pozytywach, zamiast nakręcać negatywnie.

Wszyscy chcemy przetrwać w zdrowiu i z jak najmniejszym uszczerbkiem na sytuacji finansowej.

Wierzcie mi, są naprawdę poważniejsze problemy, niż niemożność spaceru w parku, czy też zapalenie znicza na grobie.

Skupmy się na trzymaniu dyscypliny i jeśli to możliwe, nie wychodźmy z domu.

Każde wejście do sklepu to dla mnie stres, w pracy też muszę być obecna. W razie zachorowania może być różnie, bo jestem w grupie ryzyka (nie ze względu na wiek ;) ).

O pracownikach służby zdrowia już pisać nie będę.

Więc proszę, nie narzekajcie, cieszcie się zdrowiem i czymkolwiek, co dobrego Was spotyka.

To było po rozmowie ze znajomym prawnikiem, faktem jest, że to niezgodne z prawem. Nie bardzo wiem, gdzie widzisz tutaj narzekanie, po prostu dyskutujemy o faktach :) Może umknęło, więc przytoczę raz jeszcze swoją wypowiedź na temat zakazów i stosowania się do nich lub nie:

Oczywiście nie oznacza to, że należy teraz wyłazić Bóg wie gdzie i olewać wszelkie obostrzeniami.

Należy ich raczej przestrzegać po prostu ze zdrowego rozsądku.

Ja też wolałabym być w domu, ale nadal do pracy chodzić muszę bez względu na sytuację. 

Użytkownik WhiteBlankPage edytował ten post 15 kwiecień 2020 - 12:16

• Tawak lubi to

#187 molenka

molenka

Molly

• Administrator
  • 14412 postów

Napisano 15 kwiecień 2020 - 13:04

@Tomek rozumiem, że to są opinie RPO? Wybacz, nie mam już czasu teraz, żeby poczytać odnośnik.

Jak pewnie wiesz,interpretacja własna różnych przepisów przez urzędników to temat znany od wielu lat. Stąd tak często zapadają dziwne wyroki, decyzje administracyjne itd. Za to samo wykroczenie jedni dostają pouczenie, a inni mandaty.  Ale ten wątek nie o tym.

Mamy stan epidemii i powinniśmy zrobić wszystko, co w naszej mocy, by choroba się nie rozprzestrzeniała. Na tym też polega nasza odpowiedzialność.

W sytuacji realnego zagrożenia trzeba współpracować, a nie szukać dziur, luk itd. Wszyscy zarządzający kryzysami działają pod presją czasu. 

Może nie wszystko jest dopracowane, nie wszystko mi się podoba, ale to w tej chwili nie ma znaczenia. 

@13487 znamy różnych prawników zatem, bo moi zdecydowanie uważają, że rozporządzenie jest jak najbardziej zgodne z literą prawa. 

Na mojej liście priorytetów nie ma akurat tej kwestii, ale jest wiele innych, związanych z moją rodziną i mną samą :) 

Dołączona grafika

#188 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 2640 postów
  • Imię:Anon

Napisano 15 kwiecień 2020 - 13:56

Poczekajmy na orzeczenia sądów i ewentualne odszkodowania dla osób pozbawionych wolności wskutek bezprawnego zatrzymania.

Tak się składa, że w dużych miastach sędziowie są krytyczni wobec władzy, a to właśnie tam dochodzi do interwencji policjantów i wojskowych wobec obywateli.

Jeszcze jakieś resztki sędziowskiej niezawisłości zostały w tym kraju.

Użytkownik Tawak edytował ten post 15 kwiecień 2020 - 13:57

• koronawirus lubi to

#189 Gość_WhiteBlankPage_*

Gość_WhiteBlankPage_*
  • Gość

Napisano 15 kwiecień 2020 - 14:15

@molenka szukałabym luki gdybym dostała mandat idąc na zakupy, a takie mandaty ludzie właśnie dostają. Albo idąc lub wracając z pracy. Panuje taka, a nie inną sytuacja w kraju, podkreślam kolejny raz, że napisałam dokładnie to samo co Ty, że z rozsądku należy tego przestrzegać. Ale nie traćmy rozumu i nie dajmy się Państwu popychać, i wykorzystywać na każdym roku płacąc za niezgodne z prawem ograniczenia naszej wolności jako Człowieka.

Sądy będą miały sporo do roboty po całej sytuacji - liczę na to, że znajdą się ludzie, którzy będą się od tego odwoływać. :) Nie dość, że ludzie tracą pracę, środki do życia, to jeszcze dowalmy im bezprawnie wystawione mandaty.

Idźmy po rozum do głowy, po prostu.
  • molenka i victoria lubią to

#190 Complicated_85

Complicated_85

Zadomowiony

• Bywalec
  • 6529 postów
  • Gadu-Gadu:3246621
  • Imię:Dominika

Napisano 15 kwiecień 2020 - 18:23

93118614_2552628395004487_42063820622166

"Życie zaczyna się tam, gdzie kończy się lęk". 

