Cześć
Poszukuję dobrych książek psychologicznych, nie takich o radzeniu sobie w życiu tylko takich bardziej merytorycznych
Pozdrawiam i miłego dnia
Napisano 06 lipiec 2017 - 11:03
Cześć
Poszukuję dobrych książek psychologicznych, nie takich o radzeniu sobie w życiu tylko takich bardziej merytorycznych
Pozdrawiam i miłego dnia
Napisano 06 lipiec 2017 - 11:12
http://allegro.pl/te...6853204178.html- książka w nurcie mindfullness zawiera głównie ćwiczenia pomagające zmienić złe nawyki, negatywne podejście do życia poprzez ćwiczenie prawidłowych reakcji, naukę radzenia sobie ze stresem, czarnymi myslami, natłokiem mysli itp. W sumie jest o radzeniu sobie w życiu ale z punktu widzenia psychologicznego a nie takie opisowe dyrdymały pt." jak sobie poradziłem z depresja" a'la Pawlikowska.
Użytkownik PurePoison edytował ten post 06 lipiec 2017 - 11:14
Napisano 06 lipiec 2017 - 11:12
Strelau, Zimbardo, Aronson, Myers - troszku jest
Napisano 06 lipiec 2017 - 11:53
Philip Zimbardo, Nikita Coulombe "Gdzie Ci mężczyźni?" dobrze napisane jak wszystko prof. Zimbardo
Cris Evatt, Bruce Feld Dawcy i biorcy. Mam dwa egzemplarze, jeśli ktoś chce wyślę w prezencie. Wiadomości priv proszę.
Krzysztof Osiejuk 39 wypraw na dziewiąty krąg
Artur Król Pewność siebie. Kompletna strategia wykorzystania własnego potencjału.
Susan Elliot Wright Jak radzić sobie z przemocą emocjonalną. Przetrwać i wyzdrowieć.
Robert Alberti, Michael Emmons Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych.
Generał Polko napisał super książkę o biznesie. Usiłowałam ją odnaleźć, niestety chyba komuś pożyczyłam i poszła w świat....Wspominam o niej, ponieważ, mimo tego, że jest o biznesie to wiele rozwiazań strategicznych można z powodzeniem zastosować w życiu...
Napisano 06 lipiec 2017 - 13:01
"Ograć nawyki" Jadwigi Korzeniewskiej, książka może nie stricte psychologiczna, ale bardzo porządkująca kwestie złych nawyków i sposobów na ich zmianę.
Pisana lekko, z poczuciem humoru, ale bardzo treściwie
Na pierwszy ogień można zajrzeć na bloga autorki http://www.laboratorium-zmieniacza.pl
Napisano 18 lipiec 2017 - 10:37
Analiza psychologiczna nauk Jezusa. Baker dowodzi, iż najnowsze odkrycia psychologiczne nie tylko nie kłócą się z przesłaniem Jezusa, lecz czynią je bardziej zrozumiałym. Psychoterapeutyczna mądrość zawarta w naukach Jezusa może pomóc w próbach zachowania zdrowia psychicznego. Autor ukazuje sposoby, jak można ją odnieść do współczesnego człowieka.
Użytkownik Rrrrr edytował ten post 18 lipiec 2017 - 10:44
Napisano 18 lipiec 2017 - 10:40
Hej Rrrrr byłbyś tak uprzejmy i wrzucił do postu zajawkę do tej książki? z góry dziękuję
Napisano 22 grudzień 2018 - 18:30
Odkurzam temacik i wrzucam od siebie kilka propozycji:
-
"Psychomanipulacje" T. Witkowskiego. Książka mówiąca o sposobach manipulacji wykorzystywanych we współczesnym świecie. Czytając tą książkę możemy się przekonać, że wykorzystujemy takie techniki. Napisana na podstawie własnych doświadczeń i przede wszystkim na podstawie następnej książki, którą również polecę:
-
No i właśnie druga pozycja - "Wywieranie wpływu na ludzi. Teoria i praktyka" R. Cialdiniego. Tutaj bardzo techniczne podejście do technik wywierania wpływu na ludzi. Bardzo ciekawa pozycja.
