Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Książki psychologiczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 obblock

obblock

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 381 postów
  • Gadu-Gadu:60530561

Napisano 06 lipiec 2017 - 11:03

Cześć :)

Poszukuję dobrych książek psychologicznych, nie takich o radzeniu sobie w życiu tylko takich bardziej merytorycznych :)

Pozdrawiam i miłego dnia :D

#2 Gość_PurePoison_*

Gość_PurePoison_*
  • Gość

Napisano 06 lipiec 2017 - 11:12

http://allegro.pl/te...6853204178.html- książka w nurcie mindfullness zawiera głównie ćwiczenia pomagające zmienić złe nawyki, negatywne podejście do życia poprzez ćwiczenie prawidłowych reakcji, naukę radzenia sobie ze stresem, czarnymi myslami, natłokiem mysli itp. W sumie jest o radzeniu sobie w życiu ale z punktu widzenia psychologicznego a nie takie opisowe dyrdymały pt." jak sobie poradziłem z depresja" a'la Pawlikowska.

Użytkownik PurePoison edytował ten post 06 lipiec 2017 - 11:14

#3 Complicated_85

Complicated_85

Zadomowiony

• Bywalec
  • 6529 postów
  • Gadu-Gadu:3246621
  • Imię:Dominika

Napisano 06 lipiec 2017 - 11:12

Strelau, Zimbardo, Aronson, Myers - troszku jest :)

• Mallory lubi to
"Życie zaczyna się tam, gdzie kończy się lęk". 

"Prawdziwe zwycięstwo to zwycięstwo nad samym sobą".

#4 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10485 postów
  • Imię:Willow

Napisano 06 lipiec 2017 - 11:53

Philip Zimbardo, Nikita Coulombe "Gdzie Ci mężczyźni?" dobrze napisane jak wszystko prof. Zimbardo

Cris Evatt, Bruce Feld Dawcy i biorcy. Mam dwa egzemplarze, jeśli ktoś chce wyślę w prezencie. Wiadomości priv proszę.

Krzysztof Osiejuk 39 wypraw na dziewiąty krąg

Artur Król Pewność siebie. Kompletna strategia wykorzystania własnego potencjału.

Susan Elliot Wright Jak radzić sobie z przemocą emocjonalną. Przetrwać i wyzdrowieć.

Robert Alberti, Michael Emmons Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych.

Generał Polko napisał super książkę o biznesie. Usiłowałam ją odnaleźć, niestety chyba komuś pożyczyłam i poszła w świat....Wspominam o niej, ponieważ, mimo tego, że jest o biznesie to wiele rozwiazań strategicznych można z powodzeniem zastosować w życiu...

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#5 molenka

molenka

Molly

• Administrator
  • 14412 postów

Napisano 06 lipiec 2017 - 13:01

"Ograć nawyki" Jadwigi Korzeniewskiej, książka może nie stricte psychologiczna, ale bardzo porządkująca kwestie złych nawyków i sposobów na ich zmianę.

Pisana lekko, z poczuciem humoru, ale bardzo treściwie :)

Na pierwszy ogień można zajrzeć na bloga autorki http://www.laboratorium-zmieniacza.pl

Dołączona grafika

#6 Rrrrr

Rrrrr

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 33 postów
  • Imię:Rrrrrr

Napisano 18 lipiec 2017 - 10:37

4706_1.jpg

Analiza psychologiczna nauk Jezusa. Baker dowodzi, iż najnowsze odkrycia psychologiczne nie tylko nie kłócą się z przesłaniem Jezusa, lecz czynią je bardziej zrozumiałym. Psychoterapeutyczna mądrość zawarta w naukach Jezusa może pomóc w próbach zachowania zdrowia psychicznego. Autor ukazuje sposoby, jak można ją odnieść do współczesnego człowieka.

Użytkownik Rrrrr edytował ten post 18 lipiec 2017 - 10:44

• molenka, Willow47 i Mallory lubią to

#7 Willow47

Willow47

Zadomowiony

• Junior Admin
  • 10485 postów
  • Imię:Willow

Napisano 18 lipiec 2017 - 10:40

Hej Rrrrr byłbyś tak uprzejmy i wrzucił do postu zajawkę do tej książki? z góry dziękuję :)

Dołączona grafika

Odwaga to panowanie nad strachem a nie jego brak 

#8 Czarodziej

Czarodziej

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 111 postów

Napisano 22 grudzień 2018 - 18:30

Odkurzam temacik i wrzucam od siebie kilka propozycji:

352x500.jpg 

"Psychomanipulacje" T. Witkowskiego. Książka mówiąca o sposobach manipulacji wykorzystywanych we współczesnym świecie. Czytając tą książkę możemy się przekonać, że wykorzystujemy takie techniki. Napisana na podstawie własnych doświadczeń i przede wszystkim na podstawie następnej książki, którą również polecę:

247946-352x500.jpg

No i właśnie druga pozycja - "Wywieranie wpływu na ludzi. Teoria i praktyka" R. Cialdiniego. Tutaj bardzo techniczne podejście do technik wywierania wpływu na ludzi. Bardzo ciekawa pozycja.

