Witam, od ponad 3 miesięcy lecze sie na nerwice lękową z napadami paniki i epizodami depresyjnymi, przez te 3 miesiace brałem spamilan 1/2 tabletki rano i 1/2 tableki wieczorem i sulpiryd raz dziennie rano. Te 3 miesiace wygladaly mniej wiecej tak ze raz na tydzien lub dwa dopadał mnie silny lęk albo silny smutek,ostatni miesiąc głównie smutek (W przerwach między silym lękiem/smutkiem bywało różnie, czasem dobrze czasem gorzej ale do zniesienia). W środe (10.07.2018) poszedłem do psychiatry opowiedzieć co się dzieje, psychiatra przepisała mi lek Miravil 50 mg i zaleciła żeby brać po pół tabletki przez 4 dni a potem już calą.
Nastepnego dnia obudzilem sie o 5 rano przestraszony, wziąłem hydroxyzyne i jakoś zasnąłem ale przez cały dzień juz byłem pozbawiony radości i smutny
Dzisiaj (12.07.2018) wielokrotnie budziłem się w nocy zlany potem, od 3 do 4 rano dostalem biegunki (prawdopodobnie z nerwów) w końcu wziąłem hydroxyzyne i zasnąłem, teraz gdy to pisze jestem po drugim napadzie płaczu, nie wiem już co ze mną bedzie.
No i mam kilka pytań: Czy to możliwe ze przy tak małej dawce i tak krótkim czasie brania Miravilu wystąpiły już pierwsze skutki uboczne? Jeśli tak to jak długo mogą one trwać i jak przetrwać czas w którym będą? Czy jeśli po tak długim czasie lęki i smutek nie ustępują to powinienem zmienić psychiatre?
Prosze o pomoc, pozdrawiam
Sertralina - Miravil 50mg
Napisano 12 lipca 2018 - 16:20
Napisano 12 lipca 2018 - 17:36
Leczenie depresji i nerwicy lękowej nie trwa tydzień niestety.
Skutki uboczne leków są odczuwalne nawet na minimalnych dawkach i chociaż to zwykle przykre doświadczenie to trzeba to przetrwać.
Z lekami i trafnością ich doboru jest różnie. Czasami trzeba dwa trzy razy zmienić lek zanim trafi się na ten, który zadziała i postawi nas na nogi.
Najważniejsze w Twoim przypadku jest ogarnięcie ataków lęku. Jak to się uspokoi smutki i obniżony nastrój zacznie się stabilizować. Ale na to potrzeba czasu.
Jeśli okaże się, że i ten lek nie jest skuteczny to zmień lek, nie lekarza. No chyba, że nie rozumie Cię, nie słucha albo lekceważy.
Witaj na forum
Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak
Napisano 12 lipca 2018 - 18:56
Bardzo dziękuje za odpowiedź Willow47!
Jeszcze takie pytanie czy jeśli po tych ponad 3 miesiącach (prawie 4!) lęk i smutek nawracają, czy nie oznacza to że sulpiryd i spamilan sie nie sprawdziły?
edit. Bo zapomniałem dodać ze oprócz Miravilu psychiatra kazała brać po całej tabletce Spamilanu rano i wieczorem i sulpiryd brać tak jak wcześniej
Użytkownik Nerwicus edytował ten post 12 lipca 2018 - 19:16
Napisano 13 lipca 2018 - 15:51