Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Napady lęku przy wyjeździe

napad lęku lęk stres panika nerwica PTSD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 WJM1

WJM1

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 1 postów

Napisano 28 lutego 2017 - 15:30

Witam serdecznie,

Moja narzeczona dostaje silne napady lęku i paniki w momencie, gdy muszę gdzieś wyjechać służbowo, np. z Katowic do Warszawy. Płacze, pisze do mnie co minutę, mam się jej meldować, nie panuje nad sobą, nie może spać. Jak mogę jej pomóc? Czy są odpowiednie leki, terapie? Ma ponadto PTSD oraz dwubiegunową. Nie zarobię na wspólne życie nie wyjeżdżając raz na jakiś czas. Chce i muszę jej pomóc.

#2 noone93

noone93

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 135 postów
  • Imię:MajK

Napisano 28 lutego 2017 - 16:05

Trzeba odwiedzic psychiatre..:/ Pozniej leki ,jakas terapia..

Mi pomagało relanium przy napadach lęku ,ale to trzeba z lekarzem zagadac najpierw ;)

Użytkownik noone93 edytował ten post 28 lutego 2017 - 16:14

#3 victoria

victoria

...se ne vrati...

• Moderator
  • 9 763 postów

Napisano 28 lutego 2017 - 19:07

moze jest zazdrosna o ciebie, albo ma poczucie porzucenia? <_<

nie mam nic do powiedzenia

#4 DontForget

DontForget

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 424 postów

Napisano 28 lutego 2017 - 19:27

Mam bardzo podobnie jak Twoja narzeczona, jeśli nawet nie tak samo.

Tak jak pisał @noone93 - psychiatra. U mnie konieczne były leki, uspokoiły mnie i wyciszyły myśli. Dzięki temu nie zamartwiam się już tyle (dalej to robię, ale zdecydowanie w mniejszy stopniu i łatwiej mi nad wszystkim zapanować).

Postaraj się przekonać narzeczoną na psychiatrę i terapię. PTSD bywa okrutne, a w połączeniu z dwubiegunówką... ciężko mi to sobie wyobrazić.

maybe we feel empty because we leave pieces of ourselves in everything we used to love

#5 Głos z doniczki

Głos z doniczki

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 108 postów
  • Imię:Damian

Napisano 28 lutego 2017 - 19:41

moze jest zazdrosna o ciebie, albo ma poczucie porzucenia? <_<

Tak czy siak to nie pomaga tylko szkodzi.

#6 victoria

victoria

...se ne vrati...

• Moderator
  • 9 763 postów

Napisano 28 lutego 2017 - 20:22

Tak czy siak to nie pomaga tylko szkodzi.

to, ze szkodzi nie podlega dyskusji, ale bardzo czesto takie zachowania wynikaja chyba z braku poczucia wlasnej wartosci?

nie mam nic do powiedzenia

#7 Głos z doniczki

Głos z doniczki

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 108 postów
  • Imię:Damian

Napisano 01 marca 2017 - 06:56

Tak, jak najbardziej. :)

Powiem wam, że w moim związku jest dość podobnie. Zazdrość połączona z przesadnym martwieniem się ze strony partnerki. Co prawda nie wyjechałem jeszcze tak daleko od niej jak WJM1 od swojej, ale widzę tu podobne objawy jak: płacz, domaganie się kontaktu co chwilę, bezsenność, lęk. Po prostu reakcje moim zdaniem wykraczające poza zwykłe martwienie się. Poza poważniejszymi rozmowami nie podjąłem jeszcze żadnych poważniejszych kroków w celu zmiany tego. Nie było takiej potrzeby, bo tak jak napisałem - nie wyjechałem nigdzie dalej sam. Moja partnerka nie chce nawet o tym słyszeć. Nawet jak szukałem pracy, to stanowczo zniechęcała mnie do jakichkolwiek ofert, w których informowano o możliwych delegacjach. Z drugiej strony jakby się tak nad tym zastanowić, to jest to trochę taka zamieciona pod dywan sprawa. Kiedyś mogę naprawdę chcieć lub musieć gdzieś wyjechać i wtedy ten problem wystrzeli spod tego dywanu, że aż tumany kurzu polecą. :P

#8 Gość_Simple_85_*

Gość_Simple_85_*
  • Gość

Napisano 01 marca 2017 - 12:02

to, ze szkodzi nie podlega dyskusji, ale bardzo czesto takie zachowania wynikaja chyba z braku poczucia wlasnej wartosci?

O to to, ktoś tu słusznie zauważył w czym rzecz. Psychoterapia już jak najszybciej; wyjdzie Wam to z korzyścią dla siebie i waszego związku.