Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Czy to depresja?

depresja praca emocje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 melka_96

melka_96

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 1 postów
  • Imię:Melka

Napisano 08 lutego 2019 - 17:18

Mam na imię Agata. Mam 23 lata. Nigdy nikomu nie opowiadałam co się w moim życiu dzieje. Ale chciałabym żeby mi ktoś w końcu pomógł.

Mam dużo problemów. Nie umiem sobie znaleźć pracy, mam atak paniki, gdy mam rozmawiać z całkiem obcą osobą. Jestem osobą nieśmiałą, bardzo . 
Niestety nikt z rodziny nie widzi że mam duży problem. Naciskają..

Dziś poinformowałam moją siostrę, że straciłam status osoby bezrobotnej. To ja pierwsza chciałam powiedzieć to rodzicom, to zrobiła to ona.. A jeszcze zamknęła drzwi.. żebym tylko nie usłyszała co ona mówi. Chciało mi się wtedy strasznie płakać,niestety często mi się zdarza kty ktoś mnie skrytykuje czy coś źle zrobię, wtedy zduszam płacz. 

Nie mogę już tego dłużej wytrzymać.. Jestem już tym wszystkim wyczerpana ;(

#2 Gość_Liana_*

Gość_Liana_*
  • Gość

Napisano 08 lutego 2019 - 18:28

@melka_96 witaj na forum...nie wiem czy to depresja to musi stwierdzić lekarz psychiatra lub psycholog do którego może udaj się w pierwszej kolejności po pomoc. 

Nie zwlekaj bo my na forum możemy Cię wesprzeć ale to ty musisz poszukać pomocy na własną rekę. Jeśli masz ochotę pisz w tym wątku co ci dolega a pozostali użytkowicy myślę, że spróbują ci odpowiedzieć i coś doradzić. Sprawiasz wraźenie wrażliwej osoby a my z doświadczenia Ci powiem nie mamy łatwo. Mocniej czujemy i doświadczamy wszelkie sytuacje życiowe. Niesmiałości można się wyzbyć ale do tego trzeba większej pewności siebie. Tak więc dobrze by było abyś skorzystała z porady psychologa.

• molenka lubi to

#3 Gość_BlankSpace_*

Gość_BlankSpace_*
  • Gość

Napisano 08 lutego 2019 - 18:35

@melka_96, witaj na forum.

Wiem, że jesteś wyczerpana, że nie masz sił, ale uwierz mi, że jakaś iskierka się jeszcze tli. Wiesz dlaczego? Bo zaczęłaś szukać pomocy - chociażby tutaj, na tym forum, w tej społeczności. To znaczy, że wiesz, że dzieje się coś złego i bardzo chcesz to ukrócić.

Cieszę się, że się tu znalazłaś. Znajdziesz tu z pewnością wsaprcie, ale takie codzienne, zwykle. Natomiast po to profesjonalne musisz niestety sięgnąć sama i udać się do specjalisty.
  • molenka lubi to

#4 Gość_relic_*

Gość_relic_*
  • Gość

Napisano 08 lutego 2019 - 18:50

@melka_96 to co opisujesz daje do myślenia i wzbudza niepokój. Przy dużej wrażliwości i nieśmiałości pojawiają się kłopoty z radzeniem sobie z ludźmi, sytuacjami, przeciwnościami losu, których każdego dnia jest bez liku. Tempo życia, presja środowiska, brak zrozumienia ze strony rodziny, niepowodzenia życiowe - to wszystko w połączeniu z Twoimi cechami osobowości powoduje wycofanie, lęki, bezradność i brak wiary w siebie. 

Myślę, że zasadnym byłoby skorzystać z pomocy specjalisty. Zapisz się do psychologa i opowiedz wszystko co Cię dręczy, tu każdy (lub prawie każdy) ma za sobą taką drogę /psychoterapia, farmakoterapia/ i wielu ludziom to naprawdę pomogło i przywróciło siły i wiarę w sens życia.

Pozdrawiam :)

#5 irminna

irminna

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 6 postów
  • Imię:Irmina

Napisano 23 marca 2019 - 08:16

Odpowiedzi na takie pytania nie należy raczej poszukiwać na forum. Najlepiej skorzystać z pomocy doświadczonego terapeuty. Czasami mogą wystąpić pewne objawy depresji, które z czasem się rozwijają bez zastosowania odpowiednich kroków. Warto do tego nie dopuścić. O samej chorobie można np. przeczytać tutaj https://www.olej.edu.pl/depresja/

Diagnozy powinien jednak dokonać specjalista. W przypadku młodych osób sytuacja jest trudna, bo nie mają życiowego doświadczenia i nie potrafią znaleźć dla siebie odpowiedniej pomocy. Zawsze występuje też element poczucia wstydu, który utrudnia spojrzenie na problem obiektywnie.