-
Wypasiona książka. Można rzec, że kobyła(około 700 stron). Przedstawia historię ludzkości od strony stosowania przez nas samych przemocy. Bardzo ciekawe podejście psychologiczne. Dużo danych statystycznych, ciekawe opisy kultury życia codziennego w społeczeństwie kiedyś, dziś. Niekoniecznie musimy się zgodzić ze zdaniem autora, ale warto je przeczytać.
Napisano 22 grudzień 2018 - 19:09
Napisano 23 luty 2023 - 12:45
Polecam książkę Seve'a Biddulph'a - "Męskość- nowe spojrzenie"
Po latach od pierwszego wydania bestsellerowej Męskości autor przedstawia nowe spojrzenie na kwestie interesujące współczesnych mężczyzn i pomaga im odnaleźć się w czasach wymagających od nich z pozoru sprzecznych cech i ról. Pisze m.in. o tworzeniu satysfakcjonujących związków miłosnych i prowadzeniu udanego życia erotycznego, o wychowywaniu dzieci, męskich przyjaźniach, rozwijaniu duchowości i wartościowej, sensownej pracy. Nie unika też tematów trudnych i radzi, jak uporać się z poczuciem niespełnienia i frustracją, a także mroczną stroną męskości - gwałtownością, skłonnością do agresji i autodestrukcji.
Męskość. Nowe spojrzenie wychodzi naprzeciw potrzebom mężczyzn, a kobietom pomaga zrozumieć swych partnerów, synów i ojców.
Książka jest naprawdę przystępnie cenowo dostępna
Zrobiłam kilka zdjęć informacyjnie. Jak ktoś się z treścią nie zgadza, ma poczucie, że sam już wszystko wie lepiej, to zachęcam do zdobycia własnego doświadczenia psychologicznego, podsumowywania obecnych badań, wykonywania badań i napisania własnej książki.
Dlatego więc od razu uprzedzam, że czuję, że co niektórzy mogliby uznać to jako inspirację do swoich stałych światopoglądowych dywagacji, a nie o tym jest ten temat
Dlatego proszę o zachowanie koncepcji tematu i umieszczanie tu jedynie dalej polecajek książkowych.
Zrobiłam kilka zdjęć żeby można było zapoznać się pobieżnie z pierwszymi stronami.
Dodawałam pliki już 3 razy i zajęło mi to ponad 20 min, więc poddaje się i wrzucam te kilka stron do rara, jak ktoś będzie chciał to sobie przeczyta i tak.
Napisano 17 marzec 2023 - 08:59
Jak myśleć o sobie dobrze. Tę książkę napisała renomowana niemiecka psychoterapeutka. Książka jest jak sesja w gabinecie. Mam porównanie bo chodzę na psychoterapię. Polecam też jej inne książki : Odkryj swoje wewnętrzne dziecko, Jak się dogadywać mimo różnic- Instrukcja obsługi typów osobowości, Jak nie bać się bliskości i jeszcze inne.
Napisano 17 marzec 2023 - 15:52
Jak myśleć o sobie dobrze. Tę książkę napisała renomowana niemiecka psychoterapeutka. Książka jest jak sesja w gabinecie. Mam porównanie bo chodzę na psychoterapię. Polecam też jej inne książki : Odkryj swoje wewnętrzne dziecko, Jak się dogadywać mimo różnic- Instrukcja obsługi typów osobowości, Jak nie bać się bliskości i jeszcze inne.
Czytałam 2 książki tej autorki i totalnie nic odkrywczego, w żadnej z nich. Wręcz męczyłam się czytając je, ale, że nie lubię zostawiać niedokończonych książek to zmęczyłam jedną, drugą porzuciłam w połowie.
Nie wiem czy przyczyną było, że jestem już długo w terapii i tematy miałam przepracowane już, chociaż nie sądzę, bo inne książki w tym stylu czasem czytam i nie mam z nimi problemu.
opowieść o tym, że siła to również delikatność,
że można kiedy już nie można,
oraz o tym, że nigdy nie jest za późno
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Książki o rozwoju osobistym |
Rozwój osobisty | wojtek_bez_portek91 |
|
![]()
|
|
Depresja- polecane książki |