"Prawdziwe zwycięstwo to zwycięstwo nad samym sobą".

#191 Speedy95

Speedy95

Szczur lądowy...

• Grupa z ograniczeniami
  • 5488 postów
  • Imię:Michał

Napisano 18 kwiecień 2020 - 09:58

co lepsze? maska jednorazowa? maska wielorazowa? przyłbica? czy maska przeciwgazowa? to ostatnie to trochę taka opcja extreme xD

#192 Gość_Precelek_*

Gość_Precelek_*
  • Gość

Napisano 18 kwiecień 2020 - 10:48

@ Speedy95 jednorazowe jeśli mało wychodzisz. Z daleka od ludzi, dotykać jak najmniej przedmiotów, i nie ruszać twarzy. Po przyjściu do domu bezwzględnie umyć ręce i twarz najlepiej.

#193 Wisienka770330

Wisienka770330

Memory *

• Bywalec
  • 17617 postów
  • Imię:Kasia

Napisano 18 kwiecień 2020 - 12:05

@ Speedy95 ja ostatnie 3 tygodnie nosiłam maseczkę z filtrem ale mi się się w masce źle oddycha i jest mi w niej okropnie gorąco. A że dużo wychodzę choćby na spacery codziennie i od 16 go jest już obowiązek zakrywania twarzy i ust też będąc na spacerze w miejscu publicznym więc aby było mi wygodniej od kilku dni noszę przyłbice własnej roboty.
Zrobię zdjęcie jak wygląda ten wynalazek i jak nie zapomnę to pokaże później. O połowę mniejszy koszt robiąc to samemu. Lepiej wygodniej przynajmniej mi się to nosi, zakrywa też oczy a że jestem alergikiem i oczy mi często na dworze łzawią - to lepsza ochrona dla mnie.
I lepsze też przy częstym odruchu jaki mam czyli dotykanie oczu czy twarzy. Wracam do ,,domu" i zanim znów nie wyjdę na spacer to ściągam przyłbice, rękawiczki, myję dokładnie ręce płynem odkażającym.
Wyglądam w tej przyłbicy jak kosmitka ale mojej brzydocie nic nie zaszkodzi już a bezpieczeństwo i komfort wygody jest najważniejszy.
Nie wiem jak będzie z tą wygodą jak przyjdą upały 30 stopni, krótkie spodenki i przyłbica.. Ale trzeba to wytrzymać. Jeśli chcesz mogę zrobić dla Ciebie (mam jeszcze materiały) i Ci wysłać. Nie wiem czy tylko mi tak okropnie gorąco w masce że nie umiem się do niej przyzwyczaić. Jeśli chodzi o przyłbice to jedyny jej minus to że jak np późnym wieczorem jest chłodniej to pod wpływem zimna paruje wewnątrz przy oddychaniu i jest słabsza widoczność jak jest ciemno na dworze.
W ciągu dnia też trochę paruje przy oddychaniu ale nie zakłóca to widoczności. Dla mnie to przy mojej potrzebie codziennych spacerów jest lepsze. Nawet do jazdy na rowerze która rekreacyjnie od poniedziałku będzie już dozwolona.
  • molenka, Willow47 i Berlin Tookyo lubią to

#194 Gość_dopołowy_*

Gość_dopołowy_*
  • Gość

Napisano 24 kwiecień 2020 - 14:29

A tak natknęłam się https://www.qeios.com/read/article/581

Użytkownik dopołowy edytował ten post 24 kwiecień 2020 - 14:29

• Willow47 lubi to

#195 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10485 postów
  • Imię:Willow

Napisano 24 kwiecień 2020 - 19:06

@13204 też dziś czytałam o prewencyjnym działaniu palenia...sama nie palę, choć nie powiem, bywa, że mam chętkę ale teraz przynajmniej palacze mają wymówkę, że to w celach "ochronnych"  :P

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#196 Speedy95

Speedy95

Szczur lądowy...

• Grupa z ograniczeniami
  • 5488 postów

Napisano 26 kwiecień 2020 - 11:44

a ja nie długo kupuje coś takiego xD https://allegro.pl/o...omin-7955705011

#197 Gość_lilith_o_fire_*

Gość_lilith_o_fire_*
  • Gość

Napisano 26 kwiecień 2020 - 12:52

a ja nie długo kupuje coś takiego xD https://allegro.pl/o...omin-7955705011

ja takiej używam tylko z innej firmy, mam dokładnie tą i się sprawdza -> https://www.e-horyzo...wE&gclsrc=aw.ds

#198 Speedy95

Speedy95

Szczur lądowy...

• Grupa z ograniczeniami
  • 5488 postów

Napisano 26 kwiecień 2020 - 14:48

poliester to dobry materiał.

#199 Speedy95

Speedy95

Szczur lądowy...

• Grupa z ograniczeniami
  • 5488 postów

Napisano 14 maj 2020 - 02:52

a ja będę mieć 2 przyłbice jedną dla siebie jedną dla mamy...

• Willow47 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych