Skocz do zawartości

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

"Żegnam się z panem"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Piotr90

Piotr90

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 28 postów

Napisano 14 wrzesień 2018 - 18:13

- usłyszałem dziś od psychoterapeutki. Innymi słowy, po 14 miesiącach walki i po pięciu tygodniach od odstawienia leków, oficjalnie zakończyłem terapię. W związku z tym, kilka przemyśleń:

- nie da się przezwyciężyć depresji bez leków, a dobrze dobrane leki nie wywołują praktycznie żadnych skutków ubocznych. UWAGA: w Internecie można wyczytać, że leki powodują zmiany w mózgu. To prawda - taka właśnie jest ich rola. Depresja to choroba mózgu.

- miej zaufanie / bądź szczery wobec lekarza prowadzącego i psychoterapeuty. Tylko wtedy leczenie będzie skuteczne.

- staraj się jak najwięcej ruszać: tak, wiem, to bardzo trudne. Ale nawet kilkanaście minut spokojnego biegu sprawi, że przez moment poczujesz się lepiej. Sam od kilku miesięcy dużo jeżdżę rowerem, a od kilku tygodni chodzę na siłownie - mam nadzieję, że uda mi się to utrzymać jak najdłużej.

- pomyśl, co jesz i jaki tryb życia prowadzisz. Pięć kaw dziennie? Fatalnie (to o mnie w 2017). Wyłączanie komputera tuż przed pójściem spać? Niedobrze (też o mnie). Słodycze pochłaniane garściami? Źle, źle, źle (znów o mnie). I nie chodzi też o to, by całkowicie odmawiać sobie tych przyjemności - warto je trochę ograniczyć, w rozsądny sposób.

- wyciągaj lekcje z porażek - to jest bardzo ważne. Porażka w życiu zawodowym, czy w edukacji, to wypadek przy pracy przy spełnianiu własnych obowiązków. Coś nie wyszło? Zawieś poprzeczkę pięć centymetrów niżej i spróbuj skoku ponownie.

- nabierz dystansu do tego, co robisz - to się wiąże z powyższym. Uciekł ci pociąg? Świat się nie zawali, pojedziesz następnym. Zepsuty samochód? Nie panikuj, jedź do mechanika. Porażki, niedogodności, kłopoty są wpisane w krajobraz codzienności, wszyscy je przeżywamy.

- nie bierz na siebie zbyt dużo - masz depresję i postanawiasz wyjść do ludzi? Spróbuj spotkania z jednym znajomym i oglądania filmu w kameralnym kinie. Kłopoty ze snem? Ciesz się, gdy sen wydłuży się choćby o 5 minut, nie zakładaj od razu, że prześpisz 8 godzin.

- brak motywacji? Pomyśl o przyjemności czy pozytywnym efekcie wykonywania danej czynności, a nie o samym jej przebiegu (gdy umyję podłogę, będzie czysto i przyjemnie).

- zbijaj stres / zły nastrój - na mnie działa metoda "zrób coś, czego normalnie nie robisz". Ostatnio na kilka słabszych dni pomogło mi przeczytanie czterech romansideł, innym razem wstałem dość wcześnie, by pomóc krewnemu w ogrodzie.

- nie pij alkoholu. W ogóle. Alkohol przeszkadza w leczeniu.

- spróbuj trochę bardziej słuchać siebie, ufać sobie.

- Twoje życie to nie pasmo błędnych decyzji - wszystkie te decyzje były racjonalne w momencie ich podejmowania, opierały się na kalkulacjach i wiedzy dostępnych nam wtedy.

Oczywiście wszystko powyżej nie jest zbiorem prawd objawionych i na kogoś innego może nie działać, nie zastąpi też konsultacji z profesjonalistą, który odniesie się indywidualnie do określonego przypadku.

Chętnie odpowiem, gdyby ktoś miał jakieś pytanie. :) Udało mi się, miałem szczęście, mam pasje, cele, pomysły, energię. Moje życie się zmieniło.

