Napisano 08 lutego 2019 - 17:18
Gość_Liana_*
Napisano 08 lutego 2019 - 18:28
@melka_96 witaj na forum...nie wiem czy to depresja to musi stwierdzić lekarz psychiatra lub psycholog do którego może udaj się w pierwszej kolejności po pomoc.
Nie zwlekaj bo my na forum możemy Cię wesprzeć ale to ty musisz poszukać pomocy na własną rekę. Jeśli masz ochotę pisz w tym wątku co ci dolega a pozostali użytkowicy myślę, że spróbują ci odpowiedzieć i coś doradzić. Sprawiasz wraźenie wrażliwej osoby a my z doświadczenia Ci powiem nie mamy łatwo. Mocniej czujemy i doświadczamy wszelkie sytuacje życiowe. Niesmiałości można się wyzbyć ale do tego trzeba większej pewności siebie. Tak więc dobrze by było abyś skorzystała z porady psychologa.
- molenka lubi to
Gość_BlankSpace_*
Napisano 08 lutego 2019 - 18:35
Wiem, że jesteś wyczerpana, że nie masz sił, ale uwierz mi, że jakaś iskierka się jeszcze tli. Wiesz dlaczego? Bo zaczęłaś szukać pomocy - chociażby tutaj, na tym forum, w tej społeczności. To znaczy, że wiesz, że dzieje się coś złego i bardzo chcesz to ukrócić.
Cieszę się, że się tu znalazłaś. Znajdziesz tu z pewnością wsaprcie, ale takie codzienne, zwykle. Natomiast po to profesjonalne musisz niestety sięgnąć sama i udać się do specjalisty.
- molenka lubi to
Gość_relic_*
Napisano 08 lutego 2019 - 18:50
@melka_96 to co opisujesz daje do myślenia i wzbudza niepokój. Przy dużej wrażliwości i nieśmiałości pojawiają się kłopoty z radzeniem sobie z ludźmi, sytuacjami, przeciwnościami losu, których każdego dnia jest bez liku. Tempo życia, presja środowiska, brak zrozumienia ze strony rodziny, niepowodzenia życiowe - to wszystko w połączeniu z Twoimi cechami osobowości powoduje wycofanie, lęki, bezradność i brak wiary w siebie.
Myślę, że zasadnym byłoby skorzystać z pomocy specjalisty. Zapisz się do psychologa i opowiedz wszystko co Cię dręczy, tu każdy (lub prawie każdy) ma za sobą taką drogę /psychoterapia, farmakoterapia/ i wielu ludziom to naprawdę pomogło i przywróciło siły i wiarę w sens życia.
Pozdrawiam
Napisano 23 marca 2019 - 08:16
Odpowiedzi na takie pytania nie należy raczej poszukiwać na forum. Najlepiej skorzystać z pomocy doświadczonego terapeuty. Czasami mogą wystąpić pewne objawy depresji, które z czasem się rozwijają bez zastosowania odpowiednich kroków. Warto do tego nie dopuścić. O samej chorobie można np. przeczytać tutaj https://www.olej.edu.pl/depresja/
Diagnozy powinien jednak dokonać specjalista. W przypadku młodych osób sytuacja jest trudna, bo nie mają życiowego doświadczenia i nie potrafią znaleźć dla siebie odpowiedniej pomocy. Zawsze występuje też element poczucia wstydu, który utrudnia spojrzenie na problem obiektywnie.