419985-352x500.jpg

Wypasiona książka. Można rzec, że kobyła(około 700 stron). Przedstawia historię ludzkości od strony stosowania przez nas samych przemocy. Bardzo ciekawe podejście psychologiczne. Dużo danych statystycznych, ciekawe opisy kultury życia codziennego w społeczeństwie kiedyś, dziś. Niekoniecznie musimy się zgodzić ze zdaniem autora, ale warto je przeczytać.

• Willow47 lubi to

#9 Gość_nicram1985_*

Gość_nicram1985_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2018 - 19:09

Jarosław Jankowski, "Czy wiesz kim jesteś?" Typologia Osobowości ID16 oparta na MBTI. Jestem fanem tej typologii😃 Książka jest w formie opisowego poradnika, napisana bardzo schematycznie, ale wiele się z niej dowiedziałem o sobie i innych. M.in. tego, że wiele cech mojej osobowości to naturalne cechy a nie żadne zaburzenia, które sobie wkręcałem😉

#10 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6754 postów

Napisano 23 luty 2023 - 12:45

Polecam książkę Seve'a Biddulph'a - "Męskość- nowe spojrzenie"

9788380625877.jpg

Po latach od pierwszego wydania bestsellerowej Męskości autor przedstawia nowe spojrzenie na kwestie interesujące współczesnych mężczyzn i pomaga im odnaleźć się w czasach wymagających od nich z pozoru sprzecznych cech i ról. Pisze m.in. o tworzeniu satysfakcjonujących związków miłosnych i prowadzeniu udanego życia erotycznego, o wychowywaniu dzieci, męskich przyjaźniach, rozwijaniu duchowości i wartościowej, sensownej pracy. Nie unika też tematów trudnych i radzi, jak uporać się z poczuciem niespełnienia i frustracją, a także mroczną stroną męskości - gwałtownością, skłonnością do agresji i autodestrukcji.
Męskość. Nowe spojrzenie wychodzi naprzeciw potrzebom mężczyzn, a kobietom pomaga zrozumieć swych partnerów, synów i ojców.

Książka jest naprawdę przystępnie cenowo dostępna :)

Zrobiłam kilka zdjęć informacyjnie. Jak ktoś się z treścią nie zgadza, ma poczucie, że sam już wszystko wie lepiej, to zachęcam do zdobycia własnego doświadczenia psychologicznego, podsumowywania obecnych badań, wykonywania badań i napisania własnej książki. 

Dlatego więc od razu uprzedzam, że czuję, że co niektórzy mogliby uznać to jako inspirację do swoich stałych światopoglądowych dywagacji, a nie o tym jest ten temat :)

Dlatego proszę o zachowanie koncepcji tematu i umieszczanie tu jedynie dalej polecajek książkowych.

Zrobiłam kilka zdjęć żeby można było zapoznać się pobieżnie z pierwszymi stronami.

Dodawałam pliki już 3 razy i zajęło mi to ponad 20 min, więc poddaje się i wrzucam te kilka stron do rara, jak ktoś będzie chciał to sobie przeczyta i tak.

https://files.fm/u/a7znn3k5d

Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#11 karpe

karpe

Nowy uczestnik

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 17 marzec 2023 - 08:59

Jak myśleć o sobie dobrze. Tę książkę napisała renomowana niemiecka psychoterapeutka. Książka jest jak sesja w gabinecie. Mam porównanie bo chodzę na psychoterapię. Polecam też jej inne książki : Odkryj swoje wewnętrzne dziecko, Jak się dogadywać mimo różnic- Instrukcja obsługi typów osobowości, Jak nie bać się bliskości i jeszcze inne.

#12 shadowsun

shadowsun

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 309 postów
  • Imię:Agata

Napisano 17 marzec 2023 - 15:52

Jak myśleć o sobie dobrze. Tę książkę napisała renomowana niemiecka psychoterapeutka. Książka jest jak sesja w gabinecie. Mam porównanie bo chodzę na psychoterapię. Polecam też jej inne książki : Odkryj swoje wewnętrzne dziecko, Jak się dogadywać mimo różnic- Instrukcja obsługi typów osobowości, Jak nie bać się bliskości i jeszcze inne.

Czytałam 2 książki tej autorki i totalnie nic odkrywczego, w żadnej z nich. Wręcz męczyłam się czytając je, ale, że nie lubię zostawiać niedokończonych książek to zmęczyłam jedną, drugą porzuciłam w połowie.

Nie wiem czy przyczyną było, że jestem już długo w terapii i tematy miałam przepracowane już, chociaż nie sądzę, bo inne książki w tym stylu czasem czytam i nie mam z nimi problemu.

opowieść o tym, że siła to również delikatność,

że można kiedy już nie można,

oraz o tym, że nigdy nie jest za późno