#2 Gość_relic_*

Gość_relic_*
  • Gość

Napisano 14 wrzesień 2018 - 18:35

To co napisałeś jest nie tylko doskonałą metodą na radzenie sobie z depresją ale też może służyć zdrowym ludziom jako dobry sposób na życie (oprócz leków).

Brawo i trzymaj się na powierzchni :)

Użytkownik cień wiatru edytował ten post 14 wrzesień 2018 - 18:39

#3 japis

japis

Średniozaawansowany

• Grupa z ograniczeniami
  • 179 postów
  • Imię:jerzy

Napisano 14 wrzesień 2018 - 21:55

To co napisałeś jest nie tylko doskonałą metodą na radzenie sobie z depresją ale też może służyć zdrowym ludziom jako dobry sposób na życie (oprócz leków).

Podpisuję się obiema rękami, obiema nogami i... No dobra wystarczy - ale zgadzam się i z tekstem i "cieniem wiatru'. w GÓRĘ SERCA, JAK ZAWOŁAŁ NADWORNY KUCHARZ, PRZYGOTOWUJĄC UKOCHANE PODROBY WŁADCY.

Kocham ludzi, wszelkich bogów już mniej, a ich pośredników nienawidzę, ale rozmawiać mogę ze wszystkimi.

#4 victoria

victoria

...se ne vrati...

• Moderator
  • 9763 postów

Napisano 15 wrzesień 2018 - 09:34

Bardzo mądre przemyślenia :)

nie mam nic do powiedzenia

#5 NicX99

NicX99

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 21 postów
  • Imię:Nicole

Napisano 17 wrzesień 2018 - 00:06

"Twoje życie to nie pasmo błędnych decyzji - wszystkie te decyzje były racjonalne w momencie ich podejmowania, opierały się na kalkulacjach i wiedzy dostępnych nam wtedy" - pomogły mi te słowa, nawet nie wiesz jak bardzo. Muszę gdzieś to sobie zapisać i powtarzać. Bardzo motywujące, na moment, w którym się teraz znajduję. Dziękuję Ci! 

#6 japis

japis

Średniozaawansowany

• Grupa z ograniczeniami
  • 179 postów

Napisano 17 wrzesień 2018 - 10:15

Jestem w Zakopanem u mojego przyjaciela od lat - Jana Karpiela (zapytaj o niego w googlach). Miałem od soboty troszkę problemów z "zasieciowaniem', ale jest już opanowane.

Cieniu otul mnie, a jak będzie potrzeba to i wstrząśnij

DZIĘKUJĘ B)  :D

Kocham ludzi, wszelkich bogów już mniej, a ich pośredników nienawidzę, ale rozmawiać mogę ze wszystkimi.

#7 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10605 postów
  • Imię:Willow

Napisano 17 wrzesień 2018 - 12:15

Piotrze gratuluję!

Mam nadzieję usłyszeć to samo....

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#8 japis

japis

Średniozaawansowany

• Grupa z ograniczeniami
  • 179 postów

Napisano 17 wrzesień 2018 - 16:15

Piotrze gratuluję!

Mam nadzieję usłyszeć to samo....

No pewnie, niniejszym już to czynię. Gratuluję cierpliwości, życzliwości i empatii - nie - EMPATII :rolleyes:  :D

#9 Tapicer

Tapicer

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 153 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 04 październik 2021 - 19:07

Ja dodał bym od siebie, że każdy ma prawo się czuć tak jak się czuje.

A co do alkoholu to zabija szare komórki, więć należy dbać o mózg również od tej strony.

#10 Gość_Nann_*

Gość_Nann_*
  • Gość

Napisano 05 październik 2021 - 12:53

Tu  powinien byc przycisk: wersja do wydruku.

Bardzo, bardzo trafne wnioski.

• SadFrog lubi to

#11 cytrynówka

cytrynówka

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 32 postów

Napisano 19 październik 2021 - 21:28

Znam ludzi, którzy wyszli z depresji bez leków.